TESTOVI

No korak do više kategorije

Xiaomi Mi 10T Pro 5G

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Xiaomi se već neko vrijeme probija na tržištu mobitela, a počeli su kao pristupačni uređaji. Sa godinama su došli do najboljih uređaja u srednjoj klasi te lagano kucaju na vrata više klase. Ovoga puta na test nam je došla njihova perjanica Mi 10T Pro 5G.

Dizajn i kvaliteta

Najnoviji, najjači i najveći model iz Xiaomi obitelji nosi naziv sukladan novim oznaka kao i konkurencija, Mi 10T Pro 5G.

Napredak u dizajnu i materijalima izrade je svakako vidljiv. Pošto se radi o perjanici, ovaj model krasi staklo sa prednju i stražnju stranu te aluminijski. Kako bi dodatno naglasio kvalitetu uređaja, Xiaomi je staklene površine zaštito Gorilla Glass 5 zaštitom. Na prednjoj strani dominira 6,67 inčni ekran sa obrubom koji je za današnje pojmove mrvicu veći, pogotovo na dnu uređaja. Sami ekran je ravan, što je i očekivano za ovaj cjenovni rang, no to kod ovako velikog uređaja i nije na odmet. U gornjem desnom kutu se nalazi rupa za prednju kameru. Iznad ekrana se nalazi otvor za slušalicu kao i za prednji zvučnik, dok se lijevo nalazi sitna LED bljeskalica za obavijesti. Na gornjoj strani uređaja se nalazi otvor za jedan od mikrofona te IR port, što je već pomalo teško pronaći u današnjim uređajima. Na desnoj strani se nalazi tipke za glasnoću te blago uvučena tipka za paljenje/gašenje uređaja koja ujedno služi i kao čitač otiska prsta. Istu implementaciju čitača koristi i Sony na svojim uređajima. Lijeva strana je potpuno čista dok se na donjoj strani nalazi mikrofon, USB Type-C utor te donji zvučnik i utor za dvije nano SIM kartice.

Stražnja strana je napravljena od stakla sa blago zaobljenim rubovima prema lijevoj i desnoj strani uređaja te je poprilično jednostavnog dizajna. A pošto je stražnja strana izrađena od stakla na njoj su vidljivi otisci prstiju. Onog što se na ovom uređaju se ističe je modul kamera koji značajno strši u odnosu na stražnju stranu mobitela. Ovaj mobitel posjeduje 3 kamera, premda na prvi pogled izgleda da su tu 4 kamere i LED bljeskalica.

Fizičke tipke za glasnoću su dosta tanke i malo izdužene, no dojma smo da su postavljene malo previsoko te je potrebno pomicati mobitel u ruci ako ih hoćete dosegnuti sa palcem, čak ako imate i malo veću ruku od mene.

Tipka paljenja koja služi i kao čitač otiska prista je blago ulegnuta u kućište kako ju ne bi slučajno stisnuli, a sama pozicija je vrlo dobra, pogotovo u svakodnevnom korištenju.

Izbor materijala ostavlja jako kvalitetan dojam kada mobitel primite u ruku. A onda će te primijetiti i njegovu težinu od 218 grama te dosta velike dimenzije ovog uređaja. No zbog blago zaobljenih rubova uređaj vrlo dobro leži u ruci te nema problema pri svakodnevnom korištenju uređaja, a zbog stakla je i dosta sklizak. No zato se u paketu isporučuje i silikonska maska koja uvelike rješava ovaj problem.

Zbog nešto većeg modula kamera na stražnjoj strani, kada mobitel stavite na stol dolazi do klackanja uređaja, a tu ni već spomenuta silikonska maska ne pomaže previše.

Ovaj uređaj spada među veće i teže uređaje na tržištu, a po dimenzijama konkurira i Samsung S21 Ultra 5G modelu.

U kombinaciji prednje smještenog zvučnik i donjeg zvučnika dobiva se stereo zvuk koji je poprilično glasan, dok je kvaliteta zvuka na dosta visokom nivou. No kada pojačate zvuk na najveću razinu primjetan je blagi nedostatak niskih tonova a na stražnjoj strani je primjetno lagano vibriranje uređaja.

Ovaj uređaj ne posjeduje 3,5mm utor za slušalice, no zato Xiaomi isporučuje adatper sa USB Type-C na 3,5mm utor.

