TESTOVI

Prvi pogled: Sony Xperia 10

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

3.8/5 - (5 votes)

Osim novog flagshipa, Sony Xperije 1, predstavljeno je još nekoliko modela, koji će imati više mainstream cijenu. To su naravno Sony Xperia 10 i Xperia 10 Plus.

U ovom članku pokriti ćemo obje verzije, 10 i 10 plus jer se više-manje radi o podjednakim uređajima različitih dimenzija i komparativnih performansi. Svi uređaji naravno prate novi Sonyjev trend izduženih ekrana omjera 21:9 za kojeg se treba vidjeti hoće li postati popularan.

Dizajn

Kako smo već spomenuli, novi uređaji Xperija linije, točnije Xperia 1 i 10, dolaze sa zaslonom omjera 21:9 što ih, kako Sony tvrdi, čini idealnima za gledanje filmova u kino kvaliteti, to jest snimani su istim omjerom. Sony Xperia 10 dolazi sa zaslonom veličine 6 inča, dok Xperia 10 Plus ima veličinu ekrana jednaku flagship modelu od 6,5 inča.

 

Sony Xperia 10

Oba modela imaju FullHD+ rezoluciju od 1080 x 2520 piksela što čini manji uređaj gušćim kada pričamo o pikselima, no razlika nije zamjetna. Zasloni su naravno na IPS tehnologiji. Oba modela imaju ekrane sa tri strane do rubova, osim “čela” uređaja koje Sony nije ni pokušao sakriti. U njemu se nalaze svi senzori, kamera i zvučnik potrebni za funkcije uređaja.

 

Sony Xperia 10

S jedne strane čini nam se kao pozitivna stvar jer je mobitel lagano primiti za tu stranu u horizontalnom načinu rada dok gledate video. Naravno, standardni Youtube videi imati će ogromne crne rubove, a razvlačenje videa reže vrlo solidne komade sa vrha i dna. Sony također ističe i widescreen gaming te je pokazao kako Fortnite izgleda na novoj rezoluciji. Samo se nadamo da će i druge igre imati opciju renderiranja ovih dimenzija.

Sa druge strane, veliki 6,5 inčni zaslon veoma je lagano držati i sa manjim rukama bez onog osjećaja phableta gdje se bojite da bi vam mogao ispasti. Uređaji su za svoje dimenzije također prilično lagani te daju osjećaj sigurnosti pri rukovanju.

 

Sony Xperia 10

Na rubovima, sa strana nalaze se standardni gumbi za glasnoću i volumen, ali i senzor otiska prsta što nam se čini kao solidan odabir lokacije.

Povezuje se na dnu naravno putem USB-C porta, a na vrhu ima i 3,5 mm utor za slušalice. Rubovi su zajedno sa cijelom stražnjom stranom aluminijski te predstavljaju čist dizajn, a Sony je uspio sakriti i antene. Sa vrha prema dnu, prvo imamo bljeskalicu, zatim ispod nje su dvije horizontalno smještene kamere, a ispod njih je NFC čitač za povezivanje uređaja ali i bezkontaktno plaćanje u trgovinama.

Kamere

Krenimo od selfie kamere koja je jednaka u oba modela, 10 i 10 Plus. Ima osam megapiksela, standardne je širine te osim HDR-a, podržava i FullHD @ 30 fps snimanje. Oštrina u standardnom načinu rada bila je prilično impresivna, no govorimo o gotovo idealnim uvjetima sa dovoljno osvjetljenja, dok ćemo za pravu recenziju ipak pričekati da uređaj dobijemo na testiranje.

 

Stražnje kamere kod Xperia 10 modela imaju 13 i 5 megapiksela, gdje je 13 megapikselni senzor naravno glavan, dok onaj od pet megapiksela više služi kao potpora za dodatne efekte. Xperia 10 Plus ima nešto drugačije specifikacije sa drugačijim senzorima gdje glavna stražnja kamera ima 12 megapiksela, dok je druga telefoto kamera sa 2x zoomom i 8 megapikselnim senzorom.

 

Sony Xperia 10

Kamere na oba mobitela imaju PDAF, no nisu stabilizirane što će video činiti manje stabilnim. Oba uređaja u uvjetima gdje su predstavljeni novinarima imaju solidne snimke te moramo pohvaliti stalan autofokus jednom kada odaberete cilj fokusa, no opet bilo bi ga zanimljivo isprobati u stvarnim uvjetima.

Tu dolazimo i do, što se nama čini, najvećeg problema, a to je softver. Voljeli bismo reći da je u beta fazi, no slična rješenja imaju i prijašnji modeli. Posebne mogućnosti kamere poput bokeh efekta i sličnih “dodataka” odvojeni su u vlastite aplikacije koje zahtjevaju milijun dozvola od korisnika gdje se ne mogu nazvati ničim drugim nego kao “bloat“.

 

Sony Xperia 10

Dok drugi proizvođači sve stave u jednu aplikaciju koju nazovi “kamera”, Sony ima tri-četiri pa i više aplikacija koje samo pružaju specijalne efekte. Tako primjerice bokeh efekt koji pokretanjem gasi aplikaciju kamera te pokreće svoju aplikaciju, pruža mogućnosti zamućivanja. Rezultati su bili daleko od idealnih, no softver možda još nije gotov te ćemo konačnu ocjenu dati kada ga testiramo u vidilabu.

Kamere kao što se i vidi na slikama lagano izlaze iz kućišta pa savjetujemo masku dovoljno debelu da leća ne dotiče površine stolova kada polegnete mobitel.

Perofrmanse

Po specifikacijama, oba modela spadaju u solidan mid-range s obzirom da koriste Qualcommov Snapdragon 636 za Plus model, a standardna desetka koristi Snapdragon 630 čipset. Naravno, Plus model biti će malo brži, no oba modela neće imati zamjetnog “štekanja” pri korištenju, te vrijeme koje smo sa njima proveli to je i pokazalo.

 

Sony Xperia 10

Standardno već, Xperia 10 dolazi sa 3 GB RAM memorije i 64 GB interne memorije, dok Plus model diže količinu RAM memorije na 4 GB. Sve to pokreću baterije koje za model 10 ima 2870 mAh, dok 10 Plus dobiva 3000 mAh. Relativno malene baterije su vjerojatno i razlog poprilično laganih uređaja.

Cijena za naše krajeve naravno još nije poznata.

3.8/5 - (5 votes)
string(9) "prvi_test" array(0) { }
string(9) "prvi_test" array(0) { }
string(9) "prvi_test" array(0) { }
string(9) "prvi_test" array(0) { }
string(9) "prvi_test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(9) "prvi_test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(9) "prvi_test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(9) "prvi_test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1