TESTOVI

Broj 1

Samsung Galaxy S23 Ultra

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

4.7/5 - (4 votes)

Kamere

Samsung S23 Ultra je i ove godine zadržala isti broj kamera na stražnjoj strana, ali je glavna kamera doživjela sitno poboljšanje. Glavna kamera ove godine broji 200 MP, sa f/1,7, Laser AF-om te poboljšanom optičkom stabilizacijom. Ultraširokokutna kamera je IMX564, te i dalje ima 12 MP sa f/2,2 te pokriva kut od 120°. Pored toga, tu su još dvije zoom kamere od 10 MP. Prva ima 3x optičko uvećanje sa f/2,4 i optičkom stabilizacijom dok je druga periskopska kamera sa 10x optičkim uvećanjem sa f/4,9 i optičkom stabilizacijom.

Prednja odnosno selfie kamera na ovom modelu ima manje megapiksela te sada broji 12 MP sa f/2,2 i autofokusom.

Sučelje kamere je poznato i sa drugih Samsung uređaja, te ukoliko ste već koristili neki Samsung mobitel, snaći će te se odmah.

Na lijevoj strani se nalaze brze postavke dok se na desnoj strani, pored okidača nalazi izbornik za načine rada kamere. Način rada kamere je moguće složiti prema vlastitim željama, ovisno o tome koje načine rada najčešće koristite. Na desnoj strani se nalazi izbornik za prebivanje između 0,6x (ultraširokokutna kamera), 1x (glavna kamera), 3x (telefoto) i 10x (periskopska kamera). Pritiskom na neko od uvećanja se otvara izbornik u kojem je moguće odabrati i 2x, 30x i 100x uvećanje.

Glavna kamera, iako ima 200 MP, daje fotografije u rezoluciji od 12 MP, a mobitel spaja 16 piksela u 1, pa je zato rezolucija niža. No u postavkama možete odabrati da se fotografije snimaju u punoj rezoluciji od 200 MP, no kada stisnete okidač, potrebna je koja sekunda da se snimi fotografija u punoj rezoluciji.

Sučelje kamere je poznato sa drugih Samsung uređaja te tu nema puno promjena. Na vrhu se nalaze ikone za postavke, bljeskalicu, brojač, snimanje fotografije u pokretu. Pri dnu se nalazi izbornik izbor kamere (ultraširokokutna, glavna ili telefoto), te lista sa načinom rada kamere. Redoslijed načina rada, tj liste je moguće podesiti i prilagoditi ovisno o tome što najviše koristite. Tu su i dodani načini rada kamere, a pored profesionalnog načina rada trebamo spomenuti i „Expert RAW“ način.

Profesionalni način rada omogućava da promijenite razne postavke poput balansa bijele boje, fokusa, ekspozicije, brzine okidača i ISO vrijednost. Ovaj način je dostupan za sve 4 kamere.

Expert RAW način također nudi mnoštvo podešavanja a tu je i mogućnost spremanja fotografija u JPEG i DNG formatu koji možete poslije naknadno obrađivati.

U dnevnim uvjetima, glavna kamera daje odlične fotografije. Boje su izražene, malo i toplije, a sjene su nešto svjetlije. Dinamički raspon je odličan, a šum neprimjetan. Količina detalja na fotografijama je jako dobra, a fotografije su jako oštre čak i na rubovima. Fotografije snimljene u rezoluciji od 50 MP su vrlo dobre i imaju malo više detalja, dok je kod fotografija u punoj rezoluciji primjetan blagi pad dinamičkog raspona a i potrebno je par trenutaka više da se fotografija snimi.

Portreti snimljeni sa glavnom kamerom su odlični, sa puno detalja, jako oštri te boljim prijelazom između objekta snimanja i pozadine.

Ultrašrikokutna kamera daje vrlo dobre fotografije u dnevnim uvjetima sa jako dobrim dinamičkim rasponom te puno detalja i dobrim uzvratom boja. Zahvaljujući autofokusu sa ovom kamerom je moguće snimiti i jako dobre macro fotografije.

Zoom kamere u dnevnim uvjetima daju vrlo dobre fotografije sa dobrim uzvratom boja i jako dobrim dinamičkim rasponom. Fotografije djeluju nešto svjetlije te imaju dosta detalja, a sa povećanjem zoom-a povećava i količina šuma. No fotografije su i dalje jako iskoristive

Fotografije snimljene glavnom kamerom u noćnim uvjetima su odlične sa jako puno detalja, dobrim dinamičkim rasponom te vrlo dobrim uzvratom boja. Ako se fotografije snimaju sa „noćnim načinom“, šuma je još manje a pojedine boje su naglašenije.

Ultraširokokutna kamera u noćnim uvjetima daje pristojne fotografije sa pristojim dinamičkim rasponom te sitno primjetnim šumom u tamnijim dijelovima, dok uzvrat boja nije na razini glavne kamere i zoom kamera. No fotografije su svakako iskoristive sa dosta detalja.

Zoom kamera u noćnim uvjetima je bolje koristiti sa „noćnim načinom“ jer se kvaliteta fotografija poboljšava, te je dinamički raspon dobar kao i uzvrat boja a količina detalja je sasvim pristojna. U tamnijim dijelovima je ipak primjetan šum.

Glavna kamera ima mogućnost snimanja i 8K video zapisa sa 24/30 fps, a tu je i mogučnost snimanja i video zapisa u 4K sa 30/60 fps. Zbog jako dobre kamere i video snimke su na jako visokom nivou a kvaliteti pridonosi i odlična optička stabilizacija. Prilikom testa, više su nam se svidjeli video zapisi snimljeni u 4K nego u 8K rezoluciji. Video zapisi imaju dobar dinamički raspon kao i vrlo dobar uzvrat boja. Možda je više stvar marketinga, ali o sposobnostima ovog mobitela govori i to da je direktor Ridley Scott snimio kratki film sa S23 Ultrom.

Prednja kamera, iako sada ima manju rezoluciju, daje odlične fotografije u dnevnim uvjetima sa jako dobrim uzvratom boja i dobrim dinamičkim rasponom.

 

Zaključak

Samsung je sa novim S23 Ultra modelom opet potvrdio da je i dalje broj 1 top model u svijetu Androida. Vrhunske specifikacije trebaju biti popraćene i odličnom vanjštinom, kamerama kao i specifičnostima poput S-Pen-a i pojedinih softverskih mogućnosti. A upravo sve te točke S23 Ultra ispunjava. Istina, može se pronaći i neki sitni nedostatak poput nešto sporijeg punjenja, nedostatka punjača u prodajnom paketu ili visoke cijene te možda nešto veće debljine samog uređaja. Iako uređaji na tržištu nude puno brže punjenje, Samsung to kompenzira sa jako dobrom autonomijom te mogućnošću bežičnog punjenja.

Ako je prošlogodišnji model S22 Ultra potaknuo sumnju, S23 Ultra je samo potvrdio da možemo lagano zaboraviti na Note seriju mobitelu. Tim više jer sa malo izmijenjenim dizajnom ovaj model pomalo podsjeća na prethodne Note uređaje. No ti i ne smatramo lošim, pogotovo jer je Note bio mrvicu iznad S serije, a sada je sve dobro ujedinio u Ultra model.

Početna cijena za model sa 8 GB RAM-a i 256 GB interne memorije je 1.449 €, što je dosta. No u isto vrijeme dobivate odličan mobitel sa svojim specifičnostima i prednostima.

 

4.7/5 - (4 votes)
1 | 2 | 3
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

TEST: Samsung Galaxy Z Fold6

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1