TESTOVI

Elegantni avanturist

Motorola Defy (2021)

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Nakon 11 godina Motorola je odlučila „oživjeti“ svoj model Defy, a novi model je još otporniji.

Dizajn i kvaliteta

Motorola sa modelom Defy ulazi u dio tržišta koji je do sad bio poprilično siromašan sa ponudom mobitela. Radi se o otpornim mobitelima koji svojim izgledom odmah i naglašavaju svoju robusnost te su prikladniji za odlazak na planinarenje, vožnju biciklom ili odlazak na gradilište nego odlazak u šetnju gradom.

Na prednjoj strani se nalazi 6,5“ ekran sa malo većim obrubima, pogotovo iznad i ispod ekrana. Na gornjoj strani se nalazi V izrez za prednju kameru te rešetka zvučnika. Stražnja strana ima rebrasti uzorak u dva smjera a taj se uzorak lagano preljeva i na bočne stranice uređaj. Modul sa kamerama je smješten centralno i u razni je sa stražnjom stranom mobitela. Ispod samih kamera se nalazi čitač otiska prsta koji je prekriven sa Motorola logom.

Na desnoj strani uređaja se nalazi tipka za paljenje uređaja iznad koje su smještene tipke za glasnoću. Iznad njih se nalazi dodatna, programabilna tipka. Tipka za paljenje mobitela prati uzorak stražnje strane mobitela dok su druge tipke izvedene u sivoj/srebrnoj boji te su dosta uske. Tipka za paljenje uređaja je jako dobro pozicionirana, a mali prigovor imam na poziciju programabilne tipke koja je postavljena jako visoko pa je potrebno dosta pomicanja mobitela po dlanu da bi došli do iste. Na lijevoj strani uređaja se nalazi utor za dvije nano SIM kartice ili jednu nano SIM i jednu microSD memorijsku karticu a sami utor na sebi ima dodatnu brtvu. Donja lijeva strana nije zaobljena jer ima mali otvor kroz koji se može provući vezica koja se dobije u prodajnom paketu a pomoć koje vam mobitel može visjeti sa ruke. Na gornjoj strani se nalazi 3,5 mm utor za slušalice dok se na donjoj strani nalazi USB Type-C utor, mikrofon te zvučnik.

Iako su bočne stranice dosta ravne, mobitel je dosta ugodan za korištenje a pošto je stražnja stranica izrađena od plastike, nije ni sklizak za svakodnevno korištenje. Ipak treba imati na umu da su dimenzije ipak nešto veće s obzirom na dijagonalu ekrana pa je nekad malo teže doći do vrha ekrana.

Kako bi i opravdao svoj status u segmentu izdržljivih mobitela, Defy pored neizostavne IP68 zaštite posjeduje i MIL-SPEC-810H certifikat koji znači da je mobitel otporan na padove na čvrstu podlogu sa visine do 1,8 metara. A kada svemu dodamo i Gorilla Glass Victus zaštitu ekrana, nemamo prigovora na otpornost.

Motorola je po pitanju dizajna robusnih telefona očito vidjela svoju priliku a na prvu Defy malo odskače dizajnom od konkurencije. Rubovi mobitela su zaobljeni, osim donjeg lijevog ruba, što daje određenu asimetriju dizajnu. Sami mobitel djeluje kao sasvim obični mobitel sa malo otpornijom zaštitnom maskom.

Zaslon

Motorola Defy ima 6,5“ IPS LDC ekran sa relativno niskom rezolucijom od 720 x 1600 piksela, dok je gustoća ekrana 270 ppi. Sami ekran ne spada među najbolje IPS panele. Prikaz boja je dosta blijed, tj boje djeluju isprano, bez obzira što postoje 3 predefinirana način prikaza ekrana. Kutovi gledanja su nešto lošiji, a samo osvjetljenje ekrana je nešto slabije pa u slučaju jačeg dnevnog svjetla može biti problema sa čitanjem sadržaja na ekranu. Ono što ovaj ekran ističe od konkurencije je već spomenuta Gorilla Glass Victus zaštita zbog koje je sami ekran otporniji na grebanje i pucanje.

Pošto se radi od IPS ekranu, mobitel ne posjeduje Always ON ekran no tu je pristojni ambijentalni prikaz koji kratko uključi ekran te prikaže sat sa postotkom baterije te obavijesti.

