TESTOVI

Android bez Googlea

Huawei P Smart 2021

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Huawei s P Smart serijom nastavlja i u 4.toj generaciji, ali prvi put bez Google servisa. Što sve ovaj uređaj nudi, pročitajte u nastavku.

Dizajn i kvaliteta

Huawei je krajem 2017.godine, odnosno početkom 2018.godine predstavio P Smart seriju koja je bila zamišljena kao pristupačnija model u odnosu na Px0 i Mate seriju, odnosno, kao što mu ime kaže, pametnu kupnju u segmentu pristupačnijih mobitela. Kroz godine je doživljavao sitne promjene i poboljšanja, te je došao do 4. generacije naziva P Smart 2021.

Huawei na novom P Smart modulu donosi sitne promjene u odnosu na prethodnika, a podsjeća i na P40 seriju. Najznačajnija promjena u odnosu na prethodnika je veličina ekrana kao i rupa za prednju kameru koja je zamijenila „V“ izrez.

Obrub ekrana nije najtanji na tržištu ali je u skladu sa konkurencijom, a na dnu ekrana je obrub nešto veći. Iznad ekrana se smjestila tanka rešetka zvučnika, ali nije bilo mjesta za LED za obavijesti.

Stražnja strana je vrlo jednostavna te je napravljena od sjajne plastike. Na lijevoj gornjoj strani se nalazi modul sa 4 kamere koji je blago izbočen iz kućišta te je u crnoj boji, tako da se ističe od stražnjeg poklopca.

Obrub je izrađene od plastike i blago je zaobljen prema prednjoj i stražnjoj strani, dok je na gornjoj i donjoj strani ravan.

Tipka za paljenje uređaja je utisnuta u bočnu stranicu, te ujedno služi i kao čitač otiska prsta. Isto rješenje smo viđali i kod drugih uređaja te nam se isto sviđa zbog praktičnosti u svakodnevnom korištenju. Iznad su se smjestile tipke za glasnoću.

Na lijevoj strani uređaja se nalazi utor za dvije nano SIM i jednu micro SD memorijsku karticu. Na donjoj strani se nalazi 3,5mm utor za slušalice, mikrofon, USB Type-C priključak i zvučnik.

Iako je stražnja strana napravljena od sjajne plastike, mobitel nije sklizak u ruci. Zbog zaobljenih rubova, mobitel dobro leži u ruci i ugodan je za svakodnevno korištenje. No svako se u ruci primijeti masa uređaja kao i njegove nešto veće dimenzije. Sami položaj fizičkih tipki je vrlo dobar, a pošto izbočina sa kamera nije velika nema ni klackanja kada mobitel stavite na stol.

 

Zaslon

Kada model P Smart 2021 usporedimo sa prethodnikom, prvo će te zapaziti dosta veći ekran koji je na ovom modelu dijagonale 6.67 inčna sa rezolucijom 1080 x 2400 piksela. I na ovom modelu je ugrađen IPS LCD ekran, a gustoća iznosi 395 ppi. Ekran ima dobre kontraste i dobar prikaz boja, dok su kutovi gledanja u rangu sa konkurencijom. Vidljivost na suncu je vrlo dobra te nismo imali problema sa korištenjem mobitela i pri jačem suncu. Pošto se radi o IPS LCD ekranu, mobitel ne posjeduje Always-On prikaz niti LED za obavijesti, no zato se može u postavkama odabrati opcija da se ekran upali kada vam dođe obavijest.

Kao što je već standardno za Android uređaje, tako i ovaj posjeduje „način čitanja“ odnosno „Prilagođavanje očima“ koje filtrira plavo svjetlo te gledanje u ekran manje napreže oči. A u postavkama možete podesiti intenzitet te vrijeme kada da se ova opcija pali.

U postavkama također možete prilagoditi način prikaza (normalno ili životopisno) a moguće je podesiti i toplinu boje.

