TESTOVI

Samsung Galaxy Z Flip na velikom testu

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

3.6/5 - (5 votes)

Nova dimenzija budućnosti

Na tržište je pušten Samsungov drugi preklopni mobitel, svečanog naziva Galaxy Z Flip.

Novi uređaj po mnogočemu je unaprijeđen nad prvom Fold verzijom. Od nje odskače dizajnom i namjenom pa ih je teško usporediti u smislu svakodnevnog korištenja.

Glavni izazovi preklopnih uređaja svakako se uvijek vrte oko izdržljivosti. Funkcioniraju na hardverskim testovima i recenzijama što i sami potvrđujemo. No, kako će se ponašati nakon nekoliko godina uporabe, znati ćemo tek tada. Za nekoliko godina.

 

Galaxy Z Flip 2
Galaxy Z Flip 2

Samsung ionako tvrdi kako su ovi preklopni mobiteli namijenjeni entuzijastima. Daleko su skuplji od standardnih mobitela te time proizvođač pokriva troškove razvoja tehnologije.

Ideja Samsunga prema njihovim riječima je da preklopni mobiteli kroz par godina postanu svakodnevnica. Sličan pristup imali su i sa zakrivljenim zaslonima koji su u početku dolazili kao premium verzija, no stada su standard u S liniji.

Pa pogledajmo što nam nudi Z Flip verzija preklopnog mobitela, novi pristup dizajnu te nova vizija budućnosti pametnih telefona.

 

Dizajn Galaxyja Z Flip

Samsungov standardan dizajn primijeti se i na ovom uređaju, iako je zamjetno i to da je dizajn morao biti drugi na redu. Ipak je prva bila funkcionalnost cijelog sustava.

 

Prednja strana
Prednja strana

Sprijeda, otklopljen mobitel izgleda isto kao i svaki drugi, barem dok je zaslon isključen. Pod točnim kutem na svijetlu zamjetiti ćete pregib preko zaslona gdje se mobitel preklapa. Dok zaslon nije upaljen on se može vidjeti, premda ga pri svakodnevnom korištenju nećete primijetiti.

Preklopni dijelovi

Prelazak prstom preko sredine zaslona također će vam otkriti nezaobilazne neravnine pod zaslonom. Govorimo o tako malenim neravninama da stvarno ne mogu biti razlog zašto bi se nekome mobitel radi toga manje dopadao.

 

Selfie kamera 3
Selfie kamera 3

Na sredini vrha zaslona Galaxy Z Flip ima malu selfie kameru u stilu kojega Samsung ima na većini uređaja te je “izrezana” iz ekrana. Zaslon se opet pod određenim kutom ovdje ponaša konkavno ili udubljeno tamo gdje je kamera. Mi smo se morali truditi da uopće uhvatimo efekt na slici te se ne osjeti pod prstima.

Rubovi zaslona sa svih strana prekriveni su zaštitnom plastikom kakva je dodana i na Fold uređaje kako bi se zaštitili rubovi AMOLED zaslona. Ona staje jedino na dijelu gdje se zaslon presavija, a tu nailazimo na malenu kopču koja drži zaslon. Pomoću nje se uvijek presavine na pravu stranu bez odvajanja od ostatka uređaja.

 

Presavijanje
Presavijanje

Okvir mobitela napravljen je od aluminija kako bi držao sve na okupu, a straćnja strana miks je aluminija i stakla. No idemo redom pa spomenimo da se jedini gumbi nalaze sa desne strane uređaja. To je gumb za zaključavanje te standardni gumbi za kontrolu glasnoće.

No, gumb za zaključavanje sada se toliko ne ističe iz mobitela, već je izravnat kako bi ujedno služio i kao skener otiska prsta. Ovaj pristup jako nam se dopada, a pri otključavanju ima onu dobru staru brzino i pouzdanost.

Dno mobitela ima standardnu postavu te se radi o USB C utoru za punjenje i prijenos podataka, a pored njega su mikrofon te zvučnik.

Stražnja strana

Bacimo se tako na stražnju stranu. Sačinjena je od tri odvojena komada, a to su gornja i donja polovica mobitela koje vidite dok je otvoren. Pri zatvaranju otkriva se srednja komponenta također napravljena od aluminija koja štiti komponente zadužene za presavijanje samog uređaja, iliti kralježnice mobitela.

 

Samsung Galaxy Z Flip-3
Samsung Galaxy Z Flip-3

Na kralježnici su otisnuta slova Samsunga u koje je zalijepljena sjajna naljepnica. Oko rubova svake od dviju strana nalazi se kako smo već spomenuli aluminijski okvir. On drži neizbježno staklo na poleđini uređaja te se naravno radi o Gorilla Glass 6 tehnologiji.

Inače Flip dolazi u tri boje: Ljubičasta, zlatna te crna. Mi smo na testu kako se i vidi dobili ljubičasti model, no nazvati ga jednobojnim daleko je od preciznog.

Naime, Samsung boja mobitele u više premaza različitih nijansi koje onda do izraza dolaze ovisno o kutu pod kojim ga vi gledate i pod kojim svijetlo na njega pada.

Mnogo nijansi u jednoj

Naravno, slikanjem smo pokušali što više tih boja i uhvatiti. Standardno se radi o svijetlo ljubičastoj boji, no nijanse svijetlo plave lagano se podkradaju tu i tamo.

