TESTOVI

TEST: Motorola Edge 50 Fusion

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Novi Edge 50 Fusion model donosi nam odličan spoj uloženog i dobivenog, sa specifikacijama koje za traženu cijenu nude sve bitno korisnicima.

Fusion model ne cilja na maksimalne hardverske performanse, no nudi odličan omjer dizajna, mase i specifikacija po vrlo atraktivnoj cijeni, pa ga je teško ne staviti na listu kada nekoga savjetujete oko odabira.

Dosta ga muči – kao i ostale Motoroline modele ove godine – dodatak brojnog bloatwarea u obliku igara koje će vam zatrpati listu aplikacija i početni zaslon, a mi smo ih samo brzim pregledom našli 15, s dodatnom aplikacijom koja objedinjuje sav unaprijed instalirani „gaming” bloatware.

Jednom kada sve to maknete, Motorolina verzija Androida 14 zapravo je prilično ugodna za korištenje, s novim widgetom za sat i vrijeme koji je pregledan i jasan, a opet jednostavan, pa ne oduzima od ostatka dizajna. Motorola ima dosta vlastitih aplikacija koje su zapravo vrlo korisne i sigurno ćete ih ukomponirati u svoje korištenje mobitela.

 

Dizajn

Edge 50 Fusion model uvijek nam je bio zanimljiv radi fokusa na atraktivan dizajn sa laganim i tankim kućištem, bez ogromnih izbočina. Bez obzira kolike su vam ruke, lako ga je koristiti u svim uvjetima. Ima debljinu od svega 7,9 mm, a graciozno ju nosi zahvaljujući dizajnu zaobljenih rubova. Ostatak dimenzija iznosi 161,9 x 73,1 mm što ga stavlja u prepoznatljivu modernu mid-range kategoriju, a uključuje 20:9 omjere stranica što mu daje “izduljen” moderan dizajn.

Kada spominjemo zaobljene rubove, Motorolinim mobitelima to je često izraženiji feature od konkurencije, te je i sam OELD zaslon savijen prema van, pa tako nudi i dodatne funkcije osvjetljenja kada vas netko zove, a mobitel vam je okrenut naopačke na stolu, zaslon će zasvijetliti rubovima i tako vam dati dodatnu obavijest o lokaciji mobitela.

Ovaj pristup čini ga dodatno još ugodnijim za držanje u ruci, gdje je sam okvir mobitela dizajniran tanje, a proširuje se na vrhu i dnu. Stražnja strana mobitela također je zakrivljena na rubovima da cijelom dizajnu da simetriju, iako je stražnja strana posve drugačija u smislu da smo mi testirali model koji straga ima eko-kožu od silikonskog polimera

Ovakav pristup nudi vrhunski grip mobitela u ruci, iako s njime dobivate i maskicu kako bi ostao izvornog izgleda što dulje, a maskica prati boju mobitela za koju se odlučite. Savjetujemo da mobitel ionako zaštitite maskicom s obzriom da ovdje dobivate plastičan okvir koji će se lagano ogrebati u slučaju pada. No, zato po traženoj cijeni dobivate vrlo atraktivan hardver.

U kutu stražnje strane dobivate dvije solidne kamere, no neka vas to ne zbuni u odnosu na neke druge mid-range mobitele. Motorola je ukomponirala Macro funkcionalnost u ultraširoku kameru i tako smanjila broj potrebnih senzora straga za kompaktniji konačan dizajn. Otok kamera također je suptilnije dizajniran bez oštrih rubova pa kompletan dizajn ne iskače previše iz ruke.

Sa desne strane imamo standardnu postavku gumbi za kontrolu glasnoće kao i zaključavanje mobitela, a na raznim lokacijama pojedinačne rupice označavaju mikrofone kojima se bolje hvata stereo zvuk za vrijeme snimanja, kao i ublaživanje pozadinske buke za vrijeme razgovora. Na vrhu mobitela primijetiti ćete Dolby Atmos oznaku jer ovaj mobitel ima solidan stereo sustav zvučnika pa diže ukupno iskustvo gledanja multimedije, no naravno ne očekujte čuda od ovog setupa.

Zajedno sa zakrivljenim rubovima predstavlja odličan odabir za one kojima su veliki mobiteli inače nezgrapni jer je vrlo ugodan i jednostavan za držanje, što podržava i maskica s kojom dolazi jer rubove ostavlja slobodnima. Dok je okvir plastičan i prati pozadinsku boju matiranim dizajnom, pozadina je napravljena od umjetne kože silikonskim polimerom koji nudi odličan „grip” te se mobitel uopće ne skliže u ruci i dosta je otporan na packe.

 

Zaslon

Izvana, prvo primjećujemo zaslon koji koristi P-OLED panel s već prepoznatljivih Motorolinih 144 Hz osvježavanja kojima se nudi vrlo glatko korištenje sustava, kao i gaming u kompatibilnim igrama nižih grafičkih zahtjeva.

Sam funkcionalan dio zaslona također se presavija te nudi pogled sa kojim gotovo pa nestaju rubovi, a sustav rubove koristi i za informacije kod dobivanja obavijesti. Tako će zasvijetliti ako je okrenut prema stolu na rubovima i, osim zvukom, privući pažnju vizualno.

