TESTOVI

Nepoznato a poznato

TCL 10 Pro

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Nova proizvođač na tržištu mobitela TCL je nedavno predstavio 3 mobitela srednje klase, 10 L, 10 5G i 10 Pro, a upravo zadnji model, koji predstavlja i njihovu perjanicu nam je stigao na test.

 

Dizajn i kvaliteta

TCL je tehnološka tvrtka koja na prvu zvučni nepoznato, ali će oni upućeniji znati da se radi o jednom od vodećih proizvođača TV uređaja, a također su proizvodili Alcatel i Blackberry mobitele.

Kako bi izašli iz sjene, odlučili su na tržište plasirati mobitel pod svojim nazivom, a odmah su predstavili 3 uređaja koji spadaju u srednju klasu. Prvi uređaj koji testiramo predstavlja njihov perjanicu i nosi naziv TCL 10 PRO.

Kada prvi put uzmete ovaj mobitel u ruku i pogledate ga sa svih strana, dizajn (osim rasporeda kamera) se čini dosta poznat, tj vuče na Samsungovu S/Note seriju od prije koju godinu sa zaobljenim ekranom.

A upravo je 6,47 inčni zakrivljeni ekran jedan od najvećih aduta ovog uređaja. Ekran na vrhu ima mali „izrez“ za prednju kameru iznad koje se smjestio otvor slušalice. Ekran prekriva gotovo cijelu prednju stranu uređaja a ispod ekrana se nalazi minimalno praznog prostora. Iako se radi o uređaju srednjeg cjenovnog ranga, sa stražnju stranu se nalazi staklena površina koja je također zaobljena prema rubovima mobitela. TCL po pitanju kamera ne zaostaje za konkurencijom, a 4 modula kamere su posložena u jednoj liniji te su u razini uređaja. Sa lijevu i desnu stranu kamera se nalazi po jedna LED bljeskalica koja tek neznatno viri iz stražnje strane kućišta. Moramo pohvaliti ovakav smještaj kamera jer kada uređaja stol, nema nikakvog klackanja.

Na lijevoj strani uređaja se nalaze tipke za pojačavanje/stišavanje glasnoće, a ispod se smjestila tipka za paljenje/gašenje uređaja, dok se na lijevoj strana nalazi programibilna tipka pomoću koje možete pokrenuti neku aplikaciju. Kada počnete koristiti uređaj ta tipka služi za pozivanje Google assistanta. Na gornjoj strani uređaja se nalazi IR port koji je već lagano otišao u zaborav na pametnim uređajima, a tu je i 3,5mm utor za slušalice. Na donjoj strani se nalazi hibridni utor za 2 nano SIM kartice ili 1 nano SIM i jednu microSD karitcu. Pored njega se nalazi USB Type-C priključak te mikrofon i zvučnik.

Obrub mobitela je napravljen od aluminija što odaje dojam skupljeg uređaja. Gornja i donja strana uređaja su ravne sa tek blagim zaobljenjem prema prednjoj i stražnjoj strani dok su bočne strane zaobljene u čemu veliku ulogu imaju prednja i stražnja strana uređaja koje su zaobljene. Sami rubovi uređaja su zaobljeni tako da uređaj jako udobno leži u ruci. Iako je uređaj napravljen od kombinacije stakla i aluminija, uređaj nije sklizak.

A ako vas je strah da se uređaj ne ogrebe, ne morate se bojati, TCL u pakiranju isporučuje i silikonsku maskicu koja savršeno odgovara te štiti ovaj mobitel sa svih strana te tek neznatno povećava dimenzije uređaja.

 

Zaslon

TCL 10 PRO dolazi sa 6,47 inčnim, zaobljenim AMOLED ekranom i rezolucijom od 1080 x 2340 piksela, sa omjerom stranica 19,5:9 i HDR10. Gustoća ekrana je 398 PPI.

Da TCL dosta polaže u ekran na ovom mobitelu je opcija NXTVISION u kojoj možete dodatno podesiti način prikaza na ekranu, tj poboljšati prikaz i SDR u HDR i odabrati temperaturu boja. Na sami ekran nemamo nikakvih zamjerki jer se radi o jako kvalitetnom AMOLED ekranu, a na tržištu u ovom cjenovnom rangu su rijetki uređaji koji nude AMOLED a ne IPS LCD ekran. Prikaz boja ja vrlo dobar, kao i kontrasti. Kutovi gledanja su također vrlo dobri, a vidljivost na suncu je jako dobra, tj pozadinsko osvjetljenje ekrana je jako dobro. Premda uređaj nema LED bljeskalicu za obavijestiti, posjeduje Always-On prikaz, a možete odabrati da se prikazuje cijelo vrijeme ili u određenom vremenskom periodu. Na always-on ekranu se prikazuje sat, vrijeme, postotak baterije te ikone za razne obavijesti. U postavkama je moguće birati između nekoliko različitih stilova ovog prikaza.

