TESTOVI

Dostojni nasljednik?

Galaxy A53 5G

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

4/5 - (5 votes)

Kako je to i običaj, u novoj godini Samsung je izbacio nasljednika vrlo popularnih modela A52 i A52s, no ovaj put ne predstavljaju toliki pomak kao navedeni modeli u odnosu na A51. A što sve nudi novi model, pročitajte u nastavku.

Dizajn i kvaliteta

Ako je nešto dobro, onda ne mijenjaj. Time se Samsung vodio kada je u pitanu dizajn Samsung Galaxya A53 5G. Ovaj model se uvelike oslanja na dizajn prethodnika. Unatoč zadržavanju iste veličine ekrane, same dimenzije mobitela su 0,3mm manje, ali je masa ostala ista.

Sprijeda se i dalje nalazi 6,5“ ekran sa rupom za prednju kameru. Obrub oko ekrana nije najtanji na tržištu no ujednačen je sa svih strana.

Stražnja strana je istovjetna modelima A52/A52s. I dalje je tu mat plastika koja dolazi u 4 boje. Na testnom, crnom primjerku, packe su vidljive na stražnjoj strani. Modul sa kamerama je i kod ovog modela malo izdignut, no mobitel se ne klacka previše kada ga stavite na stol.

Za razliku od mat stražnje strane, bočne strane su napravljene od sjajne plastike te su dosta zaobljene.

Na desnoj strani se nalaze tipke za paljenje mobitela kao i tipke za glasnoću. Tipke su blago izbočene te su nešto manjih dimenzija no unatoč tome su ugodne za korištenje. Tipka za paljenje bi mogla biti malo više podignuta, no onda bi tipke za glasnoću bile pre visoko. Tako je ovaj kompromis dobro napravljen.

Utor za memorijske kartice je premješten sa gornje strane na donju. A pored utora za SIM kartice su tu još mikrofon, USB Type-C te donji zvučnik. Lijeva i gornja strana su bez tipki i utora. To znači da je novi model izbacio 3,5mm utor za slušalice. Šteta.

No tu su i dalje vrlo dobri stereo zvučnici. Donji zvučnik radi u kombinaciji sa zvučnikom smještenim u slušalici kako bi isporučio dosta dobar i glasan stereo zvuk. Kvaliteta zvuka kao i glasnoća su možda nešto slabiji nego kod S serije, no opet bolji nego kod konkurencije sa jednim zvučnikom.

Samsung Galaxy A53 5G zadržao je još jednu karakteristiku koju je u A seriju unio model A52, a to je IP67 zaštita koja štiti mobitel od prašine i vode. U praksi to znači da mobitel može biti u vodi do 1m dubine u trajanju do 30 minuta. Prošle godine je to činilo veliku razliku u odnosu na konkurenciju, a isto je i ove godine.

Iako uređaj ima veliki ekran, a samim time i velike dimenzije, vrlo dobro leži u ruci i jako lako se koriti i samo sa jednom rukom. Iako je izrađen od plastike, pogotovo bočne stranice, uređaj nije sklizak za svakodnevno korištenje.

Zaslon

A53 i dalje na prednjoj strani ima 6,5“ Super AMOLED rezolucije 1080 x 2400 piksela sa 120 Hz osvježenjem, kao što je imao i prethodnik A52s. Opet, zašto mijenjati nešto što je dobro. Rezolucija i stopa osvježenja spadaju u standard ovog cjenovnog ranga. No istodobno, pojedini konkurenti i dalje imaju IPS ekrane. Kvaliteta ekrana je i dalje na vrlo visokom nivou. Kontrasti i prikaz boja je jako dobar, a i kutovi gledanja su među boljima na tržištu. Osvjetljenje je vrlo dobro te neće biti problema sa prikazom sadržaja i tijekom sunčanijih dana.

U postavkama je moguće birati između 120 Hz i standardnog 60 Hz osvježenje ekrana. Veće osvježenje pridonosi glađem listanju sadržaja. No Samsungova A serija ne smanjuje osvježenje kada sadržaj ne listi, što malo utječe na bateriju.

I A53 standardno podržava odlični Samsungov Always On prikaz. Ovaj način prikaza nudi mnoštvo informacija a moguće ga je i prilagoditi. U postavkama je moguće odabrati da se prikazuje gdje je potrebno staviti prst kako bi se isti očitao ili pak isključiti ovu opciju.

