TESTOVI

Samsung Galaxy S22 Ultra 5G 

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

5/5 - (4 votes)

Galaxy S22 Ultra označava povratak Note serije u velikom stilu 

Samsung se malo po igrao sa svojom ponudom unutar serija zadnjih godina, pogotovo otkako je nova serija preklopnih mobitela uzela zamaha.

Do sada se tradicionalno godina započela sa novom S linijom flagship mobitela koji bi i među prvima dobili najnovije čipsete i tako postavili standard za tu godinu. Nakon njih na scenu dolaze brojni modeli A serije koji nude različite specifikacije o različitim cijenama kako bi svaki kupac imao priliku izabrati nešto što mu se do padne unutar Samsung ponude.

Zatim se pred kraj godine izbacila Note serija, fokusirane na premium iskustvo s naglaskom na poslovne korisnike. Note serija oduvijek dobiva ogroman zaslon kao i olovku koja omogućuje prirodno pisanje na mobitel, među ostalim dodatnim funkcijama.  

S22 Ultra-2-2
S22 Ultra-2-2

Nedavno je ovaj poredak promijenio izbacivanje mobitela jer su se na tržištu počeli pojavljivati preklopnih mobiteli te ih je Samsung odlučio agresivno gurnuti u ruke korisnika. Tako je prošla godina završila bez Note modela, no zato je na njegovom mjestu zasjalo novi Galaxy Z Fold3. Vijesti su se brzo proširile da je to kraj Note seriji, no izgleda kako Samsung ima druge planove 

Tako dolazimo do novog Galaxy S22 Ultra modela koji preuzima sve specifikacije Note linije i zauzima top poziciju u Samsung ovoj ponudi. Ultra modeli u S liniji dolaze sa najvećim kućište i baterijom, a Često imaju i jedinstven sustav kamera koje nećete vidjeti kod drugih Samsung ovih mobitela što ih Čini iznimno atraktivnima ako vas zanima fotografija. 

Pa pogledajmo tako što novi Samsung Galaxy S22 Ultra nudi i je li dostojan naslova najboljeg mobitela za ovu godinu. 

 

Dizajn 

S22 Ultra tako prati Note dizajn te se značajno razlikuje od ostatka S22 serije. Prije svega lagano se vidi razlika jer nema zaobljenih rubova na Ultra modelu, već on ima puno oštrije zavoje na zaslonu što mu i maksimizira radnu površinu. Tijelo mobitel također je drugačije te ima valjkasti oblik sa gornjim i donjim rubom potpuno ravnima, dok se prednji zaslon na lijevom i desnom rubu zakrivljuje zajedno sa stražnjim staklom i oni se na rubu nalaze s tankim aluminijskim kućištem.

S22 Ultra-1-2
S22 Ultra-1-2

Prednja strana tako je velika ploča zaslona, zaštićenog Gorilla Glass Victus+ staklom koje ima još veću otpornost na udarce od prošlogodišnje verzije. Ovaj model ima zaslon sa zakrivljenim rubovima sa lijeve i desne strane tako da je dojam “od ruba do ruba” kod izgleda zaslona uistinu impresivan. Na vrhu ekrana i dalje imamo izrez u obliku rupice za selfie kameru. Nakon hands-on iskustva s kamerama koje rade kroz ekran, ipak bismo voljeli bolje slike s rupicom, barem za sada.

Na samom vrhu zaslona, gdje se spaja s kućištem možete vidjeti malen prorez za zvučnik koji primarno služi za razgovore, no s impresivnoj snagom nudi i stereo zvuk kod slušanja glazbe ili multimedije, a ako prekrijete glavni zvučnik i dalje ćete Čuti sadržaj što je velik plus ovakvih sustava. Gornja strana mobitela osim sekundarnom mikrofona ima samo plastični prorez za signal antene.

S22 Ultra-1-3
S22 Ultra-1-3

Ista priča je standardno i sa lijevom stranom mobitela, dok je sva kontrola na desnoj strani, Imate metalne gumbe za kontrolu glasnoće i zaključavanje, a dugim pritiskom zaključavanje dobivate i brži pristup Samsungovom Bixby asistentu.  Dno uređaja ima više opcija, od USB-C utora za punjenje i brz prijenos podataka, sa glavnim zvučnikom s lijeve strane, kao i ladicom za SIM kartice s desne.

Zanimljivo je da za razliku od Note20 serije, novi S22 Ultra nema opciju proširenja memorije MicroSD karticama, već samo DualSIM utore. Zajedno sa eSIM opcijom, možete spremiti do tri različita broja na mobitelu. Na posljetku, tu je i sama S Pen olova za pisanje i dodatnu kontrolu nad mobitelom, te se nalazi u lijevom kutu na dnu mobitela. Pritiskom na olovku, ona se oslobađa od kućišta te je ove godine crne boje sa detaljima u boji mobitela, za razliku od šarenijih modela u prijašnjim verzijama. 

