TESTOVI

Motorola Razr 5G – Veliki Test

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

3/5 - (6 votes)

Motorola je unatrag godinu dana s eksplozivnom objavom lansiranja Razr mobitela sa preklopnim OLED zaslonom povukla odličan potez, te podignula ime brenda u premium ponudu nakon duge stanke u tom segmentu. Također je istovremeno jedan od rijetkih proizvođača koji se mogu pohvaliti sa preklopnim zaslonima, a pogotovo sa mobitelima koji se zapravo mogu i kupiti. 

No, unatoč tome, Razr mobitel koji su tada predstavili vrlo je očito izgledao kao “beta” verzija proizvoda s obzirom na performanse i materijale koji su korišteni. Sada u ponudi imamo osvježeni Razr 5G model, koji osim naravno 5G antena, donosi i daleko bolje performanse te izdržljivije, premium materijale.  

Dok se OLED zasloni mogu presavijati poput papira, također su i osjetljivi, te jednom kada se oštro presaviju, priča je gotova jer se niti papir tada više ne može vratiti u prvobitno stanje. Svaki proizvođač ima drugačiji pristup ovom problemu, pa nas zanima i kako je Motorola to riješila. 

 

Dizajn Razr 5G mobitela

 Kako pričamo o mobitelu koji se preklapa, počnimo prvo od zaklopljenog izgleda, te ćemo kasnije pogledati i značajke kada je otvoren. Dakle preklopljen, mobitel ima dimenzije 91,7 x 72,6 x 16 mm kada mjerimo krajnje točke.  

Koristimo taj izraz jer je mobitel pun oblina, te dizajn najbolje možemo opisati aerodinamičnim. Osnovni oblik preuzima od originalnih Motorola Razr mobitela, koji su također bili preklopni te vrlo popularni, pogotovo na zapadu.  

 

Preklopljen mobitel 

Pogledajmo prednju stranu prvo. Ovdje nalazimo maleni 2,7” G-OLED zaslon rezolucije 600 x 800 piksela koji služi za prikaz vremena i obavijesti. Možete na njemu lagano pokretati i aplikacije, iako je kretanje Androidom vrlo limitirano, te se svodi na kratice za aplikacije, te pokretanje kamera.  

Ima atraktivno zakrivljene rubove tako da nalikuje na klasične CRT zaslone. Responzivnost je visoka te je upravljanje jednostavno, iako ima malo prostora. Dok je preklopljen, ispod zaslona nalazi se i glavna kamera. 

Riječ je o poboljšanoj kameri od prvobitne Razr verzije, te sada ima bolje slike u zahtjevnijim uvjetima. Pored kamere je bljeskalica, kao i nekoliko senzora. Zaslon i glavna kamera iskorišteni su za lagano okidanje selfija sa glavnom kamerom. 

Ova strana sada je prekrivena u potpunosti Gorilla Glass 5 staklom za otpornost na grebanje, kao i atraktivan izgled. Okrenemo li mobitel na stražnju stranu, dočekuje nas ponovno staklena strana što je svakako upgrade s obzirom da je prva verzija bila plastična. 

Značajan detalj straga je maleni Motorola logo u gornjem srednjem dijelu jer istovremeno služi i kao senzor otisaka prsta. Svi znamo kako ovakva implementacija senzora ima najtočnije i najbrže rezultate, te je atraktivno uklopljen u dizajn. 

Mi na testu imamo crnu verziju mobitela, te je obrub oko zaslona obojan tamno sivom bojom, a radi se o plastičnom rubu. Zahvaljujući njemu, preklapanje mobitela ne mora biti previše pažljiv postupak, a istovremeno štiti unutarnji zaslon.  

Okvir koji drži mobitel je napravljen od aluminija, dok je sama šarka od nehrđajućeg čelika kako bi se osigurala dugovječnost. Motorola se odlučila za jednostavniji dizajn šarke od konkurencije što im je osiguralo tanji dizajn, ali i potpuno priljubljene strane kada se mobitel preklopi. Mehanizam je zanimljiv, a istovremeno dovoljno jednostavan da nas impresionira. 

Sa druge strane, mehanizam dopušta da mobitel bude ili potpuno otvoren ili zatvoren, bez opcije između, što je svakako opcija za danje usavršavanje mobitela.