Performanse

U vrijeme nedostatka procesora, Samsung šara sa odabirom istih. Galaxy A50 je dolazio sa Exynos 9610 procesorom, A51 sa Exynos 9611 da bi nakon toga modeli A52 i A52s došli sa Snapdragon 720G, odnosno Snapdragon 778G 5G procesorom. Novi A53 5G dolazi sa novim procesorom, Exynos 1280. Ovaj procesor ima 6 jezgri, 2x 2,4 GHz Cortex-A78 + 4x 2,0 GHz Cortex-A55, dok je za grafiku zadužen Mali -G68.

Testni model je imao 8GB RAM-a i 128 GB interne memorije, što je svakako pohvalno za ovaj rang mobitela.

Na papiru ovaj procesor djeluje jednakovrijednim kao na modelu A52s. U svakodnevnom radu teško je primijetiti ikakvu razliku. Jedina razlika je vidljiva kod igranja najzahtjevnijih igrica, kao i kod snimanja fotografija gdje imamo osjećaj da je prethodnik radio mrvicu bolji posao. Kod dužeg korištenja mobitela nismo primijetili nikakvo zagrijavanje.

Još jedno od poboljšanja, bar na papiru je baterija. Baterija je kod novog modela dobila dodatnih 500 mAh tako da je baterija kapaciteta 5000 mAh, te je i dalje podržano brzo punjenje od 25W. Prethodnik je u prodajnom paketu dolazio sa 15W punjačem, a novi model dolazi bez punjač, te ga je potrebno kupiti zasebno. Za punjene od 0 do 100%, sa 25W punjačem će biti potrebno oko 1,5 h. I dalje nema podrške za bežično punjenje.

Autonomija, usprkos većoj bateriji, je ostala ista. Sa 120 Hz osvježenjem ekrana, korištenjem dviju SIM kartica, te nešto intenzivnijim korištenjem, baterija će izdržati bez problema 1 dan. Sa nešto slabijim korištenjem moguće je dobiti i dan i pol bez punjača. Sa modelom A52 smo dobili i mrvicu bolje rezultate.

Kamere

I po pitanju kamera se na ovom mobitelu nije ništa mijenjalo u odnosu na prošlogodišnji model. Ako ćemo iskreno, nije ni bilo potrebe za promjenama, jer je odabir kamera na modelima A52/52s bio iznimno dobar za tu kategoriju mobitela. Glavna kamera i dalje dolazi sa optičkom stabilizacijom, a tu su još i dosta dobra ultraširokokutna kamera i macro kamera te senzor dubine. I sami izgled modula sa kamerama se nije promijenio kao i samo sučelje kamere koje je poznato i sa drugih Samsung uređaja.

Kada pogledamo modul kamera na stražnjoj strani i usporedimo ga sa prošlogodišnjim modelom, vidljivo je da je broj kamera ostao isti. Tako imamo glavnu kameru, ultraširokokutnu, macro kameru te senzor dubine. Na prvi pogleda sve djeluje isto kao i kod prošlogodišnjeg modela. No kada se malo pobliže pogleda, vidljivo je da novi model ima glavnu kameru sa više megapiksela, a ono što je i važnije od broja piksela je dodatak optičke stabilizacije slike na glavnoj kameri. Optička stabilizacija slike u ovom cjenovnom rangu je prava rijetkost no svakako ju pozdravljamo.

Kod sučelja kamera, iznad okidača se nalazi tipka za prebacivanje između glavne i ultraširokokutne kamere a tu i je i mogućnost 2x uvećanja, no tu se radi o digitalnom uvećavanju.

Glavna kamera ima 64 MP i otpičku stabilizaciju a fotografije se snimaju u rezoluciji od 16 MP. Kvaliteta fotografija u dnevnim uvjetima je na dosta visokom nivou, no za razliku od prošlogodišnjih modela boje su malo naglašenije. Prošle godine su fotografije imale prirodnije boje. No osim toga, na kvalitetu fotografija nemamo primjedbi. Fotografije imaju dosta detalja i vrlo dobar dinamički raspon, a šum je gotovo neprimjetan. U usporedbi sa prošlogodišnjim modelima, primijetili smo da je snimanje fotografije malo sporije. Vjerojatno je to zbog ugrađenog procesora. Za glavnu kameru postoji i mogućnost „Pro“ načina u kojem je moguće podesiti razne vrijednosti pa možda biti i nešto bolju fotografiju.