S22 Ultra-2
S22 Ultra-2

Tako dolazimo do stražnje strane koja je dobila najveći vizualni upgrade uz Činjenicu da je sačinjena od Gorilla Glass Victus+ staklu, a riječ je naravno o dizajnu stražnjih kamera. S obzirom na ogromne senzore koji se koriste, kao i napredne sustave leća kod periskopskih telefoto kamera, očekuje se i pozamašna izbočina sa stražnje strane. Samsung je uspio izvesti suprotno, smanjujući izboČine kamera, te istovremeno predstavio novi dizajn koji daje vrlo oštar industrijski izgled te se doima kao prirodan nastavak razvoja dizajna ovog sustava.

Svaka kamera ima laganu izbočinu iz tijela mobitela zasebno, a Samsung se pobrinuo da su svi ujednačene visine. Tako na kraju dana dobivamo ukupno tanji mobitel, iako se debljina samog kućišta povećala na 8,9 mm. Dobrodošla promjena svakako je i povećanje baterije na 5000 mAh unatoč implementiranoj olovci.

Mobitel dolazi u sedam boja, no neke mogu biti regionalno limitirane. Imate opciju grafitne, “burgundy”, crne, nebesko plave, crvene, bijele i zelene. Mi na testu imamo standardni crni model. 

 

Zaslon 

Sam zaslon plijeni pažnju iz generacije u generaciju, a riječ je o najboljem zaslonu koji Samsung može proizvesti u tom trenutku. Tome su dokaz specifikacije jer dobivate zaslon s 1440 x 3088 piksela na dijagonali od 6,8 inča koji prekriva 90% prednje strane uređaja.

Zanimljiva je odluka Samsunga da umanji sve zaslone na novoj S22 seriji u usporedbi s prijašnjima, a ni Ultra model nije pošteđen s obzirom da je prošli Note imao 6,9″ zaslon. Zato ovaj model sada može podržavati 1440p dijagonalu zajedno s brzim 120 Hz osvježavanjem, što je bio do sada ekskluzivan odabir jednog ili drugog featurea. Najveći upgrade ipak je svjetlina zaslona koji prema Samsungu sada može postići impresivnih 1750 nita max. dok Note20 podržava do 1.500 nita svjetline, ipak ima par uvjeta da zaslon tako zasjaji.

S22 Ultra
S22 Ultra

Prvo, samo malen postotak zaslona može svijetliti tako jako, a drugo, svjetlina zaslona mora biti automatska te sustav sam pali ovu jačinu kada prepozna da ste na suncu, a i tada je trajanje ovolike snage limitirano. Sve to u cilju sprječavanja pregrijavanja kao i prženja piksela kada bi konstantno radili punom snagom.

Zaslon ima još brže prepoznavanje dodira, a i reakcija na S Pen je značajno poboljšana, na manje od 3 milisekunde reakcije. Kada je osvjetljena veća površina zaslona, S22 Ultra ima snagu oko 1200 nita na suncu, a do 500 nita ako sami postavljate svjetlinu. Samsung tvrdi i kako novi zaslon može mijenjati osvježavanje od 1 do 120 Hz, no trenutno nije moguće precizno provjeriti tu tvrdnju, osim uključivanjem prikaza osvježavanja u developerskim postavkama.

Postavke zaslona
Postavke zaslona

Uglavnom se prebacuje od 60 do 120 Hz, sa 24 Hz kada ste na statičnoj stranici. Sve u svemu, ako vam je bitan zaslon, S22 Ultra neće vas razočarati. 

 

Povezanost 

Samsung je svoj novi flagship naoružao najnovijim standardima, a njihove funkcije tek trebate iskusiti jednog dana. Primjer toga je nova WiFi 6E mreža koja proširuje frekvencijski pojas rada WiFi-ja, no unutar EU ta implementacija naišla je na neke birokratske prepreke pa ćemo kao i kod 5G mreža vjerojatno imati krnju verziju sa slabijim performansama.

Širi spektar omogućuje još više uređaja na mreži, kao i više brzih uređaja sa većom slobodom širenja kanala za dobivanje visokih brzina prijenosa. Sve je to uzbudljivo, no treba vam i WiFi rute s takvim standardnom kao bi sve funkcioniralo. 

Upgradean je i Bluetooth na 5.2 verziju, kao i 5G modem u mobitelu sa boljom pokrivenošću raznih pojasa. Kod nas na 5G mreži bez problema postiže 1Gb/s, no u teoriji Čipsetu nisu problem brzine do 5 Gb/s, jednom kada se i mreža kod nas razvije. 

5/5 - (4 votes)
1 | 2 | 3
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1