TESTOVI

Standard postaje kompakt

LG Q6

Malen uređaj s velikim potencijalom
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

4.8/5 - (29 votes)

LG je prošle godine predstavio novu Q seriju pametnih telefona. LG Q serija trenutno se sastoji od samo dva modela, Q6 i Q8 te su oba modeli srednjeg cjenovnog segmenta. Danas vam donosim recenziju modela Q6 koji je LG-ev pokušaj da uređaje sa zaslonom omjera 18:9 približi masama kroz nižu cijenu i manji zaslon koji omogućava lakšu prilagodbu novom standardnom omjeru.

Kod uređaja srednjeg segmenta, a osobito kod uređaja nižeg srednjeg segmenta u koji spada LG Q6 sve se svodi na kompromise, to jest na sposobnost proizvođača da dobro prosudi koje aspekte treba žrtvovati kako bi mogli usavršiti aspekte uređaja koje će ciljana publika više cijeniti. LG je modelom Q6 dokazao da dobro poznaje ciljanu publiku ovog uređaja te je vješto uspio izbalansirati gotovo sve aspekte uređaja.

Kvaliteta izrade i dizajn

LG Q6 je među atraktivnijim uređajima u svojoj konkurenciji. Prednja strana uređaja potpuno je ravna što je rijetka pojava kod današnjih uređaja koji imaju takozvane 2.5D zaobljene rubove. Aluminijski okvir uređaja ima vrlo blag radijus zaobljenosti, toliko blag da na prvu izgleda kao da je potpuno ravan. Stražnja strana uređaja ima zakrivljene rubove koji se uopće ne podudaraju s ostatkom dizajna. Zakrivljeni rubovi poboljšavaju ergonomiju uređaja i pri držanju čine uređaj prividno tanjim u usporedbi s uređajima koji imaju ravnu poleđinu. Poboljšavanje ergonomije je dobra stvar ali isto tako uređaj bi trebao imati ujednačen “design language” odnosno biti dosljedan s elementima dizajna. Ravna prednja strana te gotovo ravan okvir se nikako ne podudaraju sa zaobljenom stražnjom uređaja. Izbor boja mi se također nije dopao, na recenziju dobio sam uređaj „Ice Platinum“ boje zbog koje uređaj pomalo jeftinim u usporedbi s istim uređajem u „Astro Black“ ili „Terra Gold“ boji.

Dodatni prigovor imam na poziciju i dizajn tipki za podešavanje glasnoće i uključivanje/zaključavanje. Tipka za stišavanje i u liniji s tipkom za uključivanje/zaključavanje što će sigurno dovesti do slučajnih pritisaka obje tipke. Uz to tipke su identične, vjerojatno zbog uštede jer bi urezivanje teksture ili malog utora u tipku za uključivanje zaključavanje bio dodatni trošak ali to svejedno po meni nije opravdanje jer je pri podizanju uređaja vrlo lako zamijeniti i slučajno pritisnuti krivu tipku.

Prvo mjesto na kojem je vidljivo da je LG negdje morao uštedjeti je kvaliteta izrade. Prednja strana uređaja u potpunosti je prekrivena staklom s Corning Gorilla Glass 3 zaštitom od grebanja. Okvir koji spaja prednju i stražnju stranu uređaja napravljen je od aluminija te je ugodan na dodir i vizualno podiže uređaj. Ušteda kod kvalitete izrade primjećuje se kod stražnje strane uređaja koja je izrađena od sjajne plastike. Kao što sam već rekao u uvodnom dijelu ovog testa, negdje se mora štedjeti i ovog puta to je kvaliteta izrade poleđine uređaja. Problem je što je ta ušteda otišla predaleko te je zbog toga poleđina LG-a Q6 jako sklona grebanju. LG nije nov u ovom segmentu i u prošlosti su imali bolji izbor materijala no ovog puta su zakazali nelogičnim spajanjem otpornih materijala prednje strane i okvira s plastikom sklonom grebanju na stražnjoj strani. Nakon duljeg perioda korištenja kod većine korisnika će stražnja strana uređaja biti puna sitnih ogrebotina dok će okvir i prednja strana izgledati kao novi.

