TESTOVI

Evolucija druga

Alcatel 3X

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

2.7/5 - (4 votes)

Alcatel iz godine u godinu trati trendove na tržištu, te nude „obnovljeni“ model naziva 3X koji je i ovaj put cilja na tržište pristupačnih uređaja.

Dizajn i kvaliteta

Alcatel je 2018. godine promijenio nazive mobitela te izbacio iz ponude Idol i A serija, te uveli serije 1, 3, 5 i 7, sa raznim slovnim dodacima uz broj. Te godine je predstavljen model 3X, a ovogodišnji 3X je treći model tog naziva, odnosno druga evolucija modela iz 2018.godine. Kroz godine je ovaj model doživljavao evolucije a ne revolucije te su primjetne poveznice između 3X modela.

Na prednjoj strani se nalazi 6,52 inčni ekran sa malim „obrubom“ na vrhu za kameru iznad koje se smjestio zvučnik. Rub oko ekrana je dosta tanak, a malo je veći pri dnu uređaja, no u skladu sa drugim konkurentima na tržištu.

Stražnja strana je izrađena od plastike, a na gorenjem lijevom rubu se nalazi modul sa 4 kamere i LED bljeskalicom. Sami izgled ovog modula podsjeća na Samsungove ili Huawei uređaje, te je tek neznatno izbočen. No zbog same veličine ne dolazi do klackanja kada ovaj uređaj stavite na stol. Pored modula kamera se smjestio čitač otiska prsta koji je dosta velik. Bočne strane uređaja su izrađene od plastike, a na donjoj polovici su blago zakrivljene od stražnje strane prema ekranu. Zbog tog malog zakrivljena kao i zakrivljenih rubova, uređaj jako dobro leži u ruci, no zbog plastike je malo klizaviji te je potrebno pripaziti da vam ne ispadne. No Alcatel u prodajnom paketu nudi i silikonsku masku koja savršeno odgovara ovom mobitelu, te vam u tom slučaju neće tako lako iskliznuti iz ruke a mobitel će biti zaštićen sa svih strana.

Na desnoj strani se nalazi tipka za glasnoću te tipka za paljenje uređaja, dok se na lijevoj strani nalazi multifunkcionalna tipka iznad koje je smješten hibridni utor za 2 nano SIM kartice. Na gornjoj strani se nalazi 3,5mm utor za slušalice dok se na donjoj strani nalazi USB Type-C utor te mikrofon i zvučnik.

Same fizičke tipke su relativno tanke ali dugačke i ugodne su na dodir.

Zaslon

Alcatel 3X dolazi sa 6,52 inčnim IPS LCD ekranom rezolucije 720 x 1600 piksela, a gustoća ekrana je 269 PPI. Ekran je istovjetan prošlogodišnjem modelu 3X. Vidljivost na suncu je dosta dobra, a pogotovo ako vam je uključeno automatsko osvjetljenje, te nema problema sa pregledavanjem sadržaja i kada ste na otvorenom. Kontrasti i prikaz boja je dobar, kao i kutovi gledanja te su u skladu sa konkurencijom sa sličnim ekranima. Oštrije oko bi moglo prijetiti nešto nižu rezoluciju ekrana, no to nije nedostatak kada ovaj uređaj usporedimo sa konkurencijom. U postavkama je moguće uključiti i „Način čitanja“ koji prigušuje ekran i mijenja borju u žućkastu kako bi se oči manje naprezale prilikom gledanja u ekran.

Performanse

Po pitanju performansi, Alcatel je i ovdje napravio tek blagu evoluciju u odnosu na prošlogodišnji model. Ispod poklopca je i dalje Mediatek Helio procesor, no ovaj put 8 jezgreni P22, koji ima 8 jezgri Cortex-A53 radnog takta 2,0 GHz. Procesor je napravljen u 12 nm tehnologiji. Za grafiku se brine PowerVR GE8320 GPU. Testni mobitel je imao 4 GB radne memorije i 64 GB interne memorije od čega je korisniku dostupno oko 45 GB. Ako ne koristite 2 SIM kartice, memoriju možete proširiti microSD memorijskim karticama.

Za napajanje se brine baterija kapaciteta 5000 mAh, koja će bez previše suzdržavanja izdržati 1 i pol do dva dana rada. Tijekom testa, uz sinkronizaciju više mailova, telefonske pozive, gledanje youtube videa, fotografiranja i snimanja vide te poneku igricu, baterija nam je izdržala 1 i pol dan.

Uređaj smo podvrgnuli i sintetičkim testovima, a sukladno očekivanjima i performansama, 3X se smjestio uz konkurenciju sa sličnim karakteristikama. Gotovo čisti Android će vam raditi bez trzaja. U nekim situacijama, tj kod pokretanja pojedinih aplikacija je možda potrebno pričekati koji trenutak, no ako niste zahtjevni korisnik, to vam neće smetati.

Kamere

Po pitanju kamera, Alcatel prati trendove, a i ovdje se radi o evoluciji prošlogodišnjeg modela koji umjesto prošlogodišnje 3 kamere ovaj put ima 4 kamere. Glavna kamera je 16 megapikselna širokokutna sa f/1,8 i PDAF i HDR podrškom, a tu su još 5 megapikelna ultraširokokutna sa f/2,2, 2 magapikslena macro kamera sa f/2,4 i 2 megapkisleni senzor dubine sa f/2,4, a tu je i LED bljeskalica.

