TESTOVI

Pristupačnost na prvom mjestu

Nokia G10

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Nakon 4 generacije, HMD se odlučio za novi pristup Nokia modela na tržištu. Tako su njihovi mobiteli podijeljeni u 3 serije: C, G i X. Nakon perjanice X20, ovaj put nam je na test stigao nešto pristupačniji model G10.

Dizajn i kvaliteta

Tvrtka HMD Global sa svojim brandom Nokia nudi 3 kategorije mobitela ali se sada više fokusira na pristupačnije mobitele, pogotovo sa C i G modelima. C modeli su ulazni modeli, dok uređaji iz G serije spadaju u pristupačne uređaje te nastavljaju tamo gdje je Nokia stala sa modelom 3.4.

Dizajn novih modela se uvelike oslanja na prethodne Nokia uređaje. Sa prednju stranu modela G10 se nalazi 6,52“ ekran koji ima V izrez na vrhu za prednju kameru. Iznad kamere se smjestio otvor slušalice dok je ispod ekrana Nokia logo. Sami obrub oko ekrana je dosta velik, pogotovo sa donju stranu. No ista je situacija i kod drugih konkurenata iz ovog cjenovnog ranga.

Stražnja strana je tipična za Nokia uređaje. Modul kamera je okrugao i smješten je pri vrhu mobitela, centralno. Sami modul minimalno strši od stražnjeg dijela. Ispod modula kamera se nalazi Nokia logo. Cijeli stražnji dio mobitela je izrađen od plastike koja ima jako sitni uzorak na sebi.

Bočne stranice uređaja su također izrađene od plastike ali su i blago zaobljene prema prednjoj i stražnjoj strani uređaja.

Na desnoj strani mobitela nalazi se tipka za otključavanje koja ujedno služi i kao čitač otiska prsta. Ova tipka je blago udubljena u kućište. Iznad se nalaze tipke za pojačavanje i stišavanje zvuka. Na lijevoj strani se nalazi utor za 2 nano SIM kartice i jednu microSD memorijsku karticu. Ispod se smjestila tipka za Google Assistant. Na gornjoj strani se nalazi 3,5mm utor za slušalice dok se na donjoj strani nalazi USB Type-C utor, mikrofon te zvučnik.

Sami mobitel je vrlo ugodan za korištenje, a zbog zaobljenih rubova imate osjećaj da u ruci imate tanji uređaj nešto je. Fizičke tipke su vrlo dobro smještene s obzirom na veličinu ekrana. S obzirom da se radi o pristupačnom telefonu, nemamo nikakvih primjedbi na kvalitetu izrade.

Zaslon

Nokia G10 dolazi sa 6,52 inčnim IPS LCD ekranom sa rezolucijom 720 x 1600 piksela, a gustoća ekrana iznosi 269 ppi. Ovaj tip ekrana odgovara cjenovnoj poziciji samog uređaja te ne možemo očekivati previše od njega. Prikaz boja na ekranu je relativno dobar, dok su kutovi gledanja nešto lošiji, ali to je boljka većine IPS ekrana. Vidljivost na dnevnom svjetlu je nešto slabija, a za jakog sunce će biti malo teže vidjeti sadržaj na ekranu, čak i kada osvijetljenost stavite na najvišu razinu.

Pošto se radi o IPS ekranu, ovaj uređaj ne posjeduje Always-On prikaz, no to niti ne očekujemo u ovom cjenovnom rangu.

Performanse

Prošlogodišnji model Nokia 3.4 je došao sa Qualcomm 460 procesorom, a novi G10 dolazi sa MediaTek Helio G25 procesorom koji ima 8 jezgri i to: 4x 2,0 GHz + 4x 1,5 GHz. MediaTek je česti izbor kod pristupačnih mobitela. Za grafiku se brine PowerVR GE8320 grafički procesor. Ovaj mobitel dolazi sa 3 GB RAM-a i 32 GB interne memorije. Iako se radi o vrlo povoljnom uređaju, očekivali smo bar više interne memorije. No stvar popravlja činjenica da su podržana microSD memorijska kartica.

Specifikacije na papiru djeluju skromno, a i sama brzina rada ovog mobitela je skromna. Nemojte očekivati nikakve vrhunske performanse, ali će mobitel bez većih problema odraditi sve zadatke. Istina, prilikom pokretanja pojedinih aplikacija ili učitavanja sadržaja treba pričekati koji trenutak. Na ovom mobitelu je moguće odigrati i kakvu manje zahtjevnu igricu.

Ispod poklopca je ugrađena baterija kapaciteta 5050 mAh a Nokia navodi da će baterija trajati nekoliko dana. Ako mobitel koristite za pozive, dopisivanje preko Vibera, Whatsappa, Signala, uz povremeno čitanje novosti na portalima, mobitel izdrži preko 2 dana. Samo malo jačim korištenjem baterija će se isprazniti za dan i pol do dva.

Uz mobitel se isporučuje punjač snage 10W, tako da punjenje baterije od 0 do 100% traje nekoliko sati.

Kamere

Da je Nokia G10 pristupačni mobitel, govori odabir kamera kao i njihove mogućnosti. U okruglom modulu se nalazi 13 megapiksela širokokutna kamera sa autofokusom a tu je još 2 megapikselna macro kamera kao i 2 megapikselni senzor dubine.

