TESTOVI

Mobitel za posao i za sve uvjete

CAT S62 Pro

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

3.4/5 - (5 votes)

CAT je poznat u svijetu smartphonea po robusnim mobitelima, a serija S60 i po termalnoj kameri. Nakon nedavno testiranog CAT S42, ovaj put nam je na test nam je došao mobitel treće generacije iz serije S60 naziva S62 Pro sa poboljšanom termalnom kamerom i hardwareom.

 

Dizajn i kvaliteta

CAT S62 Pro dolazi u elegantnijem kućištu od svojih prethodnika S60 i S61 te više nema „grbu“ na vrhu po kojoj su dva prethodnika bila poznata. No uz privlačnije kućište i ovaj uređaj je zadržao MIL SPEC 810H certifikat koji jamči otpornost na padova sa visine do 1,8 metara uz IP68 zaštitu koja sugerira da uređaj može biti u vodi do dubine 1.5 metara u trajanju 35 minuta i te da je otporan na prašinu

Na prednjoj strani se nalazi 5,7 inčni ekran koji se nalazi „u kućištu“, tj nije u ravnini sa bočnim stranicama, a iznad ekrana se nalazi prednja kamera i zvučnik. Obrub ekrana, tj površine oko samo ekrana su nešto veće, pogotovo ispod ekrana. Sami ekran je zaštićen Gorilla Glass 6 zaštitom. Za razliku od prethodnika ovaj uređaj nema fizičke ili kapacitivne tipke ispod ekrana već su one na ekranu.

Bočne stranice uređaja su izrađene od aluminija sa 7 plastičnih „traka“ te sa vidljivim vijcima što ovom uređaju daje malo specifičan izgled. Na desnoj strani uređaja se nalazi nazubljena tipka za paljenje/gašenje uređaja ispod koje su smještene odvojene tipke za pojačavanje i stišavanje glasnoće. Na lijevoj strani uređaja se nalazi hibridni utor za nano SIM i microSD karticu. Moguće je koristiti 2 nano SIM kartice ili jednu nano SIM karticu i jednu microSD karticu. Utor je zaštićen plastičnim poklopcem sa brtvom. Ispod utora se nalazi narandžasta tipka koju je moguće programirati za različite funkcije, a sama tipka je također sa uzorkom, tj nazubljena. Na donjoj strani uređaja se nalazi mikrofon, USB Type C priključak i zvučnik. Bez obzira što je uređaj vodootporan, USB ulaz nije zaštićen brtvom. Fizičke tipke su dosta velike i odvojene, no položaj tipke za paljenje/gašenje traži malo privikavanja jer je postavljen dosta visoko s obzirom na dimenzije uređaja. Prilikom svakodnevnog korištenja, kada bi htjeli otključati mobitel, prst bi nam „prirodno“ išao na tipku za pojačavanje glasnoće umjesto na tipku za paljenje/gašenje.

Stražnja strana uređaja je izrađena od plastike. Gornji dio uređaja je gladak dok je donja polovica sa utisnutim uzorkom kako bi se smanjila klizavost uređaja u ruci. Na lijevoj strani se nalazi najzanimljiviji dio ovog uređaja a to je FLIR termalna kamera ispod koje se smjestila 12 megapikslena kamera te LED bljeskalica. Desno je CAT logo a centralno je smješten čitač otiska prsta.

S62 PRO za razliku od prethodnika S61 ima veći ekran ali su ukupne dimenzije uređaja manje a sami mobitel je i koji gram lakši. Zbog svih zaštita koje ovaj uređaj posjeduje dimenzije su nešto veće nego kod „običnih“ uređaja sa istom dijagonalom ekrana, pogotovo po pitanju debljine. Zbog zaobljenih rubova uređaj jako lijepo leži u ruci te ga je ugodno koristiti i sa jednom rukom no zbog aluminijskog okvira je sklizak te je potrebno malo pripaziti da ne isklizne iz ruke. Već smo spomenuli fizičke tipke koje su velike te nećete imati problem ih stisnuti čak ako koristite i rukavice. Sama kvaliteta izrade je na visokoj razini i nismo primijetili nikakvo škripanje ili loš spoj. Dojam čvrstoće i kvalitete je dodatno izrađen vidljivim vijcima na bočnim stranama uređaja te narandžastom tipkom koja je postala zaštitni znak CAT mobitela.

Zaslon

CAT S62 Pro dolazi sa 5,7 inčnim IPS LCD ekranom sa rezolucijom  1080 x 2160 piksela. Omjer stranica je  18:9 a gustoća ekrana je 424 PPI. Vidljivost na suncu je nešto slabija nego kod drugih uređaja sa sličnim ekranom čak i sa uključenim automatskim osvjetljenjem. Vidljivost u zatvorenom je dosta dobra, ali ekran nije tako svijetao kao kod konkurencije. Imamo osjećaj da je pozadinsko osvjetljenje ekrana nešto prigušeno. Kutovi gledanja kao i kontrasti su na razini uređaja sa sličnim ekranom. Kontrast pada kada se poveća kut gledanja. Sam ekran jako dobro reagira na dodire a moguće je tipkati po ekranu i u rukavicama, što svakako pozdravljamo.

