TESTOVI

Apple iPhone XR

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

4.9/5 - (8 votes)

Kratko nakon izlaska novih iPhone XS i XS Max modela, izašla je i njihova povoljnija iPhone XR verzija “za mase”.

 

Na izlazak novih iPhone modela čekalo se s nestrpljenjem, a sada je i zadnji, povoljniji model na tržištu. S iPhone XR modelom, napokon možemo analizirati ukupnu Appleovu mobilnu ponudu za narednih godinu dana. Ovo nije prvi puta da Apple izbacuje jeftiniji model uz flagshipe. Oni su uvijek bili vizualno ipak manje atraktivni od glavne atrakcije.

iPhone XR

Zaslon

Prikaz sadržaja je možda i najviše oslabljen kako bi se primjerila razlika između modela. Zaslon više nema onu atraktivnu AMOLED tehnologiju koju je model X napokon uveo u Appleovu premium ponudu. Tako iPhone XR koristi tradicionalan IPS ekran kojeg Apple naziva “Liquid Retina”.

iPhone XR

 

Ima rezoluciju od 828 x 1792 piksela te gustoću od svega 326 piksela po inču. To je značajno manje od XS modela sa 458 ppi. Gledajući zaslon sam za sebe ne možemo reći da je loš, no kada se stavi pored XS modela, pad rezolucije na ekranu se primijeti.

Svjetlina, barem na papiru, ostaje ista sa 625 nitsa. Zadržava i 120Hz osvježavanje senzora dodira kako bi zaslon bio responzivniji.

 

Dizajn

Dizajn je s prednje strane također dobio po nosu. Dok je stilski iPhone XR jednak svojim skupljim verzijama, rubovi su mu podosta podebljani te mu je omjer ekrana i tijela uređaja smanjen.

iPhone XR

 

Slavan notch koji je osvojio mobilni svijet i dalje se koristi te sadrži sve senzore kao i ostali modeli. Materijali koji se koriste su također malo promijenjeni. Stražnja strana i dalje naravno koristi staklo kako bi se uređaj mogao bežično puniti, no rubovi više nisu od nerđajućeg čelika, već brušenoga aluminija.

Moramo reći da nam se dopao jer nije doslovan magnet za otiske prstiju.

iPhone XR

 

S druge strane, lakše će se oštetiti pri struganju ili padu uređaja. Dok su boje iPhone XS modela ozbiljne i poslovne, iPhone XR dolazi s atraktivnim šarenim bojama koje mnogi kupci priželjkuju.

Među njima se ističe crvena koja je i dio Appleove “Product red” serije čiji mali dio zarade ide u zakladu za liječenje bolesti. Kamera je samo jedna te preuzima dizajn iPhone 8 modela.

 

Kamera

Osim što nedostaje sekundarni senzor sa telefoto lećom za približavanje snimke, kamere u ovom modelu ostale su potpuno iste.

iPhone XR slika

 

Senzor stražnje kamere ima 12 megapiksela te mu je veličina 1/2,55″. Veličina zasebnog piksela iznosi 1,4µm što osigurava solidne performanse u uvjetima loše rasvjete.

Leća je optički stabilizirana te ima žarišnu duljinu od 26mm (35mm ekvivalent) što ju čini širokokutnom.

iPhone XR

 

Phase-detect autofokus tehnologija osigurava brzo fokusiranje, a prilikom snimanja videa ne biste trebali imati velikih problema sa fokusom. Mogućnosti snimanja također ostaju iste te je senzor sposoban snimiti 2160p @ 24/30/60 fps, 1080p @ 30/60/120/240 fps video.

Naravno, Portrait mode i dalje funkcionira kao i kod XS modela, no radi se softverski pa rezultati neće uvijek biti jednaki.

iPhone XR

 

Selfie kamera zadržava isti senzor od 7 megapiksela kojem je žarišna točka leće 32 mm (35 mm ekvivalent). To znači da će manje ekipe stati u kadar, no zato će i izobličenje slike biti u puno manjoj razini.

Jedan od problema koji je nastao je softversko zamućivanje lica, tj. popularno “beauty effect” na kojeg su se mnogi žalili jer ga nije bilo moguće maknuti. Novi update koji je izašao oko izlaska iPhone-a XR je i malo popravio selfie kameru te bi slike trebale biti oštrije.

 

Hardver

Najveća promjena sa hardverske strane svakako je nedostatak 3D touch mogućnosti, koje Apple ima u svojim uređajima već nekoliko generacija. Možemo sa sigurnošću reći da sve mogućnosti 3D touch-a i dalje rade, osim nekih specijalnih efekata koje je ta tehnologija pružala.

O zaslonu smo već pričali, no napominjemo kako je on jedini stvarni minus jeftinijeg modela. Naime, iPhone XR i dalje ima Appleov flagship A12 Bionic čip koji po performansama obara rekorde u svakom pogledu, te je otisnut na najnovijoj 7nm litografiji.

iPhone XR

 

To znači i manju potrošnju baterije, a s obzirom da baterija ima 2942 mAh, trajati će pristojnu količinu vremena. Aktivnim korištenjem vam punjenje jednom dnevno ne gine.

RAM memorija je smanjena sa 4 GB na 3 GB RAM-a što će postati problem kod zahtjevnijeg multitasking-a, te nakon nekoliko godina s obzirom kako aplikacije postaju sve zahtjevnije.

Ovaj model također podržava bežično punjenje kao i brzo punjenje žicom, no punjač ćete morati naknadno kupiti.

iPhone XR

 

Za detaljnije informacije o hardveru koji se nalazi u novim modelima svakako pročitajte i originalnu recenziju XS modela pošto je sve osim ekrana jednako kod oba uređaja.

4.9/5 - (8 votes)
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

TEST: Samsung Galaxy Z Fold6

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1