TESTOVI

Xiaomi Redmi S2

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

5/5 - (2 votes)

Vrhunac budget kategorije

Xiaomi u svijetu smartphonea ima zanimljiv stav u usporedbi sa svojim konkurentima. Naime, naglasili su kako im smartphonei nisu glavni proizvod niti izvor zarade, već pomoću njih šire doseg svojeg brenda.

U tome i uspjevaju jer većina kako domaćih tako i stranih korisnika zna za Xiaomi, neovisno o njihovom mišljenju o brendu. Xiaomi je rekao kako zarada od pojedinog uređaja neće premašiti 5%. Tako su omogućili iznimno niske cijene svojim uređajima.

Redmi S2 tako se našao na našem nedavnom usporednom testu budget smartphonea do 1500 kuna te je s lakoćom ostavio odličan dojam. Xiaomi je uspio naći balans performansi svih komponenti kako bi bio ugodan za korištenje bez neobjašnjivih zastajkivanja ili nedostatka memorije.

 

Redmi S2

Dizajn

Iako dolazi još u sivoj i rozoj, mi smo ovaj primjerak dobili u bijelo/zlatnoj boji. Točnije, prednja strana oko zaslona je bijele boje, dok je “unibody” pozadina plastična. Po ovoj cijeni se na plastiku ne možemo žaliti, no završni efekt je lagano zamijeniti sa metalom. Prednja strana ima jasne izreze za kameru, slušalicu te senzore blizine i svjetla, standardna ponuda na gotovo svim uređajima danas.

 

Rubovi s gornje i donje strane su smanjeni, no i dalje dolaze do izražaja. Dizajn ipak ima modernu notu zahvaljujući zakrivljenim rubovima te sam izgled s prednje strane ne bi nikome trebao smetati. Ako vam se ne sviđa bijela boja prednje strane, morati ćete uzeti sivu verziju uređaja. Sa strane se nalaze gumbi za glasnoću i zaključavanje te su plastični što ćete osjetiti prilikom klikova.

No, nisu labavi te daju jasan odaziv pri kliku što je svakako plus. Stražnja strana je već standardnog dizajna sa vertikalnim dual kamerama sa lijeve gornje strane te se u sredini nalazi senzor otiska prsta. S donje strane naći ćete stari MicroUSB utor što je minus jer su neki u ovom cjenovnom razredu prešli na puno pouzdaniji USB C utor.

 

Zaslon

U ovoj kategoriji proizvođači se znaju isprstiti sa ekranima veće rezolucije, no to na kraju ispadne kao minus jer slabi procesori ne mogu prikazivati sadržaj bez zastajkivanja na većim rezolucijama, pogotovo jer se obično onda stave slabiji procesori kako bi se uređaji mogli ponuditi po toj cijeni.

Zaslon od Redmi S2 uređaja je HD+ kvalitete sa 720 x 1440 piksela te se na njega teško možete požaliti. Pikselizacija se vidi samo na par centimetara od zaslona, a osim rezolucije, svjetlina je odlična za rad na dnevnom svijetlu (ne i direktnom suncu) te zaslon pritom ne gubi na zasićenosti boja koje u svakom trenutku imaju odličan prikaz sadržaja te nas je impresionirao.

Kao i kod dobrog djela jeftinijih uređaja, vidljiva je crna traka ispod stakla na rubovima ekrana debljine pola milimetra koju nisu uspjeli “ugurati” ispod rubova.

Redmi S2

 

Performanse

Na žalost, sami smo se uvjerili daje u ovom  segmentu teško preporučiti uređaj bez Snapdragon procesora. Broj jezgri procesora u ovom cjenovnom rangu ne priča cijelu priču te ipak treba dublje pogledati kako bi došli do performansi. Srećom, Redmi S2 ima Snapdragonov 625 procesor koji je i namijenjen za ovakve uređaje te svoj posao izvršava odlično.

HD rezolucija ekrana Snapdragonu 625 odlično leži te je brz i responzivan. 3 GB RAM memorije s kojima dolazi biti će zadovoljavajuće korisnicima koji ne vrte na uređaju puno toga odjednom, no smatramo da će za dvije godine uređaj polagano početi kočiti.

Interne memorije ima 32 GB proširive sa MicroSD karticom što smatramo solidnom ponudom. Laganije igre također nisu nikakav problem, no moderni popularni naslovi mogli bi odbiti biti pokrenuti pa svakako provjerite kompatibilnost ako je to uvjet za kupnju.

 

Kamera

Selfie kamera od 16 megapiksela iznenaditi će vas svojom kvalitetom na dobro osvijetljenim scenama. I jednom kada uđete u kuću, uz malo mirniju ruku možete dobiti zadovoljavajuće rezultate. Portret način slikanja također funkcionira vrlo dobro s manjim nedostacima, no vrlo solidno za ovu cijenu.

Selfie kamera ima fiksnu udaljenost fokusa pa preporučamo ispruženu ruku za najoštrije slike. Stražnja kamera ima 12 megapiksela te se iznenađujuće dobro nosi sa svim uvjetima, a samo vrlo tamne scene biti će zamuljane trešnjom ruke i softverskim prikrivanjem smetnji. Noćne snimke gube malo preciznosti, no HDR način snimanja vraća sitnije detalje kod noćnog slikanja što nas je ugodno iznenadilo.

Snimanje FullHD videa je stabilizirano te pruža solidne rezultate te dok 4K nije službeno podržan, skidanjem aplikacije poput OpenCamere, možete snimati i 4K videe odlične kvalitete, a stabilizacija funkcionira i na takvim videima.

 

Zaključak

Riječ je o jeftinom uređaju koji gađa daleko iznad konkurencije te će svakom korisniku ponuditi najbolje za traženu cijenu. S druge strane, Xiaomi voli stavljati svoju presvlaku na Android koji se nekima ne sviđa, a vjeruje se da bi bez njega uređaj bio i malo brži.

Popravili su UI u zadnjih godinu dana, no i dalje ima mjesta za napredak. Uređaj također još nema Android 9 update, a pitanje je hoće li ga dobiti. Mali savjet je da svakako kupite masku za ovaj uređaj te ekran zaštitite kaljenim staklom kako bi vam uistinu radio još dulje vremena jer ipak nema primjerice Gorilla staklo.

5/5 - (2 votes)
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1