TESTOVI

Prvi hrvatski 18:9 uređaj

Noa N8

Kompromis kao recept za uspjeh
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

4.7/5 - (34 votes)

Noa je hrvatski proizvođač pametnih telefona koji iza sebe ima velik broj modela od kojih su neki dobili prestižne nagrade i ostvarili uspjeh na domaćem tržištu. Uređaje naravno ne proizvode u Hrvatskoj već u Kini kako bi ostvarili nižu cijenu proizvodnje te tu uštedu prenijeli na kupce kojima uglavnom nije bitno gdje se uređaji proizvode pošto i najveći proizvođači svoje uređaje proizvode u Kini. Ako pratite tržište kineskih pametnih telefona Noa N8 će vam vjerojatno izgledati poznato jer dizajn dijeli s modelom S2 kineskog proizvođača Umidigi. NOA modelom N8 prati trendove velikih proizvođača tako da uz moderni dizajn I zaslon omjera 18:9 donosi i feature poput dvostruke kamere. Nažalost Noa N8 isto tako prati negativne trendove poput micanja 3,5-milimetarskog utora za slušalice.

Dizajniranje pametnih telefona srednjeg segmenta vrlo je težak zadatak, I najvećim proizvođačima koji su od samih početaka dio industrije se ponekad pomiješaju prioriteti te izbace uređaj kod kojeg je previše resursa uloženo u jedan segment. Kod dizajna uređaja niskog cjenovnog segmenta oslanjate se na čiste osnove dok kod dizajna flagshipa imate izbor najboljih komponenti. Dizajniranje uređaja srednjeg segmenta je umjetnost, traženje balansa kako bi se zadovoljila većina kupaca. Koliko je Noa uspješan u pronalaženju savršenog balansa saznajte u nastavku testa.

Kvaliteta izrade i dizajn

Noa N8 je stvarno lijep i kvalitetan uređaj. Krase ga zaslon omjera 18:9 s tankim rubovima dok je ostatak uređaja napravljen iz jednog komada aluminija u anodiziranoj crnoj ili crvenoj boji. Stvarno je teško povjerovati da je Noa N8 uređaj cijene 1999kn na temelju kvalitete izrade i dizajna. Prednja strana uređaja prekrivena je velikim zaslonom kojeg okružuje tanki crni rub na vrhu kojeg se nalazi prednja kamera i metalna rešetka zvučnika za pozive. Svjetlo za obavijesti je pametno sakriveno unutar rešetke zvučnika za pozive te unatoč malom otvoru jasno je vidljivo iz bilo kojeg kuta. S desne strane nalaze se tipka za uključivanje/zaključavanje i tipke za podešavanje glasnoće koje su spojene te funkcioniraju po principu klackalice. Ovaj raspored mi se stvarno sviđa i vrlo je teško zamijeniti tipku za uključivanje/zaključavanje i tipke za podešavanje glasnoće ili ih pritisnuti odjednom. Sve tipke napravljene su od aluminija te su iste boje kao kućište. S lijeve strane nalazi se samo ladica za SIM i memorijsku karticu te je također napravljena od aluminija u boji kućišta što ju čini gotovo neprimjetnom. Na dnu nalaze se USB Type-C utor, perforacija zvučnika i mikrofon za pozive. Na stražnjoj strani uređaja nalazi se drugi mikrofon, dvije kamere, dvotonska bljeskalica i čitač otiska prstiju ispod kojeg je NOA logo. Također na dnu nalaze se DTS logo i „Designed in EU by NOA“ natpis u Apple stilu.

Pozadina Noe N8 vrlo je atraktivna u crvenoj boji

Ispod kamera nalazi se čitač otisaka prsta koji je ujedno po mom mišljenju najgore izvedeni dio uređaja. Noa se na svojoj službenoj stranici hvali brzim otključavanjem čitačem otiska prsta od svega 0,1 sekundu. U praksi je to negdje bliže 5 sekundi i to ako uopće uspijete otiskom otključati uređaj. Čitač otiska prsta Noe N8 ima dva velika problema od kojih je prvi previsoka osjetljivost dodirne površine. Čitač otiska moguće je aktivirati i najblažim dodirom bilo kojeg dijela ruke, čak i pozadinom dlana što je vrlo iritantno i nerijetko se dogodi da ćete biti prisiljeni unositi PIN ili uzorak za otključavanje jer ćete samim podizanjem uređaja slučajno pet puta aktivirati čitač otiska prsta. Osim što je preosjetljiv čitač otiska prsta je i prilično neprecizan. Nerijetko bi za otključavanje uređaja morao čitač dotaknuti više puta čak i ako su mi prsti i sami čitač bili savršeno čisti što je zaista frustrirajuće kada morate brzo otključati uređaj. Sama pozicija čitača otiska prsta nije idealna jer se nalazi ispod kamera koje su identične veličine što definitivno dobro izgleda ali je isto tako loš dizajn s pogleda funkcionalnost jer se lako dogodi da umjesto čitača otiska prsta dotaknete objektiv donje kamere. Ukratko, čitač otiska prsta postoji i lijepo je što je Noa barem pokušao dati nam opciju iako je vrlo loše implementirana.

