TESTOVI

Budget telefon s mirisom premiuma

MeanIT Smartphone Q8

Velika baterija i mala cijena telefona Q8 nisu jedine dobre stvari koje dolaze uz MeanIT
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

4.7/5 - (32 votes)

Uvod, sadržaj pakiranja

Domaći meanIT pametni telefoni i tableti te dodatna oprema kao što su pametni satovi vrlo su čest gost naše redakcije. Ovaj put smo na test uzeli MeanIT Smartphone Q8 koji se među konkurencijom na tržištu izdvaja po metalnom okviru i snaženom baterijom velikog kapaciteta od 3000 mAh. U pakiranju telefona pronašli smo punjač s kabelom dužine od čak 2 metra. To se ne viđa svaki dan, odnosno još nam niti jedan drugi proizvođač mobitela nije dao telefon s toliko dugim kabelom.

meanit-q8-12  meanit-q8-13

Standardno, iz meanIT-ja dolaze uređaji povoljnih cijena, a kako su telefoni otključani odnosno nisu zaključani na operatorske mreže vrlo često puta se radi o pravoj Best Buy kupnji. Čime još model Q8 opravdava titulu mobitela za najbolju kupnju otkrivamo u testu MeanIT Smartphone Q8 koji u pakiranju dolazi s besplatnom prozirnom silikonskom maskom, stereo slušalicama i punjačom s microUSB kabelom dužine dva metra.

Dizajn, ergonomija, cool faktor

MeanIT Smartphone Q8 dolazi u idealnoj veličini s ekranom od 5 inča, korisnicima inače najdražoj prosječnoj dijagonali ekrana. Na boku se nalazi metalni okvir koji telefonu daje osjećaj kvalitete i „puca“ u smjeru premiuma, a korištenjem 2.5D stakla nudi i odličnu ergonomiju jer nema oštrih rubova. Telefon je u rukama čvrst, utegnut je i nema nikakvog uvijanja niti pucketanja materijala.

meanit-q8

Smartphone Q8 ugodno leži u ruci bilo da se koristi sa zaštitnim silikonskim prozirnim kućištem ili bez njega jer je stražnja strana kućišta izrađena od mekane plastike koja ugodno leži u rukama. Otvorili smo stražnji poklopac koji odaje dojam kvalitete čak i kad ga se uvija, a unutar kućišta telefona smještena je baterija velikog kapaciteta od 3000 mAh. U ovom slučaju MeanIT je vrlo izdašan i nudi za 20-30 posto veći kapacitet baterije nego što nudi konkurencija.

Pored baterije su smještena dva SIM utora tako da u telefonu možete imati službenu i privatnu SIM karticu, zgodno ako imate neki svoj broj telefona koji znaju samo rijetki ili pak kad idete u roaming pa u inozemstvu želite koristiti domicilnu SIM karticu, ali da ne nosite dva telefona. Upravo je i to dobar razlog za snažnu bateriju koja treba osiguravati istovremeno korištenje dviju SIM kartica. Tu je i utor za microSD karticu.

Ekran, baterija

Ukoliko tražite idealan mobitel za sebe, za koji vam neće trebati dvije ruke za korištenje, nećete morati puniti bateriju i dva puta dnevno, a opet da imate komoditet kakav je danas neophodan jer sve manje pristupamo internetu preko računala onda je 5 inča sasvim dovoljno za dijagonalu ekrana.

meanit-q8-7

MeanIT Smartphone Q8 ima HD 720p rezoluciju, a kako ekran koristi IPS tehnologiju koja je jamac kvalitetnog prikaza slike, dobrog kontrasta i dobre vidljivosti na suncu onda se kupnja mobitela MeanIT Smartphone Q8 zaista isplati. MiraVision je naziv tehnologije koju Q8 koristi a koristi se za poboljšanje kvalitete slike pa u postavkama telefona možete prilagoditi sliku svojim preferencijama te dobiti živopisniju sliku, standardnu ili pak ručno podesiti kontrast, zasićenost, svjetlinu , oštrinu, temperaturu boja te dinamički kontrast. Rezultat koji smo nakon podešavanja dobili je bio fascinantan za ovaj cjenovni rang telefona.

Dok je telefon zaključan moguće je ekran probuditi gestama to jest klizanjem prsta po ekranu osjetljivom na dodir.

Baterija je već više puta u testu spomenutih 3000 mAh tako da smo uz standardno korištenje telefona (pola sata surfanja, pola sata razgovora, dopisivanja tijekom dana preko instant poruka, nekoliko fotki i pregledani najnoviji video filmovi na YouTubeu) imali autonomiju od dva dana. Kupite li MeanIT Smartphone Q8 članu obitelji koji nije na društvenim mrežama te nije zahtjevan korisnik, sigurni smo da bi se trajanje baterije produžilo za još najmanje jedan a možda i dva dana.