 

Zaslon

Xiaomi Mi 10T Pro dolazi sa velikim 6,67 inčnim ekranom. A upravo je ovaj ekran jedna od glavnih točki prijepora kod ovog uređaja. Iako je ovaj uređaj Xiaomijeva perjanica, kako bi smanjio cijenu, odlučili su se na IPS LCD ekran umjesto AMOLED ekrana. Ekran na ovom uređaju je FHD+ rezolucije, tj 1080 x 2400 piksela sa osvježenjem od maksimalnih 144Hz. Tu su podrška za HDR 10+, a moguće je odabrati osvježenje od 144 Hz, 90 Hz ili 60 Hz. Omjer stranica je 20:9, a gustoća ekrana je 395 ppi.

Ekran na ovom uređaju je jedan od najboljih IPS LCD ekrana na mobitelima, no još uvijek ova vrsta ekrana zaostaje za AMOLED ekranima kojeg imaju pojedini konkurenti iz sličnog cjenovnog razreda. Kutovi gledanja su dosta dobri kao i uzvrat boja. Ono što bi kod ovog ekrana moglo biti bolje je pozadinsko osvjetljenje, a to je primjetno kada ste vani za jačeg sunca, no daleko od toga da je ekran taman. Ako ste prije koristili uređaj sa IPS ekranom, ovaj će vas pozitivno oduševiti.

Ako dolaziti sa uređaja koji posjeduje AMOLED ekrana ili ga usporedite direktno sa njim, primjetno je da crna boja nije toliko crna te da postoji mala razlika u prikazu boja.

Pošto se radi od IPS ekranu, ovaj mobitel ne posjeduje Always-ON zaslon nego se oslanja na LED bljeskalicu za obavijesti. Nažalost, ona je kod ovog uređaja vrlo mala i nešto slabijeg svjetla, pa ako ste na otvorenom teško će te ju primijetiti.

Kada spominjemo ekran, moramo spomenuti i senzor blizine koji na testnom uređaju nije baš radio najbolje. Senzor koji bi trebao „ugasiti“ ekran kada telefonirate ili kada vam je mobitel u džepu nije odrađivao posao kako treba. Tako nam se tijekom poziva ekran uključivao, pogotovo ako bi mobitel pridržavali ramenom ili ga malo u koso držali te bi uhom pritiskali po ekrana razne tipke.

Već standardno tu su „Tamni način“ koji prebacuje sve postavke i aplikacije uređaja u tamni način, a moguće je podesiti da je ovaj način uključen cijelo vrijeme ili u određenom periodu. Ako noću koristite mobitel tu je „Način čitanja“ koji uključuje topliji način rada, tj prikaz svega je malo žućkast kako bi se oči manje naprezale.

 

Performanse

Ako je ekran točka oko koje se lome koplja, ugrađeni procesor to svakako nije. Na ugrađeni Qualcomm Snapdragon 865 procesor se nitko neće žaliti pošto isti predstavlja sami vrh ponude. Procesor ima 8 jezgri konfiguracije 1×2,84 GHz Kryo 585 + 3×2,42 GHz Kryo 585 + 4×1,8 GHz Kryo 585, a izrađen je u 7nm tehnologiji. Za grafiku se brine Adreno 650 GPU. Testni uređaj dolazi sa 8 GB RAM-a i 128 GB interne memorije, dok je u prodaji i konfiguracija sa 256 GB memorije. Od 128 GB, korisniku je dostupno oko 110 GB. Trebamo napomenuti da uređaj ne posjeduje utor za microSD memorijske kartice za proširenje memorije.

Trenutno jedan od najboljih procesora sa velikom količinom RAM-a osiguravaju vrhunske performanse u svakodnevnom radu bez ikakvog trzanja čak i prilikom intenzivnijeg korištenja. Sve se otvara jako brzo, a prebacivanje između aplikacije je tako vrlo brzo. Brzom procesoru trebamo dodati i osvježenje ekrana od 144 Hz te listanje aplikacija ili tekstova, tako da sve djeluje jako jako brzo i fluidno.

Igranje i najzahtjevnijih igrica nije nikakav problem sa ovim uređajem te nismo primijetili nikakvo trzane, no kod dužeg igranja zahtjevnijih igrica primijetili smo tek blago zagrijavanje, no sve u rangu sa konkurencijom sa istim procesorom.

Tijekom testa smo uređaj podvrgnuli i sintetičkim testovima koji su samo potvrdili naš subjektivni dojam o brzini. Tako se ovaj uređaj smjestio na vrh ili u sami vrh na testovima te je preskočio i neke znatno skuplje uređaje.

