TESTOVI

Jer dva ekrana su bolja nego jedan!

Meizu Pro 7

Inovativan hardver zasjenjen softverom kojem trebaju optimizacije
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

5/5 - (2 votes)

KVALITETA IZRADE, DIZAJN

Uređaj dolazi u zanimljivo dizajniranoj kutiji unutar koje se nalazi mobitel, adapter za punjenje, USB Tip C kabel, uputstva za uporabu kao i plastični zaštitni pokrov koji ima otvor sa stražnje strane za kameru i sekundarni ekran. Kvaliteta izrade je izvrsna i u rangu poznatih proizvođača. Sa lijeve strane nalazi se utor za dual SIM kartice (bez microSD mogućnosti) dok desnu stranu krase taktilne tipke za glasnoću i za zaključavanje koje su vrlo slične na dodir pa je moguće krivo pritiskanje. S donje se strane nalazi USB Tip C konektor i 3,5 milimetarski utor za slušalice, mikrofon za razgovor te mono zvučnik.

Sekundarni ekran - cool opcija, upitna funkcionalnost
Sekundarni ekran – cool opcija, upitna funkcionalnost

EKRAN, MULTIMEDIJA

Sa prednje strane uređaja nalazi se AMOLED ekran dijagonale 5,2 inča i rezolucije 1920 x 1080 piksela. Ekran je lijepih boja, slično kao kod Samsungovih modela, ali sa vrlo dobrim kontrastom. Iako je čitljivost na suncu slabija, u ostalim uvjetima ekran nema problema sa prikazom. Odaziv ekrana je izvrstan te animacije brzo prate prst, no kod „skrolanja“ je vidljiv žele efekt, isti kao i kod OnePlus 5 modela.

Sekundrani AMOLED ekran dijagonale 2 inča služi kako bi se prikazale notifikacije o vremenskoj prognozi, broju koraka, porukama sa društvenih mreža, ali i mogućnosti korištenja stražnje kamere kao selfie kamere.

Baterija traje cijeli dan, dok je punjenje sa Quick Charge-om zbilja jako brzo.
Baterija traje cijeli dan, dok je punjenje sa Quick Charge-om zbilja jako brzo.

Zvučnik je glasan i kvalitetan, no vrlo često će biti blokiran dlanom ruke zbog svojeg položaja na donjoj strani uređaja tako da će biti potrebno držati ruku kao „školjku“ kako bi zvuk odzvanjao na prednju stranu.

PERFORMANSE, SOFTVER

Meizu Pro 7 pogoni Android operativni sustav u svojoj sedmoj, Nougat iteraciji. Varijanta koji Meizu koristi i razvija zove se „FlyMe“ i vidljivo je da je dizajnirano za azijsko tržište tako da aplikacije i ikone izgledaju šareno. Nažalost, česta su rušenja aplikacija čije nadogradnje samo pridodaju novim greškama, pa sve do slučaja gdje je aplikacija kamere dobila testnu verziju nadogradnje koja je u potpunosti onemogućila slikanje i snimanje videa.

Sučelje daje velike mogućnosti promjene i isticanja vašeg (ne)ukusa
Sučelje daje velike mogućnosti promjene i isticanja vašeg (ne)ukusa

Sistemske aplikacije izgledaju generično i neprofesionalno, te sam čuo komentare da aplikacije izgledaju kao malware, pogotovo kad traže korisničke podatke. Neke su aplikacije izbacivale notifikacije o drugim uređajima koji su u prodaji ili na akciji, što prilično ozbiljan minus. Sekundarni ekran ponekad registrira prste kad se uređaj koristi normalno pa mi se dogodilo da sam koristio mobitel u tramvaju i da mi je odjednom krenulo odbrojavanje i zvuk fotoaparata bez da sam bio svjestan da je upaljen. Prilično neugodna situacija koja me natjerala da isključim tu mogućnost do daljnjega. Na kraju, prilikom inicijalnog podešavanja, ako je mobitel spojen na Internet, tipkovnica će tražiti nadogradnju koja zahtjeva instalaciju aplikacija iz nepoznatih izvora. Kao šećer na kraju, WiFi je znao biti onemogućen, bez mogućnosti da se ponovno upali sve dok nisam restartao uređaj.