 

Performanse

Po pitanju procesora, Huawei je napravio malu promjenu koja je uzrokovana promjenom proizvođača, tako da P Smart 2021 ima Kirin 710A procesor, dok je prošlogodišnji model koristio Kirin 710 procesor. Novi procesor je napravljen u 14nm tehnologiji a sastoji se od 8 jezgri, 4x 2,0 GHz Cortex-A73 i 4x 1,8 GHz Cortex-A53, što je u rangu Snapdragona 662 kojeg koriste pojedini konkurenti. No istovremeno je takt nešto niži u odnosu na prethodnika. Za grafiku je i na ovom modelu zadužen Mali-G51 MP4 GPU.

Ovaj uređaj dolazi u kombinaciji sa 4 GB RAM-a i 128 GB interne memorije a tu je i utor za microSD memorijske kartice.

Uređaj radi sukladno specifikacijama i očekivanjima, tj kao i konkurenti. U svakodnevnom korištenju to znači relativno fluidni rad sa povremenim minimalnim zastajkivanjem kod prebacivanja između aplikacija, te povremeno je potreban koji trenutak duže da bi se pokrenula zahtjevnija igrica ili aplikacija. Igranje manje zahtjevnijih igrica radi bez ikakvog zastajkivanja dok je kod zahtjevnijih igrica jedino sporije pokretanje.

Na mobitelu smo odradili i sintetičke testove, te smo dobili rezultate koji su tek neznatno lošiji od konkurencije sa Snapdragon 662 procesorom.

Da bi uređaj radio brine se baterija kapaciteta 5000 mAh što je znatno povećanje u odnosu na 3400 mAh kod prethodnika. Također, ovaj uređaj podržava i 22,5W brzo punjenje sa punjačem koji dolazi u pakiranju. Ovu opciju svakako podržavamo jer većina konkurenata u ovom rangu dolazi sa znatno sporijim punjenjem. Sa isporučenim punjačem baterija se napuni od 0 do 100% za oko 1 i pol sat.

Tijekom testa, baterija nam je, uz korištenje dviju SIM kartica, dosta poziva, sinkronizaciju dvaju mailova, surfanja internetom, trajala 1 i pol dan. Sa nešto slabijim korištenjem, tj malo manje intenzivnim lako bi se došlo do dva dana korištenja.

 

Kamere

Huawei je svoj P Smart model za ovu godinu odlučio obogatiti sa dodatnim kamera u odnosu na prethodnika tako da se set-up na ovom uređaju sastoji od 4 kamera. Glavna kamera je 48 megapikselna kamera sa f/1,8, a tu su još ultraširokokutna 8 megapikslena kamera sa f/2,4, te 2 megapikslena macro kamera i 2 megapiksleni senzor dubine. Ovakav izbor kamera je postao gotovo redovan u ovoj klasi.

Sučelje kamere je dosta jednostavno i slično kao što viđamo na drugim Android uređajima. Na lijevoj strani uređaja se nalaze tipke za postavke, bljeskalicu, AI, dok se pri dnu ekran nalazi mali klizač za prebacivanje između glavne i ultraširokutne kamere. Na desnoj strani se nalazi izbornik za način rada kamera, a trebamo napomenuti da nije moguće podešavati raspored kako vama odgovara. Ako pak želite pokrenuti macro kameru, tada morate na listi odabrati „više“ opcija pa onda Izvrsni macro. Skroz desno se nalazi okidač te tipka za prebacivanje između stražnje i glavne kamere.

Glavna kamera, iako 48 megapislena daje fotografije u rezoluciji od 12 megapiskela dok je u izborniku moguće odabrati i punu rezoluciju. Fotografije snimljene u dnevnim uvjetima su dobre, sa dobrim dinamičkim rasponom i oštrinom te jako malo šuma i dobrim uzvratom boja. Fotografije snimljene u noćnim uvjetima u pristojne, sa manjim dinamički rasponom i nešto više šuma. Ako hoćete još kvalitetnije fotografije u noćnim uvjetima tu je „noćni“ način koji poboljšava kvalitetu fotografija te se dobiva više detalja a boje su naglašenije. Kada uključite noćni način rezolucija fotografija se smanjuje na 8 megapiksela, a snimanje fotografije traje par sekundi. Glavna kamera u suradnji sa 2 MP senzorom dubine ima mogućnost snimanja i portreta, a isti ispadaju pristojno u uvjetima dobrog osvjetljenja.