Fotografije u noćnim uvjetima snimljene sa glavnom kamerom su dosta dobre, sa dobrim uzvratom boja, dosta detalja i relativno malo šuma. Optička stabilizacija zasigurno pomaže kvaliteti noćnih fotografija. Postoji i „noćni način“ sa kojim je potrebno par sekundi da se snimi fotografija.

Ultrašriokokutna kamera daje pristojne fotografije u uvjetima dobro osvjetljenja. Uzvrat boja je nešto prirodniji nego kod glavne kamere, a dinamički raspon je nešto uži. Fotografije imaju dovoljno detalja ali su nešto mekše. U uvjetima slabijeg osvjetljenja kod ove kamere bi preporučili korištenje „noćnog način“. Tada fotografije imaju dovoljno detalja i pristojan dinamički raspon, ali je šum nešto primjetniji.

Treća kamera je macro kamera koja u dnevnim uvjetima može dati vrlo pristojne rezultate no potrebno je malo praske i mirna ruka.

Glavna kamera ima mogućnost snimanja i 4K videa sa 30 fps. Kvaliteta video zapisa je dosta dobra sa dobrim dinamičkim rasponom i minimalnim šumom.

I prednja kamera je ostala ista, sa 32 MP i HDR-om, a fotografije se snimaju u rezoluciji od 12 MP, odnosno 8 MP, ovisno da li se snima „normalni“ ili „široki“ kut. Kvaliteta fotografija je dosta dobra sa dobrim uzvratom boja i dosta detalja, a u uvjetima slabijeg osvjetljenja je izraženiji šum. Portreti snimljeni sa prednjom kamerom ispadaju solidno sa dobrim prijelazom između objekta snimanja i pozadine.

Operativni sustav i sučelje

Samsung A53 5G koristi zadnju verziju Androida, odnosno Android 12, sa zadnjom verzijom Samsungovog One UI sučelja u verziji 4.1. Nadogradnja One UI-a je možda i najveća vidljiva promjena na ovom mobitelu (osim nedostatka utora za slušalice).

Već spomenuti Always ON prikaz je zadržao sve funkcionalnosti koje imao i prethodnik te nudi prikaz sata, datuma i obavijesti, postotka baterije te opcionalno i poziciju čitača otiska prsta. U postavkama je moguće podesiti da li je stalno uključen ovaj prikaz ili prilikom dolaska neke obavijesti.

Zaslon zaključavanja je također poprilično standardan za Samsung. Prikazan je sat i obavijesti a na dnu su dva prečaca koji se mogu podesiti tako da imate brzi pristup dvjema aplikacijama.

Početni zasloni su standardni za Android. Na njih je moguće dodavati razne widgete i aplikacije. Upravo kod dodavanja widgeta je vidljiv napredak. U odnosu na prethodne modele koji su imali prikazane sve widgete pa je trebalo malo duže listat do kraja, sada se kod dodavanja istih ulazi u popis aplikacija koje imaju widget i onda otvaranjem željene aplikacije se prikazuju dostupni izgledi istih. Djeluje malo komplicirano ali je zapravo puno preglednije nego prije.

Kod početnih zaslona je moguće podesiti i veličinu rastera, tj mreže (4×5, 4×6, 5×5, 5×6) ovisno o tome koliko želite aplikacija i widgeta staviti na početne zaslone. A isto vrijedi i za ladicu sa aplikacijama.

Krajnje lijevi zaslon je rezerviran za Google Discover a u postavkama možete odabrati da umjesto njega bude Samsung Free ili u potpunosti isključiti taj ekran.

Kada prvi put uključite mobitel, na dnu ekrana će vas dočekati tri virtualne tipke čiji je raspored moguće zamijeniti. U postavkama prikaza je moguće iste isključiti te koristiti geste za navigaciju. Time se dobiva nešto više mjesta na ekranu.

Jedna gesta koju uvijek pozdravljamo je spuštanje trake sa obavijestima pomicanjem presta prema dolje na početnom ekranu. Samsung je zadržao tu gestu, što je pohvalno s obzirom na veličinu ekrana. A tu je i korisna opcija paljenja/gašenja ekrana sa dvostrukim tapkanjem po ekranu.

