TESTOVI

Novi flagship P-serije

Huawei P30 Pro

Vladar mobilne fotografije
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

4.3/5 - (26 votes)

Prije godinu dana Huawei P20 Pro pomaknuo je granice mobilne fotografije a sad je isti zadatak pred njegovim nasljednikom, Huaweijem P30 Pro. Novi predstavnik P-serije donosi spoj starih i novih komponenti u atraktivnom paketu, no je li isti taj paket dovoljno atraktivan da se istakne među vrlo jakom konkurencijom? Detaljno smo testirali P30 Pro kako bismo pronašli odgovor.

Dizajn i kvaliteta izrade

Huawei P30 Pro predstavlja evoluciju dizajna Huaweija P20 Pro, uz ključne izmjene koje mu daju jedinstven izgled. Prednjom stranom uređaja dominira prvi zakrivljeni zaslon na uređaju P-serije na čijem se vrhu nalazi maleni notch. Ovaj notch mnogo je manji u odnosu na notch na P20 Pro te osobito u odnosu na notch na Mateu 20 Pro što je omogućilo da zaslon prekrije gotovo cijelu površinu prednje strane uređaja s omjerom zaslona i okvira od gotovo 89%.

Novi notch mnogo je manji te sadrži samo kameru

Okvir je izrađen od aluminija te je plosnat na gornjem i donjem rubu što P30 Pro daje jedinstven izgled. Pozadina je gdje dizajn P30 Pro postaje polarizirajući, jer je Huawei dizajn sustava kamera izveo prilično nespretno kako bi se zadržala maksimalna funkcionalnost novog sustava, no s dizajnerskog gledišta novi dizajn izgleda prilično nespretno izvedeno jer je podijeljen u dvije cjeline koje su paralelno postavljene.

Nova Aurora boja vizualno podiže P30 Pro

Osim pomalo nespretno dizajniranog sustava pozadina P30 Pro izgleda atraktivno zahvaljujući novim bojama inspiriranima prirodom. Naš testni uređaj je Aurora boje koja je kao što se da zaključiti iz imena inpririrana Aurorom Borealis. Uz Auroru na našem tržištu dostupna je i klasična crna te nova Breathing Crystal boja. Kao cjelina Huawei P30 Pro izgleda skladno, no ne ostavlja onaj „WOW“ dojam kao Mate 20 Pro. Kvalitetom izrade i završne obrade P30 Pro je na nivou flagshipa i Huawei zaslužuje pohvalu za još jedan kvalitetan uređaj u svojoj ponudi.

Zaslon

Osim što je zakrivljen, novi zaslon je i najveći dosad u P-seriji te ima dijagonalu veličine čak 6,47 inča. Iako je dijagonala osjetno narasla, novi AMOLED zaslon zadržao je FullHD+ rezoluciju koja rezultira ispodprosječnom gustoćom piksela koja iznosi 398 piksela po inču. Iako na papiru možda djeluje niskom, gustoća piksela dovoljno je visoka da je na zaslonu nemoguće razaznati individualne piksele. U izravnoj usporedbi s Mate 20 Pro čiji zaslon ima mnogo višu gustoću piksela razlika je primjetna, osobito kod pregledavanja fotografija visoke rezolucije, no za većinu korisnika zaslon P30 Pro je i više nego dovoljno oštar. Niža rezolucija također ima pozitivan utjecaj na autonomiju što je od veće važnosti većini korisnika od same gustoće piksela. Kutevi gledanja vrlo su široki a svjetlina visoka, tako da kvalitetom prikaza u nepovoljnim uvjetima P30 Pro ne zaostaje za konkurencijom.

