TESTOVI

Hello Moto

Motorola Moto G 5G Plus

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

4.7/5 - (18 votes)

Operativni sustav i sučelje

Motorola Moto G 5G Pro dolazi sa čistim Android 10 operativnim sustavom uz tek nekoliko sitnih izmjena koje je Motorola unijela.

Ranije smo spomenuli da uređaj nema Always-On ekran ali ima mogućnost prikaza vremena i obavijesti kada podignete uređaj ili kada vam dođe obavijest.

Zanimljiva je opcija da na ovom ekranu možete brzo pregledati poruku/mail koji vam je stigao, tako da ne morate otključavati uređaj osim ako ne želite odgovoriti. Isto vrijedi i ako imate propušteni poziv. Pritiskom na ikonu možete vidjeti tko vas je zvao te možete povlačenjem ikone uzvratiti poziv ili poslat SMS poruku. Ovakva integracija za obavijesti i pozive nam se sviđa jer će te manje otključavati mobitel.

Zaslon zaključavanja je prilično standardan te nudi prikaz sata i obavijesti te prečace za pokretanje Google Assistante i kamere.

Za sigurnost mobitela i otključavanje je moguće podesiti otisak prsta ili prepoznavanje lica. Tijekom testa se otključavanje sa otiskom prsta pokazalo kao znatno brže rješenje, pogotovo u uvjetima slabijeg osvjetljenja.

Čitač otiska prsta se nalazi na bočnoj strani, te je relativno malen, tj uzak, u odnosu na čitače smještene na stražnjoj strani. Ovakvu implementaciju smo viđali i kod pojedinih Sony i Samsung uređaja. Premda je čitač otiska prsta dosta malen, očitavanje prsta radi dosta brzo, ali nam se znalo desiti da nam nije uvijek očitao otisak. No nakon malo privikavanja i korištenja mobitela čitač otiska je radio puno točnije, a i dojma smo da čitač radi radi točnije ako malo stisnete tipku za paljenje a ne samo prislonite prst.

Drugi način otključavanje je putem prepoznavanja lica. Snimanje lica traje dosta kratko te je moguće u opcijama podesiti da se mobitel otključava kada ga dignete i pogledate. Otključavanje putem prepoznavanja lica je dosta brzo, ali u uvjetima dobrog osvjetljenja. Za razliku od konkurenata, mobitel se putem prepoznavanja lica neće otključati ako na licu imate masku.

Kada ste otključali mobitel dolazite do već poznati početnih zaslona na koje je moguće postavljati widgete i aplikacije, a krajnje lijevi ekran je rezerviran za Google sažetke. Na glavnom početnom zaslonu dočekati će vas dobro poznati okrugli Motorolin widget sata i vremenske prognoze. Već standardno, povlačenjem prsta prema dolje otvaraju se obavijesti i brze postavke a povlačenjem prema gore sve aplikacije.

Kada otvorite ladicu sa svim aplikacijama, primijetit će te da je Motorola instalirala samo dvije aplikacije i to „Pozadine“ u kojoj možete odabrati pozadine za zaslon zaključavanja i početne zaslone te „Moto“ koja vam olakšava podešavanje pojedinih postavki i prilagoditi uređaj vašim željama.

Kada uđete u postavke uređaja, promjene su minimalne. Na vrhu se nalazi „skočni“ izbornik za geste koji vas vodi u Moto aplikaciju. Osim toga, ostatak postavki je više-manje identičan kao na čistom Androidu osim pokoje postavke oko ekrana (boje prikaza, stilovi tj izgledi ikona i boje).

Jedna od zanimljivosti koju je Motorola ugradila je prečac za aplikacije koji se pokreće dvostrukim tapkanjem po tipki za paljenje uređaja. U ovaj preča je moguće dodati do 6 aplikacija. Vrlo zanimljivo rješenje te možete brzo doći do vaših omiljenih aplikacija bez da listate po ekranima ili ladici sa aplikacijama.

Mobitel također posjeduje i “Game mode” koji se auotmatski pokreće kada pokrenete igricu, te vam se prikaže mali krug sa postavkama na ekranu. U tim postavkama možete uključiti ili isključiti obavijesti tijekom igranja.

Ovaj mobitel posjeduje jedan zvučnik smještan na dnu uređaja. Sami zvučnik je dosta glasan i kvalitetan. Prilikom testa nismo primijetili nikakvu distorziju zvuka. Motorola je odlučila ostaviti i 3,5mm utor za slušalice tako da možete dobiti još kvalitetniji zvuk.

Zaključak

Motorola Moto G 5G Pro je velika uzdanica u srednjoj kategoriji uređaja s kojom se ovaj proizvođač planira polako vratiti stare staze slave. A nakon korištenja ovog uređaja, moramo reći da je Motorola na dobrom putu. Testirani uređaj nudi vrlo dobre specifikacije, dobre kamere u dnevnim uvjetima i vrlo dobru bateriju kao i kompetitivnu cijenu za ovaj rang mobitela. No postoji i poneka sitnica koja bi se mogla poboljšati, poput širokokutne kamere, AMOLED ekrana te možda i malo boljih materijala izrade. No, bez obzira na to, ovaj uređaj predstavlja vrlo dobar omjer uloženog i dobivenog.

4.7/5 - (18 votes)
1 | 2
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

TEST: Samsung Galaxy Z Fold6

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1