TESTOVI

Istaknite se dizajnom

Apple iPhone 12 Pro

Poboljšani sustav i osvježen dizajn za postavljanje novih trendova
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

4.2/5 - (5 votes)

Ove godine iPhone izbacuje čak četiri različita modela svojih mobitela kojim pokrivaju popriličnu širinu tržišta s obzirom na cijene koje nude. To su iPhone 12 Mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro, te na posljetku iPhone 12 Pro Max.  

Apple je ove godine raširio predstavljanja svojih novih proizvoda, te izgleda kako svaki mjesec sada dolaze sa nekim novim i poboljšanim gadgetom. Naravno, sve virtualno.  

Zadnji takav event pozabavio se novim iPhone 12 modelima, koji su sada napokon došli i u naše krajeve. Naravno, dobar dio detalja leakao je daleko prije samog eventa, no našlo se i nešto iznenađenja. 

Ovom prilikom, A1 nam je ustupio najnoviji iPhone 12 Pro zlatne boje, te ga se naravno može dobiti uz “Bezbrižnu” tarifu po cijeni od 2.399 kn + 200 kn/24 mj.

iPhone 12 Pro
iPhone 12 Pro

Svi su novi modeli različiti po nekom značajnom detalju, a ovoga puta Max verzija nije samo veća, već ima i drugih poboljšanja. No, Mini i Max modeli na tržište dolaze malo kasnije, pa smo se prvo pozabavili sa udarnim modelom. To je svakako iPhone 12 Pro. 

Prije svega, napomenimo kako se radi više o refreshu verzije 11, kako su nekada imali “S” modele uređaja, tako da se ne treba čuditi jednakim specifikacijama u pojedinim područjima mobitela. 

 

Dizajn 

Dizajn Appleovih uređaja ima svoju jedinstvenu notu kojom ih je jednostavno lagano prepoznati iz hrpe sličnih proizvoda. Naravno, konkurencija nije dugo čekala da “posudi” neke detalje, no po nama to samo tjera Apple na nove ideje i konstantan napredak. 

Novi iPhone 12 Pro tako je osvježio izgled linije, a istovremeno dodatno povećao omjer zaslona i kućišta, što je svakako plus. Sa druge strane, ostali su neki detalji na koje smo možda svi više-manje spremni da se napuste. 

iPhone 12 Pro
iPhone 12 Pro

Krenimo tako od prednje strane. Novi model uspoređivati ćemo naravno sa trenutnim 11 Pro modelima. Dakle, kada dva mobitela stavite ispred sebe, prednja strana nije se značajno promijenila. Točnije, ukupan dizajn i sam zaslon ostaju isti. 

Rubovi zaslona i dalje drže jednak razmak od kućišta sa svih strana, jedino na vrhu imamo pozamašan “zub” koji ostaje jednako ponosnog izgleda kao i do sada. Ovdje se nalaze već poznati senzori, od selfie kamere, dok Face Unlock IR sustava kojega smo čak podrobnije pogledali. 

Fokus je na rubovima 

No, unatoč istom izgledu zaslona, rubovi se doimaju tanjima. Razlog tome je redizajniran metalni obrub mobitela, koji je ujedno i glavna razlika između starog i novog modela. Naime, zadnjih nekoliko modela imaju blago zakrivljene rubove, koji su poprilično skliski na Pro modelima. 

iPhone 12 Pro
iPhone 12 Pro

Novi model vraća se u prošlost, kada su vladali iPhone 4 i 5 modeli, te je rub mobitela sada savršeno ravan. Apple je otišao korak dalje, te čeličnu strukturu ispolirao do razine da se pretvorila u ogledalo. Naravno, u boji je koju odaberete za svoj mobitel. 

Tu je još jedan detalj kod dizajna, a to je da se kod prijašnjih modela koji su imali zakrivljene rubove, zakrivljivalo i staklo kako bi sve imalo ugodan osjećaj u rukama. Sada mobitel sačinjavaju vrlo oštri kutovi, te su prednje i stražnje staklo praktički ulegnuti unutar čeličnog ruba. 

iPhone 12 Pro
iPhone 12 Pro

To je dio Appleove strategije gdje jamči otporniji zaslon na udarce, gdje će mu rubovi sada biti zaštićeni čeličnim rubom. Gumbi koji se nalaze na rubovima mobitela ostaju, no sada prate plosnati dizajn ruba mobitela, a primjećujemo da su malo spušteni bliže centru mobitela u novoj verziji. 

Atraktivan i straga 

Dok je prednja strana stakla zaštićena novim materijalima, Apple se nije pohvalio da je isto napravio straga, te vjerujemo da se radi o “klasičnom” kaljenom staklu kao na modelu 11. Zadržava se i isti dizajn, sa brušenim staklom na pozadini Pro modela, gdje je jedino Apple logo ostavljen u stilu ogledala.

iPhone 12 Pro
iPhone 12 Pro

Tako dobivamo atraktivan kontrast iz različitih kutova, a istovremeno uvijek znate gdje staviti bežično punjenje. 

Bežično punjenje oko sebe sada ima snažan magnet koji će držati nove MagSafe bežične punjače, a bitno je naglasiti kako magnet i bankovne kao ni ostale kartice sa magnetskom vrpcom jednostavno ne idu zajedno, pa savjetujemo da novi mobitel ne držite zajedno sa novčanikom. 

iPhone 12 Pro
iPhone 12 Pro

Glavni detalj zato je i dalje sustav kamera. Generalni dizajn ostaje isti, gdje Pro modeli dobivaju tri kamere straga koje su naravno stilizirane za jedinstven izgled, te veličinom naravno upadaju u oko. Desna kamera pored sebe sa gornje strane ima dual-tone LED osvjetljenje,  a sa donje se stvar malo promijenila.  

Donji desni kut je u 11. Modelu imao urez za mikrofon straga. Sada je on značajno umanjen te pomaknut u stranu, a njegovu lokaciju zauzeo je LiDAR. Sustav je to koji koristi na principu sličnom kao i face unlockte mapira 3D prostor koji vidi ispred sebe, određujući udaljenost objekata. Tako pomaže pri auto-fokusiranju, među ostalim funkcijama. 

 

4.2/5 - (5 votes)
1 | 2 | 3 | 4
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1