Ulazi, izlazi i dodatne značajke

Kao i njegov prethodnik, P30 Pro nema 3,5mm izlaz za slušalice no Huawei je ovog puta otišao korak dalje i iz prodajnog paketa isključio USB-C na 3,5mm adapter. Ovaj očekivali smo od Applea, no ne i od Huaweija koji korisnike sili da kupuju dodatni adapter kako bi ostvarili koju kunu profita. Huaweijeva odluka je popriličan paradoks jer u paketu s uređajem dolazi jedan od najbržih strujnih adaptera na tržištu koji zasigurno košta mnogo više od pasivnog adaptera za slušalice. Srećom zamjenski adapter nije teško pronaći pošto se radi o najobičnijem pasivnom adapteru a i u paketu s uređajem dolaze solidne slušalice s USB Type-C priključkom. Za punjenje i žično spajanje P30 Pro koristi USB 3,1 Type-C koji omogućava vrlo brz prijenos podataka.

Na ravnom donjem dijelu okvira nalazi se USB 3,1 Type-C

Osim adaptera za slušalice, Huawei je svojim korisnicima uzeo i drugi zvučnik tako da je P30 Pro opremljen jednim zvučnikom na donjoj strani uređaja. Zvučnik za pozive je uklonjen, barem u onom klasičnom smislu te umjesto klasičnog zvučnika P30 Pro ima zvučnik ugrađen u zaslon. Ovaj novitet omogućio je dodatno stanjivanje gornjeg ruba okvira zaslona te u praksi funkcionira vrlo dobro. Zvuk je vrlo čist te je bolje kvalitete od većine zvučnika za pozive, osobito kada je riječ o niskim tonovima. Mono zvučnik ima vrlo visoku glasnoću i odličan balans zvučne slike s jasnim visokim i odlično definiranim niskim tonovima o svejedno bismo voljeli klasičnu stereo konfiguraciju zvučnika koja je standard na flagship uređajima.

Optički skener otiska prsta brz je i pouzdan

P30 pro koristi isti optički skener otiska prsta u zaslonu kao Mate 20 Pro no zahvaljujući novom algoritmu postao je osjetno brži i precizniji. Nažalost Huawei je promijenio položaj skenera s idealnog položaja na trećini zaslona kod Mate 20 Pro i na P30 Pro ga smjestio pri samom dnu zaslona što otežava korištenje skenera, osobito ako imate velike dlanove.

Operativni sustav

S novim flagshipom dobili smo i novu verziju Huaweijevog korisničkog sučelja EMUI. Verzija 9.1 ne donosi drastične izmjene no donosi jednu ključnu koju smo dugo čekali. Huawei je napokon svom sučelju dao standardizirani set ikona, te su iste sada sve kvadratnog oblika. U prošlosti EMUI je izgledao neskladno, s polovicom kvadratnih i polovicom okruglih ikona jer unutar sustava nije postojalo rješenje za adaptiranje ikona stranih (3rd party) aplikacija tako da su iste zadržale izvorni oblik no sada EMUI ima sustav za adaptaciju ikona i Huaweijevo sučelje napokon izgleda skladno. Neke aplikacije poput aplikacije kamere dobile su minorni redizajn no osim malih kozmetičkih izmjena EMUI 9,1 je uvelike identičan prethodnom EMUI 9,0 sučelju. Ispod ovog sučelja nalazi se Android 9,0 Pie pošto u međuvremenu nije došla novija verzija Googleovog operativnog sustava. Iako je donio tek manje izmjene, EMUI 9,1 je definitivan korak u pravom smjeru.

