TESTOVI

Broj 1

Samsung Galaxy S23 Ultra

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

4.7/5 - (4 votes)

Operativni sustav i sučelje

Novi mobitel dolazi sa novom verzijom Androida i blago osvježenim One UI korisničkim sučeljem. Tako na novoj S23 Ultri dolazi Android 13 te One UI 5.1.

Novo Samsungovo sučelje donosi sitna poboljšanja u odnosu na prethodnu verziju, a vidljiva su pojedinim vizualnim dijelovima. Poboljšani su kontrasti u sustavu, nove ikone a tu su i palete boja koje je moguće birati ovisno o pozadini.

Ako je uključen, prvi zaslon koji vidite na mobitelu je Always-On. Radi se o jednom od najboljih prikaza na Android uređajima te ima dosta mogućnosti podešavanja prikaza. Moguće izabrati od načina prikaza, izgleda sata, prikaza obavijesti ili odabrati fotografiju koja se prikazuje iza sata.

Zaslon zaključavanja je već dobro poznat a osim prikaza sata i obavijesti nudi i mogućnost prikaza raznih obavijesti. A u postavkama je moguće i birati stil obavijesti na zaslonu zaključavanja.

Kada se napokon dođe do početnih ekrana, na iste je moguće već standardno dodavati aplikacije i widgete, te podesiti koliku mrežu želite, tj koju količinu ikonica možete postaviti na početne ekrane.

Krajnje lijevi ekran je rezerviran za Google Discover a moguće ga je uključiti ili isključiti, ovisno o tome da li koristite Discover ili ne.

Novost su „stogovi“ koje je moguće dodavati na početne zaslone. Stogovi su nešto što je Samsung preuzeo od iPhone-a, a radi se zapravo o više widgeta složenih u jedan prozor, tj widget. Zasad nekoliko aplikacija podržava stogove, no vjerujemo da će sa vremenom i broj aplikacija koji podržavaju stogove povećati. Korisnost ovih stogova ovisi od korisnika do korisnika.

Novi widget, koji isto tako uvelike podsjeća na onaj od iPhonea, ja za prikaz baterije mobitela kao i spojenih uređaja.

Novost su i „Načini i rutine“ koje je moguće prilagoditi različitim scenarijima korištenja mobitela, te odabrati kada će se koja „rutina“ pokrenuti, ovisno o vremenu, lokaciji ili kada se spoji neki uređaj putem Bluetootha. Za svaku rutinu je moguće odabrati i različitu pozadinu.

 

Naravno, tu je nešto što je ostalo od prethodnih uređaja, a to je „Edge panel“ koji ima mnoštvo mogućnosti prilagodbe i odabira raznih opcija. Nekima su ove opcije korisnike dok ih pojedini korisnici isključe da im ne smeta na početnom ekranu.

Onaj dio koji S23 Ultra model razlikuje od ostatka S23 serije je S-Pen te sva funkcionalnost oko istoga. S-Pen na ovom uređaju je „aktivan“ te posjeduje integriranu bateriju, žiroskop i Bluetooth povezivost. S-pen ima mnoštvo mogućnosti, kao što su zračne naredbe, a vjerojatno i najkorisnija mogućnost je snimanje fotografija sa S-Pen-om, tj pritiskom na tipku na njemu. Kada se S-pen izvadi iz kućišta (ako je mobitel otključan) moguće je odabrati što želite raditi sa njim a sami izbornik je moguće prilagoditi ovisno o potrebama, tj onome što najčešće koristite. Tu je i poboljšanja mogućnost prepoznavanja rukopisa.

Jedna od najkorisnijih opcija je svakako i mogućnost pisanja bilješki po zaključanom zaslonu, što smatramo iznimno korisno kada želite na brzinu nešto zapisati.

U nedostatku Note modela, na koje ćemo očito morati zaboraviti, S23 Ultra sa S-Penom se svako izdvaja od konkurenata koji mu dodaje dodatne mogućnosti po pitanju multitaskinga ili za pojedine poslovne korisnike.