Objektivi i čitač otiska iste veličine su loš odabir

Zaslon

Noa N8 ima 6-inčni zaslon s omjerom 18:9 i rezolucijom od 1440×720 piksela. Zasloni veličine 6 inča postali su standard no obično dolaze uz veću rezoluciju. Rezolucija od 1440×720 piksela na papiru djeluje vrlo niskom za zaslon ove veličine kao ni gustoća piksela od svega 268 piksela po inču, no u praksi je zapravo sasvim dovoljna za prosječnog korisnika. Mnogi elementi korisničkog sučelja, kao I tekst, izgledati će preveliko većini korisnika no taj problem lako je rješiv uz opciju za prilagodbu veličine elemenata sučelja kroz opciju „Display size“ u postavkama zaslona. Čak i kada je na najnižoj opciji, odnosno kada su elementi sučelja najmanji tekst je savršeno čitljiv. Pri smanjenju elemenata korisničkog sučelja ostvaruje se i daleko bolja iskorištenost prostora, odnosno više elemenata istovremeno stane na zaslon.

Iako je niska rezolucija zaslona veliki minus kod ovog uređaja ona ima i jednu vrlo pozitivnu stranu a to je poboljšavanje performansi uređaja. Što je više piksela procesor je pod većim opterećenjem, tako da je smanjivanje rezolucije zapravo vrlo pametan taktički potez, naravno pod uvjetom da rezolucija nije toliko niska da drastično utječe na kvalitetu prikaza. Pad performansi zbog visoke rezolucije nije toliko osjetan kod svakodnevnog rada no kod igranja zahtjevnijih naslova razlika je zasigurno primjetna. Osim performansi, zaslon niže rezolucije produljuje autonomiju baterije što je dodatan plus. U jednu ruku moram pohvaliti Nou na smanjivanju rezolucije jer su napravili pametan potez iako bi osobno bio sretniji na zaslonom više rezolucije.

Kod zaslona je uz veličinu i rezoluciju bitan prikaz boja, kutevi gledanja te svjetlina. Prikaz boja je odličan, uz iznenađujuće intenzivne boje te vrlo duboku crnu tako da se zaslon ističe u moru zaslona za blijedim bojama u srednjem segmentu uređaja. Kutevi gledanja također su odlični tako da će grupno gledanje sadržaja biti ugodno čak i za one koji nisu ravno ispred zaslona. Zaslon je vrlo svijetao tako da je čitljivost na izravnom suncu vrlo dobra. Jedini problem na koji sam naišao je automatska svjetlina koju nikako nisam mogao natjerati da proradi. Vjerujem da je ovo izolirani slučaj zbog neispravnosti uređaja tako da vas to ne treba brinuti no ja sam isto tako dužan prijaviti vam sve probleme na koje naiđem tijekom testiranja.

Ulazi, izlazi i zvuk

Noa je nažalost sljedbenik najkontroverznijeg trenda u dizajnu pametnih telefona u zadnje vrijeme – micanja 3,5-milimetarskog utora za slušalice. Kuda krene Apple krene i većina velikih proizvođača a za njima krenu manji proizvođači kao Noa jer žele biti u društvu „velikih momaka“. Razlozi micanja 3,5-milimetarskog utora nisu poznati, ako bih morao pogađati rekao bih da je razlog povećanje kapaciteta baterije pošto Noa N8 nije vodootporan. Biti ću iskren i reći vam da me osobno ne smeta micanje 3,5-milimetarskog utora i nije mi problem na kraj kabla slušalica staviti 3,5mm-USB Type C pretvarač. Mislim da je cijela kontroverza vezana za micanje 3,5-milimetarskog utora pomalo prenapuhana no isto tako je Apple sigurno htio da bude jer kontroverza prodaje uređaje. Bilo kako bilo, ako vam je 3,5-milimetarski utor obavezan dio uređaja morati ćete preskočiti Noa N8.

