TESTOVI

Alcatel 1S 2020 – veliki test startnog smartphonea!

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

5/5 - (1 vote)

Alcatel 1S nedavno je izašao i na naše tržište, a predstavlja redizajnirani 1S model za ovu godinu.

Alcatel je na našem tržištu praktički od kada je mobitela te nastavljaju pružati ponudu vrlo pristupačnih pametnih mobitela.  

Trenutnu ponudu vrlo jednostavno je razaznati po brojevima jedan, tri i pet, a označavaju cjenovni rang, a time i same specifikacije mobitela u toj seriji. 

 Najnoviji mobiteli za ovu godinu spadaju u njihovu “Starter” seriju 1 koja se dijeli na čak četiri modela, od kojih na recenziji imamo najbolji u seriji, model 1S.  

Donosi najmoderniji sustav i napredne mogućnosti, a sve za cijenu ispod 1000 kuna što je i glavna prednost uređaja.  

Imajte na umu da se i prošlogodišnji model naziva Alcatel 1S pa budite sigurni da kupujete 2020 verziju. Značajno se razlikuju po dizajnu te je noviji model također i daleko moderniji. 

 

Dizajn Alcatel 1S

 Alcatel 1S izvana preuzima atraktivan dizajn sa izduženijim 19:9 omjerom kako bi pratio aktualne trendove, a mobitel održao ugodnim za držanjem iako je zaslon na novom modelu značajno povećan u usporedbi sa prošlogodišnjim.  

Rubovi oko zaslona sada su dodatno stanjeni, a gornji dio mobitela gotovo je u potpunosti pretvoren u funkcionalan zaslon, osim malog izreza za selfie kameru

Alcatel 1S
Alcatel 1S

Jedino je još donja strana ostala  nešto deblja te se koristi za sve konekcije zaslona sa ostatkom mobitela, kao i izvor pozadinskog osvjetljenja za zaslon.  

Pokazalo se da smanjivanjem ruba gdje se nalazi izvor pozadinskog osvjetljenja prouzroči nejednako osvjetljenje na tom dijelu zaslona pa smatramo da je ovo idealan izbor za ovaj cjenovni rang.  

Staklo sprijeda nema brend pa nismo sigurni koliko je otporno na grebanje, no naravno savjetujemo kupnju zaštitnog stakla.  

Dok je zaslon ravan, rubovi stakla imaju moderan “2.5D” efekt gdje se rub lagano zakrivljuje prema obrubu mobitela. 

Rubovi 

Rubovi ovog uređaja su plastični sa matte efektom koji čini kontrast ostatku pozadine. Na vrhu sa lijeve strane imamo, po nama mnogima bitan 3,5 mm audio utor za povezivanje sa žičanim slušalicama i mikrofonom.  

Desna strana vrha mobitela ima malenu rupicu te se naravno radi o sekundarnom mikrofonu čiji je zadatak hvatati pozadinsku buku kako bi se ona mogla umanjiti za vrijeme razgovora na mobitelu. 

Alcatel 1S
Alcatel 1S

Lijeva strana mobitela ima jedan gumb koji je nalik gumbu za zaključavanje te biste ga lagano mogli kao takvoga i pritisnuti.  

Drugačije je boje od ostatka mobitela sa srebrnim uzorkom. Njegova jedina zadaća je da pozove Google asistenta što nas se naravno ne dojmi previše s obzirom da ovakvi pristupi nisu zaživjeli kod drugih proizvođača. 

Alcatel 1S
Alcatel 1S

Detalji

Iznad njega imate utor za SIM kartice ili jednu SIM i jednu MicroSD karticu. 

Druga, desna strana ruba mobitela ima standardne gumbe za podešavanje glasnoće, kao i manji gumb za zaključavanje mobitela. 

Dno mobitela sastoji se od simetričnih izreza sa lijeve i desne strane. Desni krije mono zvučnik, dok je ispod lijevoga glavni mikrofon mobitela. 

Alcatel 1S
Alcatel 1S

Sredina ima utor za USB kabel, a riječ je o MicroUSB utoru. Ovo je možda najveći minus dizajna s obzirom da se radi o sada već rijetko viđanom dizajnu na bilo kojem novom uređaju.  

Moderni USB C daleko je izdržljiviji te nije bitna orijentacija kada ga spajate, no kod MicroUSB-a, morati ćete pogađati orijentaciju, proces koji nas nimalo ne impresionira nakon tri godine USB C implementacije na mobitelima. 

Stražnja strana 

Rubovi i stražnja strana čine jednu cjelinu te su napravljeni od plastike. Plastika je na površini glatka i prozirna, a ispod ima uzorak koji mobitelu daje dojam staklene površine, te ujedno ima detaljan dizajn površine koji daje različiti odsjaj ovisno o tome kako okrenete mobitel prema svijetlu.  

Mi na testu imamo sivu verziju mobitela, no na tržištu se može naći i “Agate Green” verzija. Kako se radi o plastičnoj pozadini, jedini minus je što će se lagano početi grebati kada ga vučete po površinama poput stola. 

Stražnja strana
Stražnja strana

 Tako da savjetujemo svakako korištenje barem nekakve zaštitne maske kako bi mobitel ostao u izvornom stanju. Iako sa 8,5 mm debljine mobitel nije tanak, blaga zakrivljenost rubova stražnje strane čini ga iznimno ugodnim za držanje.  

Opet, bez maske je ipak malo previše sklizav te se za njega vrlo brzo primaju packe. Packe se također vrlo čvrsto drže za mobitel te bez maskice će se čišćenje pretvarati u poliranje kako bi izgledao uredno.  

Stražnja strana Alcatel 1S mobitela na sredini gornje polovice mobitel ima klasičan senzor otiska prsta kružnog oblika. Senzor je precizan te je svaki puta točno očitao otisak, no treba mu dobrih sekunda i pol do dvije od kada naslonite prst da vidite otključan mobitel. 

 Osim senzora otiska prsta, tu je i sustav kamera koji se sastoji od tri kamere. Moramo pohvaliti činjenicu da su sve tri kamere zapravo funkcionalne i dostupne korisnicima što često nije slučaj u ovom cjenovnom rangu. 

5/5 - (1 vote)
1 | 2 | 3
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1