TESTOVI

Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

5/5 - (1 vote)

Jedini pravi Note

U nedavnom nizu novih prozvoda koje je Samsung izbacio, definitivno je glavnu riječ imao vrh mobilne ponude, novi Galaxy Note20 Ultra. 

Dok je lansiranje novih Note20 modela bilo naravno ispunjeno ranijim glasinama, jednom kada su mobiteli predstavljeni, brzo se moglo vidjeti da Samsung i dalje drži tehnološku prednost nad dobrim dijelom konkurencije. 

 Primarno, tu pričamo o zaslonu koji je po nama i najbitniji detalj mobitela i o kojemu će ovisiti zadovoljstvo većine korisnika. No, nećemo brzati, već pogledajmo u detalje sve karakteristike novog flagshipa. 

Samsung Galaxy Note serija mobitela povijesno je izlazila nakon lansiranja Samsungovih S modela, koji ciljaju mainstream publiku.  

Sa svojom vjernom olovkom, Note je uvijek nudio još malo više, kako po mogućnostima, tako i po dizajnu. Stvari su bile jednostavnije kada je nova serija uglavnom značila jedan novi mobitel.  

No, danas svaki uređaj dolazi u nekoliko verzija, a dobro se o njima informirati od ključne je važnosti jer su razlike često značajnije od samih dimenzija uređaja.  

Galaxy Note20 Ultra
Galaxy Note20 Ultra

Tako novi Note20 dolazi u “običnoj” i “Ultra” verziji. Ako kao kupac želite pravo Note20 premium iskustvo, svakako je za vas Ultra verzija, dok se bojimo da klasični Note20 ipak traži previsoku cijenu za svoje specifikacije. 

Na testu tako i imamo najnoviji Note20 Ultra 5G, kojega i smatramo pravim nasljednikom Note serije. 

 

Dizajn 

Note serija diči se specifičnim dizajnom koji ju odvaja od S serije Samsung mobitela. Naime, dok većina uređaja na tržištu zakrivljuje svoje rubove, Note20 modeli zamjetno su pravokutni, te je maksimizirano područje samog zaslona.  

To naravno do izražaja dolazi i sa najnovijim Ultra modelom na kojemu lagano možete vidjeti kako trenutno izgledaju limiti mobilnih zaslona.  

Lagano možemo reći da je zaslon uistinu “od ruba do ruba”, te je možda još zadnja prepreka mala rupa za selfie kameru. 

 Ona se i dalje nalazi na sredini vrha mobitela, te je smanjena do te razine da ju nećete primijetiti od prve, a po nama jednostavno ne smeta za vrijeme konzumiranja multimedije s obzirom na samu površinu zaslona.  

Galaxy Note20 Ultra
Galaxy Note20 Ultra

Iznad kamere, na samom rubu zaslona, nalazi se minijaturan prorez za zvučnik slušalice. On ujedno služi i za stereo reprodukciju sadržaja.  

Dok su gornji i donji rubovi zaslona ravni, stranice su zakrivljene kako bi se dobio dojam još većeg zaslona.  

Zakrivljene stranice na mobitelu svakako pridodaju premium izgledu, no tu i tamo, pogotovo kada želite pisati poruku, dogoditi že se slučajan rubni pritisak ekrana s obzirom kako ga držite, što često znači izlazak iz virtualne tipkovnice.  

Trebalo nam je oko tjedan dana da naučimo držati mobitel “pravilno”, što je otprilike vrijeme navikavanja ako do sada niste imali jedan sa zakrivljenim zaslonom.  

Tako dolazimo do rubova mobitela, koji se sastoji od metalnog kućišta.  

 

Čelični obrub 

Dok su gornja i donja strana u potpunosti metalne, rub je podosta tanji, te ga sve više preuzima zakrivljeno staklo od prednje i stražnje polovice. 

Vrh mobitela
Vrh mobitela

Metalni rub tu i tamo ima plastične linije koje omogućuju bolji signal raznih antena u mobitelu. Metalni obrub na Note20 Ultra modelu napravljen je od čelika, za razliku od aluminijskih verzija u S modelima. 

