TESTOVI

Testirali smo olakšani flagship

Honor 10 Lite

Skoro kao prava desetka
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

3.7/5 - (6 votes)

Honor 10 nas je impresionirao svojim omjerom uloženog i dobivenog te smo nešto više od pola godine nakon njegova izlaska testirali Lite inačicu čiji je cilj jednako impresionirati no ovog puta u srednjem segmentu.

Dizajn i kvaliteta izrade

Honor je kod izrade svog novog midrangera posebnu pažnju posvetio njegovom dizajnu i izboru materijala kućišta. Dizajn Honora 10 Lite slijedi trendove dizajna, počevši od dewdrop notcha koji je mnogo manjih dimenzija od klasičnog notcha sve do pozadine sa jedinstvenim gradijentom, Honor 10 Lite izgleda vrlo moderno i izgledom se ističe u moru klonova koji obitavaju u srednjem segmentu. Tanak okvir zaslona zaslužan je za visoku pokrivenost površine zaslonom koja iznosi 83,1%, što je više od pokrivenosti iPhonea XS i stoga Honor zaslužuje pohvalu za odličan dizajn. Pozadina našeg testnog modela Sky Blue boje ima gradijent koji prelazi iz svijetloplave u srebrnu boju i estetski podiže Honor 10 Lite na višu razinu. Ako je Sky Blue pre odvažna boja za vas u ponudi su i uređaji Black i Blue boje koji imaju tradicionalniji, suptilniji dizajn pozadine.

Sky Blue gradijent je impresivan uživo

Kvaliteta izrade nije na razini punokrvnog Honora 10 no istu nije realno očekivati po ovoj cijeni. Pozadina i okvir koji istu spaja s prednjicom izrađeni su od kvalitetne plastike koja pomaže u smanjenju troškova proizvodnje no isto tako žrtvuje čvrstoću uređaja jer je plastika manje otporna na pucanje od aluminija od kojeg se okviri uređaja uglavnom izrađuju. Završna obrada je odlična, spojevi između dijelova su glatki što je jedna od beneficija korištenja plastike pri izradi.

Zaslon

Lite verzija Honora 10 ima veći zaslon od „pravog“ Honora 10 i to za gotovo 0,4 inča i ta razlika je očita kako vizualno, tako i pri korištenju uređaja. Honor 10 Lite ima IPS LCD zaslon dijagonale 6,21 inča rezolucije 2340×1080 piksela s gustoćom piksela od 415 piksela po inču. Ovaj zaslon je oštar i ima visoku preciznost prikaza te široke kuteve gledanja. Svjetlina mu je tek prosječna što otežava gledanje sadržaja na izravnoj sunčevoj svjetlosti no ne do te mjere da nije moguće razaznati sadržaj zaslona.

Na vrhu zaslona nalazi se mali Dewdrop notch

Glavna mana zaslona Honora 10 Lite je neujednačeno osvjetljenje na donjem rubu i oko notcha što je osobito očito kod prikaza svijetlog sadržaja. Srećom ta neujednačenost nije pretjerana i vidljiva je tek kada se usredotočite na nju i neće smetati većini korisnika.

Ulazi, izlazi i dodatne značajke

Honor 10 Lite je moderan u svim aspektima osim u ulazima i izlazima koje koristi. Honor još uvijek nije spreman svoje midrangere opremiti USB Type-C utorom i svoje korisnike zadržava na zastarjelom MicroUSB konektoru. Jedini plus korištenja MicroUSB konektora je nemogućnost uklanjanja 3,5-milimatarskog izlaza za slušalice. Gotovo dvostruko povoljniji uređaji su počeli koristiti USB Type-C i Honor stvarno više nema izlike za korištenje ovog zastarjelog konektora.

Honor još uvijek nije spreman svoje midrangere opremiti USB Type-C konektorom

Mono zvučnik na donjem dijelu okvira ima prosječnu glasnoću i kvalitetu zvuka, te će zadovoljiti tek manje zahtjevne korisnike koje ne planiraju slušati glazbu kroz zvučnik svog telefona. Kod maksimalne glasnoće nema distorzije unatoč plastičnoj konstrukciji kućišta.

Operativni sustav

Iako je Honor nedavno prešao na vlastito Magic UI sučelje, Honor 10 Lite dolazi sa klasičnim Huaweijevim EMUI sučeljem na kojemu je primijenjena tema koja mu daje blagi redizajn. Uz Najnoviji EMUI 9 dolazi i najnoviji Android 9,0 Pie no sa starijim sigurnosnim zakrpama iz studenog prošle godine. EMUI je jednostavan i intuitivan, te će se dopasti korisnicima koji su koristili slična Android sučelja poput MIUI-a ili Appleov iOS. Od bloatwarea Honor 10 Lite ima nekoliko aplikacija poput Boobking.com, Ebay i Facebook, no sve ih je moguće jednostavno deinstalirati u slučaju da ne želite dam uzimaju dragocjeni prostor.