Objektiv kamere je staklen dok je bljeskalica prekrivena plastikom što je standardna praksa i kod daleko skupljih uređaja tako da moram pohvaliti LG što nisu na kameru Q6 stavili plastičan objektiv.

Zaslon

LG Q6 je jedan od najkompaktnijih uređaja sa zaslonom omjera 18:9. Čudno je uređaj sa zaslonom dijagonale 5,5 inča nazivati kompaktnim no kako je standard postao 6 inča ovaj uređaj možemo smatrati kompaktom. Korištenje uređaja jednom rukom je iznenađujuće jednostavno. Kod većine uređaja sa zaslonom omjera 18:9 gotovo je nemoguće palcem dosegnuti vrh zaslona dok je kod LG-a Q6 uz malo truda moguće dosegnuti bilo koji dio zaslona. Iako je zaslon manji, rezolucija je standardnih 2160×1080 piksela što znači da zaslon LG-a Q6 ima vrlo visoku gustoću piksela od 442 piksela po inču. Zaslon koristi IPS tehnologiju te nudi dobru reprodukciju boja iako naginje hladnim tonovima. Nažalost LG nam u postavkama nije ponudio opciju prilagodbu temperature boja. Zaslon je omeđen tankim okvirom tako da je omjer zaslona i okvira 78% što je normalan omjer za uređaje s 18:9 zaslonom.

Ono što me šokiralo je činjenica da LG Q6 nema svijetlo za obavijesti. Ne vjerujem da je micanje istog dovelo do ikakve značajne uštede pri proizvodnji, ali i da je to nije valjan razlog za micanje tako važnog indikatora s uređaja. Da se radi o uređaju s mogućnosti Always on display funkcije micanje svjetla za obavijesti no LG Q6 nema tu mogućnost zbog korištenja standardnog LED IPS zaslona.

Ulazi, izlazi i zvuk

LG Q6 koristi Micro USB za punjenje što je još jedna mjera uštede. Jednom kada kupite uređaj s USB Type C konektorom teško se vratiti na stari Micro USB ali ako nikada niste imali uređaj s USB Type C konektorom nedostatak istog vam neće predstavljati veliki problem. Pozitivna stvar kod svih uređaja koji koriste Micro USB je da imaju 3,5-milimetarski utor za slušalice tako da se ne morate bojati korištenja adaptera.

Zvučnik je glasan, visoki tonovi su čisti dok su srednji tek prisutni a bassa gotovo kao da ni nema što je već standardna zvučna slika uređaja srednjeg segmenta. Zvučnik je smješten na stražnjoj strani uređaja i lako se može dogoditi da ga tijekom igranja slučajno prekrijete tako da morate biti oprezni pri rukovanju. Dodatni problem plastične konstrukcije stražnje strane uređaja je što se kod reprodukcije uz maksimalnu glasnoću pojavljuje primjetna distorzija te stražnji poklopac vibrira kao da zvučnik pokušava pobjeći iz samog uređaja. Uzmemo li u obzir sve mane zvučnika LG-a Q6 lako je zaključiti da ovo nije uređaj za one kojima je zvučnik bitna komponenta kod izbora pametnog telefona.