Performanse

TCL je model 10 Pro posjeduje Qualcomm Snapdagon 675 procesor koji se sastoji od 2×2,0 GHz Kryo 460 Gold i 6×1,7 GHz Kryo 460 Silver jezgri, a sami procesor je izrađen u 11nm tehnologiji. Za grafiku je zadužen Adreno 612 GPU. 10 Pro dolazi sa 6 GB radne memorije i 128 GB interne memorije od čega je korisniku dostupno oko 109 GB, a tu je u utor za microSD memorijske kartice te je moguće lako proširiti memoriju.

Specifikacije odgovaraju konkurenciji tog cjenovnog ranga, ako ne i nešto skupljim uređajima.

Na mobitelu dolazi instaliran Android 10 sa „laganim“ TCL UI korisničkim sučeljem i gore navedenim specifikacijama znače da uređaj radi bez ikakvih problema i zastajkivanja, a moguće je igrati i zahtjevnije igrice bez trzaja i bez da se uređaj zagrije.

Sintetički testovi daju očekivane rezultate te se ovaj mobitel smjestio u krugu konkurencije.

TCL 10 Pro dolazi sa baterijom kapaciteta 4500 mAh koja nije izmjenjiva a podržano je 18W brzo punjenje. Tijekom testa baterija nam je trajala između jednog i dva dana, ovisno o korištenju. Kada bi uređaj intenzivnog koristili za gledanje Youtube videa, telefoniranje, slanje mailova te nešto intenzivnije igranje igrica, fotografiranjem, baterija nam je izdržala 1 dan. Sa nešto manje youtubea i igradnja igrica, uspjeli smo izvući gotovo 2 dana na jednom punjenju.

Kamere

TCL po pitanju kamera prati trendove te 10 Pro dolazi sa 4 kamere na stražnjoj strani i čak dvije LED bljekalice. TCL se odlučio za zanimljiv raspored kamera na stražnjoj strani. Sve kamere i bljeskalice su poredane u ravnoj liniji sa lijeva na desno. Ono što nam se svidjelo da su kamere u razini sa stražnjom stranom tj nisu izdignute. Na lijevoj i desnoj strani je po jedna LED bljeskalica koje tek minimalno „strše“. Izbor kamera je poprilično standardan za današnje vrijeme. Glavna kamera je 64 megapikslena, širokokutna kamera sa f/1,8 i PDAF, a uz nju se nalaze 16 megapikslena ultraširokokutna kamera sa f/2,4, 5 megapikslena macro kamera sa f/2,2 te 2 megapikselni dubinski senzor. Glavna kamera kao i širokokutna imaju HDR podršku. Premda je glavna kamera 64 megapikslna, fotografije se automatskom načinu snimaju od 16 ili 12  megapiksela, dok je za snimanje fotografija od 64 megapiksela potrebno odabrati tu opciju iz postavki a i tada je podržan HDR. Kvaliteta fotografija snimljenih u dnevnim uvjetima je u rangu sa konkurencijom. Fotografije snimljene sa glavnom i ultraširokom kamerom su jako dobre, uzvrat boja je vjeran, kontrasti su dobri, a šum je minimalan. Kamere posjeduju i „AI“ tj raspoznavanje scena, no u nekim slučajevima bi određene boje bile previše naglašene, te su nam se fotografije bez AI činile vjernije. Fotografije snimljene u noćnim uvjetima su nešto lošije u odnosu na dnevne uvjete, tj nešto je slabiji povrat boja i primjetan je veći šum. Fotografije snimljene sa ultraširokom kamerom su u jako slabim uvjetima su dosta loše, tj sa izrazito puno šuma, dok one snimljene glavnom kamerom daju fotografije u rangu konkurencije. Kako bi se stvari malo poboljšale, u opcijama je moguće odabrati Super night način snimanja a kvaliteta fotografija se značajno poboljšava. U sučelju kamere je moguće odbrati i PRO način fotografiranja te ručno podesiti ISO vrijednost, brzinu okidača, ekspoziciju. U sučelju je moguće odabrati usporeno snimanje, dugu ekspoziciju, panoramu, 64 megapikselnu fotografiju kao i supermakro fotografiranje. Za ovaj zadnji načni fotografiranja služi zasebna kamera, a fotografije snimljene u ovom načinu su dosta dobre u dnevnim uvjetima, sa dobrim uzvratom boja. Dubinski senzor radi u kombinaciji sa glavnom kamerom a snimljeni portreti su jako dobri.