Ono što nas je također oduševilo kod ovog uređaja je baterija kapaciteta 5000 mAh te njena autonomija. Tijekom testa smo imali dvije SIM kartice, sinkronizaciju 2 e-maila, dopisivali se putem WhatsAppa i Vibera, snimali fotografije i video zapise, gledali Youtube, surfali internetom, igrali igrice, vrtili sintetičke testove, ekranom podešenim na 144 Hz i sa osvjetljenjem gotovo na maksimumu. U takvom režimu nam je baterija izdržala 1 i pol dan korištenja. Sa nešto slabijim korištenjem uređaj bi mogao izdržati bez problema 2 dana.

A kada se baterija i isprazni, u pakiranju dolazi 33W brzi punjač koji će bateriju od 0 do 100% napuniti za cca 1h i 10 minuta.

Iako je stražnja strana izrađena od stakla ovaj mobitel na podržava bežično punjenje.

 

Kamere

Mi 10T Pro dolazi sa 3 kamere na stražnjoj strani iako se čini da su 4 kamere. Glavna kamera je 108 megapikselna šriokoutna kamera sa f/1,7 i optičkom stabilizacijom slike. Druga kamera je 13 megapikslena ultraširokkutna sa f/2,4 i 123° ali sa fiksnim fokusom, dok je treća kamera 5 megapikselna macro sa f/2,4 i autofokusom.

Sučelje kamere je vrlo jednostavno i nudi dosta postavki. Tako na vrhu možete brzo uključiti bljeskalicu, HDR, AI (umjetna inteligencija) način snimanja, odabir filtera ili neku od postavki uljepšavanja, dok na dnu možete odabrati neki od načina snimanja (pro, video zapis, fotografija, portret ili neki od dodatnih način snimanja. A taj raspored možete podesiti.

U Pro načinu rada možete podesiti balans bijele boje, fokus, brzinu okidača, ISO vrijednost, ekspoziciju te možete birati s kojom će te od tri kamere snimati.

Iako je glavna kamera 108 megapiksla, fotografije se snimaju u rezoluciji od 15 megapiksela i omjerom 20:9, dok je u standardnom omjeru 16:9 rezolucija 18,2 megapiksela.

Fotografije snimljene glavnom kamerom u uvjetima dobrog osvjetljenja su vrlo dobre, sa dobrim detaljima, dobri uzvratom boja i širokim rasponom boja. Fotografije su oštre, ali se može primijetiti malo šuma na tamnim područjima. Kada uključite AI boje će biti naglašenije, možda i malo previše naglašene.

Fotografije snimljene u punoj rezoluciji od 108 megapiksela su dobre ali imaju malo više šuma te je oštrina nešto slabija.

Fotografije snimljene u noćnim uvjetima imaju dobar dinamički raspon te su dovoljno oštre sa dobrim kontrastima i dosta detalja. Šum je prisutan ali nije prevelik. Kada uključite „Noćni način“ kvaliteta fotografija je još bolja te je vidljivo više detalja i boljom oštrinom. Snimanje sa „Noćnim načinom“ traje par sekundi dulje nego u automatskom načinu.

Kamere snimljene sa ultraširokokutnom kamerom su ipak nešto slabije kvalitete jer ne posjeduje auto fokus. Fotografije imaju manje detalja i ovisno o uvjetima objekti nisu skroz oštri, dok je uzvrat boja dosta dobar u dnevnim uvjetima.

Za ovu kameru nema mogućnosti „Noćnog načina“ tako da su fotografije u noćnim uvjetima nešto lošije nego u dnevnim uvjetima. Vidljiv je šum a fotografijama nedostaje oštrine i detalja, te ispadaju pomalo mutne.

Makro kamera u dnevnim uvjetima daje dosta dobre fotografije zahvaljujući autofokusu. Fotografije imaju dosta detalja s obzirom na rezoluciju a uzvrat boja je dosta dobar.

U sučelju kamere je moguće odabrati zoom od 2x do 30x. No pošto uređaj ne posjeduje posebnu telefoto kameru, ovdje se radi o digitalnom povećanju.

Primjer fotograrija snimljeni sa 2x uvećanjem:

Kamera ima mogućnost snimanja i portreta koji u uvjetima dobrog osvjetljenja ispadaju vrlo dobri sa dobrim zamućivanjem i dobrom oštrinom, a portreti snimljeni sa glavnom kamerom su rezolucije 12 megapiksela.

Ovaj uređaj ima mogućnost snimanja i video zapisa i to u 8K rezoluciji sa 30 fps ili 4K sa 30 odnosno 60 FPS. Snimke su dosta dobre sa dobrim dinamičkim rasponom i dobrim uzvratom boja, bez šuma, a prilikom snimanja nismo primijetili nikakvo zastajkivanje

Prednja kamera je 20 megpikselna širokokutna sa f/2,2 i HDR-om. Fotografije snimljene u dnevnim uvjetima su dosta dobre sa dobrim uzvratom boja.