Baterija

U nizu standardnih komponenti LG Q6 ima i standardnu litij-polimersku bateriju kapaciteta 3000 miliamper-sati. Autonomija uređaja je blago ispodprosječna, uz 6 sati SoT-a uz preostalih 16% kapaciteta, odnosno rada zaslona tijekom testiranja svakodnevnim korištenjem uređaja uz surfanje, pola sata igranja igara i sat vremena gledanja YouTube videa u 1080p rezoluciji. Kao dodatan test odabrao sam PCMark Work 2.0 battery test na kojemu je LG Q6 ostvario također prosječnih 9 sati i 16 minuta. Za manje zahtjevne korisnike baterija LG-a Q6 biti će sasvim dovoljna za jednodnevno korištenje dok će zahtjevniji korisnici čije se korištenje uređaja svodi na višesatno igranje i video streaming morati puniti bateriju tijekom dana žele li ostvariti puni dan autonomije.

Kamera

Stražnja kamera LG-a Q6 je 13 megapikselna kamera sa prilično malenim otvorom blende f/2,2 čiji su jedini featurei vrijedni isticanja auto-fokus i LED bljeskalica koja je nažalost jednotonska. Sučelje aplikacije kamere vrlo je jednostavno te od zanimljivosti nudi nekoliko filtera i mogućnost okidanja fotografija izgovaranjem nekih od unaprijed definiranih fraza poput „Cheese!“, „Kimchi!“ ili „LG!“.

Performanse stražnje kamere su prosječne za ovaj cjenovni segment uređaja te se od nje ne može očekivati mnogo. Ukoliko ste u povoljnim uvjetima uz mnogo svjetla kamera LG-a Q6 biti će dovoljna da zabilježite bitne trenutke u svom životu. Dynamic range je također prosječan, tako da je kod fotografiranja kamerom LG-a Q6 potrebno biti pažljiv oko količine svjetla i sjene u kadru. Čim senzoru kamere uskratite svjetlo u situacijama poput fotografije umjetno osvijetljenog interijera fotografije gube veliku količinu detalja uz vrlo primjetan šum. O noćnoj fotografiji nemojte niti razmišljati, autofokus je vrlo nepouzdan u noćnim uvjetima a kada i uspije fokusirati šum i gubitak detalja će se pobrinuti da fotografije budu gotovo neupotrebljive.

Stražnja kamera nudi mogućnost snimanja videa rezolucije 1080p u 30 sličica u sekundi što će zadovoljiti tek manje zahtjevne korisnike. LG je nasreću u postavke aplikacije kamere dodao i opciju elektroničke stabilizacije videa koja radi iznenađujuće dobro te nije pretjerano agresivna odnosno ne dovodi do distorzije pri naglim pokretima.

Mobil.hr LG Q6 recenzija: Fotografije napravljene uređajem

Za selfie entuzijaste LG je u LG Q6 ugradio 5-megapikselnu kameru s otvorom blende f/2.2. Od korisnih opcija u postavkama aplikacije kamere istaknuo bih okidanje fotoaparata gestom kao i prikaz snimljene fotografije ako uređaj primijeti da ga približavate licu. Od manje korisnih opcija postoje klasični filteri i „Skin mode“ opcija koja će zamućivanjem pokušati prikriti imperfekcije vašeg lica. To u praksi funkcionira vrlo loše, i fotografije napravljene uz ovu opciju na maksimumu izgledaju vrlo neprirodno. Kod prednje kamere postoji mogućnost snimanja grupne fotografije kod koje kamera snima fotografiju šireg kuta kako bi više ljudi stalo u kadar. Performanse su ponovno osrednje kao i kod stražnje kamere. Kod povoljnih svjetlosnih uvjeta moći ćete napraviti selfie koji će kvalitetom zadovoljiti potrebe dijeljenja na društvenim mrežama. Uskratite li senzoru svjetlo fotografije će gubiti velik dio detalja i brzo vam ubiti želju da ih podijelite s prijateljima. Prednja kamera također može snimati video rezolucije 1080 u 30 sličica u sekundi.