Performanse i autonomija

Srce novog Huawei flagshipa je HiSilicon Kirin 980, jedan od najboljih mobilnih čipseta. S ovim moćnim čipsetom upoznali smo se s Huaweijem Mate 20 Pro i Honorom View 20 te iako je star oko pola godine još uvijek performansama stoji bok uz bok najboljim čipsetima iz Samsunga i Qualcomma. Osmojezgreni procesor ovog čipseta ima 2+2+4 konfiguraciju kako bi ostvario maksimalne performanse i odličnu energetsku učinkovitost. Najjače jezgre su dvije Cortex-A76 jezgre radnog takta 2,6GHz kojima pomažu dvije Cortex-A76 jezgre radnog takta 1,92GHz dok energetsku učinkovitost pri izvođenju pozadinskih i manje zahtjevnih zadataka osiguravaju četiri Cortex-A55 jezgre radnog takta 1,8GHz. Odlična konfiguracija jezgri osigurava vrhunske performanse, bez zastoja neovisno o zahtjevnosti zadatka koji se izvodi. Grafički procesor je Mali-G76 MP10 koji sve naslove pokreće s lakoćom uz visok i stabilan framerate. Iako u sintetičkim testovima zaostaje za najboljima, kada je riječ o performansama pri stvarnom korištenju Kirin 980 ne zaostaje niti najmanje za čipsetima s vrha ljestvice benchmark testova.

U svoj novi flagship Huawei je ugradio bateriju kapaciteta 4200 miliamper-sati koja nas je impresionirala u Mate 20 Pro no u P30 Pro ova baterija je ostvarila svoj puni potencijal, prvenstveno zahvaljujući zaslonu niže rezolucije koji ima vrlo pozitivan utjecaj na autonomiju. U PCMark Work 2,0 Battery testu P30 Pro izdržao je čak 15 sati i 12 minuta što je impresivno uzmemo li u obzir da prosječan telefon s baterijom izdrži nešto manje od 10 sati. Kada napokon ispraznite ovu bateriju punjač snage 40W će ju napuniti do 70% u svega 30 minuta a ako niste obožavatelj kablova P30 Pro podržava brzo bežično punjenje punjačima snage do 15W. Jedno je sigurno, kada je riječ o autonomiji Huawei P30 Pro je u vlastitoj kategoriji.

Galerija rezultata benchmark testova:

Mobil.hr Huawei P30 Pro recenzija: Benchmark galerija

Kamere

Došli smo i do komponente koja definira Huaweijevu P-seriju – sustava kamera. P30 Pro opremljen je prvim Leica Quad Camera sustavom koji se sastoji od standardne širokokutne kamere, ultra-širokokutne kamere, telefoto kamere s periskopskom optikom i TOF senzora.

Primarna kamera ima novi SuperSpectrum senzor čija je rezolucija od 40 megapiksela ostala neprimijenjena kao i veličina koja iznosi 1/1,7“. Ono što je novo je RYYB Bayer filter koji zelene piksele zamjenjuje žutima što je omogućilo mnogo višu osjetljivost na svjetlo. Ovaj senzor ima čak četiri puta višu maksimalnu osjetljivost na svjetlo te ista iznosi čak ISO 409600. Nova je i optička stabilizacija primarnog senzora koji je na P20 Pro imao samo elektroničku stabilizaciju. Performanse primarne kamere su uistinu impresivne, osobito kada ih usporedimo s primarnom kamerom Matea 20 Pro. U povoljnim svjetlosnim uvjetima fotografije imaju vrlo širok dinamički raspon i impresivnu oštrinu, no kad svjetlosni uvjeti postanu nepovoljni tada novi senzor pokazuje svoju snagu. Mate 20 Pro se pri fotografiranju u lošim svjetlosnim uvjetima oslanja na Night Mode kako bi ostvario najbolje rezultate no P30 Pro u automatskom načinu snimanja postiže jednake, ponekad čak i bolje rezultate što je uistinu impresivno. U svega šest mjeseci Huawei jedan od najboljih telefona uspio učiniti zastarjelim svojim novim flagshipom, i ovo mislimo u najboljem mogućem smislu.

Novi sustav kamera razvijen je u suradnji s Leicom

Sekundarna kamera s ultra-širokokutnom optikom slična je onoj u Mate 20 Pro. Senzor ima višu rezoluciju 20 megapiksela i veličinu 1/2,7 te nudi impresivne rezultate, osobito u usporedbi s konkurentskim kamerama. Iako su dinamički raspon i oštrina niži u odnosu na primarnu kameru, fotografije u dobrim svjetlosnim uvjetima su gotovo jednako impresivne. Ova kamera može se koristiti i za makro fotografiju kroz Super Macro način snimanja koji omogućava fokusiranje na udaljenosti manjoj od 3 centimetra.

