TESTOVI

Hello Moto

Motorola Moto G 5G Plus

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

4.7/5 - (18 votes)

Najnoviji Motorolin proizvod ulazi na tržište srednje kategorije u jeku ekspanzije 5G uređaja u ovoj segmentu u nadi da vrati Motorolu na stare puteve slave.

Dizajn i kvaliteta

Motorola je svoj prvi mobitel predstavila davne 1971.godine, a zadnjih 49 godina mobiteli su se znatno promijenili kao i pozicije proizvođača na tržištu mobitela. Prvih par godina postojanja Androida, Motorola se dosta dobro držala, da bi ju sredinom 2011.godine kupio Google. Iz tog braka su proizašli modeli Moto G kao i popularni Nexus 6. No nakon prodaje tvrtke Lenovu krajem 2014.godine, Motorola je lagano potonula u srednju kategoriju mobitela čak i među pristupačnije uređaje.

Od prošle godine i dolaska modela Razr te Edge i Edge+, Motorola se pokušava vratiti na tržište u velikom stilu. Motorola Moto G 5G Plus, kao svojevrsni nasljednik modela Moto G, se smješta u srednju kategoriju uređaja i sa svojim specifikacijama će svakako pokušati uzeti svoj dio tržišnog kolača.

Testni uređaj uvelike prati trendove tržišta pametnih mobitela. Na prednjoj strani uređaja dominira 6,7 inčni ekran sa malim bočnim rubovima te malo većim gornjim i donjim obrubom. Iznad ekrana se smjestio poprilično tanki otvor za slušalicu. Ono što će te prvo zamijetiti kod ovog uređaja je da je ekran malo izdužen te 2 rupe za prednje kamere u gornjem lijevom kutu ekrana. Stražnja strana uređaja je izrađena od plastike koja je visokog sjaja, tako da će na njoj ostajati otisci prstiju. Pojedini konkurenti nude i staklene poleđine, no veliki dio korisnika svoje mobitele drži u maskicama pa plastičnu poleđinu ne smatramo minusom. I po pitanju kamera, Motorola je u skladu sa trendovima. Tako su 4 stražnje kamere smještene u kvadratični modul koji je blago izdignut od stražnje strane uređaja. Pored modula kamera se nalazi bljeskalica sa 2 LED-ice a na prvi pogled malo vuče na xenon bljeskalicu. Poleđina je blago zaobljena prema bočnim stranicama uređaja.

Bočne strane uređaja su napravljene od plastike a kutovi uređaja su tek blago zaobljeni. Na lijevoj strani se nalazi tipke za glasnoću ispod koje se smjestila tipka za paljenje uređaja koja služi i kao čitač otiska prsta. Ovako rješenje smo vidjeli kod pojedinih drugih proizvođača. Sama tipka je utisnuta u bočnu stranicu uređaja kako ne bi došlo do slučajnog pritiska. Na lijevoj strani uređaja se nalazi utor za nanoSIM i memorijsku karticu te tipka za Google assistant, dok se na donjoj strani uređaja nalazi 3,5mm utor za slušalice, USB Type-C utor te zvučnik.

Iako je su bočne strane kao i stražnja strana napravljene od plastike, uređaj ostavlja dojam da je jako dobro i čvrsto napravljen, te nismo primijetili nikakvo škripanje prilikom testa. Mobitel jako dobro leži u ruci a zbog zaobljenih rubova nije naporan ni kod dužeg korištenja, a sami mobitel nije toliko sklizak kao konkurenti sa staklenom poleđinom. Ako želite zaštiti mobitel, Motorola isporučuje i prozirnu silikonsku maskicu koja odlično pristaje mobitelu.

Zaslon

Moto G 5G Pro dolazi sa poprilično veliki LTPS IPS LCD ekranom dijagonale 6,7 inča sa rezolucijom 1080 x 2520 piksela, a osvježenje ekrana je 90 Hz te ima podršku za HDR. Kada vidite mobitel shvatite da je ekran nešto izduženiji nego kod konkurencije, i ne radi se o optičkoj varci. Ekran ima omjer stranica 21:9 što smo dosad viđali jedino kod Sony mobitela. Gustoća ekrana iznosi 409 ppi. Zbog brzine osvježavanja od 90Hz listanje sadržaja kao i kretanje kroz postavke djeluje vrlo fluidno i glatko.

Mobitel na testnom uređaju je među boljim IPS ekranima iako u pojedinim segmentima još uvijek malo zaostaje za AMOLED-om, ali to ne znači da Moto G ima loš ekran. IPS LCD ekran je već postao standard u ovoj kategoriji mobitela dok se povećava i broj konkurenata sa AMOLED ekranima. Sami prikaz na ekranu je vrlo dobro i sa dobrim osvjetljenjem, no prilikom gledanja sadržaja na suncu prikaz nije najsvjetliji. Prikaz boja je dobar pod uvjetom da u postavkama prebacite na „prirodne“ boje, jer su „zasićenom“ načinu neke boje i previše naglašene. Kutovi gledanja su vrlo dobri.

Pošto se radi IPS ekranu, ovaj uređaj ne posjeduje klasični Always-ON ekran koji bi bio prikazan cijelo vrijeme rada uređaja, no postoji opcija da se na ekranu prikaže sat i obavijest kada podignete uređaj ili kada vam dođe nova poruka/mail. No više o ovoj opciji u nastavku.

