TESTOVI

A kao Awesome

Samsung Galaxy A52

Sjajne stvari mogu biti dostupne
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

3.8/5 - (5 votes)

Kamere

Kada pogledamo modul kamera na stražnjoj strani i usporedimo ga sa prošlogodišnjim modelom, vidljivo je da je broj kamera ostao isti. Tako imamo glavnu kameru, ultraširokokutnu, macro kameru te senzor dubine. Na prvi pogleda sve djeluje isto kao i kod prošlogodišnjeg modela. No kada se malo pobliže pogleda, vidljivo je da novi model ima glavnu kameru sa više megapiksela, a ono što je i važnije od broja piksela je dodatak optičke stabilizacije slike na glavnoj kameri. Optička stabilizacija slike u ovom cjenovnom rangu je prava rijetkost no svakako ju pozdravljamo.

Glavna kamera na A52 je 64 megapikslena sa f/1,8 i već spomenutim OIS-om, a tu je još 12 megapikselna ultraširokokutna kamera sa f/2,2 i 123°, te 5 megapikselna macro kamera sa f/2,4 i 5 megapiksleni senzor dubine.

Sučelje kamere je poznato sa drugih Samsung uređaja. Na gornjoj strani se nalaze različite brze postavke (bljeskalica, brojač, omjer fotografija, filteri) te izbornik za postavke. Tako u dodatnim postavkama možete uključiti/isključiti automatsko prepoznavanje scene, prijedloge za fotografiranje, uključiti ispravljanje širokokutnih fotografija, uključiti stabilizaciju kod video zapisa, auto HDR, lokacijske oznake, odabrati način fotografiranje i slično. Na donjoj strani se nalazi okidač, tipka za prebacivanje između prednje i stražnje kamere, te cijeli niz način korištenja kamera (video zapis, zabava, fotografija, noćni način, macro, portret i slično) a raspored se može slagati kako vam paše, tj ovisno o tome što koristite. Tu je i tipka za prebacivanje između glavne kamere, ultraširokokutne kamere i zoom-a. No ovdje se ne radi o optičkom uvećavanju već o digitalnom.

Iako je glavna kamera 64 megapikselna, fotografije se snimaju u rezoluciji od 16 megapiksela. U postavkama možete odabrati da snimate fotografije i u punoj rezoluciji. Fotografije snimljene u dnevnim uvjetima sa glavnom kamerom su dosta dobre. Prikaz boja je dosta dobar, tj vjeran, a fotografije imaju i dobar dinamički raspon te dosta detalja, dok je šum zanemariv. Prepoznavanje scena radi dobro, ni nismo primijetili preveliku razliku na fotografija sa uključenim i isključenim prepoznavanjem scena.

Noćne fotografije su dosta dobre kada uzmemo u obzir u kojem segmentu se ovaj uređaj nalazi. Tome svakako pridonosi OIS. Dinamički raspon je dobar, dosta je detalja a boje su također dobre, iako nekad zna biti naglašena žuta boja. No zato je tu „Noćni način“ koji dosta popravlja fotografije. Kod korištenja „noćnog načina“ potrebno je pričekati par sekundi da se fotografija snimi.

Ultraširokokutna kamera u dnevnim uvjetima daje pristojne fotografije sa pristojnim prikazom boja, ali fotografije su nešto „mekše“, dok je dinamički raspon nešto niži nego kod glavne kamere.

Ako koristite ultraširokoutnu kameru za noćne snimke, preporuka je koristiti ju sa „noćnim načinom“. Fotografije imaju dovoljno detalja i dobar dinamički raspon.

Macro kamera daje dosta dobre fotografije u dnevnim uvjetima, sa dobrim uzvratom boja. No potrebno je malo navikavanja i strpljenja da bi dobili dobru fotografiju, no opet, kvaliteta je malo iznad macro fotografija konkurencije.

Samsung A52 posjeduje i senzor dubine koji svoj posao odrađuje prilikom snimanja portreta. Portreti u dnevnim uvjetima ispadaju jako dobri, sa dosta detalja.

 

Sa prednju strani se nalazi 32 megapiskelna kamera sa f/2,2 i HDR-om. Kamera imam mogućnost snimanja u dva režima: normalni i širokokutni. Mobitel sam prebacuje između ovih načina a možete i sami odabrati način. Kvaliteta fotografija snimljenih sa prednjom kamerom je dosta dobra u dnevnim uvjetima sa dobrim bojama i dosta detalja, dok je u noćnim uvjetima primjetan šum. Sa prednjom kamerom je moguće snimati i portrete koji ispadaju dosta dobro, sa dobrim prijelazom između objekta snimanja i zamućene pozadine.

A52 posjeduje i „Pro“ način rada u kojem se može ručno podesiti ISO vrijednost (od 50 do 4000), brzina okidača (1/6000 do 10 sekundi), balans bijele boje (2300K do 1000K), ekspozicija i slično, tako da možete dobiti još kvalitetniju fotografiju. Također, tu je „Pro“ način kod snimanja video zapisa.

Stražnja kamera ima mogućnost snimanja i video zapisa u 4K rezoluciji sa 30 fps ili 1080p video zapisa sa 30/60 fps, dok prednja kamera ima mogućnost snimanja 4K videa sa 30 fps ili 1080p sa 30 fps.

Kvaliteta video zapisa je jako dobra. Prikaz boja je dosta dobar kao i dinamički raspon dok je šum minimalan.