Jedna od najočekivanijih komponenti novog P30 Pro je njegova telefoto kamera s periskopskom optikom. Ova optika omogućava 5x optički zoom u vrlo kompaktnom kućištu a uz pomoć umjetne inteligencije moguć je 10x hibridni zoom uz malene gubitke kvalitete. Telefoto kamera ima isti senzor kao telefoto kamera P20 Pro i Mate 20 Pro čija je rezolucija 8 megapiksela i veličina 1/4“. Telefoto kamera je optički stabilizirana a tijekom snimanja videa dodatnu stabilizaciju pruža AIS odnosno elektronička stabilizacija pogonjena umjetnom inteligencijom. Oštrina fotografija napravljenih telefoto kamerom je vrlo visoka no dinamički raspon je tek prosječan i ovisno o uvjetima gubici detalja mogu biti prilično visoki, osobito u sjenama.

Periskopska optika ima žarišnu duljinu od čak 125mm

Četvrta kamera je TOF odnosno Time Of Flight kamera koja se koristi za mjerenje udaljenosti odnosno dubinsko skeniranje. Ova kamera koristi se u tandemu s ostalim kamerama za postizanje izraženijeg i preciznijeg bokeh efekta no također ju je moguće koristiti za skeniranje objekata u 3D Live Maker aplikaciji koju je mnogo jednostavnije koristiti nego na Mate 20 Pro jer se dubinski skener na P30 Pro nalazi na stražnjoj strani uređaja.

Prednja kamera opremljena je novim senzorom čija rezolucija iznosi 32 megapiksela. Nažalost iako ima novi senzor prednja kamera ponovno ima fiksni fokus koji otežava fotografiranje. Kako biste ostali u fokusu potrebno je pogoditi idealnu udaljenost no istu je potrebno naučiti što zahtjeva vrijeme prilagodbe koje nije potrebno na uređajima čija prednja kamera ima autofokus. Prednja kamera ima višu oštrinu i širi dinamički raspon u odnosu na prednju kameru Mate 20 Pro te Huawei napokon konkurira ostalim flagship uređajima kvalitetom selfieja no nedostatak autofokusa još uvijek ostaje veliki problem koji će Huawei morati ispraviti prije ili kasnije.

U nastavku možete pogledati galeriju fotografija snimljenih uređajem u punoj rezoluciji:

Mobil.hr Huawei P30 Pro recenzija: Galerija fotografija

Zaključak

Huawei P30 Pro nužno je staviti u kontekst kako bismo o njemu mogli formirati mišljenje. Usporedimo li ga s P20 Pro kojeg zamjenjuje, P30 Pro je napravio golem skok unaprijed u gotovo svakom pogledu no usporedimo li ga s Mate 20 Pro novi Huawei flagship nešto je manje impresivan. Sustav kamera je drastično napredovao, no kao cjelina P30 Pro nije kompletan uređaj koji će zadovoljiti svakoga. Zaslon s nižom gustoćom piksela, mono zvučnik i manjak infracrvenog skenera lica definitivni su nedostaci Huaweija P30 Pro koji će mnoge natjerati da zadrže svoj Mate 20 Pro. Huawei P30 Pro novi je vladar mobilne fotografije, uređaj s kojim će se uspoređivati svi ostali uređaji i ono najbitnije – najbolji ikad uređaj Huawei P-serije.

 

PLUS
+kvaliteta prikaza zaslona
+performanse
+impresivne performanse stražnjih kamera
+autonomija

MINUS
-nema mogućnost 4K snimanja u 60 sličica u sekundi
-mono zvučnik
-ispodprosječna gustoća piksela zaslona

4.3/5 - (26 votes)
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1