Kada sve zbrojimo, jedina zamjerka kod kamera je ultraširokokutna kamera koja ne posjeduje auto fokus, te bi voljeli da je umjesto nje ugrađena telefoto kamera sa autofokusom umjesto digitalnog uvećavanja. Glavna kamera je vrlo dobra a macro kamera daje dosta dobre fotografije u uvjetima dobrog osvjetljenja.

 

Operativni sustav i sučelje

Xiaomi Mi 10T Pro dolazi sa Android 10 operativnim sustavom povrh kojeg je Xiaomi instalirani MIUI 12 korisničko sučelje.

Samo korisničko sučelje donosi tek nekoliko dodatnih aplikacija ali i malo više izmjena u postavkama u odnosu na čisti Android. Bez obzira na dodatno korisničko sučelje, zbog odličnog procesora i 8 GB RAM-a sve radi vrlo brzo i bez zastajkivanja.

Kada upalite uređaj dočeka vas standardni zaslon zaključavanja gdje možete brzo pokrenuti kameru ili aplikaciju telefon. U postavkama možete odabrati između 4 vrste prikaza sata na zaslonu zaključavanja ili uključiti opciju da se ekran upali kada vam dođe obavijest. Za razliku od konkurencije, povlačenjem prema desno otvara se novi zaslon sa „Mi remote“ opcijom i ikonom bljeskalice na dnu za brzo paljenje iste.

Za sigurnost uređaj brine se otiska prsta ili prepoznavanje lica. Iako je čitač otiska prsta nešto manjih dimenzija, tijekom testa nismo imali problem sa preciznošću istoga. Otključavanje radi jako brzo te je dovoljno prisloniti prst na tipku za paljenje/gašenje mobitela. Druga opcija je pomoću prepoznavanja lica, a samo podešavanje traje dosta kratko. Prepoznavanje lica radi također dosta brzo u uvjetima dobrog osvjetljenja, ali čitač otiska prsta nudi veću sigurnost te smo dojma da radi brže nego prepoznavanje lica, a pogotovo u uvjetima lošeg osvjetljenja.

Kada otključate uređaj dočekati će vas već poznati početni zasloni na koje možete dodavati widgete i aplikacije. U postavkama možete odabrati da li želite klasični prikaz početnih zaslona sa ladicom sa svim aplikacijama ili želite da vam se sve aplikacije prikažu na početnom zaslonu.

Jedna od promjena koju MIUI je traka sa obavijestima. Kada prstom povučene sa lijeve strane prema dolje, prikazuju se sve obavijesti, a kada povučete prstom na desnoj strani prema dolje, prikazuje se kontrolni centar sa brzim postavkama. Ovaj kontrolni centar nas uvelike podsjeća na iPhone.

Ako vam se ovakva implementacija ne sviđa u postavkama možete odabrati klasičnu traku sa obavijestima iznad kojih se nalaze brze postavke.

Povlačenjem prsta prema gore (ako imate uključenu ovu opciju) se otvara ladica sa aplikacijama. Xiaomi je sa MIUI sučeljem napravio je tek minimalnu izmjenu, tj tražilicu je prebacio na dno ekrana dok se na vrhu ekrana nalaze kategorije, tj svojevrsni folderi sa odabranim aplikacijama. Aplikacije možete slagati u različite kategorije a raspored kategorija možete mijenjati. Ispod popisa kategorija se nalaze prijedlozi aplikacija ali to možete i isključiti.

Kada otvorite sve aplikacije vidljivo je da MIUI donosi tek nekoliko dodatnih aplikacija u odnosu na čisti Android. Tako će te tu pronaći Xiamomijev upravitelj datotekama, bilješke, kompas, Internet preglednik, WPS office te MI Remote.

Mi Remote je aplikacija koja koristi IR port kojeg ovaj uređaj posjeduje te možete mobitel koristiti kao daljinski upravljač za nekoliko uređaja. Tako sa ovim uređajem možete upravljati različite TV uređaje, klime, smart box-ove, DVD uređaje, projektore i slično.

Ulaskom u postavke primjetne su sitne promjene u odnosu na čisti Android. MIUI postavlja dio „O uređaju“, „Ažuriranje sustava“ i „Status sigurnosti“ na vrh, a obično se te postavke nalaze pri dnu.

