TESTOVI

Smartphone za sve terene i uvjete

CAT S42

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

4.7/5 - (3 votes)

Kada vam netko spomene CAT odnosno Caterpillar, vjerojatno prvo pomislite na bagere i građevinske strojeve, ponetko će pomisliti i na radnu odjeću i obuću. No već neko vrijeme su na tržištu dostupni i CAT pamenti mobiteli. Ovoga puta na test nam je došao smartphone CAT S42, a kako se ovaj „Chuck Norris“ snašao u svakodnevnom korištenju pročitajte u nastavku.

Dizajn i kvaliteta

Čim ugledate CAT S42 možete pretpostaviti o kakvom se uređaju radi. Ovaj pametni uređaj posjeduje military standard certifikat MIL SPEC 810H što znači da je otporan na padove sa visine do 1.8 metara te posjeduje IP68 zaštitu što znači da uređaj može biti u vodi do dubine 1.8 metara u trajanju 35 minuta.

Na prednjoj strani uređaja se nalazi 5,5 inčni ekran koji je „uvučen“ u kućište a iznad kojeg se nalazi prednja kamera, slušalica te senzor. Vidljivo je da iznad i ispod ekrana ima puno „mesa“ tj pranog prostora. No vjerujemo da je razlog toge prethodno spomenuta otpornost na padove. Bočne stranice kao i stražnja strana su presvučene debljim slojem gume sa izraženim detaljima poput obrubljenih kutova mobitela te vidljivih vijaka na bočnim stranicama. Na desnoj strani uređaja se nalaze odvojene tipke za glasnoću, koje su glatke, te blago nazubljena tipka za paljenje/gašenje. Tipke su dosta velike i razmaknute tako da ih možete bez problema stisnuti i u rukavicama.

Na lijevoj strani uređaja se nalazi narandžasta tipka koja je također nazubljena a može se programirati za različite funkcije, tj da pokreće različite aplikacije. Iznad nje se nalazi zabrtvljeni poklopac ispod kojeg je utor za 2 nano SIM kartice i microSD memorijsku karticu. Sa gornju stranu se nalazi 3,5mm utor za slušalice dok se sa donju stranu nalazi mikrofon, utor za micro USB kabel te zvučnik. Utor za slušalice i USB kabel su zaštićeni gumenim poklopcima kako bi se spriječio ulaz vode.

Stražnja strana uređaja je već pomalo standardna za CAT mobitel sa izbočenim linijama koje ide od lijeve do desne strana uređaja te utisnuti CAT logo, dok se iznad njega nalazi 12 megapiskelna kamera sa LED bljeskalicom.

S obzirom na visoki stupanj zaštite od padova i od vode te puno praznog prostora iznad i ispod ekrana, mobitel je dimenzijama u rangu sa uređajima sa većim ekranom, ali je dosta deblji od ostalih „normalnih“ uređaja. Zbog većih dimenzija uređaj je malo nezgrapniji ali se bez problema može koristiti jednom rukom. Zbog zaobljenih rubova te gumiranog kućišta uređaj nije sklizak i dobro sjedi u ruci. Kao što vanjština i odaje, cijeli uređaj je čvrst i jako dobro sklopljen.

Zaslon

CAT S42 ima 5,5 inčni IPS LCD ekran sa rezolucijom 720 x 1440 piskela i omjerom 18:9. Gustoća ekrana je 293 PPI. Vidljivost na suncu je dobra, ali nešto niža nego kod konkurencije. Kutovi gledanja i kontrasti su na razini drugih uređaja sa sličnim ekranom, što znači da kontrast malo pada kada se poveća kut gledanja. Također oštrije oko će primijetiti nižu rezoluciju, odnosno manji broj PPI.

Uređaj ne posjeduje ambijentalni zaslon, ali posjeduje automatsko osvjetljenje zaslona.

Performanse

CAT S42 dolazi sa Mediatek MT6761D Helio A20 četverojezgrenim procesorom koji ima četiri jezgre 1,8 GHh Cortex-A53, dok se za grafiku brine powerVR GE8320. Mobitel posjeduje 3 GB rama i 32 GB interne nemorije od čega je korisniku dostupno oko 15GB. Ukoliko vam je potrebno više mjesta, tu je i utor za micro SD memorijsku karticu.

Iz samih specifikacija je vidljivo da se ovdje ne radi o uređaju koji je namijenjen igranju igrica ili za zahtjevnije igrice. No u svakodnevnom radu uređaj obavlja sve zadatke bez ikakvih problema, a malo zastajkivanje je vidljivo samo kod većeg opterećenja uređaja. No to će primijetiti samo „power useri“.

Ovaj mobitel dolazi sa baterijom kapaciteta 4200 mAh koja nije izmjenjiva. Ako ne pretjerujete sa surfanjem, youtubeom i ne igrate puno igrica, bez problema će te izvući 2 dana korištenja. Na testu nam je baterija trajala gotovo 1 i pol dan, uz sinkronizaciju više mailova, korištenje dviju SIM kartica te podosta surfanja netom.