Antutu score
Antutu score

Performanse su zadovoljavajuće, aplikacije se pokreću brzo i rade brzo (onda kada rade), igranje je također na nivou zbog snažnog procesora i grafike, ali i ekrana koji je 1080p rezolucije umjesto 1440p kao na ostalim high-end uređajima. Testirani uređaj imao je osmerojezgreni Mediatek Helio x25 procesor sa 4 gigabajta radne memorije, dok jači model ima deseterojezgreni procesor sa čak 6 gigabajta radne memorije. Procesor je većinu vremena bio hladan, no tijekom igranja je ipak bio dosta topao, no ništa neočekivano.

KAMERA

Nakon što sam resetirao aplikaciju kamere na početne postavke i kada sam izbrisao zloglasnu nadogradnju, testirao sam fotoaparat, prednju i obje stražnje kamere, i ostao sam pozitivno iznenađen. Na stražnjoj se strani nalaze dva senzora kamere, oba rezolucije 12 megapiksela sa otvorom blende od f/2.0. U noćnim uvjetima korisna je dvostruka LED bljeskalica koja baca prosječnu količinu svjetlosti te se preporuča samo u vrlo mračnim uvjetima. Fotografije su prilično dobre kvalitete, sa realnim prikazom boja. Sekundarni senzor je crno bijeli i omogućuje više svijetla i manje šuma na fotografijama što i postiže, tako da su fotografije dovoljno dobre i za više od pukog stavljanja na društvene mreže. U uvjetima slabijeg osvjetljenja vidljivo je kako Sonyjev IMX386 prilično dobro iskorišten, mada nedostatak optičke stabilizacije ipak daje danas pa su fotografije noću, iako dobre, ipak za stepenicu lošije od ostalih high-end modela. Manualni način rada omogućuje kontrolu ISO vrijednosti, balansa bijele, ali i ekspozicije pa je moguće ostaviti kameru da hvata snimke i do nekoliko sekundi. Performanse su malčice sporije tako da će trebati pričekati sekundu-dvije prije nego mobitel procesuira i spremi fotografiju na internu memoriju.

Meizu Pro 7

 

Prednja kamera također nije razočarala. Iako na prvu ruku zvuči besmisleno da je rezolucija senzora na prednjoj kameri veća te glasi čak 16 megapiksela, toliki broj megapiksela omogućuje prilično oštre selfije u idealnim svjetlosnim uvjetima. Ipak, za izradu izvrsnog selfija ipak bih preporučio korištenje stražnje kamere sa sekundarnim ekranom kako bi se iskoristile obje kamere, te kako bih se mogao iskoristiti i bokeh efekt zamućenja pozadine na fotografijama.

ZAKLJUČAK

Meizu Pro 7 na prvi pogled impresionira hardverskim specifikacijama i inicijalnim dojmom korištenja u ruci. Vrlo kvalitetna izrada koja parira poznatim proizvođačima, oku ugodan AMOLED ekran kao i sekundarni OLED ekran koji ima svoju funkcionalnost, te vrlo dobra kamera iskoristiva u velikom broju scenarija zbilja govori kako je ovo jedan od boljih telefona ove godine. Ipak, najveće razočarenje je u softveru, koji se i dalje čini prilično nezreo, pun grešaka i nelogičnosti te upitnog dizajnerskog pravca. Vjerujem da se veliki broj grešaka može popraviti sa nadogradnjama i novim verzijama sistemskih aplikacija ali i samog operativnog sustava, no pitanje je kad će te nadogradnje stići te koliko će zapravo pomoći. Da je u pitanju stock verzija Androida vjerujem da bi generalno iskustvo korištenja mobitela bilo puno bolje i bez problema bih mogao preporučiti ovaj mobitel vrlo velikoj skupini ljudi. Ipak, do tada bih ipak pričekao na ažuriranja i eventualno padanje cijena kako bi Meizu Pro 7 bio konkurentnija i pametnija kupnja.

5/5 - (2 votes)
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1