Svi gumbi nalaze se na “gornjoj” strani mobitela, gdje su i kamera te sekundarni zaslon. Desna strana sadrži gumb za paljenje i otključavanje, dok je na lijevoj strani gumb za kontrolu glasnoće, kao i slikanje selfija dok je mobitel preklopljen. 

Dok dizajn ostaje vjeran originalu, gumbi  su dosta visoko jednom kada je mobitel otvoren te je do njih teško dosegnuti. 

Spomenimo ovdje i “bradu” mobitela. Riječ je o zadebljanju na dnu otvorenog pa i zatvorenog mobitela, koje je ponovno vjerno originalu, a ovdje se koristi za sve konektore kakvi inače dolaze na dno mobitela. To uključuje i zvučnik, kao i antene za komunikaciju, što uključuje i 5G antene. Brada je kompletno plastična što poboljšava propusnost signala antena. 

 

Otklopljen mobitel 

Prvo što upada u oči kada mobitel otvorite, svakako je tanki list P-OLED zaslona. Zaslon je podvučen pod lijevi i desni rub, dovoljno da bude zaštićen pri preklapanju mobitela. Rubovi sa svih strana naravno su nešto deblji od klasičnih mobitela, no s obzirom na osjetljiviji zaslon to je naravno razumljivo.  

Sam zaslon otklopljen ima daleko manje očiti prijelaz po sredini koji nećete vidjeti pri korištenju, a manje je upečatljiv i kada preko njega prijeđete prstom. 

Vrh zaslona ima urez koji sadrži selfie kameru, senzore i zvučnik koji na žalost ne služi za stereo reprodukciju multimedije. 

Oko sredine, an rubovima sa strane vidimo otvoreni dio šarke u obliku zubaca koji osiguravaju ujednačeno otvaranje i zatvaranje mobitela.  

Naravno, s obzirom na dizajn, imajte na umu kako je mobitel osjetljiv na prašinu, ali i vodu. Motorola je zaštitila bitne dijelove unutar mobitela od vode, no i dalje izbjegavajte vlagu pod svaku cijenu jer je mobitel praktički otvoren. 

Izdvojimo malo vremena da opišemo kako je Motorola riješila ključan dio preklapanja, bez da se sam zaslon potrga. Naime, OLED zaslone možemo smatrati kao listom običnog papira: upotrebljiv je sve dok ga se ne presavije. Papir se neće moći vratiti u prvobitno stanje, a OLED će naravno prestati raditi. Umijesio toga, zavoj kod preklapanja mora biti prilično blag.  

Dok konkurencija to rješava tako da jednostavno strana gdje se šarka nalazi ima fizički razmak deblji nego na vrhovima mobitela,  Motorola se potrudila složiti sustav pomičnog OLED zaslona kako bi se on sam lagano pospremio. Gornja trećina zaslona zalijepljena je za kućište telefona, te je nepomična. Trećina zaslona u sredini potpuno je odvojena od mobitela kako bi se mogla nesmetano presavijati. Donja trećina zaslona pak je na vodilici, te ima oko dva milimetra prostora i pri preklapanju se podvlači u “bradu” mobitela. 

Dakle dok je mobitel otvoren, zaslon je ravan. Prvih 30° zatvaranja, OLED zaslon se zakretanjem gura pod bradu mobitela, gdje nakon dva milimetra staje. Za to vrijeme se šarka u sredini ispod zaslona već lagano udubila, te se nakon 30° zaslon počne presavijati na tom dijelu prema unutra, sada kada ima više prostora, te tako može imati blaži kut presavijanja.  

Bitno je napomenuti i kako je sam zaslon ugodan za korištenje, te prsti ne zapinju, već lagano klize zaslonom. Jedini detalj na koji se treba naviknuti je već spominjana “brada “ na dnu zaslona jer je ipak pozamašne debljine, te swipanje prema gore koje je sada osnovni dio upravljanja na Android sustavu treba jednostavno drugačiji potez. Mobitel od vas ne zahtijeva da povučete zaslon od samog dna, već imate oko centimetra “lufta” za taj potez pri dnu zaslona. 

Od detalja, naglasimo da se na dnu mobitela nalazi utor za SIM kartice, kao i USB-C utor 3.1 standarda za brzo prebacivanje. Tu je naravno i mikrofon, kao i glavni zvučnik. Iskorišteno je zadebljanje, te možemo reći da je zvuk impresivan s obzirom na dimenzije mobitela iako se radi o mono sustavu. 

3/5 - (6 votes)
1 | 2 | 3
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1