Performanse i autonomija

Huawei je prošle godine predstavio svoj dugo očekivani midrange čipset Kirin 710 koji je zamijenio zastarjeli Kirin 659. Kirin 710 svoje mjesto je našao i u Honoru 10 Lite te mu omogućio da performansama bude jedan ili čak bolji od konkurenata opremljenih Qualcommovim čipsetima. Kirin 710 ima osmojezgreni procesor na koji možemo gledati kao na lite verziju procesora u Kirinu 970, pošto koristi iste jezgre no uz niži radni takt. Konfiguracija ovog procesora je 4+4, sa 4 Cortex-A73 jezgre radnog takta 2,2GHz i 4 pomoćne Cortex-A53 jezgre radnog takta 1,7GHz. Performansama će ovaj procesor zadovoljiti čak i zahtjevnije korisnike brzim pokretanjem i izvođenjem aplikacija. Grafički procesor je Mali-G51 MP4 koji omogućava igranje zahtjevnijih 3D naslova ako ste voljni spustiti postavke kvalitete grafike. Jedan od ograničavajućih faktora performansi ovog telefona je količina radne memorija koja iznosi 3GB. Verzija za domaće kinesko tržište je dostupna sa 4GB ili čak 6GB radne memorije, no Honor izgleda smatra da Europljani nisu vični multitaskingu pa su nas ograničili na 3GB radne memorije. Za većinu korisnika 3GB radne memorije je sasvim dovoljno no ne i za one koji vole velik broj aplikacija držati otvorenima u pozadini.

Iako je Lite verzija Honora 10, kapacitet baterije je ostao nepromijenjen i iznosi 3400 miliamper-sati. Zajedno sa energetski učinkovitim hardverom ova baterija ovog kapaciteta omogućava cjelodnevnu autonomiju čak i kod intenzivnijeg korištenja. U PCMark Work 2,0 Battery testu Honor 10 Lite izdržao je 10 sati i 24 minute što je bolji rezultat od većine konkurentskih uređaja.

Mobil.hr Honor 10 Lite recenzija: Benchmark galerija

Kamere

Kao pravi moderni midranger Honor 10 Lite ima dvostruki stražnji sustav kamera koji se sastoji od klasične kamere i dubinskog senzora koji omogućava precizno primjenjivanje umjetnog bokeha. Glavna kamera ima senzor rezolucije 13 megapiksela, optiku žarišne duljine 26mm i otvor blende f/1,8 dok sekundarna kamera ima senzor rezolucije 2 megapiksela. Kamere Honora 10 Lite su klasični slučaj srednjeg segmenta – ako im date dovoljno svjetla sposobne su napraviti dobre fotografije no čim im se uskrati svjetlo autofokus postaje nepouzdan i ISO vrijednosti skaču u nebesa što povećava količinu šuma. Kod fotografiranja statičkih objekata u lošim svjetlosnim uvjetima moguće je koristiti Night Mode koji pomoću umjetne inteligencije radi više ekspozicija i kao rezultat stvara oštriju fotografiju mnogo šireg dinamičkog raspona.

Kao i većina konkurenata, Honor 10 Lite ima dvostruki sustav kamera

Prednju kameru odlikuje senzor vrlo visoke rezolucije koja iznosi 24 megapiksela te je ista kamera koja se nalazi u „pravom“ Honoru 10. Glavni problem ove kamere je fiksni fokus, koji traži vrijeme privikavanja i učenja savršene udaljenosti za izradu oštrih fotografija. Drugi problem prednje kamere je u softveru, odnosno u aplikaciji koja kod prebacivanja na prednju kameru automatski odabire Portrait način snimanja koji primjenjuje lažni bokeh i to čini neuspješno u većini slučajeva. Portrait mode često primjenjuje bokeh na naočale, slušalice ili kosu što upropaštava fotografije te je za snimanje selfieja daleko bolji klasični Photo način snimanja. U dobrim svjetlosnim uvjetima fotografije su oštre i imaju dovoljno širok dinamički raspon no u lošim svjetlosnim uvjetima manjkaju oštrinu ako ne koristite zaslon kao bljeskalicu.

Mobil.hr Honor 10 Lite recenzija: Galerija fotografija

Zaključak

Lite verzija Honora 10 je klasičan midranger, što nije nužno loša stvar jer ispunjava zahtjeve većine korisnika. Ovaj telefon je vrlo atraktivan paket koji po niskoj cijeni nudi dobre performanse i odličnu autonomiju. Mane poput neujednačenog osvjetljenja zaslona dijeli i sa nekim mnogo skupljim uređajima te ih stoga možemo oprostiti no ipak smo očekivali malo više od njegovog sustava kamera. Kao cjelina Honor 10 Lite je dobro izbalansiran uređaj sa vrlo dobrim omjerom cijene i kvalitete.

PLUS

+Atraktivan dizajn
+Vrlo dobar čipset
+Odlična autonomija
+Brz i pouzdan čitač otiska prsta

MINUS

-Prednja kamera s fiksnim fokusom
-Plastično kućište
Neujednačeno osvjetljenje zaslona

3.7/5 - (6 votes)
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1