TESTOVI

Velik i pristupačan

Motorola Moto G60

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

4.8/5 - (67 votes)

Motorola nastavlja ofenzivu na tržištu mobitel te nakon Moto G 5G Plus i otpornog Defy modela testiramo novi model G60 a sa kojim Motorola ulazi u donji dio srednje kategorije.

Dizajn i kvaliteta

Nakon nedavno testirane Motorole Moto G 5G Plus ovaj proizvođač je predstavio još jedan model u srednjoj kategoriji, model G60. No suprotno očekivanjima, ovaj uređaj ne podržava 5G povezivost pa sukladno tome je i cijena nešto niža.

Na prednjoj strani dominira 6,8“ ekran s rupom za prednju kameru te nešto malo većim obrubima ekrana. Obrub ekrana je nešto veći na donjoj strani. Iznad ekrana se smjestio otvor slušalice.

Stražnja strana uređaja je izrađena od sjajne plastike sa bojom koja se preljeva. Ovaj efekt lijepo izgleda, ali je stražnja strana magnet za otiske prstiju. Na lijevoj strani se nalazi modul sa kamerama koji se malo izdiže od stražnje strane uređaja a drugačije je boje u odnosu na kućište. Sami izgled kamera nas uvelike podsjeća na Huawei P40. Pored kamera se smjestio i čitač otiska prsta koji je blago ulegnut u kućište te se na njemu nalazi Motorola logo. Stražnja strana mobitela je blago zaobljena prema bočnim stranicama.

Na desnoj strani mobitela se nalaze sve fizičke tipke. Tipka za paljenje je rebrastog uzorka, a iznad su tipke za glasnoću. Zanimljivo je rješenje sa tipkom za Google asistenta koju je Motorola smjestila iznad tipki za glasnoću a sama tipka je malo zaobljenija od drugih tipki. Sami položaj tipki vrlo dobar a tipke, iako su nešto uže, su vrlo udobne za korištenje. Na gornjoj strani uređaja se nalazi 3,5mm utor za slušalice dok se na lijevoj strani se nalazi utor za dvije nano SIM kartice ili jednu nano SIM i jednu microSD karticu. Na donjoj strani se nalazi mikrofon, USB Type-C utor te jedan zvučnik.

Iako je Moto G60 nešto većih dimenzija, zbog zaobljenih rubova vrlo dobro leži u ruci i ugodan je za korištenje jednom rukom, no svakako se osjeti masa uređaja u ruci. Premda je stražnja strana napravljena od sjajne plastike uređaj nije sklizak, dapače, više se kliže kada se stavi u prozirnu masku koja se isporučuje sa mobitelom.

Zaslon

Moto G60 ima 6,8“ IPS LDC ekran sa pristojnom rezolucijom od 1080 x 2460 piksela, a gustoća iznosi 395 ppi. Novost u odnosu na Moto G 5G Plus je što ovaj ekran podržava osvježenje od 120 Hz što pridonosi ugodnosti listanja sadržaja. Sami ekran je vrlo dobar sa dobrim prikazom boja, jedino bi kutovi gledanja mogli biti nešto bolji. No treba uzeti u obzir i cjenovni rang ovog mobitela u kojem ih većina ima slične ekrane. Jačina osvjetljenja je dosta dobra te ni za jačeg sunca neće biti problema sa čitanjem sadržaja na ekranu. Pošto se radi o IPS ekranu, nije podržan Always-On prikaz ali je tu ambijentalni prikaz koji se povremeno prikaže kada dođe obavijest ili kada dignete mobitel.

Performanse

Po pitanju procesora Motorola kod ovog modela nije puno eksperimentirala nego se odlučila na prokušani Qualcomm Snapdragon 732G procesor izrađen u 8 nm tehnologiji. Procesor posjeduje 8 jezgri, 2×2,3 GHz + 6×1,8 GHz. Za grafiku je zadužen Adreno 618 GPU. G60 dolazi sa 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije te posjeduje utor za microSD memorijske kartice ako treba više mjesta za pohranu.