Ultraširokokutna kamera nema autofokus tako da to utječe na kvalitetu fotografija. Fotografije snimljene u dnevnim uvjetima, sa dosta svjetla su prostojne sa dobrom oštrinom u sredini kadra. Dinamički raspon je nešto uži dok je uzvrat boja pristojan. Ova kamera nema „noćni“ režim tako da su fotografije u uvjetima lošeg osvjetljenja dosta skromne. Dinamički raspon je dosta uzak, fotografije imaj malo detalja a šum je izražen. Fotografije znaju ispasti i dosta mutno.

Macro kamera ima fiksni fokus na 4cm, te je potrebna mirna ruka i malo strpljena da bi se u uvjetima dobrog osvjetljenja dobila dobra fotografija. Uzvrat boja je dobar ali je nešto manje detalja.

Prednja kamera ima 8 megapiksela te podršku za HDR. Fotografije snimljene u dnevnim uvjetima su pristojne sa dovoljno detalja.

Glavna kamera ima mogućnost snimanja video zapisa u 1080p rezoluciji sa 30 ili 60 fps, dok prednja kamera može snimati video u 1080p rezoluciji sa 30fps.

 

Operativni sustav i sučelje

Huawei P Smart 2021 dolazi sa Android 10 operativnim sustavom na kojeg je Huawei instalirao EMUI 10.1 korisničko sučelje. Iako se radi o Android uređaju, ovaj mobitel dolazi bez Google servisa. Upravo ova činjenica bi mogla pojedinog kupca usmjeriti na nekog od konkurenata.

Činjenica da mobitel dolazi bez Google servisa u praksi znači da na mobitelu nema Play trgovine, Chromea, Google maps-a, Youtubea, Gmaila te drugih Google aplikacija.

No nema straha da se ne mogu skinuti aplikacije jer je Huawei nudi svoj App Gallery, svojevrsni pandan Play trgovini. Ono što nam se nikako ne sviđa je da prilikom svakog pokretanja App Gallery-a se pokreće reklama u trajanju 4-5 sekundi, za neku aplikaciju ili igricu, a reklame nije moguće isključiti.

Broj dostupnih aplikacija je dosta velik no i dalje za pojedine aplikacije vas App Gallery preusmjerava na web stranice proizvođača ili neku drugu stranicu da skinete APK i ručno ga instalirate. Moramo priznati da nas ovo podsjeća na početke Androida kada su aplikacije polako pristizale na Android uređaje, a neke specifične niste mogli skinuti iz Play trgovine nego ste morali sa raznih web stranica skidati APK datoteke. Velika razliku je u tome što je jedan dio aplikacija već dostupan za skidanje iz App Gallery-e.

Ono što nam nedostaje je nemogućnost skidanja Google karti ili Youtube, Gmail aplikacije direktno iz App galerije, ali je moguće otići putem web preglednika na dotične web stranice i koristiti karte ili youtube kao na računalu. Naravno, tu je uvijek i mogućnost zaobilaska, tj naknadnog instaliranja Google servisa, ali za to je potrebno malo vremena i čitanja ili gledanja raznih tutoriala. Konkurenti nude odmah instalirane spomenute aplikacije što uvelike olakšava korištenje mobitela.

Također, ako imate sve svoje kontakte spremljene na Gmailu, potrebno je izvesti te kontakte u CVS i onda prebaciti na mobitel i učitati te sve sinkronizirati sa Huawei računom ako ne želite kontakte imate na mobitelu, veće ih želite imati u „oblaku“.

Ako prelazite sa starog mobitela pokretanog Androidom na novi Huawei tu je Phone Clone pomoću kojeg možete prebaciti aplikacije sa starog mobitela.

Huawei sa svojim EMUI sučeljem nudi zaslon zaključavanja koji nudi prikaz sata i obavijesti te prečac za pokretanje kamere u donjem desnom kutu. Ako na zaslonu zaključavanja povučete od dna ekrana prema gore moguće je pokrenuti jednu od 5 aplikacija (diktafon, kalkulator, lampa, štopericu ili AI Lens). Također u postavkama je moguće podesiti da se prilikom svakog paljenja ekrana mijenja pozadina.