Performanse

Motorola Defy dolazi sa Qualcomm Snapdragon 662 procesorom koji je star već koju godinu a izrađen je u 11nm tehnologiji. Procesor ima 8 jezgri i to 4x 2,0 GHz + 4x 1,8 GHz. Za grafiku se brine Adreno 610 GPU. Mobitel posjeduje 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije, a tu je utor za micro SD memorijske kartice.

Iako specifikacije u današnje vrijeme djeluju skromno, treba imati na umu da kupcima ovog uređaja ove specifikacije i nisu prioritetne.

Uređaj u svakodnevnom korištenju radi pristojno, no nemojte očekivati čudo po pitanju brzine. Tu i tamo je primjetno nešto sporije otvaranje pojedinih aplikacija ili nešto duže učitavanje aplikacije prilikom prelaska između aplikacija.

Tijekom testa nismo primijetili da se mobitel grije, a probali smo pokrenuti i nešto zahtjevnije igrice iako je pokretanje trajalo koji trenutak duže.

Ono što krasi ovaj mobitel je baterija kapaciteta 5000 mAh sa podrškom za 20W brzo punjenje. Autonomija Motorole Defy je vrlo dobro. Bez previše napora, baterija nam je trajala gotovo puna 2 dana. I sa nešto intenzivnijim korištenjem baterija će izdržati jedan i pol dan.

Iako je u paketu 20W punjač, punjenje od 0 do 100% traje gotovo 2 i pol sata. Očekivali smo da će punjenje biti ipak nešto brže.

Kamere

Iako je Defy „otporni“ mobitel, dolazi sa 3 kamere i senzorom dubine.

Na stražnjoj strani se nalaze moduli kamere koji su u razini sa stražnjom stranom mobitela. Glavna kamera je 48 megapikslena širokokutna sa f/1,8 i podrškom za HDR, dok je druga kamera 2 megapikslena macro kamera sa f/2,4 a tu je 2 megapikselni senzor dubine. S prednju stranu se nalazi 8 megapikselna selfie kamera sa f/2,2.

Samo sučelje kamere je vrlo jednostavno. Na lijevoj strani se nalaze brz postavke za HDR, bljeskalicu, brojač te prebacivanje između automatskog i ručnog načina rada. Ne desnoj strani se nalazi izbornik za prebacivanje između foto i video načina te dodatnih način radova kamera, te okidač i tipka za prebacivanje između stražnje i glavne kamere.

U ručnom načinu rada moguće je podesiti balans bijele boje, brzinu okidača, ISO vrijednost i ekspoziciju.

U dodatnim postavkama možete podesiti rezoluciju fotografija kao i kvalitetu video zapisa, brzo pokretanje kamere okretanjem zgloba ili neke drugi od AI postavki.

Iako glavna kamera ima 48 MP, fotografije se snimaju u rezoluciji od 12 megapiksla. Kvaliteta fotografija snimljenih u dnevnim uvjetima je dosta dobra s obzirom na kategoriju u koju mobitel pripada. Uzvrat boja je dobar, dinamički raspon je nešto uži a u tamnijim dijelovima fotografije primjetan je i blagi šum. U dobrim uvjetima je moguće dobiti pristojnu fotografiju. Zbog senzora dubine, sa glavnom kamerom je moguće napraviti i portret koji ispada pristojno, ali uvjetima dobro osvjetljenja.

Fotografije snimljene u noćnim uvjetima su ipak nešto slabije kvalitete zbog izostanka optičke stabilizacije. Na noćnim fotografijama je primjetan šum, manje je detalja a i lošiji je uzvrat boja. Tu je „noćni način“ koji tek malo popravlja kvalitetu fotografije.

Druga kamera je macro kamera koja u uvjetima dobro osvjetljenja i sa jako mirnom rukom te malo strpljena može dati pristojan rezultat. U noćnim uvjetima nema smisla koristiti macro kameru te bi preporučili korištenje glavne kamere.

Prednja kamera daje dosta pristojne fotografije a tu i je mogućnost snimanja portreta sa zamućenom pozadinom. Uzvrat boja je pristojan, a prisutna je i manja količina šuma.