Ugrađeni hardver nije veliki potrošač pa ako ne koristite navigaciju i uključeni GPS prijamnik, isključite Bluetooth i ne koristite brzi pristup internetu baterija zaista toliko može dati trajanja. U postavkama telefona moguće je pratiti detaljne informacije na koji se način i koliko troši baterija te koliko je očekivano trajanje baterije. Kad smo optimizirali potrošnju isključivanje bespotrebnih potrošača, telefon nam je napisao da se s preostalih 76% kapaciteta baterije može koristiti još približno 4 dana, bez potrebe za punjenjem. Moguće je aktivirati i štednju baterije uz koju ćemo dobiti još više autonomije.

Hardver, povezivost

Dual SIM telefon MeanIT Smartphone Q8 ima ugrađena dva utora za SIM kartice, microSD utor za memorijske kartice do 32 GB, a hardver koji pokreće telefon je MTK-ov čipset s četiri jezgre koje se dobro nose sa svim aplikacijama koje smo instalirali na telefon. Ugrađena je RAM memorija od 1 GB.

meanit-q8-8  meanit-q8-9

Na mrežu se telefon spaja preko 3G-a što se pokazalo i više nego dovoljnim jer u Hrvatskoj je pokrivenost 4G signalom još uvijek u povojima, a kako smo preko 3G mreže postizali nekoliko desetaka megabita brzine u sekundi, zaista ne vidimo razlog zašto biste uopće koristili 4G jer se uz 3G mrežu i baterija manje troši.

Softver, brzina rada

meanit-q8-10  meanit-q8-11

Uz ugrađenu radnu memoriju od 1 GB telefon je vrlo fluidan, nema primjetnih zapinjanja u radu, rad s više aplikacija istovremeno je ugodan te je telefon zaista dobro optimiziran. Startanje telefona je, uz otključavanje preko gumba na lijevoj bočnoj strani moguće i samo uz dvostruki dodir prstom po ekranu odnosno crtanjem određenog znaka – povlačenjem prsta po ekranu se pokreće neka od nekoliko desetaka funkcija telefona.

  meanit-q8-4

Na primjer, mi smo za pokretanje FM radija sa zaključanog ekrana koristili samo povlačenje prstom s vrha ekrana prema dolje, crtanjem slova W pokrenula bi se galerija fotografija, slova E preglednik interneta itd. Moguće je, uz slajdanje prstom gore-dolje-lijevo-desno aktivirati još sedam akcija crtanjem slova w, m, e, o, s. v i z kojima se pridružuju različite operacije.

Instalirani Android 5.1 na MeanIT Smartphone Q8 omogućuje ažuriranje na više verzije, podržane su i mnoge korisne funkcije kao što je enkripcija podataka, mogućnost da se telefon zaštiti od krađe te da se daljinski pristupi brisanju podataka ako nam netko ukrade mobitel.

Kamera, multimedija

Većim brojkama, poput kapaciteta baterije, pridružuje se i stražnja kamera od čak 13 megapiksela. U nižem cjenovnom razredu zaista nismo očekivali toliko jaku kameru koja snima fotografije i video filmove dobre kvalitete. U sumrak smo također usmjerili objektiv kamere i dobili vrlo dobre rezultate.

meanit-q8-5  meanit-q8-6

Kamera nudi HDR, LED blic, snimanje gestom uz dva prsta, scene, promjenu osvjetljenja slike čak i kad snimamo video film u full HD rezoluciji u uvjetima različitog pozadinskog osvjetljenja pa su možda neki objekti previše zatamnjeni ili posvijetljeni; dovoljno je na ekranu dodirnuti dio koji želimo da se posvijetli ili potamni.

Prednja kamera broji 5 megapiksela, nudi više nego dobre selfie fotke koje se mogu okinuti i uz geste tako da ćete i s njom biti zadovoljni.

Glazbeni player je Googleov, a u postavkama se može podesiti zvuk uz pomoć ekvilajzera, pojačati basove te aktivirati okružujući zvuk kad recimo slušamo neki koncert snimljen uživo. Integriran je FM radio koji radi s priloženim slušalicama koje se koriste kao antena.

Fotografirano s MeanIT Smartphone Q8

Za fotografije u originalnoj veličini te za još dodatnih fotografija kliknite na link

fotografirano-s-meanit-smartphone-q8-6 fotografirano-s-meanit-smartphone-q8-1 fotografirano-s-meanit-smartphone-q8-4

Zaključak testa, cijena

Za cijenu od 599 kuna, koliko košta testirani MeanIT Smartphone Q8 (u studenom 2016.) očekivali smo daleko manje toga, a dobili zaista puno. Dobra baterija, izrada, cijena i ekran uz solidno dobre kamere dobri su razlozi za kupnju ovog telefona, a dobro je optimiziran i operativni sustav u kojem nema nepotrebnih aplikacija koje dolaze tvornički nego sami odlučujete koje aplikacije želite instalirati.
Plus
+ dual SIM
+ izrada
+ cijena

Minus
– ništa posebno za ovu cijenu uređaja

4.7/5 - (32 votes)
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1