Operativni sustav

LG Q6 dolazi uz Android 7.1.1 Nougat preko kojeg je LG-ev softverski tim stavio LG UI 5.0 korisničko sučelje koje donosi tek blage promjene tako da će obožavatelji golog, tvorničkog Androida biti zadovoljni. Bloatwarea, odnosno nepoželjnih predinstaliranih aplikacija proizvođača, nema mnogo te se radi o samo par aplikacija koje ne uzimaju mnogo prostora. Nažalost te aplikacije ne možete deinstalirati ali ih možete onemogućiti u postavkama aplikacija ukoliko vam smetaju.

LG uređaj isporučuje s dva launchera: LG Home i LG Home & app drawer. LG Home launcher je launcher vrlo sličan Xiaomijevom MIUI Launcheru jer nema ladicu s aplikacijama već su sve aplikacije na početnom zaslonu uz widgete. LG Home ima uobičajeni dock na koji možete smjestiti pet aplikacija kojima želite brže pristupiti. LG Home & app drawer launcher je sličan launcheru na tvorničkom Androidu uz standardni spoj početnih zaslona i ladice s aplikacijama. LG Home & app drawer launcher ima dock s pet mjesta na koji možete smjestiti samo četiri aplikacije dok je peta ikona prečac za otvaranje ladice s aplikacijama.

Ostatak sučelja je kao što sam rekao vrlo slično tvorničkom Androidu osim aplikacije postavki koja ima dva načina pregleda. Prvi je Tab view koji listu postavki dijeli na kategorije zbog lakšeg snalaženja dok je drugi List view koji nudi standardni pregled popisa postavki unutar aplikacije. Centar za obavijesti je dobio tek malu kozmetičku nadogradnju kako bi odgovarao jeziku dizajna ostatka LG-evog sučelja. Uz šest brzih postavki na vrhu centra za obavijesti nalazi se prečac za aplikacije i traka za podešavanje intenziteta pozadinskog osvjetljenja zaslona. Traku s brzim postavkama moguće je proširiti na dvije stranice od po 12 postavki povlačenjem prema dolje.

Mobil.hr LG Q6 recenzija: galerija korisničkog sučelja

Performanse

Qualcomm Snapdragon linija SoC-eva nudi četiri serije proizvoda: 200, 400, 600 i 800. Serija 200 je ujedno i najslabija serija namijenjena uređajima niskog cjenovnog segmenta dok je serija 800 namijenjena flagship uređajima i predstavlja sami vrh ponude mobilnih SoC-eva po performansama. Serije 400 i 600 namijenjene su uređajima srednjeg cjenovnog segmenta u koji spada LG Q6. LG Q6 ima Snapdragon 435 SoC koji čini osmojezgreni procesor s Cortex-A53 jezgrama radnog takta od 1,4GHz i Adreno 505 grafičkim procesorom. LG Q6 ima 3GB radne memorije što je dovoljno za lakši multitasking bez primjetnog pada performansi i osvježavanja aplikacija.

Iako se radi o osmojezgrenom procesoru u obzir moramo uzeti da se radi o Cortex-A53 jezgrama čije su performanse daleko slabije od jezgri poput Cortex A-73 jezgri koje se ugrađuju u SoC-ove skupljih uređaja. Kod takvih uređaja obično se koristi big.LITTLE tehnologija kod koje procesor ima podijeljen broj jačih i slabijih jezgri. Procesori sa big.LITTLE tehnologijom Cortex A-53 jezgre obično koriste kao slabije jezgre zbog njihove energetske efikasnosti. Qualcomm Snapdragon 435 koristi samo Cortex A-53 jezgre i to s ne osobito visokim radnim taktom od 1,4GHz. Niži radni takt pomaže u energetskoj učinkovitosti procesora na uštrb performansi.

