NOVOSTI

MOMO

Nova medijska kampanja straha

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

3.8/5 - (267 votes)

Medijima se ubrzano širi priča o novom online izazovu koji je odgovoran za tinejdžerska samoubojstva i samoranjavanje. Prisjetimo se, prije samo nekoliko godina imali smo “Blue Whale Challenge” koji se sastojao od 50 zadataka u 50 dana i navodno je samo u Rusiji izazvao više od 100 samoubojstava.

Ova nova priča je u biti ista, samo se više ne radi o plavom kitu, već o umjetničkom djelu japanskog izrađivača lutaka Midoria Hayashia nazvanom “Momo”.

Momo je horor lutka izrađena od životinjskih ostataka, a u ovom se izazovu našla kao profilna slika navodnog misterioznog WhatsApp kontakta koji djecu nagovara na samoubojstvo i šalje im kontroverzne slike.

S ovom pričom postoji nekoliko problema, zapravo istih koji su pratili Blue Whale Challenge. Posjetite li Wikipedia stranicu tog izazova ili članke o toj temi, naći ćete neograničenu količinu nagađanja, a svi će kružno navoditi jedni druge kao izvore. Hrabriji od njih će negdje pri dnu napisati da ništa od toga zapravo nije dokazano niti uspješno dovedeno u vezu s izazovom.

Neke statistike čak pokazuju kako taj broj samoubojstava u tom vremenskom razdoblju i ne odskače od prosjeka (što je svakako zabrinjavajuć podatak, ali nije izravno povezan s ovom pričom).

Nadalje, taj se izazov spominjao samo u medijima, nije bilo drugih izvora koji su pričali o njemu ili mu davali ikakvu važnost, čak niti internetske rupe poput 4chana kroz koje procirkuliraju stotine tisuća ljudi tjedno nisu imale nikakve izvore, screenshotove, priče ili dokaze.

Svi su članci o tom izazovu imali jednu jedinu sliku, a niti dvije godine kasnije ne postoje dodatni izvori ili dokazi, što je u današnjem društvu praktički nemoguće.

Momo je očito ispao iz istog kalupa – živi isključivo u medijskom prostoru, nema dokaza da uistinu postoji i oko cijele priče se samo nagomilava hrpa nagađanja i zastrašujućih informacija poput toga da se taj broj nakon dodavanja u WhatsApp više ne može blokirati (?).

Naravno, uvijek postoji mogućnost da je netko stavio tu sliku u svoj WhatsApp profil i imao zle namjere, ali u ovom trenutku stvarno ne postoje dokazi da se radi o izazovu koji se proširio cijelim svijetom i koji će izazvati veće probleme. Zapravo, veće su šanse da nitko od nas ne bi čuo za Blue Whale Challenge i Momo kada bi se malo manje kopiralo članke kojima je jedina kvaliteta to da imaju klikabilan naslov.

Definitivno obraćajte pažnju na to što vam dijete radi na internetu i s kim se dopisuje, razgovarajte, upoznajte se s ovakvim pričama i naučite razlučiti prave opasnosti od napuhanih priča jer internet nije bezopasan i vjerojatno postoje pojedinci koje će ovakve priče inspirirati, ali nije ni toliko mračno mjesto da će od samoubojstva raditi globalni izazov.

3.8/5 - (267 votes)
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "post" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1