Zaslon koristi provjereno Gorilla Glass 5 zaštitno staklo sa solidnom otpornošću na padove i grebanje, no kao i sa svim ostalim mobitelima, savjetujemo korištenje zaštitnih folija koje lako možete pronaći online. Koriste se mekanije naljepnice kako bi se dobro pokrio zakrivljen ekran, a često dobivate i vodilice za lakše lijepljenje.

Koristi se panel s 1.080 x 2.400 piksela i dijagonale 6,7” što je standard u ovoj kategoriji, no dobivate i maksimalnu svjetlinu od 1.600 nitsa, što će dobro doći kod korištenja vani na suncu, jer s automatskom svjetlinom zaslon ostaje vrlo čitak.

Koristi 20:9 omjer stranica, pa je uži od standardnih mobitela, a time se dobiva velik zaslon koji i dalje lako sjedi u ruci. Čipset nema problema sa prikazom gaming sadržaja na zaslonu, a malena selfie kamera na vrhu lako se stapa sa ostatkom sadržaja za odlično multimedija iskustvo.

 

 

Kamere

Kamere na Motorola mid-range mobitelima generalno su vrlo dobrih performansi te se na njih možete pouzdati. Ono što nam je drago svakako je dizajn dvije kamere, bez treće “Macro” kamere koju gura konkurencija.

Macro efekt dobiva se boljom implementacijom ultraširoke kamere dodavanjem fokusiranja, što automatski poboljšava i standardne mogućnosti te kamere.

Pogledajmo prvo glavnu kameru koja dolazi sa solidnim senzorom od 50 MP rezolucije, gdje se četiri susjedna piksela povezuju za fotografiju od 12,5 MP koja puno brže hvata dovoljno svjetla za hvatanje scene u pokretu bez puno blura, do određene razine.

Jednom kada sunce zađe, savjetujemo prijelaz na noćni način snimanja kako biste zadržali odličnu razinu detalja i vjeran prikaz boja bez gubitka detalja.

Senzor ima dijagonalu 1/1,55” te se ugodno smjestio u mid-range kvalitetu, s performansama koje mogu iznenaditi s obzirom na cijenu uređaja. Imate opciju i snimanja 4K videa, a sve je optički stabilizirano.

Druga kamera je ultraširoka sa solidnom rezolucijom od 13 MP za dobivanje iskoristivih fotografija u većini uvjeta, pogotovo zato jer ima i autofokus mogućnost za uvijek oštre rezultate, a dodatno može ponuditi i Macro fotografiju s jednom kamerom, pa dobivate i čišći dizajn straga.

Ultraširoka kamera imati će nešto slabije rezultate noću, te svakako savjetujemo korištenje noćnog načina slikanja, iako savjetujemo da odmah slikate scenu dva-tri puta kako biste izbjegli mutne slike kasnije. Razlog je manji senzor kojem treba više vremena za upijanje svijetla iz okoline.

Podržano je 4K snimanje videa, pa dobivate solidan uređaj za dobar dio primjena kod većine korisnika, pogotovo kada svemu dodamo i selfie kameru s 32 MP senzorom koja također može snimati u 4K rezoluciji, a nudi dobru primjenu HDR efekta te izvlači iskoristive selfije bez obzira koliko ste se loše postavili, u svjetlosnom smislu.

 

Performanse

Sve na Motorola Edge 50 Fusion mobitelu pokreće Snapdragon 7s Gen 2 čipset koji nudi nešto slabije performanse od novijeg Gen 3 modela, no i dalje može pokretati moderne mainstream gaming naslove, iako ne očekujte više od nekih 60 fps-a u većini naslova bez zahtjevnih 3D efekata.

Uz sve to, dobivate 12 GB radne memorije i 512 GB prostora tako da će mobitel bez problema vrtjeti sve aplikacije niz godina, gdje je jedini limit malo dulje trajanje učitavanja radi čipseta, ovisno o zahtjevnosti aplikacije.

Ovdje naravno ne pričamo o multimedijskim aplikacijama kao niti društvenim mrežama koje sve rade bez problema. Motorola čak s ovim modelom nudi povezivanje na eksterne zaslone za dobivanje pravog office sučelja, a lako je spojiti i tipkovnicu/miša putem Bluetootha.

Solidno se nosi i sa zahtjevnijim snimanjima korištenjem live 3D filtera na društvenim mrežama.

Sustav je dovoljan za korisnike koji uglavnom koriste društvene mreže, gledaju multimediju i koriste kamere kroz dan, za rad bez zastajkivanja, s baterijom koja će bez poteškoća potrajati cijeli dan s 5.000 mAh.

Punjač s kojim dolazi nudi 68 W snage za brzo dopunjavanje baterije te nismo primijetili pregrijavanje ni po ovim ljetnim vrućinama.

 

Zaključak

Pogledamo li ukupnu ponudu Edge 50 Fusion, svakako dobivate odličan uređaj po atraktivnoj cijeni, pogotovo nakon par mjeseci kada je mobitel na tržištu i krenu akcije.

Generalno Motorola stavlja vrlo korisne aplikacije sa svoje strane, no ovdje nailazimo na dosta bloatwarea u obliku raznih igara.

Čak dobivate i “gaming” aplikaciju koja ih objedinjuje, te savjetujemo da ih jednostavno obrišete za dobivanje punog prostora mobitela i odmah počistite izgled sustava aplikacija.

Odluka o tome želite li ovaj ili Pro model svodi se na to koliko zahtjevne aplikacije ili gaming planirate pokretati na mobitelu.

string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

TEST: Samsung Galaxy Z Fold6

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1