TESTOVI

OnePlus 9 Pro – Veliki test

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

4.5/5 - (2 votes)

OnePlus svoje mobitele već godinama izbacuje u tick-tock stilu, slično kako je i Intel nekada izbacivao procesore. Drugim riječima, u jednoj verziji bi mobitel dobio hardverski upgrade, dok bi se u drugom modelu poboljšao dizajn, stavio bolji zaslon, itd.

verzijom 8, OnePlus je odvojio standardne i Pro modele, tako da je Pro cijele godine bio flagship, dok se standardna verzija 8 osvježila sa 8T modelom u istoj godini. S obzirom da OnePlus na svojim flagship modelima donosi aktualne udarne tehnologije kada pričamo o čipsetima i zaslonima, ovogodiošnji model vrlo je sličan prošlogodišnjem, no donesene su i neke ključne promjene koje će se dopasti velikom broju ljudi, no istovremeno smatramo da neće osobito privući vlasnike modela 8 Pro, pa možda niti 7 Pro, ovisno o tome što kupci od mobitela žele. 

 

OnePlus 9 Pro
OnePlus 9 Pro

OnePlus se ove godine u potpunosti posvetio kameri, čije performanse nas naravno interesiraju, te ćemo ih usporediti sa Samsungovim Note20 Ultra koji koristi Samsungov ISOCELL HMX senzor od 108 megapiksela, te predstavlja vrh tehnologije s te strane tržišta. OnePlus pak koristi Sonyjeve senzore, te ove godine donosi kolaboraciju sa Hasselbladom koji će im pomoći podignuti kamere na novu razinu, polje u kojem su uvijek kaskali za ostatkom flagship ponude, pogotovo s obzirom na brz rast cijene uređaja u zadnjih par generacija.

Dogovor sa Hasselbladom trajati će nekoliko godina, te vjerujemo da najbolje tek dolazi u narednoj ponudi. 

 

Dizajn 

Dizajn OnePlus 9 Pro modela ostao je isti koliko se i promijenio u usporedbi s prošlom generacijom. Sprijeda imamo relativno velik 6,7 inčni zaslon koji dobiva značajne nove tehnologije iako se vizualno ne mijenja puno. Rubovi zaslona su i dalje vrlo tanki, sa laganim lukom na kutovima zaslona. 

 

OnePlus 9 Pro
OnePlus 9 Pro

U gornjem lijevom kutu naići ćemo na selfie kameru koja se smjestila kao rupica u samom zaslonu.  Lijeva i desna strana i dalje su zakrivljene, no sam zaslon ima nešto slabiju zakrivljenost, potez na koji se odlučuje dosta proizvođača u interesu smanjivanja slučajnih dodira za vrijeme držanja mobitela. Mobitel dolazi sa tvornički nanesenom zaštitom stakla koja će ga štititi od sitnijih ogrebotina, no ovisno o vašim navikama svakako savjetujemo i jače zaštitno staklo. OnePlus koristi Gorilla Glass 5 za obje strane mobitela. 

Rubovi mobitela standardno su od aluminija, te na prvi pogled nema puno razlike u usporedbi s prošlim modelom. Desna strana ima gumb za zaključavanje, a iznad njega je slider po kojem je OnePlus poznat, te sa tri razine nudi brze postavke glasnoće mobitela. Lijevi rub ima nešto dulji gumb za standardnu kontrolu glasnoće. 

 

OnePlus 9 6
OnePlus 9 6

Vrh mobitela nema značajnih detalja, osim male rupice koja sadrži sekundarni mikrofon. Dno mobitela ima USB C utor u sredini za podatke i punjenje, desno od njega je zvučnik, a lijevo utor za DualSIM kartice, no MicroSD memorija nije podržana. Oko ruba primijetiti ćete plastične trake koje služe za bolji prijam signala od raznih antena unutar mobitela. 

 

Punjenje mobitela
Punjenje mobitela

Stražnja strana mobitela često je i najzanimljiviji dio jer se ovdje proizvođači mogu izraziti na različite načine dizajnom i bojama koje koriste. OnePlus za verziju 9 Pro koristi par boja, a mi na testu imamo “Jutarnju maglicu” koja na vrhu mobitela daje sivkasti izgled dok prema dnu polagano postaje polirano ogledalo.

Pod rukama imate dojam standardnog stakla koje naravno prima otiske te će se poprilično primijetiti na donjem “ogledalo” dijelu. Dodatan detalj je i sustav kamera, pomaknut u gornji lijevi kut kao i kod ostatka mobitela na tržištu, gdje su do sada kamere imali u sredini na Pro modelu. 

 

OnePlus 9 5
OnePlus 9 5

Kamere su naravno uzdignute od ostatka kućišta, no to je rađeno u dvije razine, te je ukupna izbočina niža od većine moderne konkurencije štje svakako plus, no razlog je nedostatak periskopske kamere. Ipak, OnePlus nudi zoom kameru o kojoj ćemo naravno detaljnije u nastavku. Vizualno, imamo ukupno četiri kamere na uzvišenom dijelu, te se posebna pozornost vuče na dvije glavne kamere, standardnu i ultraširoku kojoj su dani novi senzori i softverska te hardverska poboljšanja kako bi se mogle mjeriti sa najboljima.

 

Zvučnik
Zvučnik

Na sredini stražnje strane mobitela vidimo i jasan logo OnePlus brenda koji je ujedno i lokacija za bežično punjenje. Mobitel također može biti bežični punjač drugim uređajima, te ih jednostavno naslonite na logo mobitela za optimalan kontakt. 

4.5/5 - (2 votes)
1 | 2 | 3 | 4
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1