TESTOVI

Samsung Galaxy Z Flip na velikom testu

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

3.6/5 - (5 votes)

Kamere

Dok su kod mnogih mobitela danas specifikacije kamera jedna od glavnih funkcija mobitela, kod ovoga to ipak nije slučaj. Fokus se primarno držao na dizajnu i novim tehnologijama zaslona, pa su kamere ostale jednake onima prošlogodišnjih modela.

 

Glavne kamere
Glavne kamere

No, prevarili biste se ako mislite da zato ne valjaju. Samsung se dugo godina diči odličnim kamerama koje konstantno nude jednaku kvalitetu rezultata te su prilično pouzdane da će svoj posao obaviti svaki puta, bez “promašaja” kod snimanja.

Glavna

Glavna kamera kod Galaxy Z Flip tako ima 12 megapikselni senzor te je riječ o standardnoj širokokutnoj kameri.

 

Glavna kamera večer2
Glavna kamera večer2

Pikseli su solidne veličine sa 1,4 µm što joj osigurava pristojne rezultate čak i u sumraku. U pomoć stiže i Samsungov softver koji će pokušati zagladiti zrnatost od lošeg osvjetljenja.

 

Glavna kamera noć
Glavna kamera noć

Smatramo da je kamera dovoljno dobra za sve uvjete te nudi pouzdane rezultate, iako nije na razini flagship mobitela koji izlaze u 2020. Godini.

 

Glavna kamera dan
Glavna kamera dan

Sa njom je moguće snimati video do maksimalno 4K rezolucije i 60 fps-a što je i dalje flagship razina kvalitete.

Ima optičku stabilizaciju slike za vrhunsku stabilnost video uradaka, a pomaže i pri slikanju fotografija.

Sekundarna

Druga kamera koja se nalazi na pozadini mobitela je ultraširoka kamera sa senzorom od također 12 megapiksela, no pojedini pikseli su manji sa 1,12 µm. To automatski znači i slabije performanse u lošijim svjetlosnim uvjetima.

 

Ultraširoka kamera
Ultraširoka kamera

S obzirom da ista količina piksela hvata veću sliku , oštrina se također gubi u usporedbi sa glavnom kamerom pa naknadno zumiranje neće imati tako dobre rezultate.

Senzor je kod većine ultraširokih kamera na mobitelima manji iz jednostavnog razloga što leće koje koristi kako bi dobio kut gledanja zauzimaju više mjesta. Implementacija se tako pretvara u balans izbočine kamere iz kućišta i veličine senzora, što je na kraju izazov kod većine mobilnih kamera.

Performanse su kamere sasvim pristojne, no rubovi slika nemilosrdno će biti razvučeni. To neće obradovati ljude uhvaćene u tom dijelu slike s obzirom da će biti razvučeni i to na nimalo laskav način.

Snimanje videa ovom kamerom s druge strane otvara veću perspektivu, no nedostaje optička stabilizacija te nema iste mogućnosti snimanja kao glavni senzor.

Slefie sa glavnom kamerom

Ono što preklopni dizajn nudi svakako je drugačiji pristup kamera straga. Zahvaljujući malenom ekranu, kada je mobitel preklopljen jednostavno dvaput pritisnite gumb za zaključavanje.

Pali se glavna kamera, a centralni dio slike prikazuje se na malenom AMOLED zaslenu pored kamera. Omogućuje vam da se optimalno namjestite, a tjerati će vas da udaljite mobitel do ispružene ruke kako bi dobro vidjeli kako se slikate.

 

Selfie glavnom kamerom
Selfie glavnom kamerom

To dodatno pomaće glavnoj kameri da vas uhvati što oštrije. Možemo vam reći da su rezultati ovakvoga slikanja daleko bolji od prednje selfiew kamere. Ako se slikate u večernjim uvjetima, smatramo da je obvezno slikati se ovako kada mobitel već nudi opciju, a rezultati su odlični.

Selfie kamera

Na temelju prijašnjeg odlomka pomislili biste da selfie kamera ne valja, no naravno ona ima također solidne performanse iako se ne može mjeriti sa stražnjim kamerama. Ono što selfie kameru dovodi do novih razina je mogućnost presavijanja mobitela.

Mobitel nema specifične stupnjeve pod kojima može stajati zakrivljen, već kako ga zakrenete, tako će stajati. Mogli bismo pričati o tome koliko je balansiranja trebalo u mobitelu da šarka bude toliko čvrsta, no bacimo se radije na kameru.

 

Selfie kamera
Selfie kamera

Mobitel je tako moguće zakrenuti i postaviti ga na stol te zatim uključiti selfie kameru i vrlo lagano snimati klipove ili pak razgovarati putem videopoziva. Mogućnosti su svestrane te potpuno mijenjaju način na koji možete koristiti mobitel.

Što se specifikacija tiče, 10 megapikselni senzor ima veličinu piksela od 1,22 µm što će uz solidno osvjetljeni ekran pružiti dobre rezultate u gotovo svim uvjetima.

Naravno, slike će biti nešto “mekše” od onih slikanih glavnom kamerom u lošim uvjetima. Softversko izoštravanje koje se odvija na selfie kameri moglo bi vam dati bolje rezultate po danu.

Selfie kamera ima fiksnu točku fokusa koju vam je najbolje pronaći slikanjem selfija i zapamtiti udaljenost ruke od lica. Tako ćete svaki puta dobiti idealno oštar selfie, a ta točka je najčešće negdje oko gotovo potpuno ispružene ruke.

 

Operacijski sustav

Galaxy Z Flip kao i ostali Samsung mobiteli koji izlaze u ovoj godini dolaze sa najnovijim operacijskim sustavom. Riječ je naravno o Androidu 10.0, dok je dizajn sučelja Samsungov OneUI 2.

Ako ste u posljednjih godinu dana imali neki Samsnugov mobitel znate o čemu pričamo. Samsung je puno pažnje posvetio svojem dizajnu, te se s razlogom smatra najpoliranijim. Vrlo je jednostavan za korištenje, a njegova intuitivnost neće vas dugo držati izgubljenima.

Dizajniran je kako bi maksimalno moguće olakšao korištenje mobitela jednom rukom, što se najbolje vidi po menijima. Kada otvorite primjerice postavke primijetiti ćete kako je cijela gornja strana zaslona prazna sa nazivom “Postavke”.

Specijalnost OneUI-ja

To je napravljeno kako niti prve opcije nikad ne bi bile predaleko od vašeg palca kojega najčešće držite na donjoj polovici zaslona.

I ostatak sustava tako je dizajnira, a Samsung se pobrinuo da ako zalutate u menijima na dnu ponudi opcije koje možda tražite. Možemo reći da pogode u 90% slučajeva s obzirom koliko postavki današnji Androidi imaju.

 

OneUI
OneUI

S obzirom na specifikacije ovoga mobitela, sustav je munjevito brz te stvarno nema nikakvih mana sa strane performansi.

Sa druge strane, Samsung želi da koristite njihove aplikacije u svakom aspektu korištenja mobitela, nudeći vam konstantno alternative za Googleove aplikacije.

Naravno imaju solidne performanse, no zna se gubiti kompatibilnost sa korisnicima koji ne koriste Samsung uređaje.

Povrh svega toga, kupnja pravog kabla je sve što vas dijeli od Samsung DEX iskustva koji sa monitorom pretvara vaš mobitel u pravu mobilnu radnu stanicu. Naravno, imajte uz sebe i bluetooth tipkovnicu.

3.6/5 - (5 votes)
1 | 2 | 3
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1