 Rubovi prate boju stražnje strane mobitela, ovisno o verziji koju uzmete. Vrh mobitela je ravan te se ovdje nalazi ladica za SIM kartice ili kombinaciju SIM i MicroSD kartica. 

 Tu je također i rupica za sekundarni mikrofon. Dno mobitela jednako je ravno te sa desne strane ima rupicu za glavni mikrofon, u sredini je USB C utor, dok je s lijeva njemu otvor za glavni zvučnik 

Na samom rubu lijeve strane, imamo Samsungovu S Olovku koja je i simbol Note serije. Pritiskom na nju, malo će iskočiti te ju možete lagano izvući iz kućišta. 

Dno mobitela
Dno mobitela

Pri vrhu ima jedan gumb koji pritisnete kada izvodite komande po zraku. Kkratki pritisci mogu imati programabilne naredbe, ovisno o aplikaciji.  

Sama olovka je plastična pa svakako pripazite da se ne potrga. Lijeva strana mobitela je prazna od sadržaja te srećom više nema Bixby gumba. Desna strana ima već standardnu postavu manjeg gumba za zaključavanje te nešto većega za kontrolu glasnoće. 

 Ako poželite ugasiti ili resetirati mobitel, dugo držanje gumba za zaključavanje pokrenuti će, na sreću svih, Bixby asistenta.  

Gumbi za kontrolu
Gumbi za kontrolu

Za gašenje sada morate držati i gumb za stišavanje. Čelični rub oko gumbi je malo proširen što mu daje zanimljiv detalj. 

 

Gorilla Glass Victus 

Tako dolazimo i do stražnje strane. Mišljenja će ovdje biti podijeljena iz više razloga. Prvo su naravno boje. Na našem tržištu dobivate bijelu i crnu sa “Mističnom” oznakom.  

Po nama su standardnog izgleda, te će se na crnoj pogotovo vidjeti packe od ruku. Treća u ponudi je mistična brončana boja, a specijalna je po tome što je stražnje staklo također lagano brušeno što mu daje nježniji izgled, a vrhunski odbija bilo kakve packe te ga je jednostavnije za očistiti. 

 Dizajnom ova boja podsjeća na najnoviju liniju Iphonea koji su također izašli sa brušenim staklom. Mistična brončana boja tako je najzanimljivija od ponuđenih, a vrlo je blizu “Rose Gold” izgledu prijašnjih modela te smatramo da će se dopasti mnogima.  

Kada smo već kod stakla, prednja i stražnja strana  koriste se najnovijim Gorilla Glass staklom, te su izgleda odustali od brojeva i prešli na imena jer se koristi naziv Victus 

Gorilla Glass Victus
Gorilla Glass Victus

Staklo je u promo materijalima nekoliko puta bolje od standardnog, no imajte na umu da ne usporešuju prijašnje Gorilla Glass staklo, već obična stakla za mobitele.  

Od verzije 6 nešto je otpornije na padove i druge nezgode, no jednako se “lagano” može ogrebati pa savjetujemo i dalje maske za korištenje i zaštitu. Podsjetimo, dok je fora što primjerice nož ne ostavlja tragove, malo pijeska ili sitnog kamenja u džepu izbrusiti će vam novo staklo bez ikakvog problema i sa minimalnim pritiskom. 

Samsung naravno na zaslonu ima zaštitni sloj kada pošalje mobitel, te savjetujemo da kupite rezervne naljepnice unaprijed. 

Straga imamo naravno i sustav kamera. S obzirom na trenutne trendove, nemoguće ga je uočiti jer značajno iskače iz samog kućišta mobitela.  

Dom je trima kamerama, kao i broju senzora te naravno LED rasvjeti. Ovdje okolno staklo na brončanom dijelu nije brušeno, što opet asocira na konkurentsku ponudu.  

 

5/5 - (1 vote)
1 | 2 | 3 | 4
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1