TESTOVI

Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Note20 Ultra Zaslon 

Sam ekran Note20 Ultra modela bez ikakvih sumnji vrh je u kompletnoj mobilnoj ponudi. Krenimo od same dijagonale koja iznosi 6,9 inča te sada gazi po donedavnom standardu tableta koji su imali takve dijagonale od 7 inča. 

 Naravno, daleko je manji od tadašnjih tableta te virtualno i nema rubove jer iznose svega jedan do dva milimetra.  

Osim veličine, riječ je i o najnovijoj generaciji AMOLED tehnologije od Samsunga. Samsung nove zaslone zove Dynamic AMOLED jer imaju mogućnost prikazivanja certificiranog HDR10+ signala.  

Galaxy Note20 Zaslon
Galaxy Note20 Zaslon

Naravno, za ovaj mobitel naići ćete na Dynamic AMOLED x2 specifikaciju, koja označava dva puta veću brzinu osvježavanja, odnosno mogućnost prikaza sadržaja brzinom od 120 Hz.  

Rezolucija ovog zaslona je QHD+, odnosno 1440 x 3088 piksela sa omjerom 19,3:3. Gustoća iznosi 49ppi, što su sve slične vrijednosti prošlogodišnjem Note10+ modelu.  

Ono što se razlikuje su svakako performanse zaslona, odnosno svjetlina. Samsung korisnicima dopušta da sami dignu svjetlinu do oko 500 nitsa. Ako svjetlinu stavite na automatsku prilagodbu, ona će ovisno o vanjskoj situaciji podići osvijetljenost cijelog zaslona do oko 1000 nitsa svjetline. 

I sami možemo potvrditi da je zaslon u potpunosti čitak i na popodnevnom ljetnom suncu bez obzira na kut gledanja. Osim naravno kao vam staklo ne reflektira sunce u oči. Ovo je prvi mobitel za koji to možemo sa pouzdanjem reći.  

Naravno, ovaj način rada ne može biti dugo upaljen jer brzo troši bateriju. Mobitel će se također i brzo ugrijati. Zato je limitiran više na poglede stanja i slanje poneke poruke nego konstantnog gledanja videa na suncu. 

Samsung također tvrdi da je maksimalna prosječna svjetlina zaslona 1.500 nitsano do te svjetline dolazi se samo kada je mala površina zaslona osvjetljena, točnije idealna je za gledanje HDR10+ sadržaja gdje primjerice scena pogleda na zalazak sunca može toliko osvijetliti tu jednu točku na zaslonu površine od oko 5% ukupnog zaslona. 

 

Uvijek odluke

Ostaje jedna dilema: imate opciju birati izmešu više reolucije, odnosno 1440p prikaza sa brzinom od 60 Hz, ili pak spustiti rezoluciju na 1080p te podići brzinu na 120 Hz. Na žalost kombinacija više rezolucije i osvježivanja nije dostupna.  

Vjeruje se da je to radi postojanja modela sa slabijim Exynos čipom, no o tome više kasnije. Dok će manji broj korisnika primijetiti razliku u postavljanju rezolucije, sigurni smo da će svi primijetiti 120 hz refresh zaslona.  

To je jednostavno jedna od onih stvari u koje niste sigurni sve dok ih ne iskusite. Listanje društvenim mrežama jednostavno postaje posve novo iskustvo.  

 

Micanje sadržaja po ekranu daleko je manje “rezano” te sve izgleda fluidnije. Negativna strana ovakvih načina rada često je trajanje baterije. Kako bi Samsung što manje trošio bateriju, ali i grijao uređaj, brzina osvježenja se mijenja ovisno o sadržaju.  

Kada vi upravlajte mobitelom je naravno 120 Hz, no kod gledanja primjerice 60 fps videa, osvježavanje pada na 60 Hz.  

Ako gledate u statičnu sliku, osvježavanje pada na 10 Hz, i tako dalje, ovisno o aplikaciji i Samsungovim postavkama sustava. Promjene su neprimjetne, a uvelike štede bateriju. 

Za zaslon spomenimo još da je sav prikaz… obogaćen bojama koje su nešto zasićenije od realnih, stil kojeg se Samsung već dugo drži, a sa kojim osobno sve izgleda malo življe.  

Naravno, ako želite realne boje, u opcijama imate i tu mogućnost sa 100% sRGB preciznosti.  

1 | 2 | 3 | 4
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 30 Pro

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1