Mobitel ne posjeduje ambijentalni zaslon ali zato imaju LED bljeskalicu iznad ekrana za obavijesti.

 

Performanse

U odnosu na prethodnika CAT je unaprijedio i hardware. Manji model S42 dolazi sa Mediatek chipsetom, dok je kod S62 Pro, CAT ostao vjeran Qualcomm Snapdragon procesoru. Tako ovaj „robusni“ mobitel dolazi sa Snapdragon 660 osmojezgrenim procesorom od čega su 4 jezgre 2,2 GHz Kyro 260 Gold a 4 jezgre 1,8 GHz Kyro 260 Silver. Za grafiku se brine Adreno 512 GPU. Uređaj dolazi sa 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije, od čega je korisniku dostupno oko 97 GB. Ako vam je potrebno više memorije tu je utor za micro SD memorijsku karticu.

Premda se radi o procesoru starije generacije (izrađen u 14 nm tehnologiji), mobitel radi bez ikakvih zastajkivanja i problema. Zastajkivanje nismo primijetili ni kod većeg opterećenja mobitela a moći će te zaigrati i zahtjevnije igrice bez da vam se mobitel zagrije.

S62 Pro dolazi sa baterijom kapaciteta 4000 mAh koja nije izmjenjiva te podržava brzo punjenje. U usporedbi sa prethodnikom, baterija je manjeg kapaciteta. Premda kapacitet baterije ne djeluje puno, ako ste prosječan korisnik te ne koristite previše termalnu kameru, možete računati na otprilike 1 i pol dan korištenja. Ako malo više koristite mobitel za Youtube, odigrate koju igricu, koristite termalnu kameru, uređaj će vam izdržati jedan dan.

 

Kamere

CAT S62 Pro dolazi sa Sonyevom 12 megapikslenom dual pixel kamerom i LED bljskalicom, ali ono što ovaj mobitel razlikuje od ostalih uređaja na tržištu je termalna kamera. CAT tvrdi da je ona unaprjeđena u odnosu na prethodnika S61. Tako ovaj mobitel ima FLIR termalnu kameru sa Lepton 3.5 modulom koja donosi 4 puta više termalnih piksela.

Kod snimanja termalne fotografije ona se može sjediniti sa „običnom“ fotografijom, tako je u aplikaciji termalne kamere moguće dobiti izvještaje na kojima su vidljive fotografije sa obje kamere. Unaprijeđena je i aplikacija termalne kamere (my FLIR pro) pa se mogu vidjeti izoterme, indikatori minimalne i maksimalne temperature, odabrati način prikaza temperatura, odabrati točku mjerenja te izraditi različite izvještaje, a podržano je snimanje video zapisa uz mjerenje temperature. Aplikacija radi dosta dobo, tj stabilno i brzo. Termalna kamera je svakako jedinstveni dodatak ovom mobitelu a vjerujemo da u određenim poslovnima može podosta pomoći.

Glavna kamera je širokokutna f/1,8 te podržava EIS, što posebno pomaže prilikom fotografija u slabijim uvjetima.

Fotografije snimljene u dnevnim uvjetima su dosta dobre sa puno detalja i dobrim uzvratom boja. Makro fotografije su jako oštre. Kamera posjeduje i portretni način no isti kaska dosta za „običnim“ fotografijama, te je potrebno dosta vremena da kamera otkrije lice i snimi portretnu fotografiju.

Fotografije snimljene u uvjetima slabijeg osvjetljenja ovise o količini svijetla. Kod noćnih fotografija je primjetan šum a kod jako slabog osvjetljenja su fotografije dosta tamne. Fotografije snimljene po noći su blijede i imaju nešto lošiji uzvrat boja. LED bljeskalica pomože, ali treba snimiti nekoliko fotografija sa bljeskalicom kako bi se dobio koliko toliko pristojan rezultat.

Moramo priznati da su nas fotografije u dnevnim uvjetima ugodno iznenadile dok smo od noćnih fotografija ipak očekivali više.

No „obična“ kamera nije „prioritet“ ovog mobitel već prije spomenuta termalna kamera.

Prednja kamera je rezolucije 8 megapiskela sa mogućnošću snimanja portreta. I ovdje vrijedi isto kao i za glavnu kameru. Fotografije snimljene u dnevnim uvjetima su dobre kvaliteta a snimanje portreta radi dosta dobro. Fotografije snimljene u uvjetima lošeg osvjetljenja su nešto lošije te imaju izražen šum.

