TESTOVI

U vrhu srednje klase

Nokia 7.2

Nova Nokia prati trendove dizajna, ima robusan dizajn i nudi iskustvo čistog Androida
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Nakon nedavno testirane Nokie 6.2 u ruke nam je došao još jedan predstavnik tvrtke HMD Global, Nokia 7.2. Vizualno je lako zamijeniti ova dva modela, ali 7.2 ima nešto bolje specifikacije kao i malo drugačije boje kućišta, kao i nešto viša cijena. Za razliku od manjeg modela 6.2, ovaj uređaj cilja na klasu iznad.

Dizajn i kvaliteta

Nokia 7.2 prati trendove na tržištu, pa za razliku od „manjeg“ modela, ovaj uređaj ima stražnju stranu na kojoj se „prelijevaju“ boje a stražnja strana je zaštićena Gorilla Glass 3 od ruba do ruba uređaja. Testirani uređaj je bio u zelenoj boji zbog koje ovaj uređaj malo odskače od drugih mobitela, a također je dostupan i u crnoj i srebrnoj boji. Na stražnjoj strani je također trendovski smješten modul sa 3 kamere i LED bljeskalicom. Nažalost, cijeli modul je izbočen par milimetara iznad kućišta što bi za uzrok moglo imati ogrebotine na istome. Ispod navedenog modula je smještan čitač otiska prstiju, a njegovu izvedbu i položaj moramo pohvaliti. Na desnoj strani aluminijskog okvira se nalaze tipke za glasnoću i tipka za paljenje/gašenje, koja ujedno služi i kao svijetlo za obavijesti, dok se na lijevoj strani uređaja nalazi tipka za Google Assistant. Na gornjoj strani se nalazi 3,5 mm utor za slušalice, dok se na donjoj strani nalazi mikrofon, USB Type-C te zvučnik.

Sprijeda dominira 6,3 inčni ekran sa „obrubom“ prednje kamere na vrhu ekrana. Iznad se nalazi tanka i dugačka rešetka slušalice a na nešto većem donjem rubu Nokia logo. Obrub oko ekrana je malo veći za razliku od konkurencije.

Nokia 7.2
Poleđina

Rubovi uređaja su blago zaobljeni, no prednja i stražnja strana (prema okviru) su ravne. Zbog toga uređaj odaje dojam da je malo deblji nego što zapravo je, a zbog velike ravne staklene površine straga je i sklizak kada se koristi jednom rukom. No uređaj u cijelosti odaje dojam čvrstoće i jako kvalitetne izrade.

Zaslon

Nokia 7.2, kao i manji brat, ima 6,3 inčni ekran sa rezolucijom 1080 x 2280 piksela i podrškom za HDR10. Gustoća ekrana je 409 PPI. Vidljivost na suncu je jako dobro, pogotovo kada uključite automatsko osvjetljenje, te nećete imati problema sa pregledavanjem sadržaja i za sunčanijih dana. Kontrasti i kutovi gledanja su jako dobri, a prikaz boja dobar. U direktnoj usporedbi sa konkurencijom sa AMOLED ekrana vidljivo je da je prikaz boja za nijansu slabiji. Bez obzira što koristi IPS LCD ekran, ovaj uređaj posjeduje i svojevrsni ambijentalni prikaz koji se uključuje kada dobijete poruku te prikaže ikonu aplikacije, naziv pošiljatelja te sat. Također, moguće je uključiti i „Noćno svjetlo“ iliti filter plave boje koje prigušuje osvjetljenje te mijenja boju ekrana kako bi vam se oči manje naprezale prilikom gledanja u ekran po noći i u mraku.

Performanse

Za razliku od manjeg brata, Nokia 7.2 dolazi sa nešto jačim Qualcomm Snapdragon 660 procesorom koji se sastoji od 4×2,2 GHz Kyro 260 Gold i 4×1,8 GHz Kyro 260 Silver jezgri, dok za grafiku brine Adreno 512. Također, testni uređaj posjeduje 6 GB radne memorije i 128 GB interne memorije, od čega je korisniku dostupno oko 105 GB.

Ukoliko to nije dovoljno, memoriju možete proširiti sa microSD memorijskom karticom koja se može staviti u utor sa 2 nano SIM kartice.

Premda se radi o procesoru starije generacije (izveden u 14 nm tehnologiji), na uređaju smo bez većih problema igrali i zahtjevnije igrice. Na sintetičkim testovima, ovaj uređaj zaostaje za novijom konkurencijom, ali ne puno. U svakodnevnom korištenju, ako niste pretjerani power user, to nećete osjetiti.

Kamere

Po pitanju kamera, Nokia se drži trenda te se na stražnjoj strani nalaze 3 kamere, glavna kamera sa 48 megapiskela, širokutna sa f/1,8, te 8 megapikselne ultraširokokutne sa f/2,2 i 5 megapiskelnog  dubinskog senzora sa f/2,4.