Kamere

CAT S42 prkosi trendovima sa što više kamera te dolazi samo sa jednom kamerom od 13 megapiskela, autofokusom i LED bljeskalicom te podrško za HDR.

Glavan kamera daje dosta dobre fotografije kada se fotografije snimaju na otvorenom ili u uvjetima dobrog osvjetljenja. Fokus dobro radi te ima dosta detalja. Fotografije snimljene u blizini (tekst ili nekakav detalj) su dosta dobre.

Kod noćnih fotografija je primjetan šum i potrebno je malo više vremena za fokusiranje. Mobitel ima i „noćni način“ što malo poboljšava fotografije snimljene noću. No ovakvi rezultati su u rangu sa konkurencijom istog cjenovnog ranga.

Na mobiteli je moguće odabrati i ručni način kamere tako da je moguće podešavati ISO vrijednost, brzinu zatvarača, balans bijele boje.

CAT S41 ima mogućnost snimanja i video zapisa u rezoluciji 1080p, 720p+ i 720p. Snimke kamere su u rangu sa konkurencijom, a sam video, snimljen i u 1080p rezoluciji je bez stajanja a u uvjetima dobrog osvjetljenja auto fokus radi dobra posao.

Prednja kamera je rezolucije 5 megapiskela sa podrškom za HDR. Fotografije snimljene sa selfie kamerom u dnevnim uvjetima su solidne.

Noćni način
Noćni način

Operativni sustav

CAT S42 dolazi sa čistim Android 10 operativnim sustavom bez ikakvih nadogradnji korisničkog sučelja. Čisti Android garantira da će ovaj mobitel i sa nešto slabijim procesorom raditi bez ikakvih zastajkivanja ili trzanja.

Sučelje

Čisti Android 10 znači da na uređaju dolazi instaliran minimalni broj aplikacija a one su više-manje od strane Googlea. Tako se za pregledavanje fotografija koriste Google fotografije, a tu su još Google kalendar, Keep notes, Google Assistant, Google Pay.

Zaslon zaključavanja je jednostavan te nudi prikaz sata sa datumom te prikaz obavijesti. Kada otključate uređaj na vrhu ekrana se prikazuje datum sa vremenskom prognozom te je moguće otvoriti kalendar ili prognozu, dok se pri dnu nalazi Google tražilca. Ispod nje su smještene tipke nazad, home, zadnje aplikacije. Povlačenjem prostom prema gore otvaraju se sve aplikacije a povlačenjem prema dolje se otvaraju obavijesti i brze postavke.

Kao i na drugim Android uređajima, tako je i na ovom moguće dodavati widgete ili aplikacije na početni ekran, te je moguće uključiti ili isključiti Google App koji se nalazi na krajnje lijevom ekranu.

Pored Googleovih aplikacija, CAT je ubacio i svoj „Toolbox“, svojevrsnu trgovinu sa aplikacijama koja nudi mogućnost izbora i skidanja raznih aplikacija koje su podijeljene u tri kategorije: Construction apps, Adventure i CAT Apps. Tako da će te naći korisnu aplikaciju za vas.

Aplikacija „telefon“ je podijeljena u tri kategorije (Favoriti, Zadnji pozivi, Kontakti) a numerička tipkovnica se pokreće pritiskom na ikomu. Uređaj standardno podržava i smart dail. Prilikom poziva nismo imali problema sa signalom kao ni kvalitetom zvuka, a sam zvučnik je među glasnijima tako da smo bez problema čuli sugovornika čak i u bučnijoj okolini.

S42 posjeduje 1 zvučnik postavljen na dnu uređaja. Sami zvučnik je dosta glasan, ali kada ga pojačate na najjaču razinu čuje se mala distorzija zvuka kao i nedostatak niskih tonova, no distorzija se smanjuje kada se zvuk malo stiša. No isto se događa i kod nešto skupljih uređaja. Ono što trebamo istaknuti kod ovog uređaja je i vibracija, odnosno jačina iste, jer možemo reći da ovaj uređaj spada među mobitele sa jačom vibracijom.

S obzirom da je uređaj vodootporan, ako vam S42 padne u vodu, zvuk zvučnika će se prigušiti, no nakon nekog vremena se sve vrati u normalu.

Zaključak

U moru smartphone uređaja na tržištu, moramo priznati kako se CAT S42 ističe. Kako svojom pojavom tako i svojom robusnošću. A robusnost je bila nit vodilja kod ovog uređaja. Nešto većih dimenzija kao i nešto veća težina nisu ugrozile ergonomiju i mogućnost rada sa jednom rukom. Tome moramo dodati i čisti Android i fluidni rad, velike tipke kao i solidnu kameru. Uređaju možemo zamjeriti nešto lošije noćne snimke i kvalitetu zvučnika, te nižu rezoluciju ekrana.

S obzirom da ovaj uređaj nije namijenjen „Instagram generaciji“, već ima svoju klijentelu koja želi čvrst i solidan mobitel sa dobrom baterijom, navedene nedostatke možemo i zanemariti, a ovaj svestrani „Chuck Norris“ mobitel nas nije razočarao tijekom testa.

4.7/5 - (3 votes)
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1