Glavna kamera ima mogućnost snimanja video zapisa u 4K rezoluciji dok prednja kamera ima mogućnost snimanja u FHD rezoluciji. Snimanje video zapisa je fluidno i bez zastajkivanja čemu pomože i EIS, a fokus radi dobro.

Postavke kamere su osnovne te je moguće uključiti brojač, bljeskalicu i HDR, no nema mogućnosti ručnih postavki.

 

Operativni sustav

CAT S62 Pro dolazi sa Andorid 10 operativnim sustavom bez ikakvih dodatnih korisničkih sučelja sa tek ponekom dodatnom aplikacijom. CAT nastavlja sa isporukom mobitela sa čistim Androidom što garantira glatki rad bez zastajkivanja.

 

Sučelje

„Čisti“ Android 10 dolazi sa tek minimalnim brojem instaliranih aplikacija, a to su pretežno Google aplikacije: Keep, Google Assistant, Google Pay, a za fotogafije se koristi Google fotografije.
Pored Google aplikacija, CAT je instalirao „Toolbox“ aplikaciju, tj svojevrsnu trgovinu sa CAT aplikacijama i drugim korisnim aplikacijama, te je podijeljen u nekoliko kategorija, ovisno o tipu posla za koji je aplikacija namijenjena. U Toolboxu se mogu pronaći razne korisne aplikacije.

Pored Toolboxa, na mobitelu se nalazi i aplikacija FLIR Galerija u kojoj je moguće pregledavati fotografije snimljene pomoću termalne kamere te ih uređivati u smislu dodavanja mjernih točki, dodavanja minimalne/maksimalne temperature i izrade izvješća.

Samo korisničko sučelje je standardno za Android uređaje. Na zaslonu zaključavanja je prikazan sat sa datumom ispod kojeg se nalaze obavijesti. Na dnu se nalaze ikone za telefon i kameru a njihovim povlačenjem od da prema sredini se pokreće odabrana aplikacija. Kada otključate mobitel tu su standardni početni ekrani na koje je moguće dodavati razne widgete i aplikacije. Na prvom ekranu se nalazi sat a dnu Google tražilica ispod koje su smještene tipke nazad, home, zadnje aplikacije. Povlačenjem prsta prema gore otvara se ladica sa svim aplikacijama, dok se se povlačenjem prsta prema dolje, po početnom ekranu spuštaju obavijesti i brze postavke koje je moguće prilagoditi. Na krajnje lijevom ekranu se nalazi Google App koju je moguće uključiti ili isključiti.

Aplikacija telefon je podijeljena u tri kategorije a numerička tipkovnica se poziva pritiskom na ikonu u desnom rubu ekrana a podržan je i Smart dail. Tijekom testa nismo imali problema sa signalom kao ni kvalitetom i jačinom zvuka. Glasnoća tijekom poziva je dosta visoka i bez problema smo čuli sugovornika i u bučnijem okruženju.

Ovaj mobitel posjeduje 1 zvučnik postavljen na dnu uređaja. Zvučnik je glasan, ali je primjetan nedostatak niskih tonova, a kada slušate glazbu i pojačate na najglasnije primjetan je šum, tj mala distorzija glazbe, ali kada malo smanjite situacija je bolja.

Ako vam mobitel padne u vodu, zvučnik kao i glasnoća u slušalici će se malo smanjiti, ali nakon nekog vremena se sve vrati u normalu. No i kada se zvučnik stiša, osjetit će te vibraciju na mobitelu koja je među jačima.

 

Zaključak

Sa svakim novim modelom CAT mobiteli se unaprjeđuju i nude sitna poboljšanja, a isti je slučaj i sa testiranim modelom S62 Pro. Ovoga puta su u CAT-u osim poboljšanja „ispod haube“ odlučili unaprijediti i dizajn kako bi privukli širi spektar kupaca. IP68 zaštitu možete dobiti i kod puno skuplje i/ili elegantnije konkurencije, a MIL SPEC 810H standard nude i pojedini konkurenti. No ono po čemu je CAT S62 Pro specifičan je termalna kamera koja je kod ovog modela dodatno unaprijeđena u odnosu na prethodni model. Na kraju testa zaključujemo da premda ovaj uređaj cilja na određenu kategoriju kupaca, ali i svim drugim korisnicima ima štošta za ponuditi. Ono gdje postoji mogućnost dodatnog napretka su svakako ekran i snimke kamere u noćnim uvjetima. Ali navedene nedostatke bi našli i kod konkurencije sa sličnim specifikacijama.

Robusni dizajn i cijeli set zaštita, dobra kamera po dnevnim uvjetima, baterija koja će izgurati preko dana korištenja te pristojne specifikacije su svako pozitivne. A tu je termalna kamera, koju ako već ne koristite za posao, možete koristi „fore radi“ ili u današnje vrijeme nekome izmjeriti približnu temperaturu prije nego se odlučite pozdraviti/rukovati sa njim.

3.4/5 - (5 votes)
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1