Modul stražnjih kamera
Modul stražnjih kamera je izbočen par milimetara iznad kućišta. Ispod modula je čitač otiska prsta

Glavna kamera je dnevnim uvjetima i sad dosta svjetla dosta dobra, rekli bi smo u prosjeku klase, sa dobrim kontrastima i bez puno šuma. Nešto šuma je primjetno kod fotografiranja sa ultraširokom kamerom. Portreti, tj „bokeh“ efekti su jako dobri, a objekt fotografiranja je dobro fokusiran. Premda se u načinima snimanja može odabrati i noćni način, fotografije su nešto lošije nego kod konkurencije i imaju jako puno šuma.

Postoji također i Pro način fotografiranja u kojem možete podešavati balans bijele boje, način fokusiranja, ISO vrijednost, brzinu zatvarača i ekspoziciju. Od drugih postavki tu je i HDR te mogućnost snimanja u RAW formatu. Uređaj ima mogućnost snimanja i video zapisa u 4K rezoluciji sa 30 FPS-a. Snimke su dobre u dnevnim uvjetima dok kvaliteta, kao i kod fotografija pada u noćnim uvjetima.

Prednja, tj selfie kamera ima rezoluciju 20 megapiskela sa f/2,0 i mogućnošću HDR-a. Fotografije snimljene sa prednjom kamerom su solidne u dnevnim uvjetima i u rangu sa konkurencijom.

Primarna kamera
Slikano primarnom kamerom
ultraširoka kamera
Slikano ultraširokom kamerom
Noćni način
Slikano sa glavnom kamerom i noćnim načinom

Operativni sustav

Nokia 7.2 je „član“ Android One sustava, što u prijevodu znači da na mobitelu dolazi gotovo čisti Android sustav, te su osigurane nadogradnje bar slijedeće dvije godine. Na mobitelu je instaliran Android 9.0 Pie, a u kombinaciji sa čistim „sustavom“ i procesorom sve radi glatko i bez zastajkivanja.

Sučelje

Kao što smo ranije spomenuli, ovaj uređaj dolazi sa „čistim“ Androidom, tj bez ikakvih korisničkih sučelja dodanih od strane proizvođača na Android. Na dnu ekrana se nalazi Home tipka i back tipka. Kratkim povlačenjem od dna ekrana se prikazuju zadnje aplikacije i na dnu predložene aplikacije i Google search. Dužim povlačenjem sa dna ekrana se otvara ladica sa svim aplikacijama koje su instalirane na uređaju.

Bez obzira što se radi o čistom Androidu i dalje je moguće dodavati razne widgete i prečace aplikacija na početne zaslone. Povlačenjem sa vrha ekrana ili prelaskom prsta prema dolje po čitaču otiska otvaraju se brze postavke i obavijesti. Za pregledavanje fotografija se koriste Google fotografije. Aplikacija telefon je podijeljena u kategorije Favoriti, Najnovije i Kontakti dok se numerička tipkovnica pokreće pritiskom na malu ikonicu. Kvaliteta zvuka je bez zamjerki dok bi glasnoća mogla biti mrvicu jača.

Kako smo spomenuli, ovaj uređaj posjeduje stražnje postavljeni čitač otiska prstiju koji radi jako dobro i brzo, te tijekom korištenja nismo imali problema sa njim. Pored njega tu je i mogućnost otključavanja mobitela putem prepoznavanja lica. Premda početno podešavanje traje jako kratko ovaj način je prilikom testa se pokazao dosta sporijim od čitača prsta te nije uvijek prepoznao lice.

Nokia 7.2 posjeduje jedan zvučnik postavljen na dnu uređaja koji je dosta glasan, ali prilikom slušanja glazbe na višoj glasnoći čuje se distorzija i nedostatak niskih tonova, tako da bi za slušanje glazbe bila preporuka nabavka boljih slušalica.

Mobitel dolazi sa 3500 mAh baterijom i 10W punjačem, a za punjenje do 100% potrebna su oko 2h. Trajanje baterije je prosječno, te će vam uz nekoliko poziva, sinkronizaciju 2 maila, dopisivanje putem Whatsappa i Vibera te gledanja filmića na Youtubeu izdržat 1 dan.

Zaključak

Zanimljivog izgleda (stražnja strana u testiranoj zelenoj boji) te jako dobre kvalitete izrade, sa solidnim performansama i dobrom brzinom u svakodnevnom radu i pristojnom kamerom u dnevnim uvjetima, kao i dobar i precizan ekran, Nokia 7.2 je cjenovno pozicionirana uz bok Samsunga A51, ali nudi više RAM-a (6GB naspram 4GB kod A51, za tu cijenu). Ono što zamjeramo su nešto lošije noćne snimke kao i lošija kvaliteta zvučnika, no kome to nije bitno, biti će izuzetno zadovoljan ovim zanimljivim uređajem.

string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1