Defy sa glavnom i sa prednjom kamerom ima mogućnost snimanja 1080p video zapisa sa 30 fps. Video zapisi su pristojni ako ste stacionrani, a ako snimate video do hodate, kvaliteta malo opada.

Operativni sustav i sučelje

Iako je Android 11 već jako raširen, a u najavi je već i 12, Motorola Defy dolazi sa gotovo čistim Androidom 10, kao i Moto G 5G.

Motorola je na čisti Android dodala tek nekoliko sitnih gesti koje će olakšati korištenje mobitela.

Ambijentalni zaslon nudi mogućnost brzog pregleda pristigle poruke/maila ili uzvraćanja poziva ili slanja SMS poruke. Sami zaslon zaključavanja je prilično jednostavan te prikazuje sat i obavijesti. Na dnu se nalazi prečac za Google Assistent.

Kada otključate mobitel dolazite do poznatih početnih zaslona. Krajnje lijevi ekran je rezerviran za Google feed kojeg je moguće isključiti u postavkama. Jedina promjena u odnosu na čisti Android je widget za sat, odnosno vrijeme. U Moto stilu, taj widget je okrugli a na njemu možete birati da li želite prikaz samo vremena i datuma, samo prognoze ili sve troje zajedno. Postavke početnih zaslona su vrlo jednostavne te nude tek nekoliko mogućnosti, ali je tu mogućnost mijenjanja tema, odnosno izgleda ikonica i teksta.

Kada se otvori ladica sa svima aplikacijama, vidljivo je da je Motorola instalirala svega 3 svoje aplikacije: FM radio, kameru i Moto aplikaciju.

Ulaskom u Moto aplikaciju moguće je uključiti geste ili dodatno prilagoditi mobitel. Možete zamijeniti pozadinu, promijeniti „rešetku“ na početnom zaslonu, tj koliko ikonica možete staviti u jedan red ili promijeniti izgled ikona. Tu je i mogućnost uključivanja raznih gesti od kojih bi istaknuli pokretanje kamere zakretanjem zgloba ruke ili paljenje bljeskalice sa dva brza trzaja, a tu je i mnoštvo drugih zgodnih gesti.

Kada uđete u postavke, vidljivo je da je jedan izbornik više nego kod klasičnog Androida a on se odnosi na programabilnu tipku. Tako u postavkama možete odabrati što da radi dvostruki pritisak na tipku a što da radi dugački pritisak. Tako je moguće odabrati pokretanje bljeskalice, spuštanje trake sa obavijestima ili prikaz zadnjih aplikacija ili jednostavno odabrati koju aplikaciju od želite pokrenuti.

Defy ima jedan zvučnik koji je smještan na dnu uređaja te ja dosta glasan, iako je primjetna mala distorzija zvuka. Na sreću tu je 3,5mm utor za slušalice.

Za sigurnost se brine otključavanje putem prepoznavanja lica ili otiska prsta. Tijekom testa se pokazalo da je otisak prsta nešto brža metoda otključavanja. Prepoznavanje lica radi dobro u uvjetima dobro osvjetljenja. Čitač otiska prsta je lijepo postavljen na stražnjoj strani, na sredini, tako da će te bez problema ga naći sa palcem. Sami čitač otiska prsta radi dobro i brzo a tijekom testa nismo imali većih problema sa prepoznavanjem otiska. Možda nije najbrži čitač, no svoj posao odrađuje dosta dobro.

Zaključak

Motorola Defy je uistinu čvrsti mobitel u elegantnom pakiranju. Po specifikacijama je jasno vidljivo da Motorola kod ovog uređaja igra na zaštitu i otpornost. Istina, Defy nije jeftin mobitel pa bi očekivali i nešto kvalitetniju kameru i ekran te svakako više interne memorije, pogotovo jer za slične novce možete kupiti mobitel s nešto boljim kamerama i ekranom kao i procesorom, no tu treba žrtvovati Mil-Spec-810H kao i autonomiju baterije.

Motorola s ovim modelom cilja na osobe kojima kamera nije prioritet kao ni to da li će pričekati koji trenutak da se neka aplikacija pokrene niti im je bitan ekran zbog višesatnog gledanja u isti, nego žele mobitel koji će obaviti sve zadatke koje se stave pred njega. A uz to ne moraju paziti da li će im mobitel ispasti i ne moraju ga puniti svaki dan.

string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1