Ovaj mobitel posjeduje ultrasonični čitač otiska prsta koji je smještan ispod ekrana. Pozicija samog čitača je odlična, no s obzirom na veličinu samog mobitela potrebno je koji dan privikavanja na njegov položaj. Svakako bi preporučili da se „spreme“ barem 2 otiska prsta s kojim otključavate mobitel, kako bi prepoznavanje radilo što bolje. Tijekom testa, kada smo imali samo jedan otisak prsta, tu i tamo mobitel nije dobro očitao prst zbog „krivog“ pozicioniranja prsta na čitač.

Performanse

Top model zaslužuje i najbolji procesor na tržištu. Dok je prošlogdišnja Ultra bila dostupna sa Exynos ili Snapdragon procesorom, ovisno o tržištu, za novi uređaj se Samsung odlučio samo za Qualcomm Snapdrgon procesor. Tako ispod poklopca kuca novi Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 procesor, koji je dodatno prilagođen Samsungu. Ovaj procesor u odnosu na „obični“ 8 Gen 2 ima nešto viši radni takt.

Procesor se sastoji od 8 jezgri, 1x 3,36 GHz, 2x 2,8 GHz, 2x 2,8 GHz i 3x 2,0 GHz. A tu je Adreno 740 GPU koji radi na 719 MHz u odnosu na standardnih 680 MHz.

U odnosu na prethodnika, izbačena je konfiguracija sa 128 GB interne memorije, tako da mobitel sada dolazi sa minimalno 256 GB interne memorije i 8 GB RAM-a, a u tom izvedbi ima 1 TB i 12 GB RAM-a. Testni uređaj je došao u konfiguraciji 12 GB RAM-a i 512 GB interne memorije od čega je korisniku dostupno oko 460 GB. I po pitanju memorije je napravljen korak naprijed jer ovaj mobitel koristi UFS 4.0 memoriju koja je još brža. A sve doprinosi brzini rada.

Kada se pogledaju specifikacije ovog uređaja, očekuju se vrhunske performanse. A to se pokazuje i u praksi. Na mobitelu sve radi odlično, bez i najmanje zastajkivanja ili trzaja, čak i prebacivanje između aplikacija je vrlo brzo. Brzini rada doprinosi i nešto optimiziranije korisničko sučelje. Pokretanje zahtjevnijih aplikacija ili igrica ne predstavlja baš nikakav problem, čak i sa više aplikacija u pozadini. Tijekom i nešto dužeg korištenja mobitela, nismo primijetili nikakvo zagrijavanje uređaja.

U Benhchmark testovima, S23 Ultra se smjestila na vrh ljestvica, što nas i ne čudi. Rezultati koje smo ostvarili su za oko 20% veći u odnosu na Z Fold 4 sa prošlogodišnjim Snapdragon 8+ Gen 1 procesorom.

Po pitanju baterije, Samsung je odlučio ostaviti bateriju kapaciteta 5000 mAh što je istovjetno prethodnom S22 Ultra modelu. No u kombinaciji sa nešto boljim procesorom, sama autonomija baterije je nešto bolja nego kod prethodnika.

Tijekom testa nam je baterija, sa ekranom postavljenim na najvišu rezoluciju, trajala oko 1,5 radni dan. Bez potrebe za dopunjavanjem. To je uključivalo dvije SIM kartice, konstantnu sinkronizaciju 2 e-maila, nekoliko poziva, snimanja fotografiranja, surfanja internetom, gledanja Youtebe filmića, korištene S-Pen-a i slično. Sa nešto skromnijim korištenjem bilo bi moguće izgurati do 2 radna dana. No i sa dosta intenzivnijim korištenjem, bez problema će te na jednom punjenju izgurati dan od jutra do mraka. Svakako pohvalno s obzirom na snagu uređaja i veličinu ekrana.

Ovaj mobitel podržava 45W brzo žičano punjenje koje će bateriju do 100% napuniti za oko 1h, a tu je i 15W bežično punjenje. U današnje vrijeme i puno jeftiniji mobiteli podržavaju znatno brže punjenje, no Samsung je uvijek imao nešto „sporije“ punjenje.

Ako imate viška kapaciteta baterija, a pametni sat ili bežične slušalice su prazne, na poleđini mobitela je moguće iste i dopuniti sa 4,5W reverzibilnim punjenjem. Ovu opciju posjeduju tek rijetki uređaji.

4.7/5 - (4 votes)
1 | 2 | 3
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1