TESTOVI

Samsung Galaxy S21 FE

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

4.3/5 - (3 votes)

FE linija dobiva novi model, premda dosta kasnije od očekivanog, a predstavlja sve najbolje funkcije prošlogodišnjih modela upakirane u mobitel s atraktivnom cijenom.

Novi Galaxy S21 FE tako donosi vrlo atraktivan hardver sa solidnim kamerama i naravno njihovim OneUI sučeljem koji zajedno čine mobitel dostojan svakog korisnika.

 

Dizajn

Novi FE dolazi u četiri boje, a mi na testu imamo osnovnu “grafitnu” iliti crnu koja će se lagano uklopiti svakom korisniku s obzirom na preporučeno korištenje maske.

Dizajnom se ne razlikuje puno od ostatka S21 linije, no puno je bliže S22 modelima kada se gledaju detalji, iako je stražnja strana napravljena od plastike što ga ipak čini malo manje atraktivnim u usporedbi sa staklenim i oštrim S22 modelima.

Kako smo već rekli, FE model dizajniran je u jednoj verziji koja bi se trebala dopasti najvećem broju korisnika što se svakako vidi po izgledu.

Dijagonala zaslona tako je ugodnih 6,4″ što je među manjim mobitelima u usporedbi sa današnjom cjelokupnom ponudom, no svi koji su ga isprobali rekli su da im se dopada veličina te lijepo sjeda u ruku, a i dalje je pregledan sa velikim zaslonom.

Zaslon ima strandardno lagano zakrivljene rubove dok je na vrhu u sredini izbušena rupa za selfie kameru. Svi rubovi zaslona vrlo su tanki, jedino je “brada” standardno malo deblja s obzirom da se tamo zaslon povezuje s ostatkom mobitela.

Rubovi mobitela su aluminijski, u boji sličnoj stražnjoj strani, ovisno o kojoj se odlučite. Rub ima standardno lagani zavoj tako da je vrlo ugodan za držanje, a svi gumbi nalaze se na desnom rubu. Riječ je o kontroli glasnoće kao i zaključavanju, a dugo držanje zaključavanja pokrenuti će Sansungovog Bixby asistenta.

Dok na vrhu imate samo rupicu za sekundarni mikrofon, zanimljivo je još dno koje podržava ladicu za DualSIM, no nema opciju proširivanja memorije. U sredini imamo standardni USB-C utor, a podržano je PD brzo punjenje do 25 W.

S desne strane od utora je zvučnik impresivne snage i čistog zvuka koji radi u stereo načinu zajedno sa slušalicom na vrhu mobitela, no ona ipak nema mogućnosti puštanja dubljih tonova kao glavni zvučnik.

Naime, u zvučnike mobitela sada se stavljaju sitne kuglice stiropora kako bi se dobio efekt dublje reprodukcije tonova.

Na kraju imamo stražnju stranu koja je kako smo već spomenuli plastična. Pozadina je matirana, a efekt dubine dobiva se time što je plastika prozirna, te je unutarnja strana obojana, tako dobivajući izgled dubine kada gledate na detalje površine.

 

Zaslon

Zaslon ima standardne specifikacije S21 linije sa FullHD+ rezolucijom od 1080 x 2400 piksela što mu daje 400 ppi gustoću te možemo reći da se pojedini pikseli kao ni “nazubljeni” rubovi neće primijetiti.

Riječ je naravno o AMOLED zaslonu, točnije Dynamic 2x modelu koji podržava osvježavanje između 60 i 120 Hz. Mobitel će sam birati brzinu osvježavanja te smatramo da je veći benefit kod korištenja 120 Hz zaslona, a ako baš idete na kakvu ekspediciju, limitirate sami 60 Hz uključivanjem štednje baterije.

Zaslon je zaštićen vrlo snažnim Gorilla Glass Victus staklom koje nudi visoku otpornost na udarce i grebanje, a velika prednost je i kada se zaslon zagrebe, ogrebotine su vrlo tanke kako bi bile nevidljive kod standardnog korištenja.

Na suncu će zaslon zasjati sa preko 1000 nita svjetline na kraće vrijeme, ovisno o temperaturi i količini sadržaja na zaslonu, no ostaje lagano čitak i danju.

 

Povezanost

Od standarada možete očekivati moderan WiFi 6 kao i Bluetooth 5.0, a Samsung podržava direktno WiFI slanje podataka drugim uređajima, dual-band wifi visoke brzine kao i standardan hotspot.

Podržan je i 5G, a mobitel nema nikakvih problema sa 900+ Mbit/s brzinama kada ste van kuće, a 400+ Mbit/s u stanu ili uredu.

Tu je naravno i NFC za bezkontaktno plaćanje među ostalim mogućnostima tako da od ovog mobitela dobivate cjelokupnu mogućnost povezivanja i interakcije sa drugim sustavima.

4.3/5 - (3 votes)
1 | 2
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1