NOVOSTI

Osobni asistenti polako uče međusobno komunicirati

Microsoft Cortana i Amazon Alexa u međusobnoj suradnji

Microsoft i Amazon pozivaju ostale da se pridruže u partnerstvu
Alexa i Cortana

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

5/5 - (2 votes)

Tržište osobnih asistenata nikad nije bilo veće, sa sve više i više kompanija koje žele uplesti svoje prste u još uvijek relativno zeleno i novo područje. Iako su na početku osobni asistenti bili prilično zgodan, ali beskoristan trik na tada najnovijim pametnim uređajima, s vremeno su postepeno dobivali nove mogućnosti, poboljšano prepoznavanje govora, pa čak i konstantno slušanje tako da su dostupni 24/7, čak i kada je ekran pametnog telefona ugašen. U zadnje vrijeme sve više elektroničkih uređaja, čak i van pametnih telefona, ima neku vrstu osobnog asistenta – Cortana se nalazi na Windows 10 osobnim računalima, laptopima i tabletima, Siri je također na macOS-u, Google Assistant se nalazi i na hladnjacima koji imaju Android OS. Siri i Google Assistant veselo rade na pametnim satovima, dok Bixby postaje sve više sastavni dio Samsungove serije perilica posuđa, rublja, i štednjaka.

Iako konkurencija u generalnom smislu nikad nije loša stvar, velik broj osobnih asistenata sa istim i sličnim mogućnostima dovodi do fragmentacije ekosustava što dovodi korisnike do zbunjenosti i potrebe za investicijom u samo jedan ekosustav za potpuno iskustvo. Umjesto razdiobi i limitiranosti, Microsoft i Amazon odlučili su sklopiti partnerstvo tako da spoje mogućnosti Cortane i Alexe, te da omoguće korištenje jednog ili drugog asistenta na svim uređajima.

Cortana uređaji
Cortana uređaji

Satya Nadella, izvršni predsjednik Microsofta, rekao je da će na ovaj način Cortana donijeti svoje znanje, integraciju Office 365 i kalendar na Alexu, što bi trebalo približiti put prema dostupnosti usluga korisnicima u cijelom svijetu.

S druge strane, vlasnik Amazona JEff Bezos rekao je da postoji nekoliko pametnih osobnih asistenata koji su bolji u nekom određenom području, i sa drugačijim informacijama koje kombinirano mogu donijeti bolje i korisnije iskustvo korisnicima.

Tako će primjerice biti moguće preko Amazon Echo zvučnika stvoriti podsjetnik ili događaj u kalendaru preko Cortane, dok će preko Cortane biti moguće naručivati stvari s Amazona, ili upravljati pametnim uređajima u kući.

Rezultati te suradnje trebali bi postati dostupni prije kraja godine, sa nadom da će i ostali vlasnici osobnih asistenata (Samsung, Apple, Google) uključiti se u partnerstvo za krajnje zadovoljstvo korisnika.

5/5 - (2 votes)
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1