Noa ima smisla za humor, srećom u paketu je i adapter

Za punjenje i prijenos podataka Noa N8 koristi USB Type-C utor smješten na dnu uređaja. USB Type-C je odličan dodatak uređaju u ovom cjenovnom segmentu u kojemu još uvijek prevladava Micro USB. Utr je vrlo kvalitetno izveden te ima plastični rub koji sprečava slučajno grebanje aluminijskog kućišta pri umetanju konektora.

Zvučnik Noe N8 nalazi se na dnu uređaja pored USB Type-C utora što je sada već standardni položaj. Kvaliteta zvuka je očekivana, bassa gotovo nema, srednji tonovi su primjetni ali nažalost samo primjetni a visoki tonovi su dominantni te su dovoljno čisti. Problem s kvalitetom zvuka je što zvučnik djeluje „šuplje“, kao da je uvučen duboko u uređaj iako se nalazi na samom dnu uređaja. Ta „šupljina“ zvuka čini zvučnik Noe N8 sve samo ne idealnim za slušanje glazbe. Zvučnik je prilično glasan i pri maksimalnoj glasnoći nema primjetne distorzije niti vibracija uređaja što je pohvalno za uređaj srednjeg cjenovnog segmenta u kojemu mnogo uređaja pati od neželjenih vibracija kućišta.

Operativni sustav

Noa isporučuje N8 ss gotovo tvorničkim Androidom 7.0 Nougat. Kažem gotovo tvorničkim jer su napravili par izmjena od kojih je najveća korištenje vlastitog Noa Launchera. Noa Launcher je među najnestabilnijim predinstaliranim launcherima koje sam koristio. Tijekom prvog dana korištenja srušio se triput dok se tijekom trećeg dana srušio usred PCMark Work 2.0 battery testa i to nakon 7 sati testiranja što me natjeralo da bateriju ponovno napunim i ponovim test. Noa launcher donosi minimalne promjene u odnosu na tvornički Android launcher uz dodatak nestabilnosti tako da preporučam korištenje nekog od popularnih launchera koje možete pronaći na Google Play Stroeu. Uz Noa Launcher Noa vam na izbor daje i svoj stari Launcher3 koji je vrlo stabilan no isto tako izgleda zastarjelo i ne nudi mnogo opcija prilagodbe. Noa je ipak dodao jedan zanimljivi feature, a to je opcija micanja navigacijskih tipki. Za navigaciju se umjesto tipki koristi swipeanje prema gore na mjestu gdje bi se nalazile navigacijske tipke. Ova opcija nije za svakoga ali lijepo je vidjeti novi način upravljanja uz dodatnu pogodnost oslobađanja dijela zaslona i bolji, čišći izgled korisničkog sučelja.

Sakrivanjem navigacijskih tipki sučelje izgleda čišće i dobiva se na prostoru

Bloatwarea, odnosno nepoželjnih predinstaliranih aplikacija praktički nema, samo BlueMail e-mail klijent koji možete deinstalirati i Upute, digitalno uputstvo za korištenje uređaja. Među predinstaliraanim aplikacijama nalazi se i DTS Sound aplikacija koja bi trebala poboljšati iskustvo slušanja kroz „Music“, „Movies“ i „Games“ presete te standardne opcije poput treble, vocal i bass boosta te grafičkog ekvalizatora. Kažem „trebala poboljšati“ jer preseti ne rade,  odnosno rade ali sve što rade je pojačaju dio zvučne slike koji bi trebao biti bitan za medij koji ste odabrali tako da će na primjer „Music“ preset pojačati bass i to previše tako da ćete umjesto novog audio iskustva dobiti glavobolju.

Mobil.hr Noa N8 recenzija: Korisničko sučelje

Baterija

Baterija je as u rukavu ovog uređaja i definitivno je najimpresivniji aspekt Noe N8. Kapacitet baterije je iznimno visokih 5000 miliamper-sati što će zadovoljiti i najzahtjevnije korisnike. Za testiranje autonomije baterije radim test jednodnevnog korištenja u kojemu koristim uređaj za svakodnevne zadatke poput pisanja mailova, pregledavanje društvenih mreža, igranja i sličnih zadataka. Testiranje započnem sa 100% kapaciteta baterije i pratim koliko dugo mogu koristiti uređaj sve dok baterija ne padne ispod 20% kapaciteta. To testiranje obično traje jedan dan i prosječni uređaj će ostvariti 7 do 8 sati rada zaslona što je i više nego dovoljno za cijeli dan. Noa N8 ostvario je nevjerojatnih 12 sati rada zaslona u dva dana testiranja s 15% preostalog kapaciteta baterije s kojim sam uspio ostvariti dva dodatna sata rada zaslona uz gledanje videa na YouTubeu. Baterija me u najmanju ruku oduševila, malo koji uređaj može postići autonomiju Noe N8 i ako bi zbog ičega mogao bez razmišljanja mogao preporučiti ovaj uređaj onda je to baterija.

