NOVOSTI

Velik udarac za proizvođača mobilnih procesora

Europska komisija kaznila Qualcomm za 997 milijuna eura zbog iskorištavanja monopola

Gotovo 10-eroznamenkasta kazna za Qualcomm dovoljno govori o štetnosti monopola

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

Stariji čitatelji sjećati će se kasnih 90-ih i ranih godina 21. stoljeća kada je Microsoft bio apsolutni vladat informatičke industrije i interneta sa svojim Windowsima 98, XP, Internet Explorer 6 i Office-om. Danas je to razdoblje poznato kao mračna prošlost monopolističkog ponašanja koje je gušilo i spriječilo mnoge ideje i proizvode da dobe šansu na tržištu. Zlokobna stigma i dalje prati MS, i nažalost izgleda da i u današnje doba imamo nove „Microsofte“.

Tako je Europska komisija odlučila kazniti najvećeg proizvođača procesora za pametne telefone i tablete, Qualcomm, za basnoslovnu cijenu od 997 milijuna eura jer je iskoristio svoju dominaciju na tržištu tako da je plaćao velike iznose Apple-u kako bi dotični ekskluzivno koristili Qualcommove radio čipove ukoliko Apple ne bude koristio istu tehnologiju od ostalih proizvođača.

Dogovor između te dvije kompanije inicijalno je potvrđen još 2011. godine kada su potpisali ugovor u kojem stoji da će Qualcomm plaćati određenu naknadu Apple-u za ekskluzivno korištenje njihovih čipova u iPhone-u i iPad-u. U 2013. godini došlo je do revizije i produljivanja ugovora kojim je tako ostao aktivan sve do kraj 2016. godine. Qualcomm je u ugovoru eksplicitno naveo da će tražiti natrag veliku većinu iznosa ukoliko Apple odluči koristiti tehnologiju drugog proizvođača, čime je zapravo onemogućio zdravu konkurentnost i mogućnost da se ostale kompanije pošteno mogu natjecati za ugovor o proizvodnji čipova. Europska je komisija na temelju toga zaključila da je taj ugovor bio štetan za konkurenciju, ali i za korisnike koji su potencijalno mogli dobiti kvalitetniji proizvod boljih performansi. Kao rezultat, donesena je odluka da Qualcomm mora platiti Europskoj komisiji kaznu visine 997 439 000 eura, koja predstavlja 4.9 posto Qualcommovih prihoda u 2017. godini. Iako to ne zvuči kao drakonska kazna za tako veliku kompaniju, dovoljno je velik udarac da su cijene dionica Qualcomma zabilježile mali pad vrijednosti.

 

Cijela priča podsjeća na vrijeme kada je Intel davao značajne subvencije proizvođačima prijenosnih računala samo onda ako proizvođač potvrdi da neće koristiti AMD-ove procesore, koji su sredinom 2000-ih godina bili napredniji i boljih performansi. Prošle je godine Europska komisija nekon istrage odlučila da Intel mora platiti 1,3 milijarde dolara zbog gušenja konkurencije i onemogućavanja slobodnog tržišta. Intel je podnio žalbu na odluku pa je cijeli proces još uvijek u tijeku.

Izvor: europa.eu

string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1


Moglo bi te i ovo zanimati...

x
Zbog ogromne potražnje za 3nm čipovima, TSMC proširuje kapacitete i pojačava proizvodnju