TESTOVI

Nova nada

Nokia 5

Povratak poznatog branda na tržište
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Nakon 3 godine čekanja, gašenja branda, tj odsutnosti iz svijeta pametnih mobitela, na test nam je stigla nova Nokia.

 Krajem 90ih, početkom 2000ih širi se tržište mobitela. Puno je marki, ali među njima se ističe Finska Nokia. Proizvode pristupačne i kvalitetne mobitele, a jedna od njihovih uspješnica je svima poznata Nokia 3310. Krajem 2004.god na tržište izbacuju 6600, prvi njihov mobitel pokretan Symbian operativnim sustavom. U narednih 7 godina nastavljaju sa proizvodnjom klasičnih mobitela kao i mobitela sa Symbianom, premda je u međuvremenu (2008.g) iPhone izbacio model 3G, a na tržištu su se pojavili i prvi mobiteli sa tada novim Androidom. Nokia se nije ubacila u svijet Androida, nego je od 2011.g počela, u suradnji sa Microsoftom, proizvoditi mobitele sa Microsoft Windows Phone OS-om, te je to nastavila do 2014.god (model Lumia 730). Nakon toga se polako gubi svaki trag Nokie na tržištu mobitela.

Sve do ove godine! Nokia je nakon duge 3 godine izbacila nove pametne mobitele, a nama je na test stigao „srednji“ model, jednostavnog naziva Nokia 5.

Dizajn, ergonomija, cool faktor

Nokia se za povratak na tržište odlučila za mobitel sa „unibody“ kućištem izrađenim od aluminija, dok se sa prednje strane nalazi Gorilla Glass zaštita ekrana. S obzirom na cjenovni rang uređaja, odabir materijala kao i sama izrada su nas ugodno iznenadili. Pošto se radi o uređaju bez plastičnih dijelova, tako prilikom korištenja nema nikakvih „cvrčaka“ niti ikakvog škripanja. Rubovi mobitela su blago zakrivljeni, kao i rubovi stražnje strane. Zbog toga uređaj jako dobro leži u ruci, ali zbog aluminija je dosta sklizak te treba paziti da vam slučajno ne ispade iz ruke, pogotovo kada ga vadite iz džepa ili torbe.

Uređaj svojim dimenzijama ne odskače od konkurencije, premda smo dojma da se prostor iznad ekrana mogao malo bolje iskoristiti.

Na prednjoj strani uređaja dominira 5,2“ HD ekran iznad kojeg se nalazi prednja kamera i zvučnik, a na desnoj strani Nokia logo. Nažalost nije postavljena LED indikacija. Ispod ekrana se nalaze 3 kapacitivne tipke (nazad, home, nedavne aplikacije). Zanimljivo je riješena „home“ tipka, koja je lagao udubljena te daje dojam da se radi o fizičkoj tipki. Home tipka također skriva i senzor otiska prsta, što već postaje standardno.

Na lijevoj strani uređaja se nalaze utori za nanoSIM i microSD memorijsku karticu, dok se na desnoj strani nalaze tipke za pojačavanje/stišavanje glasnoće i tipka za paljenje/gašenje mobitela.  Same tipke su dosta uska i male, te imaju srebrni obrub.

Na gornjoj strani uređaja se nalazi utor za slušalice, a na donjoj mikrofon, utor za microUSB i zvučnik.

Stražnja strana uređaja je jednostavno izvedene te njom dominira tek blago uzdignuti okvir oko kamere i LED bljeskalice, koji također ima srebrni obrub, dok se na sredini nalazi ugravirani NOKIA logo. Premda je stražnja strana od aluminija, na njoj ostaju otisci, ali su vidljivi tek pod određenim kutovima.

Cool faktor ovog uređaja je njegovo kućište koje dolazi u 4 boje (bakar, srebrna, crna i plava kakvu smo mi imali na testu).