Od dodatnih opcija možete uključiti crnu traku na vrhu ekrana kako bi se sakrila kamera, uključiti prikaz brzine internetske veze, odabrati neku od dodatnih tema, a tu je i kategorije „Posebne značajke“.

U ovoj kategoriji možete uključiti opciju „Game turbo“ kako bi poboljšali igračko iskustvo na mobitelu a to podrazumijeva optimizaciju Wi-Fi-a, povećanje osjetljivosti na dodir i poboljšanje zvuka. Tu je i opcija da prilikom igranja isključite automatsko osvjetljenje, način čitanja i slično.

Od posebnih značajki tu su „Plutajući prozori“ tj mogućnost da imate otvorenu drugu aplikaciju u malom prozoru iznad aplikacije koju trenutno koristite, te „Lite način“ koji povećava ikone i tekst na ekranu. Ova opcija će se svakako svidjeti osobama koje žele povećati sadržaj na ekranu radi lakše korištenja.

Pošto se radi o uređaju koji ima mogućnost rada sa dvije SIM kartice, Xiaomi je ugradio i opciju „Dvojne aplikacije“ odnosno kloniranje aplikacije kako bi mogli primjerice koristiti dva Whatsappa ili Viber računa ili dva Facebook računa ili Instagram računa ili neke druge aplikacije.

 

Tijekom testa nismo imali nikakvih problema sa signalom i povezivanjem. Zvuk u slušalici je poprilično glasan i čist te smo sugovornika čuli i u glasnijem okruženju. Već smo spomenuli i glasne stereo zvučnike.

Kada smo kod zvuka, moramo napomenuti da Xiaomi nudi mogućnost podešavanja zvuka alarma, glazbe/medija te objedinjeno glasnoću poziva, podsjetnika i obavijesti. Pojedini konkurenti imaju ovu zadnju opciju podijeljenu na pozive, obavijesti i sustav što omogućava nešto bolju kontrolu, pogotovo ako želite smanjiti glasnoću dolaznih poziva (s obzirom na dosta glasne zvučnike) ali bi htjeli ostaviti nešto glasnije obavijesti za poruke. No to je možda i samo stvar navike.

 

Zaključak

Xiaomi sa svojom top modelom Mi 10T Pro 5G cilja na sami vrh srednje klase, čak možda i korak više. Za svoj najbolji, a fizički i najveći model, Xiaomi je odlučio ugraditi vrhunski procesor i upariti sa 8 GB RAM-a te baterijom kapaciteta 5000 mAh, a kako bi dokazao da vrhunske specifikacije ne moraju koštati par tisuća kuna više. Kako bi mu dao dašak premiuma odluči su se na staklo sa prednje i stražnje strane te aluminijski okvir uz stereo zvučnike. No negdje se moralo i malo srezati troškove. Da se radi o modelu srednje klase pokazuje ekran, iako se radi o vrlo velikom i vrlo kvalitetnom ekranu, on je IPS a ne AMOLED te ima nešto slabije osvjetljenje. Također trebamo spomenuti i nedostatak bežičnog punjenja, kao i nedostatak IP zaštite, te pomalo nepouzdan senzor blizine te poneku softversku sitnicu.

Kamera je vrlo kvalitetna u dnevnim uvjetima, čak i macro kamera, dok u noćnim uvjetima možete sa glavnom kamerom dobiti vrlo dobre fotografije. No ostaje žal za telefoto kamerom, jer se ovaj uređaj oslanja na digitalno uvećavanje.

Ovaj uređaj ulaz na tržište sa pristupačnom cijenom s obzirom na specifikacije te će se pokušati izboriti za svoj dio tržišnog kolača. No moramo spomenuti da poneki konkurent nudi isti procesor uz tek nešto manje RAM-a (što neće osjetiti ni u svakodnevnom radni niti prilikom igranja igrica), plastiku umjesto stakla, ali sa AMOLED ekranom, IP zaštitom i bežičnim punjenjem za gotovo isti iznos. Bez obzira na to, ovdje se ne radi nipošto o lošem uređaju, naprotiv, uređaj je vrlo dobar, ali posjeduje poneku manu koja ne bi trebala biti prisutna u ovom cjenovnom razredu.

No ako vam gore nabrojane stvari ne smetaju ili ne smatrate nužnim u svakodnevnom korištenju nego želite mobitel sa vrhunskim procesorom, hrpom RAM-a, sa vrlo kvalitetnom izradom, solidnom kamerom te baterijom koja će vam izvući cijeli dan korištenja i sa vrlo intenzivnim korištenjem, obavezno uzmite i ovaj mobitel u razmatranje.

string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1