Sučelje kamere je poznato svima koji su koristili Android mobitele. Na lijevoj strani se nalaze brze postavke za bljeskalicu, brojač, veličinu fotografije dok se na desnoj strani nalazi niz mogućnosti rada kamere te okidač.

U uvjetima dobrog osvjetljenja glavna kamera daje pristojne rezultate sa dobrim bojama, no dinamički raspon je nešto uži a manje je detalja na fotografijama. Zbog senzora dubine je moguće snimiti i zadovoljavajuće portrete u dnevnim uvjetima.

Za glavnu kameru postoji i „noćni režim“ no i sa njim kvaliteta fotografija opada. Na fotografijama snimljenim u noćnim uvjetima je vidljiv šum, manje je detalja dok prikaz boja nije vjeran.

Druga kamera je macro kamera sa fiksnim fokusom na otprilike 4 cm. U dnevnim uvjetima i uz jako mirnu ruku možete dobiti pristojnu fotografiju. Zbog male količine piksela, na fotografiji je manje detalja dok su boje malo blijede. U noćnim uvjetima i sami mobitel sugerira da prebacite na glavnu kameru.

Prednja kamera je 8 megapikselna širokokutna kamera koja u dnevnim uvjetima daje pristojne fotografije no sa nešto manje detalja. Fotografije snimljene u lošijim uvjetima imaju izražen šum te manje detalja.

Glavna i prednja kamera imaju mogućnost snimanja 1080p video zapisa sa 30 fps. Snimljeni video u dnevnim uvjetima je prihvatljiv no nešto bolja stabilizacija bi dobro došla.

Operativni sustav i sučelje

Kao što je to bilo sa prethodnim modelima tako je i model G10 u sustavu Anodrid One što znači da na ovom mobitelu dolazi čisti Android 11, a nadogradnje su osiguranje sljedeće 2 godine.

Kako se radi o čistom Androidu, na mobitelu nema posebnog korisničkog sučelja ili suvišnih aplikacija tako da će te na mobitelu naći samo jednu ne Google aplikaciju, Netflix. Sa svakom nepotrebnom sistemskom aplikacijom ili zahtjevnijim korisničkim sučeljem usporio bi se rad ovog mobitela koji dolazi sa skromnim procesorom.

Pošto se radi o čistom Androidu nema nikakvih dodatnih postavki ili mogućnosti kojim bi G10 odskakao od ostatka Android One serije.

Zaslon zaključavanja prikazuje datum i vrijeme te obavijesti. Otključavanjem mobitela dolazite do početnih zaslona sa aplikacijama i widgetima a krajnje lijevi ekran je rezerviran za Google a isto je moguće isključiti u postavkama početnih ekrana. Također je podržano spuštanje trake sa obavijestima povlačenjem prstom prema dolje, što je korisno kod mobitela sa većim ekranom.

Kod G10 su virtualne tipke zamijenjene gestama. Nazad idete povlačenjem od lijevog ili desnog ruba ekrana prema sredini, „Home“ je povlačenje sa dna ekrana. Do nedavnih aplikacija se dolazi tako da prst povučete od dna ekrana do 1/3 istoga. Nakon nekog vremena, lako se priviknuti na geste.

Sami rad sa mobitelom je pristojan za ovu cjenovnu klasu. Sve bitne aplikacije koje koristite svakodnevno, mobitel će otvoriti bez previše muke.

G10 ima mogućnost otključavanja putem prepoznavanja lica ili putem čitača otiska prstiju. Prepoznavanje lica radi dosta pristojno u dnevnim uvjetima radima dok pri slabijem osvjetljenju radi sporije.

Čitač otiska prsta je smješten na bočnoj strani, tj ukomponiran je u tipku za paljenje mobitela. Sami čitač otiska prsta je nešto uži pa nam je „snimanje“ otiska trajalo možda koji trenutka duže nego kod uređaja koji imaju čitač otiska postavljen na stražnjoj strani. Tijekom testa, čitač otiska je radio relativno dobro a tek koji put nam nije prepoznao otisak. Brzina samo prepoznavanja prsta je relativno dobra s obzirom na kategoriju mobitela.

G10 ima jedna zvučnik smješten sa donju stranu mobitelu. Zvučnik je dovoljno glasan, ali je primjetna mala distorzija zvuka. S obzirom da se radi o pristupačnom mobitelu to mu ne možemo uzeti kao negativnu stranu jer isti problem ima i konkurencija. Dobra je stvar da je Nokia ostavila 3,5mm utor za slušalice.

Zaključak

Nakon svog zaokreta te predstavljanja tri serije (C, G i X), primjetno je da Nokia više cilja na tržište pristupačnih mobitela. Tako testni model G10 po ničemu ne odstupa od cjenovno sličnih uređaja. Možemo reći da se radi o generičkom telefonu sa komponentama koje može naći i kod konkurencije. Od pristupačnog telefona ne možemo očekivati da ima super kameru u dnevnim i noćnim uvjetima ili da je među boljima po pitanju brzine rada. Nokia G10 je namijenjena ljudima koji hoće pristupačan mobitel sa relativno velikim ekranom, mobitel koji će dnevne zadatke odraditi a da ne moraju puniti mobitel svaki dan. Istina, takvih mobitela je dosta, a model G10 bi mogao svoj udio na tržištu pridobiti zbog Nokia loga i nostalgije koju ljudi vežu sa njim.

string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1