Ekran i baterija

Nokia 5 posjeduje IPS LCD ekran dijagonale 5,2“ i HD rezolucije, tj 720×1280 piksela, što je jednako kao kod konkurencije. Kvaliteta prikaza je dosta dobra kao i kutovi gledanja. U usporedbi sa nekim drugim uređajima sličnih karakteristika, ekran je malo tamniji, ali to možete primijetiti tek kad stavite mobitel pored mobitela. No, zato Nokia posjeduje  senzor svjetlosti, tako da se osvjetljenje ekrana automatski regulira, a zbog toga je vidljivost na suncu jako dobro. Preciznost samog ekrana je jako dobra.

Baterija u ovom mobitelu nije izmjenjiva, a kapacitet iznosi 3000 mAh. Na papiru ova kombinacija baterije i ekrana djeluje dobro, što se potvrdilo i u praksi. Tijekom testa baterija nam je držala od 6h ujutro do 22h, kada bi došla do 15-16%. Tijekom tog vremena uređaj nismo štedjeli. Obavili smo gotovo 1h poziva, dopisivali se preko Vibera i Telegrama, fotografirali, surfali internetom i igrali igrice. Manje zahtjevnim korisnicima baterija bi mogla potrajati možda i do 2 dana. U svakom slučaju, pohvali Nokii.

Hardware, povezivost

Nokia 5 ima Qualcomm Snapdragon 430 procesor sa 8 jezgri takta 1.4 GHz, dok je za grafiku zadužen Adreno 505 GPU, a tu su i 2 GB RAM-a. Za pohranu, uređaj posjeduje 16 GB interne memorije od čega je korisniku dostupno 7.4 GB, a tu je i ugor za microSD kartice ukoliko vam je potrebno još više mjesta za pohranu.

Iako smo naveli samo brojeve, moramo reći da nas je fluidnost i brzina rada ovog mobitela iznenadila, kao i ugrađene komponente, jer ipak moramo uzeti u obzir cjenovni rang u koji spada.

Po pitanju povezivosti, nema nikakvih iznenađenja. Tu su Wi-Fi, Bluetooth 4.1, NFC i GPS, dok se kabelom spaja preko microUSB porta.

Ukoliko koristite Wi-Fi i brzina vam je bitna, sa uređajem smo uspjeli izmjeriti brzine od 52 Mbps (download) i 54 Mbps (upload).

Software, brzina rada

5ica dolazi sa zadnjom verzijom Androida, 7.1.1. Nokia se odlučila ostaviti čisti Android bez dodatnih sučelja i neželjenih aplikacija, što pozdravljamo. Pogotovo radi brzine rada samog mobitela.

Na početne zaslone je moguće dodavati widgete i ikone za aplikacije. Mreža na početnim ekranima iznosi 5×5 ikona i ne može se mijenjati. U postavkama početnih ekrana je moguće uključiti/isključiti Google App koje se nalazi na krajnje lijevom ekranu. Dugim pritiskom na pojedine aplikacije, otvara se brzi izbornik za tu aplikaciju. Tako je dugim pritiskom na aplikaciju telefon moguće pozvati jedan od prva tri favorita ili dodati novi kontakt, a dugim pritiskom na SMS poruke otvoriti jedan od zadnjih razgovora.

Pri dnu svakog početnog ekrana se nalaze aplikacije (do 5 komada), a povlačenjem ekrana na njihovom mjestu prema gore, otvara se izbornik sa svim aplikacijama. Aplikacije su poredane abecednim redom, a pri vrhu se nalazi traka za pretraživanje aplikacija kao i 5 najčešće korištenih aplikacija.

Već smo ranije spomenuli da uređaj radi dosta brzo i fluidno, bez ikakvih zastajkivanja. Čak i sa više pokrenutih aplikacija u pozadini, nismo imali nikakvih problema, a i prebacivanje između aplikacija radi dosta dobro. Moramo također spomenuti da uređaj ima mogućnost rada sa 2 aplikacije na ekranu istodobno, opcijom koja je donedavno bila rezervirana za puno skuplje uređaje. Tako primjerice možete slušati muziku na youtubeu i surfati internetom ili facebookom.

Kamera, multimedija

Nokia 5 posjeduje 13 megapikselnu kameru sa otvorom blende f/2.0, autofokusom, dvostruku LED bljeskalicu i HDR. Kamera ima mogućnost snimanja video zapisa  u 1080p i 30 fps.

