TESTOVI

Istaknite se dizajnom

Apple iPhone 12 Pro

Poboljšani sustav i osvježen dizajn za postavljanje novih trendova
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

4/5 - (4 votes)

Zaslon 

Zaslon je jedan od vrlo bitnih dijelova uređaja, kako za Apple kao kompaniju, tako i za korisnike. Apple je ovdje učvrstio povjerenje sa kupcima, te garantira preciznost svojih zaslona. Tu govorimo o širokom spektru boja, točnije DCI-P3 kvaliteti. 

Sam zaslon istovremeno se nije mijenjao, a također je poboljšan. Naime, sam OLED panel ostaje isti kao i u 11 Pro modelu. Riječ je o Samsungovoj tehnologiji koja mobitelu pruža visoku preciznost boja, kao i vrlo visoku svjetlinu, dovoljno da se mobitelom može ugodno upravljati i na danjem svijetlu.  

Zaslon iPhonea
Zaslon iPhonea

No, kako se smanjivanjem metalnog obruba otvorio dodatan prostor, zaslon je istovremeno narastao sa 5,8 inča kod modela 11 Pro, na 6,1 inč kod novog iPhone 12 Pro modela. Samim time, malo je povećana i rezolucija na 1170 x 2532 piksela, te se održava jednaka gustoća kao na prošlom modelu. 

Ekran ima tipičnu maksimalnu svjetlinu od 800 nitsa, a jednom kada je uključen HDR način rada, to jest pokrenete sadržaj koji podržava HDR, maksimalna svjetlina može skočiti i na 1200 nitsa, ovisno o osvjetljenoj površini. Manje površine visoke svjetline imati će samim time i višu maksimalnu svjetlinu. 

Tako zaslon na iPhoneu nema pretjerano zasićene boje kakve možete vidjeti na nekim Android mobitelima, iako se i Samsung malo smirio u zadnje vrijeme. Apple zaslone na svojim mobitelima tvornički kalibrira kako bi zadovoljavali striktnu kvalitetu koja se od njih i očekuje.  

Apple ove zaslone naziva Super Retina jer dolaze sa višom rezolucijom od tradicionalnih Retina zaslona. Drugim riječima, sada su i na iPhoneima FullHD+ rezolucije. 

iPhone 12 Pro
iPhone 12 Pro

Uvijek nedostaje maleni detalj, a ovogodišnji iPhone pro modeli jednostavno se ne ističu dovoljno bez njega. Riječ je naravno o Appleovoj ProMotion tehnologiji koju je implementirao na posljednji iPad Pro tablet.  

Riječ je naravno o 120 Hz osvježavanju zaslona koje uvelike poboljšava doživljaj surfanja kako po internetu, tako i društvenim mrežama, gdje se “scrollanje” poboljša do nevjerojatne razine. Ovu primjedbu imali smo i za 11 Pro model, sada je već ipak malo neugodno. 

 

Povezanost i senzori 

Kada pričamo o ovom dijelu uređaja, iPhone 12 Pro se često nalazi na vrhu kada pričamo implementaciji novih tehnologija. Postojećim tehnologijama poput najmodernijeg WiFi 6 sustava, Bluetootha 5.0, NFC-a te AirDropa, sada je arsenalu dodan i Qualcommov 5G čip.  

Ako je suditi po tvrdnjama drugih proizvođača, poskupljenje ovogodišnjeg iPhone modela vjerojatno možete u potpunosti zahvaliti 5G čipu. Naravno, samo SAD dobiva pravu 5G potporu sa sub-mmWave frekvencijama i antenama. Ostatak svijeta dobiva verzije sa standardnim frekvencijama koje koriste dio 5G tehnologije. 

Od značajnih senzora, sprijeda pored kamere ostaje senzor za FaceID koji pomaže i pri slikanju u “portret” načinu rada. Tako bolje određuje dubine oko vašeg lica za realističniji Bokeh efekt, kao i otključavanje mobitela.  

FaceID
FaceID

Sada je implementirana slična tehnologija i na stražnjim kamerama zvana LiDARNajlakše ju je objasniti kao radar koji se koristi infracrvenim svjetlom kako bi mogao odrediti dubinu prostora koji gleda, te tako pomoći u 3D mapiranju kamerama. Rezultat je puno brži autofokus, napredan Bokeh efekt kod portreta, ali i pomoć kod Augmented Realitmapiranja.  

Ima još zanimljivih mogućnosti koje su došle sa verzijom 11, primjerice dijeljenje sadržaja tako da svoj mobitel uperite prema onome kojem želite nešto poslati. Također, sa kompatibilnim uređajima, tako možete pronaći stvari poput ključeva ili torbe. 

Za povezanost, spomenimo još da iPhone 12 modeli koriste Lightning utor za punjenje, ali i prijenos podataka. Tako kada snimite svoj Pro 4K video visoke kvalitete, uživati ćete u njegovom dugom prebacivanju preko USB 2.0 veze. 

 

4/5 - (4 votes)
1 | 2 | 3 | 4
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Samsung Galaxy Z Flip4

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1