 

Operativni sustav i sučelje

Samsung A52 dolazi s Android 11 verzijom preko koje je instalirano Samsungovo One UI 3.1 sučelje. Ovo sučelje je istovjetno onom na Samsungu S21 Ultra (osim nekih specifičnosti vezanih za SPen), te je dosta optimizirano za sa jednom rukom što olakšava korištenje mobitela. Samsung za ovaj mobitel navodi da će 4 godine dobivati nadogradnje, što je značajni napredak u odnosu na dosadašnje mid-rande Samsung uređaje.

 

Kroz godine je Samsung polako prilagođavao i olakšavao svoje sučelje, a u ovoj zadnjoj verziji je dosta blizu čistom Androidu ali sa dosta dodatnih korisnih opcija.

Zaslon zaključavanja je prilično jednostavan i nudi prikaz sata te obavijesti, sa dva prečaca na dnu ekrana. Ako imate uključen Always On, na njemu će te vidjeti sat i datum, postotak baterije te ikone za propuštene obavijesti. Dvostrukim pritiskom na ikonu otvara se aplikacija, tj primljena poruka.

Otključavanje uređaja je moguće putem prepoznavanja lica ili otiska prsta. Čitač otiska prsta se i ovaj put nalazi ispod ekrana. Prilikom testa je radio dosta dobro i pouzdano te nismo imali problema sa prepoznavanjem otiska. Otključavanje je dosta brzo. Istina, čitač otiska nije na razini S21 modela, no znatno je bolji nego na A50 modelu.

Prepoznavanje lica radi dosta dobro u dobrim uvjetima osvjetljenja. No ovaj način nije toliko siguran kao čitač otiska prsta.

 

Otključavanjem uređaja se dolazi na već standardne početne zaslone. Krajnje lijevi početni ekran više nije rezerviran za Bixby nego sada možete uključiti Google descover ili Samsung Free. Samsung Free prikazuje besplatne igrice te vas vodi u Samsung Store da se iste skinu na mobitel. Nekakvu pretjeranu koristi od ovoga ne vidimo. Ako vam ne treba ni Google Desover ni Free, ovaj početni ekran je moguće u potpunosti isključiti.

Na početne ekrana je standardno moguće dodavati aplikacije i mijenjati veličinu ikona, tj veličinu „mreže“ za aplikacije. Povlačenjem prsta prema dolje se otvaraju brze postavke, što je već dobro poznato, a povlačenjem prema gore ladica sa aplikacijama. U postavkama možete isključiti ladicu sa aplikacijama pa se sve aplikaciju prikazuju na početnim ekranima, a onda kada povučete prstom prema gore otvara se tražilica i predložene aplikacije.

U novoj verziji One UI-a i neke Samsungove aplikacije, poput telefona, galerije i sl., su doživjele sitne promjene.

 

Postavke ovog uređaja nude mnoštvo mogućnosti personalizacije i uključivanja dodatnih opcija. Tako je moguće podesiti da li će te bočnu tipku koristiti za paljenje/gašenje uređaja ili za pokretanje Bixby-a. Moguće je uključiti obavijest bljeskanjem zaslona ili LED bljeskalice na stražnjoj strani uređaja, promijeniti navigacijsku traku, tj umjesto klasične tip tipke na dnu postaviti upravljanje gestama.

Postoje i različite postavke za geste a ono što nam se svidjelo je mogućnost dvostrukog pritiska na ekran za otključavanje odnosno zaključavanje ekrana. Svakako zgodna opcija ako vam je mobitel na stolu te ga ne želite dizati kako bi pročitali poruku ili provjeriti obavijesti.

A52 također posjeduje i Edge panele, tj dodatnu ladicu sa aplikacijama i korisnim alatima. Funkcionalnost edge panela na ovom uređaju je istovjetna i drugim Samsungovima uređajima te nudi mnoštvo korisnih alata i „panela“ koje možete dodavati, a možete podesiti i položaj i veličinu „Edge ladice“, tj klizača za pozivanje edge panela. Svakako korisna opcija kada se jednom naviknete na istu.

Ono što će vas možda začuditi je činjenica da je na mobitelu predinstalirana Googleova aplikacija za SMS poruke te se ista koristi kao zadana, no u postavkama je moguće koristiti Samsungovu aplikaciju.

Korisničko sučelje nije teško, a u kombinaciji pristojnog procesora i 90 Hz osvježenja ekrana, sve djeluje jako uglađeno i brzo.

 

Zaključak

Samsungovi modeli A52 i A72 su predstavljeni pod sloganom „Sjajne stvari dostupne su svima“, a nakon testa trebamo priznati da im je slogan i opravdan. A52 je predstavnik srednje klase te se po specifikacijama svrstava u njen vrh. Ovaj uređaj nudi sitna ali bitna unaprjeđenja, te „sjajne stvari“, u odnosu na prethodnika, a zadržavši pristupačnu cijenu koja je krasila i prethodnika. Mnogi će reći da pojedini konkurenti za slične novce nude bolji procesor ili možda ekran sa 120 Hz osvježenjem. No, teško je u konkurenciji pronaći uređaj koji nudi „cijeli paket“, tj više nego pristojan procesor, AMOLED ekran, IP67 zaštitu, stereo zvučnike, dugotrajnu bateriju te možda i najvažnije, optičku stabilizaciju slike. Postoji i koja sitna mana poput nešto slabije vibracije, plastične stražnje strane, mrvicu većeg obruba ekrana, a malo nas smeta što u prodajnom paketu dolazi 15W punjač iako mobitel podržava 25W brzo punjenje.

Sa modelom A52, Samsung je uistinu ponudio da dosta sjajnih stvari bude dostupno svima.

3.8/5 - (5 votes)
1 | 2
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1