TESTOVI

Samsung Galaxy Note 8

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

5/5 - (2 votes)

Galaxy Note serija donosi ogromni ekran i specijalnu olovku za precizno pisanje i crtanje. Iako je prva generacija bila ismijavana zbog tada ogromnih dimenzija i ekrana od „čak“ 5,3 inča, budućnost serije nije bila baš bajna. No, tržište je odlučilo da postoji želja i potreba za takvom vrstom uređaja, pa je Samsung iskoristio priliku i etablirao se kao predvodnik te klase uređaja. Tako je nakon nekoliko generacija, ispravaka i pogrešaka, ali i preskakanja brojki, Samsung došao do posljednje iteracije, Galaxy Note8.

Vodootporan, čak i uz utor za S-Pen
Vodootporan, čak i uz utor za S-Pen

Note8 spada u vrh hardverskih performansi. Kao i do sad, postoje dvije vrste procesora, jedan za američkog tržište i to Qualcomm-ov Snapdragon 835, dok je za ostala tržišta Samsung ugradio svoje Exynos 8895, koji je povijesno imali slične performanse, ali manju potrošnju energije od Snapdragona. Količina radne memorije porasla sa 4 na 6 gigabajta. 64 gigabajta interne memorije vjerojatno će biti dovoljno za većinu korisnika, dok za one zahtjevnije postoji mogućnost proširenja sa microSD karticom do 256 gigabajta. Ekran je prava ljepotica – 6,3 inča Super AMOLED ekrana, rezolucije 2960×1440 piksela. Kao i kod Galaxy S8, ekran je omjera 18,5:9, koji je okružen jako tankim rubovima ekrana, gotovo nepostojećima na bočnoj strani. Iako je ekran i dalje zakrivljen, dotična zakrivljenost bitno je manja nego na Galaxy S8 tako da je na takvu veličinu ekrana ergonomija korištenja dosta bolja.

Always On Display
Always On Display

Sav taj skup komponenti pogonjen je baterijom od 3 300 mAh. Baterija je dovoljna za jedan dan srednje zahtjevnog korištenja. Ukoliko se koriste mogućnosti kao uvijek uključen zaslon i skener zjenice, autonomija može doživjeti drastičan udarac pa bi najzahtjevniji korisnici trebali puniti uređaj više puta dnevno. U ovih nekoliko dana baterija je uspjela izdržati cijeli dan sa SoT (screen on time, vrijeme koje je ekran bio upaljen, tj. Kada se mobitel aktivno koristio) vremenom od preko 6 sati, što nipošto nije loše.

Prepoznatljiva značajka cijele Note serije, olovka S-Pen, i dalje je. Tako je S-Pen dobio mogućnost prepoznavanja čak 4096 razina pritiska. Moguće je pisati natuknice i crtati skice čak i dok je mobitel zaključan. Osim črčkanja natuknica i podsjetnika, S-Pen omogućuje čitav niz dodatnih mogućnosti koje će ili biti isprobane jednom i nikad više, ili će biti korištene svakodnevno. Mogućnost snimanja određenog dijela zaslona, ili prevođenje riječi na ekranu pomoću Google Translate-a definitivno mogu pomoći u produktivnosti i naprednijem korištenju uređaja. Zanimljivost koja se pojavila tijekom testiranja je da telefon „zna“ ukoliko je olovka predaleko te prikazuje obavijest da korisnik ne zaboravi ili izgubi S-Pen. Fora!

Nikad bolji S-Pen
Nikad bolji S-Pen

Težina uređaja od 195 grama daje vrlo masivan i kvalitetan dojam, te da će bez problema preživjeti savijanja i sjedanja na njega kada se nalazi u stražnjem džepu hlača. Iako je i prednja i stražnja stana napravljena od stakla manji padovi i udarci mogli bi završiti bez većih posljedica.

Note8 donosi mogućnost otključavanja uređaja pomoću zjenice oka. Koristeći posebnu kameru i infracrveno osvjetljenje, otključavanje licem radi i u mraku. Nakon nekog vremena korištenja mogućnosti vidljivo je da skener zjenice još uvijek nije dovoljno razvijen kako bi kvalitetno mogao zamijeniti skener otiska prsta. Ukoliko je skener zjenice predaleko i pod lošim kutom onda ne radi, pa je u tom slučaju mobitel potrebno otključani PIN-om ili uzorkom.

Straga se nalaze dva senzora kamere, oba rezolucije 12 megapiksela, od kojih je jedan senzor zapravo sadrži tele foto leću koja efektivno omogućuje 2x optički zum. Obje kamere posjeduju optičku stabilizaciju što pomaže u mirnijem snimanju videa, i omogućuje ekspoziciji da bude mrvicu dulja, dajući vrijeme senzoru da upije što više svijetla i ponovno, pomoći u uvjetima slabijeg svijetla.

Dvije kamere ističu se na poleđini
Dvije kamere ističu se na poleđini

Fotografije uslikane sa Note8 izvrsne su kvalitete, sa oštrim detaljima i sa vrlo malo šuma. Boje su malo zasićenije nego inače, i sa više kontrasta, što daje prilično efektan dojam na AMOLED ekranu. Brzo pokretanje kamere premjestilo se sa dvostrukog pritiska Home tipke na dvostruki pritisak Power tipke (vlasnici Nexus mobitela prepoznati će tu opciju).

Samsung Galaxy Note8 predstavlja vrhunac onoga što Samsung namjerava prikazati ove godine. No, iako postoji pravilo da se nova tehnologija na početku mora i platiti, cijena od preko 7600 kuna svakako je ogromna i potiče na razmišljanje – u vrijeme kad mobitel visoke klase košta kao high-end desktop računalo, ili čak kao rabljeni a funkcionalan automobil, investicija ovakve vrste u uređaj koji će za godinu dana biti „star“ definitivno mora biti prilično opravdana. Je li to opravdanje nova kamera, ili S-Pen olovka, ili velik ekran – ovisi o namjeni i preferencijama. Velik broj mogućnosti i „wow“ faktor nalaze se i u Galaxy S8+ koji je kudikamo povoljniji i isplativiji, a nude veliku većinu mogućnosti kao veći brat.

5/5 - (2 votes)
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1