TESTOVI

Retro look

Wiko Ufeel Lite

Kvalitetno kućište od aluminija, senzor otiska pet prstiju, 2 GB RAM-a i zaštitne aplikacije uz povoljnu cijenu
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

2.3/5 - (3 votes)

Uvod, sadržaj pakiranja

Na domaćim prostorima Wiko nije još stekao popularnost, iako se radi o brandu kojeg već godinama viđamo na svim velikim događanjima kao što su Mobile World Congress u Barceloni i IFA u Berlinu. I svaki put kad smo vidjeli telefone Wiko ostali smo oduševljeni kvalitetom izrade, ali i zanimljivim bojama kućišta te solidnim performansama. Wiko je inače francuski brand vrlo popularan upravo u Francuskoj u kojoj na otvorenom tržištu, dakle izvan operatorskih tarifa i ugovora zauzima primjetan udio u prodaji.

Na test smo uzeli Wiko Ufeel Lite koji dolazi u izrazito šarenoj kutiji koja budi pozitivu, a u pakiranju se nalaze 5-voltni punjač snage 1 A s kabelom dužine 100 cm, crne stereo slušalice te vrlo praktični i funkcionalni plastični adapteri za SIM karticu.

Dizajn, ergonomija, cool faktor

Već se iz izbora ponuđenih boja – čokoladne dvobojne boje koju smo uzeli na test, crne Slate, Lime i Rose Gold primjećuje smjer u kojem ide smartfon Wiko Ufeel Lite. Dizajn je vrlo bitan i naglašen u prvom kontaktu s telefonom koji ugodno leži u ruci. Možemo reći da je Wiko vrlo cool.

Korišten je aluminij na stražnjoj strani kućišta iza kojeg se nalazi baterija do koje korisnik ne može doći, a uz aluminij dostupan još i na okviru telefona korištena je i plastika na gornjem i donjem dijelu kućišta. Telefon nije sklizak u ruci pa će se moći koristiti i bez zaštitne maske, što preporučujemo ako želite pokazati zanimljive boje telefona. Bočna tipka za pokretanje telefona, s gravurom za bolji grip, nalazi se na dobroj poziciji, ali telefon se može otključavati dodirom ili pritiskom na fizičku tipku ispod 5-inčnog ekrana s vrlo brzim senzorom otiska prsta.

Moguće je dodati do pet prstiju, ako hoćete i nožni otisak prsta ili pak recimo otisak svojeg djeteta ukoliko mu često dajete telefon da se igra s njime. S otiskom prsta se može podesiti zaključavanje određenih datoteka i pokretanje aplikacija tako da je testirani Wiko Ufeel Lite vrlo napredan u tom pogledu. Zgodno je što se svakom spremljenom otisku prsta može dodati neka akcija poput otvaranja bilo koje od aplikacija instaliranih u telefon ili pak povezati s određenim kontaktom u imeniku.

Ekran, baterija

IPS ekran od 5 inča dijagonale prikazuje HD 1280 x 720 piksela te nema primjetnu nazubljenost napisanog teksta tako da ćete s ovom danas minimalnom rezolucijom biti zadovoljni. Ekran daje dobru vidljivost iz svih kutova, ugodne su i vjerne boje, dok se uz MiraVision može podesiti baš prema svačijim ponaosobom preferencijama – kontrast, zasićenost boja, svjetlina, oštrina, temperatura i dinamički kontrast. Jačina svjetlosti je 420 nits.

Ispod ekrana se koristi tipka za povratak natrag za jedan nivo ako se tipka samo dotakne, jači pritisak vraća ekran na početni a duži pokreće prikaz aktivnih aplikacija u pozadini; tipka na dnu ekrana se koristi za povratak direktno na početni ekran, a pored nje se nalaze standardne Natrag i Multitasking tipke. Tipkama na dnu ekrana se može mijenjati orijentacija što je zgodno ako kao dešnjak više preferirate da recimo tipka za povratak natrag bude u desnom dijelu, odmah na domak prsta kad se telefon pridržava u jednoj ruci.

Litij-polimerska baterija kapaciteta 2500 mAh je smještena unutar kućišta te se za promjenu mora otići u servis. Time je dobivena veća krutost i čvrstoća kućišta. Trajat će do dva dana, ako ga baš ne trošite jer performanse smartphonea Wiko Ufeel Lite nisu takve da zahtijevaju puno energije.

2.3/5 - (3 votes)
1 | 2 | 3 | 4

Komentiraj

U Tomatu se za 999 kuna pojavio Wiko Ufeel Lite s aluminijskim kućištem na stražnjoj strani i okviru telefona te s plastikom na gornjem i donjem dijelu stražnje strane. Fora je čokoladna boja.

Od karakteristika se izdvaja:
-Mediatek MT6735 čipset s četiri procesorske Cortex-A53 jezgre radi na maksimalnom taktu do 1,3 GHz
-2 GB RAM (16 GB interna + microSD max 64 GB)
-ekran 5-inčni HD
-kamere 8/5 Mpx
-baterija 2500 mAh, nepromjenjiva
-senzor otiska prsta
-Android 6.0 Marshmallow
-4G, dual SIM

Najviše me se dojmila izrada, baš je kvalitetna i telefon dobro leži u ruci. Ispod ekrana touch tipka dobro radi, može se spremiti do pet prstiju i napraviti akciju za svaki prst pa recimo jedan odmah otključava telefon (tipka se samo dotakne), drugi nekoga direktno zove, treći prst pokreće kameru, četvrti Facebook, peti prst pokreće kalkulator.

Telefon je za sada solidno fluidan, kamera je osrednja i fali joj više oštrine, a ima i ručne komande pa se može dobiti bolje fotke ako vam se da igrati s postavkama. Na Antutu benchmarku je dobio 29.830 bodova. 23-02-2017 13:56
dobra cijena s obzirom da je ovo ipak Hrvatska.... 23-02-2017 14:59
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1