S obzirom da se na mobitelu nalazi čisti Android, procesor je dovoljno jak da sve dnevne zadatke obavi bez previše muke. Otvaranje zahtjevnijih aplikacija će možda potrajati koji trenutak duže no ništa duže nego što je situacija kod konkurencije. Nismo primijetili nikakvo zagrijavanje tijekom testa.

Sintetičke testove mobitel odrađuje bez previše muke, a smjestio se u rangu sa konkurencijom.

Nešto veću debljinu kućišta opravdava ugrađena baterija kapaciteta 6000 mAh. Sa ovako velikom baterijom će mobitel bez ikakvih problema izdržati dan i pol korištenja bez da previše štedite mobitel. Sa nešto malo manjim korištenjem se mogu izvući i dva dana. A kada je baterija pri kraju, tu je 20W brzo punjenje, sa pripadajućim punjačem u kutiji. Možda nije najbrže punjenje na tržištu, ali tijekom testa nam je bateriju od 10% do 100% bila napunjena za oko 1h.

Kamere

Na stražnjoj strani ovog mobitela se nalazi pomalo standardni izbor kamera, odnosno 3 modula. Glavna kamera, ultraširokokutna te senzor dubine.

Sučelje kamera je vrlo jednostavno i gotovo sve postavke su na desnoj strani, ali su skrivene. Tako na desnoj strani možete birati između glavne kamere i ultraširokokutne ili odabrati macro način. No pošto mobitel nema macro kameru, tu uskače ultraširokokutna kamera. Pored okidača je mala strelica sa kojom se otvara dodatni izbornik za bljeskalicu, mjerač vremena kao i veličinu fotografije. A kod video zapisa je moguće dodatno uključiti stabilizaciju ili odabrati količinu fps.

U postavkama se mogu odabrati i različiti režimi fotografiranja i snimanja video zapisa, a tu je i Pro način fotografiranja.

Glavna kamera je 108 megapikselna širokokutna a snima fotografije u rezoluciji od 12 MP.

Kvaliteta fotografija je u skladu sa cjenovnim razredom i sa konkurencijom. U dnevnim uvjetima je moguće dobiti dosta dobru fotografiju, sa dobrim uzvratom boja i pristojnim dinamičkim rasponom, premda se u tamnijim dijelovima fotografije može primijetiti šum. Za više detalja bi preporučili ipak snimiti fotografiju u punoj rezoluciji. Tu je 2 MP senzor dubine pa možete dobiti relativno pristojne portrete sa zamućenom pozadinom.

Za fotografiranje u noćnim uvjetima postoji noćni način koji poboljšava kvalitetu fotografija. Uzvrat boja je nešto lošiji nego kod dnevnih fotografija a dinamički raspon uži. Šum je primjetan u tamnijim dijelovima a količina detalja je niža. Sve je to očekivano s obzirom da mobitel ne posjeduje optičku stabilizaciju.

Motorola navodi da je ultraširokokutna kamera rezolucije 8 MP te pokriva kut od 118°. Zanimljivo je da su snimljene fotografije rezolucije 3000×4000 piksela. Fotografije snimljene u dnevnim uvjetima ispadaju relativno dobro, tj dosta ovisi o objektu snimanja. Prikaz boja je dobar, dinamički raspon je nešto uži a i nešto je manje detalja. Na fotografijama je primjetna mala “distorzija” odnosno “fish-eye” efekt. No opet fotografije ispadaju boje nego kod konkurencije sa manjim senzorom.

Za ovu kameru nema noćnog načina rada pa fotografije u noćnim uvjetima ispadaju dosta tamno te su van fokusa.

Prednja kamera je 32 MP te u uvjetima dobro osvjetljenja daje pristojne rezultate sa dobrim uzvratom boja dok kvaliteta opada u slabije osvjetljenim prostorijama.