Sa novom verzijom Androida i One UI-a i postavku se doživjele sitne, ali više kozmetičke promjene u odnosu na prethodnika.

Ono što bi istaknuli, a što povezano sa Androidom 12 su tzv „palete boja“. Sada možete birati da, ovisno o bojama fotografije na pozadini mobitela, pojedine ikone ili dio teksta imaju boje koje su povezane sa pozadinom. Nekome će se ova opcija svidjeti, dok će drugi koristiti standardnu „paletu boja“, pogotovo ako su naviknuti na Samsungovo korisničko sučelje.

Iako ovaj uređaj ima ravni ekran, Samsung A53 je zadržao Edge panele. Tj dodatnu ladicu sa najčešće korištenim aplikacijama ili alatima. Ovaj „panel“ je poznat sa prijašnjih Samsung uređaja, pogotovo S i Note serije, a tek je na prošlogodišnjem modelima A52/72 debitirao u ovoj klasi. Nakon malo privikavanja ovaj panel može biti dosta koristan.

Kroz godine je Samsung „olakšavao“ svoje sučelje koje više na zahtjeva vrhunski hardware da bi mobitel radio bez štekanja. Tijekom testa mobitel je jako dobro odrađivao svoje zadatke. Mrvicu duže čekanje je bilo primjetno kod pokretanja jako zahtjevnih igrica ili prebacivanja između zahtjevnijih aplikacija. No, to mu ne možemo uzeti za zlo, jer se isto dešava i konkurentima. Ipak ovo nije S model. Ugodnom radu doprinosi i 120 Hz osvježenje ekrana.

Na kraju treba spomenuti da Samsung navodi da će ovaj mobitel dobivati nekoliko godina velike nadogradnje (nove verzije Androida) i sigurnosnih zakrpa. No to će tek vrijeme pokazati, jer Samsung nikako nije jedan od bržih kada se radi o nadogradnjama softwarea, pogotovo ne na srednjem rangu mobitela.

Za sigurnost ovog uređaja je zadužen optički čitač otiska prsta smješten ispod ekrana. Isti radi jako dobar posao te relativno brzo i precizno očitava prst. Tijekom testa nam se ipak znalo dogoditi da ne očita prst iz prvog pokušaja. No vjerujemo da će se i to popraviti kroz nadogradnje.

Pored toga tu je i mogućnost otključavanja putem prepoznavanja lica. I ova metoda radi dosta dobro i brzo, iako je možda mrvicu sporije od čitača otiska prsta.

 

Zaključak

Prošlogodišnji Samsungovi modeli A52/72 pa kasnije i A52s su napravili pravu malu revoluciju. Za relativno pristupačne novce su pored nekih standardnih stvari ponudili i stereo zvučnike, IP67 zaštitu te optički stabiliziranu glavnu kameru. Time su se svako odvojili od konkurencije i podignuli ljestvicu.

Logično je i bilo očekivati da će novi A53 biti evolucija modela A52s, bez nekih senzacionalnih poboljšanja. Novi procesor, koji radi podjednako dobro kao i na prethodnom modelu, isti dizajn, ista količina memorije, neznatno manje dimenzije te nešto veća baterija koja ima autonomiju kao i kod prethodnika, teško mogu opravdati povećanje cijene od 850kn. Tolika je razlika u odnosu kada je A52s došao na tržište a u međuvremenu mu je i cijena pala pa je razlika još i veća. Istina, u raznim akcijama je moguće dobiti A53 5G sa Galaxy Buds slušalicama, no opet je značajna razlika u cijeni. Uz to da uz ovaj uređaj ne dolazi punjač, koji je potrebno posebno kupiti ako želite 25W brzo punjenje.

Ako stavimo cijenu sa strane, Samsung Galaxy A53 5G je vrlo dobar mobitel, ako opet ne i jedan od boljih u srednjem rangu mobitela, koji nudi mnoštvo super stvari koje konkurenti tek trebaju ponuditi. Tu prvenstveno mislimo na Super AMOLED ekran, OIS i IP67 zaštitu. I na kraju, A53 5G bi bio dostojan nasljednik svojih prethodnika da ga ne koči njegova veća cijena i nedostatak punjača, ovako je samo nasljednik, no dobar nasljednik.

4/5 - (5 votes)
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1