Screen on time je u najmanju ruku impresivan

Kako bi tu gigantsku bateriju što brže napunili jednom kada ju ispraznite Noa N8 ima podršku za MediaTek PumpExpress+ 2.0 brzo punjenje. Brzi punjač uključen je u paketu s uređajem tako da ne morate raditi dodatnu investiciju što je slučaj s većinom konkurentskih uređaja koji dolaze s običnim jednoamperskim punjačem.

Kamera

Noa N8 ima dvostruku stražnju kameru rezolucije 13 i 5 megapiksela. SONY IMX258 je senzor 13 megapikselne kamere dok 5-megapikselana kamera ima GALAXY CORE GC5025 senzor. Kamera je iznadprosječna, no to svejedno ne znači da ne dijeli boljke kamera konkurentskih uređaja. U uvjetima s dovoljno svjetla možete napraviti dobre fotografije uz mnogo detalja i nadprosječan dynamic range za svoj segment. Glavni problem kamera Noe N8 tijekom mog testiranja bio je autofocus koji je vrlo neodlučan pri slabijem osvjetljenju i često se dogodi da par puta bezuspješno pokuša fokusirati. Vjerujem da senzori imaju potencijal za bolje performanse u lošijim svjetlosnim uvjetima no autofocus ih koči u ostvarivanju tih potencijala. No i uz loš autofocus Noa N8 isporučiti će vam iznadprosječno dobre fotografije u uvjetima lošijeg osvjetljenja. Kameru prati i dvotonska bljeskalica koja je odličan i rijedak dodatak uređaju ovog cjenovnog segmenta.

Mobil.hr Noa N8 recenzija: Galerija fotografija

U aplikaciji kamere postoji Bokeh način rada koji bi trebao simulirati fotografiranje uz velik otvor blende, odnosno zamutiti pozadinu no nažalost efekt je vrlo neprecizan i uz pozadinu nerijetko se zamuti i sami objekt koji fotografirate tako da fotografije napravljene u ovom načinu rada uglavnom izgledaju vrlo neprirodnom kao da ste se malo previše zaigrali u Photoshopu.

Prednja kamera je rezolucije 16 megapiksela i koristi SAMSUNG S5K3P3SP06-FGX9 senzor. Neobično je vidjeti uređaj s prednjom kamerom više rezolucije od stražnje kamere. Prednja kamera je iznenađujuće dobra, definitivno među najboljima u segmentu. Čak i u uvjetima slabijeg osvjetljenja moguće je napraviti dobar selfie tako da će selfie entuzijasti sigurno uživati u ovom uređaju.

Performanse

Nou N8 pokreće MediaTek Helio P10 SoC kojeg čine osmojezgreni procesor s Cortex-A53 jezgrama. Jezgre rade u konfiguraciji 4+4 odnosno četiri jezgre rade na taktu od 1,5GHz dok četiri rade na nižem taktu od 1,0GHz zbog uštede energije. Grafički procesor je Mali-T860 MP2 dvojezgreni grafički procesor radnog takta 700MHz. Performanse procesora su dobre, blago iznadprosječne i za većinu korisnika će biti sasvim dovoljan unatoč tome što ima samo Cortex-A53 jezgre koje se obično koriste kao sporije jezgre u flagship uređajima zbog svoje energetske efikasnosti. Svakodnevno korištenje ne predstavljaju nikakav problem i ako ste umjereni s multitaskingom zahtjevnijih aplikacija nećete primijetiti zapinjanje pri radu.

Mali-T860 MP2 grafički procesor na prvu se čini preslabim za ikakvo intenzivnije igranje no moramo se sjetiti Noinog asa u rukavu, niže rezolucije zaslona. Mali-T860 teško se nosi s pokretanjem 3D igara u Full HD rezoluciji tako da mu niža rezolucija od 1440×720 piksela uvelike uvećava posao što omogućava igranje i zahtjevnijih 3D naslova.

Radne memorije ima i više nego dovoljno, čak 4GB što je impresivno za uređaj ovog cjenovnog segmenta. Osim radne, impresivna je i količina memorije za pohranu koja iznosi 64GB.