Kada otključate mobitel dočekaju vas klasični početni ekrani na koje je moguće dodavati aplikacije i widgete, dok je krajnje lijevi ekran rezerviran za Huawei Assistant, a istog je moguće isključiti u postavkama početnih ekrana. Kako je to već standardno, Huawei u početku postavlja sve aplikacije na početni zaslon, bez ladice za aplikacije, no u postavka možete istu i uključiti.

Povlačenjem prstom od dna ekrana prema gore otvara se ladica sa aplikacijama, pod uvjetom da je ista uključena, dok se povlačenjem prsta od vrha ekrana prema dolje otvaraju brze postavke i obavijesti. No ako ako bilo gdje na ekranu povučete prstom prema dolje otvara se AI traženje a ne obavijesti. S obzirom na veličinu ekrana voljeli bi da se i na ovaj način otvaraju obavijesti jer u ovom slučaju je potrebno koristiti mobitel sa obje ruke ili dosta „žonglirati“ mobitelom da bi došli do vrha ekrana i obavijesti.

Ostatak postavki i mogućnosti je poznat sa drugih Android uređaja. U postavkama pored standardnih postavki postoji Huawei Assistant koji dodatno pojašnjava pojedine „AI“ mogućnosti.

Huawei je kod ovog modela ostao vjeran virtualnim tipkama na dnu ekrana dok sve više konkurenata nudi mogućnost kretanja sustavom gestama, a također nedostaje i opcija dvostrukog pritiska za paljenje ekrana.

Huawei EMUI sučelje donosi i podosta različitih predinstaliranih aplikacija poput Snapchat-a, AliExpress-a, Bing, Translator, Trip.com i još nekoliko aplikacija kao i linkove za skidanje raznih drugih aplikacija. Na sreću iste se daju deinstalirati ili maknuti.

 

Za sigurnost uređaja se brine čitač otiska prsta postavljen na bočnoj strani, tj integriran u tipku za paljenje mobitela. Sami čitač je dosta uzak ali dugačak. Sami položaj je vrlo dobar, a čitač otiska radi dosta dobro i brzo. Prilikom testa nismo imali problema sa prepoznavanjem otiska. Optički čitač na bočnoj ili stražnjoj stranici su postali standard u ovom cjenovnom rangu, a u pojedinim slučajevima rade i bolje, tj preciznije nego čitači postavljeni ispod ekrana kod neznatno skupljih konkurenata.

Uz čitač otiska prsta uređaj posjeduje i mogućnost otključavanja mobitela putem prepoznavanja lica. Postavljanje traje dosta kratko a prepoznavanje lica radi dosta dobro u dobrim uvjetima osvjetljenja.

Kao što smo spomenuli, ovaj uređaj posjeduje jedan zvučnik smješten na dnu uređaja. Sami zvučnik je dosta glasan, ali je kod najviše razine zvuka primjetna blaga distorzija zvuka te nedostatak niskih tonova. No ništa što možemo zamjeriti jer je slična situacija i kod drugih konkurenata.

 

Zaključak

Huawei je svoj P Smart model dodatno osvježio za ovu godinu povećavši broj kamera, ekran i bateriju. Iako bi rekli da je broj kamera uvjetno poboljšanje zbog njihovih karakteristika i mogućnosti, no glavna kamera odrađuje dosta dobar posao. Ono što je pozitivno je i baterija koja osigurava dugo trajanje te 22,5W brzi punjač u paketu te nešto viša rezolucija ekrana. No da li je to dosta da se Huawei izbori za veći broj kupaca? Većina specifikacija je slična kao kod konkurencije, ali ono što je najveće razlika su Google servisi. I tu P Smart 2021 gubi bitku sa konkurentima. Iako će neki reći da se svi ti servisi mogu instalirati ili prebaciti sa starog mobitela, što itekako stoji, isto zahtjeva malo više volje i vremena, a istovremeno konkurenti to sve nude „out of the box“, što je puno prihvatljivije rješenje u ovom cjenovnom segmentu. Osim ako ste entuzijast za Huawei mobitelima ili imate volje „prćkati“ po mobitelu i raznim web stranicama kako bi vam na mobitelu radile pojedine aplikacije. Ovo zadnje nam vraća uspomene na negdje 2010./2011. godinu kada je pristup aplikacijama bio ograničen u Play trgovini, bila su to vremena…

string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1