Moto G60 sa glavnom kamerom može snimati i 4K video sa 30/120 fps ili 1080p video sa 30/30/120 fps, dok prednja kamera može snimati 4K video sa 30 fps. Video zapisi su pristojne kvalitete uz poneki trzaj koji je uzrokovan nedostatkom optičke stabilizacije, no opet, u rangu sa konkurencijom.

Kao dodatnu opciju, ovaj mobitel može snimati i video zapis sa dvije kamere. Odnosno, snima video istovremeno sa prednjom kamerom i glavnom kamerom ili ultraširokokutnom kamerom. Prije snimanja možete odabrati omjer između prednje i stražnje kamere ili odabrati sa kojom od stražnjih kamera želite snimati. Video snimljen u ovom načinu je rezolucije 1080×1920 piksela a snima se i zvuk.

Operativni sustav i sučelje

Kao i drugi Motorolini uređaji, tako i G60 dolazi sa čistim Androidom a kod ovog modela je instaliran Android 11 operativni sustav.

Sami operativni sustav i sučelje su poznati sa drugih Android uređaja. Zaslon zaključavanja je jednostavan te nudi prikaz sata i obavijesti a povlačenjem iz donjeg lijevog ili desnog kuta se otvara Google asistent odnosno kamera.

Kada se mobitel otključa dolazi se do poznatih početnih zaslona na koje je moguće dodavati različite aplikacije i/ili widgete, a zadnji lijevi ekran je rezerviran za Google. Da se bar minimalno razlikuje od konkurencije, Motorola je dodala svoj poznati widget za sat i prognozu. Tako je moguće u jednom krugu vidjeti prognozu i sat sa datumom ili prebaciti samo na prikaz prognoze ili samo prikaz sata.

Na mobitelu će se pronaći i Moto aplikacija koja vodi u posebni izbornik u kojem je moguće uključiti ili isključiti razne geste, promijeniti izgled i boju teksta i ikonica. A također je moguće uključiti i ambijentalni zaslon.

“Zaslon sa kratkim prikazom” je među boljim. Osim što nudi prikaz obavijesti, moguće je kratki pregled pristiglih poruka te uzvraćanje poziva ili slanje poruka.

Od gesti bi izdvojili paljenje bljeskalice sa dva trzaja ili paljenje kamere okretanjem zgloba dva puta.

Moto G60 dolazi sa jednim zvučnikom postavljenim na dno uređaja. Zvuk je dosta glasan sa izraženim niskim tonovima. Zvuk je dosta dobar te nismo primijetili distorzije. Za kvalitetniji zvuk tu je i 3,5mm utor za slušalice. Zvuk tijekom razgovora je dobar i dovoljno glasan. A malu zamjerku bi mogli uputiti na možda malo slabiju vibraciju.

Ranije smo spomenuli da se čitač otiska prsta nalazi a stražnjoj strani mobiteli. Pozicioniran je vrlo dobro i dobre je veličine. Tijekom testa nismo imali problema sa prepoznavanjem otiska a i sama brzina je na nivou.

Pored toga, moguće je koristiti i prepoznavanje lica za otključavanje mobitela. U uvjetima dobrog osvjetljenja radi dosta dobro, no možda mrvicu sporije od čitača otiska prstiju.

Zaključak

Motorola Moto G60 je još jedan klasični predstavnik srednje klase mobitela. Konkurencija mobitela je šarolika kao i njihove cijene. Moto G60 ima pristojno odmjerenu cijenu od 2.099 kn s odgovarajućim performansama. Pojedini konkurenti za tu cijenu nude i 5G ali s manjim ekranom (pojedini i s dosta nižom rezolucijom). Ako tražite mobitel s velikim ekranom, pristojnom kamerom u dnevnim uvjetima te baterijom koja će vam trajati i trajati, a 5G vam nije od presudne važnosti, svakako se isplati pogledati ovaj mobitel.

4.8/5 - (67 votes)
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1