Za testiranje performansi u igrama odabrao sam 3 popularna 3D naslova: Dead Trigger 2, Injustice 2 i Arena of Valor.

Dead Trigger 2

Igra pri prvom pokretanju automatski postavlja grafički preset na High te na njemu igra radi vrlo dobro iako je mogući pad frameratea. Performanse su identične i na Medium presetu dok na low igra radi na vrlo stabilnom framerateu.

Injustice 2

Iako grafički vrlo zahtjevna ova igra radi glatko, bez primjetnog zapinjanja. Pošto igra automatski prilagođava postavke kvalitete grafike igra ne izgleda dobro kao na flagship uređajima ali je framerate konzistentan što je kod borilačkih igara daleko važnije.

Arena of Valor

Arena of Valor ne podešava postavke kvalitete grafike automatski ali na slabijim uređajima onemogućava postavke koje mogu negativno utjecati na performanse. Jedna od tih opcija je „High framerate“ opcija koja omogućava izvođenje u 60 FPS-a tako da smo na Noi N8 ograničeni na igranje u standardnih 30 FPS-a. Na Low postavkama kvalitete grafike igra radi na zaključanih 30 dok kod High postavki framerate pada do 26 FPS-a te igra zna na trenutak zapeti što je neprihvatljivo za naslov u kojemu je ključno imati konzistentan framerate. Igra također ima „HD display“ opciju za podizanje kvalitete prikaza sučelja no s tom opcijom navigacija kroz menije postaje prespora tako da preporučam da ju ostavite isključenom.

Sintetički benchmarkovi

Kako bi dobio detaljniji uvid u performanse Noe N8 izvršio sam testiranje najpopularnijim benchmarking alatima:

 • AnTuTu Benchmark: 56973
 • Geekbench 4: 618 Single core / 2680 Multi core
 • 3DMark Sling Shot Extreme: OpenGL: 387 / Vulkan: nema podršku
 • 3DMark Sling Shot: 535
 • PCMark Work 2.0: 3362
 • PCMark Work 2.0 battery life: 15h 51min
 • PCMark Computer Vision: 1697
 • PCMark Storage: 3887
 • GFXBench GL Car chase: 269,4 frames
 • GFXBench GL Manhattan 3.1: 584,9 frames
 • GFXBench GL T-Rex: 1353 frames
 • GFXBench GL Tesselation: 486,3 frames
 • GFXBench GL ALU 2: 344,6 frames
 • GFXBench GL Texturing: 772 MTexel/s
 • Disk Speed Test: Read: 100 MB/s / Write: 172 MB/s
 • Speedtest (T-Mobile 4G): Download: 31,15 Mbps / Upload: 29,10 Mbps

Od rezultata svakako bih istaknuo PCMark Work 2.0 battery life rezultat od 15 sati i 51 minute koji Nou N8 smješta u top 10 uređaja u PCMarkovoj bazi rezultata.

Dodatne testove potražite u galeriji:

Mobil.hr Noa N8 recenzija: Benchmark galerija

Zaključak

Noa N8 je uistinu impresivan i pametno dizajniran uređaj koji prati trendove velikih proizvođača. Ima mnogo vrlina uz tek pokoju manu poput lošeg čitača otiska prsta što je sasvim normalno, jer niti jedan uređaj nije savršen. Nadam se da će Noa učiti na svojim greškama i na nasljedniku modela N8 implementirati bolji čitač otiska. Osim čitača otiska malo je toga što se može predbaciti Noi N8 i jedini aspekt koji bi vas mogao odvući konkurenciji je nedostatak 3,5-milimetarskog utora za slušalice. Ako vam ne smeta nošenje pretvarača i kupujete uređaj u ovom cjenovnom segmentu svakako preporučam da modelu N8 date priliku da vas uvjeri kako kupnja uređaja malog proizvođača može biti itekako isplativa.

Plus:
+Količina radne memorije
+Količina memorije za pohranu
+Zaslon s odličnom reprodukcijom boja
+Kvaliteta izrade
+Dvotonska bljeskalica
+Odlična autonomija baterije
+Podrška za brzo punjenje uz brzi punjač u paketu
+Odličan omjer uloženog i dobivenog

Minus:
-Zaslon niske rezolucije
-Nedostatak 3,5mm utora za slušalice
-Neprecizan i preosjetljiv čitač otiska prsta
-Položaj čitača otiska prsta

4.7/5 - (34 votes)
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

TEST: Samsung Galaxy Z Fold6

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

 • Najpopularnije
 • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1