 

Performanse

Motorola Moto G 5G Pro dolazi sa vrlo popularnim procesorom za 5G uređaje ovog ranga. Tako se ispod poklopca nalazi Qualcomm Snapdragon 765 procesorom izrađenim u 7nm tehnologiji. Procesor posjeduje 8 jezgri i to 1x 2,3 GHz Kryo 475 Prime, 1x 2,2 GHz Kryo 475 Gold i 6x 1,8 GHz Kryo 475 Silver. Za grafiku se brine Adreno 620 GPU. Testni mobitel dolazi sa 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije a korisniku je dostupno oko 109 GB. Memoriju možete proširiti putem microSD memorijskih kartica.

Na brzinu rada uređaja nemamo nikakvih zamjerki te sve radi glatko, pokretanje zahtjevnijih igrica ne predstavlja problem a samo igranje teče bez trzaja. Prilikom intenzivnijeg korištenja nismo primijetili nikakvo zagrijavanje.

Tijekom testa, uređaj smo podvrgnuli i sintetičkim testovima, a rezultati su u skladu s specifikacijama uređaja i kategorije u koju je smješten.

Da bi uređaj radio brine se baterija kapaciteta 5000 mAh. Motorola na pakiranju navodi da bi baterija trebala trajati danima, naravno ovisno o korištenju. Tijekom testa koristili smo dvije SIM kartice, obavili dosta razgovora, imali sinkronizirana 2 e-maila, dopisivali se putem Vibera i Whatsappa, fotografirali, igrali igrice, surfali internetom i gledali youtube, a sa takvim režimom, baterija nam je izdržala malo preko 1 i pol dana. Sa malo slabijim korištenjem uređaja baterija bi vam mogla sa jednim punjenjem izdržati 2 dana. A kada se baterija isprazni, uređaj podržava 20W brzo punjenje.

Kamere

Moto G 5G Plus dolazi sa čak 5 kamera i senzorom dubine, 3 kamere na stražnjoj strani i 2 na prednjoj strani.

Stražnje kamere su složene u kvadratični modul sa dvostrukom LED bljeskalicom pored. Glavna kamera je 48 megapikselna širokokutna kamera sa f/1,7 i elektroničkom stabilizacijom, druga kamera je 8 megapikslena ultraširokokutna sa f/2,2 i kutom od 118°, dok je treća kamera 5 megapiskelna macro kamera sa f/2,4 i autofokusom. A tu je i 2 megapikselni senzor dubine. Sve tri kamere podržavaju HDR.

Sučelje kamere je dosta jednostavno te nudi sve potrebne postavke, a sa samo dva pritiska možete prebaciti sa automatskog na ručni način. U ručnom načinu rada možete podesiti fokus, balans bijele boje, ISO vrijednost, ekspoziciju i brzinu okidača. Glavna i šriokokutna kamera podržavaju ručni način. Na donjem dijelu uređaja se nalaze tipke za prelazak sa foto na video snimanje kao i tipka za druge načine fotografiranja. Tako možete odabrati portret, izrezak, macro, spot boja, noćni prikaz, Cinemagraph (za izradu GIF-ova), panorama i filter uživo. Za video snimanje je moguće odabrati macro, usporedno, protok vremena ili AR naljepnice.

Iako prednja kamera ima 48 MP, fotografije se snimaju u rezoluciji od 12 megapiksla sa pixel-binned modom. Kvaliteta fotografija u dnevnim uvjetima je vrlo dobara, sa jako dobrim povratom boja i dinamičkim rasponom te vrlo dobrim kontrastima i jako malo šuma.

Ultraširokokutna kamera daje pristojne rezultate u dnevnim uvjetima sa dobrom povratom boja i dobrim kontrastima, ali sa dosta manje detalja.

Mobitel ima mogućnost snimanja i portreta, a fotografije u uvjetima dobrog osvjetljenja su dosta dobra, no zamućenje pozadine pomalo „fula“ objekt koji je u fokusu, a sa smanjenjem svjetlosti primjetan je šum.

Fotografije snimljene u noćnim uvjetima u automatskom načinu ipak zaostaju za dnevnim fotografijama. Primjetna je šum, manjak detalja te nešto lošiji povrat boja. Stvar se poboljšava ako uključite noćni način te će tada dobiti fotografije sa više detalja i boljim bojama te manje šuma.

Ultraširokokutna kamera nema podršku za noćno snimanje pa su fotografije snimljene sa ovom kamerom imaju primjetan šum, isprane boje i lošije kontraste.

Macro kamera posjeduje autofokus što rezultira dosta dobrim fotografijama u dnevnim uvjetima, sa dosta detalja i dobrim uzvratom boja.

Na prednjoj strani uređaja se nalaze 2 kamere, jedna je 16 megapikslena f/2,0 dok je druga širokokutna 8 megapikslena kamera sa f/2,2 i kutom od 118°. Fotografije snimljene sa ovim kamerama su dosta dobre sa dosta detalja i dobrim uzvratom boja. Ultraširokokutna kamera daje također dobre fotografije ali fotografije ispadaju malo „mekše“ tj sa malo manje detalja.

Mobitel ima mogućnost snimanja i video zapisa u 4K rezoluciji sa 30fps, te 1080p video zapisa sa 30 i 60 fps. Snimljeni video je vrlo dobar, sa dobrim kontrastima i dobrim uzvratom boja a same snimke su i vrlo oštre.

Glavna kamera spada među bolje u ovom segmentu pogotovo kada uključite noćni način, kao i macro kamera sa autofokusom.

4.7/5 - (18 votes)
1 | 2
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1