Prednja kamera je 8 megapiskelna sa otvorom blende f/2.0.

Sučelje kamere je jednostavno i nudi nekoliko postavki. Na lijevoj strani se nalaze ikone za bljeskalicu, HDR, timer i promjeru kamere, dok se na desnoj strani nalazi ikona za galeriju, okidanje fotografije i prebacivanje na video snimanje. Pored ikone okidača se nalazi izbornik za odabir način fotografiranje (lijepo lice, fotografija, panorama).

U dodatnim postavkama je moguće podesiti geo lociranje, mrežu, način okidanja, zvuk okidanja te rezoluciju fotografija i video zapisa. Stražnja kamera ima mogućnost snimanja fotografija u 6 rezolucija (od 2 do 13 megapiksela) i omjeru 4:3 (koji je jedini mogući za najveću rezoluciju) ili 16:9, dok prednja kamera može snimati fotografije isto u 6 rezolucija (od 2 do 8 megapiksela). Prednja i stražnja kamera imaju mogućnost snimanja video zapisa u 3 rezolucije (1080p, 720p i 480p).

Fotografije snimane na otvorenom ili u prostorima sa dovoljno svjetla su dobre i dovoljno oštre, no ukoliko fotografirate u brzini ili vam se ruka malo trese, fotografije će ispasti mutne. Uzvrat boja je nešto slabiji, te su fotografije ponekad blijede. Za oštru fotografiju i dobre boje, potrebno je malo strpljenja. Fotografije snimljene u lošim uvjetima i/ili osvjetljenje bljeskalicom su dosta zrnatije i blijede, a ponekad i van fokusa.

Fotografije snimljene prednjom kamerom su dosta dobre ukoliko su snimljene u koliko-toliko dobrim uvjetima, dok su fotografije snimljene u lošim uvjetima jako zrnate. No to nije ništa drugačije ni kod suparnika.

Fotografirano sa Nokia 5:

Zaključak testa, cijena za Nokiu 5

Nakon godina čekanja, Nokia se napokon vratila na tržište pametnih mobitela, a ovaj put sa Android operativnim sustavom. Mnogi će reći da je to trebao učiniti prije nekoliko godina, kada se većina konkurenata prebacila, a takvo je i mišljenje autora ovog teksta.

Razlog je jednostavan. Sad kad su se napokon odvažili na taj potez, sa modelom 5 su predstavili povoljan mobitel sa pristojnim karakteristikama, jako dobrim kućištem i dobrom baterijom. No isto tako postoji i poneki nedostatak, prvenstveno u pogledu kameru a i po pitanju ekrana očekujemo napredak.

Nokia 5 se prodaje po cijeni od 1.600 kn, što je možda i par sto kuna jeftinije od konkurencije sa podjednakim karakteristikama.

Na kraju druženja sa Nokiom 5 možemo samo zaključiti da se radi o jako dobrom omjeru uloženo-dobiveno, prvenstveno ukoliko niste zahtjevniji korisnik, a tu trebamo dodati još i dozu nostalgije imena Nokia koja će zasigurno privući ponekog kupca.

Plus

+ cijena

+ izrada (aluminij)

+ baterija

Minus

– kamera bi mogla biti bolja

Komentiraj

Nokia 5149.7 x 72.5 x 8.05 mm

Ekran 5,2" 720x1080

Snapdragon 430/2GB RAM

16GB ROM,micro SD

Baterija 3000mAh

OS Android 7.1

Kamera 13MP,f2.0 Dual LED,prednja 8MP

Aluminijsko kućište 26-02-2017 19:40
Na telefonima će biti 100% čisti Android tako da nisu dodali ništa svoje. S jedne strane je to šteta jer telefon nema neki svoj identitet, a s druge strane će barem vrlo brzo stizati nadogradnje (tako su rekli iz Nokije) 02-03-2017 19:07
Po meni je pametno što idu na čisti android..... 02-03-2017 21:12
Ćemo imati čisti Android s oznakom Nokia na hardveru... Ne znam. Možda dok ne smisle nekakav svoj UI. 02-03-2017 21:32
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1