Kod svakodnevnog korištenja LG Q6 je vrlo fluidan, ako poštujete granice procesora i memorije uređaj je vrlo responzivan i fluidan. Nažalost te granice je vrlo lako prijeći ako volite multitasking, osobito ako koristite Google Chrome s mnogo otvorenih kartica. Kome ne smetaju kratki zastoji pri promjeni aplikacije ili refreshanje istih ovaj uređaj će sigurno zadovoljiti multitasking performansama pri svakodnevnom korištenju. Ako ste zahtjevan korisnik koji ovisi o multitaskingu LG Q6 će vas definitivno razočarati, no isto tako će vas razočarati gotovo svaki uređaj u ovom cjenovnom segmentu tako da na performanse kod teškog multitaskinga ne mogu gledati kao manu ovog uređaja. LG je odlično izabrao konfiguraciju za ciljanu publiku ovog uređaja. Zahtjevniji korisnici bi sigurno bili sretniji SoC-om iz Snapdragon 600 serije ali uz ograničeni budžet LG je morao negdje uštedjeti kako ostatak uređaja ne bi trpio zbog ugradnje skupljeg SoC-a.

Za grafiku zadužen je Adreno 505 grafički procesor. 2D igre ne predstavljaju niti najmanji problem, za casual igrače LG Q6 biti će i više nego dovoljan. Za one koji žele više i dvije dimenzije im jednostavno nisu dovoljne Adreno 505 može ponuditi tek osrednje performanse u 3D igrama. Budimo realni, nitko ne kupuje uređaj u ovom cjenovnom segmentu očekivajući iznimne 3D performanse i nevjerojatno je koliko su uređaji srednjeg segmenta zapravo napredovali. Današnji uređaji srednjeg segmenta mogu pokrenuti i najzahtjevnije naslove uz konzistentan framerate te manje zahtjevni igrači mogu igrati sve naslove bez potrebe za kupnjom skupog uređaja.

Za potrebe testiranja performansi Adreno 505 grafike odabrao sam 3 popularne 3D igre: Injustice 2, Dead Trigger 2 i Arena Of Valor.

Injustice 2

Injustice 2 je borilačka igra koja je grafički vrlo intenzivna te uspijeva izazvati trzanje i kod najboljih uređaja. Pošto igra sama određuje kvalitetu grafike na osnovi rezolucije zaslona i hardverske konfiguracije uređaja Injustice 2 je igriv unatoč niskom framerateu jer nema zapinjanja koje bi upropastilo igraće iskustvo pošto je ključno imati što stabilniji framerate kako biste mogli izvoditi zahtjevne combo poteze. Igra ne izgleda ni približno dobro kao na flagship uređajima no oni manje zahtjevni igrači uživati će u iskustvu igranja mobilne verzije ove hit borilačke igre.

Dead Trigger 2

Dead Trigger 2 je zombie pucačina iz prvog lica. Pošto Dead Trigger ima podesive grafičke postavke u vidu grafičkih preseta moguće ga je igrati i na uređajima sa slabijim grafičkim procesorima. Tijekom igranja najviše vremena proveo sam na Low grafičkom presetu uz koji igra radi vrlo glatko. Prijelaskom na više, Medium i High presete, uočio sam zapinjanje kod pojave većeg broja neprijatelja ili kod pojave većeg broja čestičnih efekata. Razlike u kvalitete grafike između Low i High preseta nije drastična i na LG Q6 preporučam igranje na Low presetu pošto je kod ovakvih igara framerate daleko bitniji od same kvalitete grafike.