Plava dolazi do izražaja kada se mobitel okreće prema tamnijim pozadinama. Njegov izgled nikako ne možemo nazvati dosadnim. Aluminijski dijelovi također su slično obojani, no vuku više plavkastu nijansu koja se solidno uklapa u dizajn.

 

Samsung Galaxy Z Flip-11
Samsung Galaxy Z Flip-11

Straga na gornjoj polovici imamo i izrez od dvije kamere te maleni AMOLED zaslon. Kamere su solidnih performansi, no ne možemo reći da su impresivne poput onih na S20 seriji.

Naime, ipak se mislilo na dizajn, a moderni senzori zahtjevaju ogromna zadebljanja radi leća što ne bi pasalo na ovakvom mobitelu. Dobivate standardnu širokokutnu kameru, te se pored nje nalazi Ultraširokokutna kamera. Naravno, dobivate i LED blic za tamnije scene.

 

Senzor otiska prsta
Senzor otiska prsta

Zaslon pored kamera u potpunosti je funkcionalan kao AMOLED u boji, no većinom prikazuje brze obavijesti u bijelim slovima poput vremena, baterije, ili obavijesti. Puna funkcija pali mu se kada uključite selfie način snimanja, no više o tome kasnije.

 

Zaslon

Zaslon preklopnih mobitela, a tako i Galaxy Z Flip modela jedan je od najzanimljivijih aspekata mobitela, barem s tehničke strane. Točnije, zanimljivo je kako su riješili njegovo savijanje.

Naime, činjenica da su OLED zasloni savitljivi nije nikakva novost. Tu mogućnost vidimo po sajmovima već dulji niz godina. No, implemetirati ih u mobitel, to je pravi izazov. OLED zasloni jesu savitljivi, no nisu presavitljivi. Drugim riječima, ponašaju se poput papira.

 

Zaslon
Zaslon

Ako ga presvisnete, taj urez ostaje permanentan. U slučaju OLED zaslona, naravno on se potrga. No, ako list papira preklopite bez pritiskivanja, možete ga preklopiti sa zadebljanjem gdje se savija. Upravo je to rješenje koje Samsung koristi kod svojih preklopnih uređaja.

Zaštita zaslona

Osim preklapanja, potrebno je AMOLED zaslon i zaštititi. Naravno, staklo nije primjenjivo jer se ne može savijati što je ujedno i ključni uvjet. Tako je Galaxy Fold bio prekriven mekanom plastikom kakvu su već neki proizvođači stavljali na svoje zaslone.

Naime, ovakva zaštita zaslona ne puca ako mobitel padne. No, ima drugi minus. Megana površina znači da je zaslon vrlo lagano ogrepsti, što uključuje i vaš nokat.

 

Zaslon straga
Zaslon straga

Jači pritisak noktom znači i permanentni urez u zaslonu koji se i te kako primijeti. Ne moramo vam reći kakvu štetu mogu uzrokovati kamenčići, pogotovo oni oštri.

Galaxy Z Flip ima napredniji zaslon. Samsung se pohvalio da su osmislili najtanje staklo koje postoji te je povrh svega savitljivo. Koristili su tu činjenicu u svim materijalima. Ispostavilo se da zaslon uistinu ima taj stakleni sloj, no on je samo jedan u sendviču slojeva.

Na vrhu je i dalje mekana plastika sa svojim nedostacima, primarno osjetljivost na oštrije pritiske. Staklo ispod služi kako bi izravnalo ostale slojeve te se zaslon mobitela doima manje “valovitim” od prijašnjih modela.

Specifikacije i mogućnosti

Više o samom AMOLEDu, riječ je naravno o novim modelima tehnologije, točnije Dynamic AMOLED koji podržava HDR10+ standard zahvaljujući vrlo visokoj svjetlini koju podržava.

Rezolucijom od 1080 x 2636 ne očarava na papiru, no u rukama nećete primijetiti manjak piksela. Ono što ćete svakako primijetiti na ovom 6,7” zaslonu je omjer koji se vidi već po rezoluciji.

Riječ je o 9:22 omjeru stranica što je… iznimno usko. Sony je prije godiinu dana predstavio svoje 9:21 mobitele koji su primjetno uski, a kod Flip Z modela to ćete svakako vidjeti kod gledanja videa.

Razlog ovakvog omjera su deblji rubovi mobitela koje smo već spomenuli, a koji čuvaju rubove AMOLED zaslona od oštećenja. Svejedno, nismo naišli na video u ovom omjeru, a neke aplikacije ostavljale su crni rub na dnu zaslona.

Mališan straga

Osim glavnog zaslona, Galaxy Z Flip ima i sekundardni zaslon sa vanjske strane mobitela. Nalazi se pored glavnih kamera te je dijagonale svega 1,1 inča.

 

Zaslon straga 2
Zaslon straga 2

Ima rezoluciju od 112 x 300 piksela te služi za prikazivanje obavijesti, a može prikazati i što glavna kamera vidi kada uključite selfie način snimanja, iako je prikaz izrezan s obzirom na dimenzije zaslona.

No, idealan je za usmjeriti glavne kamere, a daljina mobitela od lica idealna je za oštre rezultate glavne kamere.

3.6/5 - (5 votes)
1 | 2 | 3
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1