Glavna kamera daje dobre rezultate u uvjetima dobrog osvjetljena uz dobre kontraste i vjeran prikaz boja, te malo šuma. Ultraširoka kamera daje pristojne rezultate po danu sa dosta svjetla, premda fotografije znaju ispasti malo van fokusa, ali sa dobrim uzvratom boja. Premda uređaj posjeduje posebnu macro kameru, ista je niže rezolucije a fotografije snimljene sa njom su dosta mutne, tako da je bolje koristiti glavnu kameru za macro fotografije, jer ispadaju puno oštrije. Kvaliteta fotografija snimljenih glavnom kamerom u uvjetima lošeg osvjetljenja očekivano pada te je primjetniji šum i manje je detalja na fotografijama. Noćne fotografije snimljene sa ultraširokom kamerom su ponekad malo van fokusa a primjetnija je veća količina šuma na njima. Mobitel dolazi sa senzorom dubine tako da je moguće snimati i portrete, koji u dnevnim uvjetima ispadaju dosta dobri. U izborniku kamere je moguće odabrati i ručne postavke pa možete podesiti ISO vrijednost, brzinu okidača, ekspoziciju i slično, a tu je i mogućnost snimanja panoramski fotografija, fotografija sa dugom ekspozicijom ili pak snimanja fotografija sa različitim filterima.

macro kamera
macro fotografija sa glavnom kamerom
glavna kamera – noć
ultraširokokutna kamera – noć
glavna kamera – dan
ultraširokokutna kamera – dan

Glavna kamera ima mogućnost snimanja video zapisa u 1080p rezoluciji sa 30 fps. Kao i kod fotografija, video snimljen u dnevnim uvjetima je dobar dok u uvjetima lošijeg osvjetljenje kvaliteta pada i ima dosta šuma.

U usporedbi sa drugim uređajima, moramo imati na umu cjenovni rang kojem spada ovaj uređaj, a kada usporedimo rezultate sa direktnom konkurencijom, nema velikih odstupanja među uređajima i kvaliteti fotografija.

Prednja kamera je 8 megapkiselna širkokutna sa f/2,0 i podrškom za portrete. Fotografije i portreti snimljeni u dnevnim uvjetima su dosta dobri. Kamera također podržava i snimanje 1080p videa.

Operativni sustav i sučelje

Alcatel 3X dolazi sa gotovo čistim Android 10 operativnim sučeljem koje donosi tek poneku izmjenu, a što pozdravljamo s obzirom na karakteristike procesora, tako da će uređaj raditi bez zastajkivanja.

Zaslon zaključavanja je vrlo jednostavan te nudi prikaz sata i ikone za obavijesti, no pri dnu se nalazi mala „crta“ čijim povlačenjem se otvara mini izbornik iz kojeg je moguće uključiti LED lampu, pokrenuti štopericu, uključiti alarm, pokrenuti kalkulator ili snimiti audio bilješku. Otključavanjem uređaja se dolazi do već poznatih početnih zaslona na kojima je moguće dodavati widgete i aplikacije, dok se pri dnu nalaze navigacijske tipke. U postavkama je moguće birati između dva rasporeda tih virtualnih tipki ili ih zamijeniti gestama. U prvom postavljanju uređaja možete birati da li želite da su sve aplikacije prikazane na početnim ekranima ili da imate klasičnu „ladicu“ sa aplikacijama. Povlačenjem prema gore se otvara ladica sa aplikacijama u kojoj je moguće razvrstati po imenu, oznaci, vremenu instalacije, upotrebi. Povlačenjem prema dolje se otvaraju brze postavke i obavijesti.

Po pitanju sigurnosti, Alcatel je u korak sa konkurencijom. Na stražnjoj strani se nalazi relativno veliki čitač otiska prsta koji je jako dobro pozicioniran te će vam trebati minimalno vremena da se naviknete na njegov položaj. Sami čitač radi dosta precizno i brzo a tijekom testa nismo imali problema sa krivim prepoznavanje.

Pored otiska prsta, 3X je moguće otključati i pomoću opcije prepoznavanja lica. Ova metoda nije toliko sigurna kao čitač otiska prsta. Podešavanje traje dosta kratko, a otkrivanje lica je dosta brzo. Ova metoda radi dobro ako se koristi u uvjetima dobrog osvjetljenja.

Testni mobitel posjeduje zvučnik koji je postavljen na donjoj strani mobitela. Sami zvučnik je prilično glasan, ali kada pojačate zvuk na najveću razinu primjetan je šum i distorzija zvuka. No kada se malo stiša, zvuk je čist. Ako volite slušati muziku, tu je utor slušalice, a sa dobrim slušalicama je zvuk bolji nego preko zvučnika.

Zvuk u slušalici tijekom poziva je također dosta glasan ali i čist te nismo imali problema sa razumijevanjem sugovornika čak i kada bi bili u glasnijem okruženju.

Zaključak

Alcatel drugu godinu za redom donosi evoluciju modela 3X sa kojom dolaze sitna poboljšanja. Novi procesor, jača baterija, nova verzija Androida te dodatna macro kamera su dio te evolucije koja omogućava ovom modelu da prati trendove i protivnike na tržištu. Pristojne karakteristike omogućavaju da ovaj uređaj radi bez zastajkivanja a baterija će vam osigurati 2 dana korištenja. Mjesta za popravak ima, pogotovo u pogledu kameru i boljeg ekrana. No, kada sve zbrojimo i oduzmemo, Alcatel 3X je pristojan izbor u segmentu pristupačnih mobitela.

 

2.7/5 - (4 votes)
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1