Arena Of Valor

Arena Of Valor je grafički najmanje impresivna od testiranih igara. Radi se o klasičnoj MOBA-i vrlo sličnoj League Of Legendsu. Igra nudi velik broj grafičkih postavki ali kod slabijih uređaja poput LG-a Q6 miče po mom mišljenju ključnu postavku a to je „High framerate“ opcija koja granicu pomiče s 30 na 60 sličica u sekundi što je ključno kod igranja ovakvih igara. No ta opcija nam ovdje ne bi vrijedila mnogo pošto LG Q6 čak i na najnižim postavkama ne može uvijek isporučiti 30 FPS-a. Kod igranja na najnižim postavkama framerate je praktički non-stop na 30 FPS-a no kad se akcija stvarno zakuha i na zaslonu imate 4 i više heroja framerate zna pasti na 28 FPS-a što je i dalje vrlo igriv framerate ali i naznaka da LG Q6 nije dobar kandidat za „High framerate“ opciju. Kod igranja na medium te High postavkama framerate zna pasti i do 23 FPS-a te ne preporučam igranje Arena OF Valor uz tako nestabilan framerate jer vas jedan pad frameratea može koštati života. Igra također ima i „HD Display“ opciju koja uključuje prikaz sučelja igre u visokoj rezoluciji. S uključenom „HD Display“ opcijom navigacija kroz menije postaje vrlo spora tako da sam za vrijeme testiranja tu opciju ostavio isključenom.

Sintetički benchmarkovi

Za potrebe preciznije procjene performansi napravio sam velik broj testova alatima za sintetički benchmark kako bi ostvario što veću usporedivost rezultata te vam olakšao izbor pri kupnji novog uređaja.

Rezultati sintetičkih benchmarkova:

 • AnTuTu Benchmark: 55827
 • Geekbench 4: 655 Single core / 2298 Multi core
 • 3DMark Sling Shot Extreme: OpenGL: 248 / Vulkan: 855
 • 3DMark Sling Shot: 472
 • PCMark Work 2.0: 3678
 • PCMark Work 2.0 battery life: 9h 16min
 • PCMark Computer Vision: 1796
 • PCMark Storage: 4314
 • GFXBench GL Car chase: 115,0 frames
 • GFXBench GL Manhattan 3.1: 333,6 frames
 • GFXBench GL T-Rex: 663,1 frames
 • GFXBench GL Tesselation: 151,0 frames
 • GFXBench GL ALU 2: 177,3 frames
 • GFXBench GL Texturing: 1064 MTexel/s
 • Disk Speed Test: Read: 178 MB/s / Write: 142 MB/s
 • Speedtest (T-Mobile 4G, prosjek 3 mjerenja): Download: 23,66 Mbps / Upload: 26,71 Mbps

Mobil.hr LG Q6 recenzija: Benchmark galerija

Zaključak

LG Q6 je odličan uređaj za upoznavanje sa svijetom zaslona omjera 18:9. LG je pokazao da zna kako kvalitetno rasporediti resurse i pružiti odlično izbalansiran uređaj svojim kupcima u srednjem cjenovnom segmentu. LG Q6 nije savršen, mjere štednje su očite i kao svaki drugi uređaj srednjeg segmenta neki aspekti uređaja su morali biti žrtvovani u korist drugih. Dizajniranje uređaja srednjeg segmenta je vrlo izazovno, i LG je u ovom slučaju napravio vrlo dobar posao. Nedostatak svjetla za obavijesti je jedini nedostatak koji se nikako ne može opravdati na ovom uređaju.

Ako niste zahtjevan korisnik i želite vidjeti zašto su svi ludi za zaslonima omjera 18:9 ovaj uređaj će vam se definitivno svidjeti. LG Q6 je atraktivan, kvalitetan i pouzdan uređaj uz koji se odričete vrlo malo toga a dobivate mnogo i zbog toga mi je među najdražim uređajima srednjeg segmenta.

 

Plus:

+odlično upravljanje jednom rukom
+jednostavno i intuitivno korisničko sučelje
+3,5mm utor za slušalice
+‎dobar omjer uloženog i dobivenog

Minus:

-‎plastična pozadina sklona grebanju
-‎nedostatak svjetla za obavijesti
-‎odnos položaja tipki za podešavanje glasnoće i tipke za uključivanje/zaključavanje
-koristi Micro USB
-‎nema čitač otiska prsta
-‎položaj zvučnika

 

4.8/5 - (29 votes)
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

TEST: Samsung Galaxy Z Fold6

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

 • Najpopularnije
 • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1