Ovaj mobitel ima mogućnost snimanja i video zapisa u 4K rezoluciji sa 30fps i elektroničkom stabilizacijom. Snimke u dnevnim uvjetima su dosta dobre i bez zastajkivanja dok kvaliteta očekivano pada u lošijim uvjetima.

Prednja kamera je 24 megapikslena širokokutna sa mogućnošću snimanja 1080p video zapisa. Prednja kamera u dnevnim uvjetima daje dobre fotografije dok kvaliteta pada u uvjetima slabog osvjetljenja.

Za prednju i stražnje kamere možemo reći da spadaju u prosjek klase, dok „Super night“ način poboljšava noćne fotografije glavne kamere.

Super night
Super night
Macro kamera
Ultraširokokutna kamera – noć
Glavna kamera – noć
Glavna kamera
Ultraširokokutna kamera

 

Operativni sustav i sučelje

TCL 10 Pro dolazi sa Andorid 10 operativnim sučeljem preko kojeg je instalirano relativno lagano TCL UI korisničko sučelje.

Zaslon zaključavanja je jednostavan, uz prikaz sata nudi prikaz ikona za obavijesti te je moguće pokrenuti telefon ili kameru brzim povlačenjem sa lijeve ili desne strane zaslona zaključavanja. Kada otključate uređaj, dolazite do standardnih početnih zaslona na koje je moguće dodavati aplikacije i widgete, a pri samom početnom postavljanju uređaja je moguće odabrati da li želite sve aplikacije na početnim zaslonima ili želite ladicu sa aplikacijama. Ladica sa aplikacijama se otvara povlačenjem od dana zaslona, a brze postavke i obavijesti se otvaraju povlačenjem prema dolje po početnom zaslonu.

TCL UI donosi tek neznatne promjene u odnosu na čisti Android i dolazi sa tek nekoliko dodatno instalirani aplikacija poput ranije spomenute NXTVISION, a tu su još kompas, IR daljinski i TCL+. Promjene su vidljive u postavkama gdje se nalaze „napredne značajke“ u kojima je moguće: birati način navigacije (tipke ili geste, te raspored tipki), dupliciranje aplikacija, ali nije moguće duplicirati Viber a moguće je Whatsapp, odabrati različite geste za stišavanje zvona snimanje zaslona i slično, jednoručni način u kojem je moguće odabrati između više veličina ekrana u ovom načinu i slične postavke.

Pošto se radi o ekranu sa zakrivljenim zaslonom, tu je također i Edge bar, koji uvelike podsjeća na Edge panel od Samsunga, samo što je broj mogućnosti nešto manji. U Edge baru je moguće odabrati aplikacije koje želite da se prikazuju, pojedine kontakte ili pak ravnalo, a također je moguće podesiti i položaj rubne trake.

Aplikacija IR daljinski iskorištava već pomalo zaboravljeni IR port na mobitelu te nudi mogućnost upravljanja mnoštvom različitih uređaja različitih proizvođača, a postavljanje traje relativno kratko.

Također, tu je i opcija tamnog načina, tj tamne teme, koja dodatno štedni bateriju pošto se radi o uređaju sa AMOLED ekranom, a u tom prikazu je „izrez“ prednje kamere „skriven“.

TCL 10 Pro u skladu „zaštite“ prati trendove te nudi mogućnost otključavanja putem otiska prsta ili prepoznavanja lica. Čitač otiska prsta se nalazi ispod ekrana, a sama preciznost i brzina rada su kao i kod konkurentnih uređaja. Sama preciznost je nešto lošija nego kod čitača smještenih na stražnjoj strani, a sama brzina otključavanja je nešto sporija. Tijekom testa nam se znalo dogoditi da čitač nije prepoznao prst od prve te smo trebali drugi put stisnuti prst da ga se očita. No isti problem smo sretali i kod drugih uređaja koji posjeduju ovako smješteni čitač.

Druga mogućnost otključavanja uređaja je pomoću prepoznavanja lica. Preda ova opcija nije toliko sigurna kao otiska prsta, u uvjetima dobrog osvjetljenja je nešto brža, ali u uvjetima slabog osvjetljenja ne funkcionira, tj ne prepoznaje lice.

Na dnu uređaja se nalazi 1 vanjski zvučnik koji je dosta glasan, ali ako slušate glazbu na najvećoj razini, primjetna je mala distorzija zvuka i šum. No kada se zvuk malo stiša, stvari postaju boje. Ukoliko volite slušati glazbu na mobitelu, preporučili bi da ju slušate pomoću malo kvalitetnijih slušalica koje je moguće spojiti putem 3,5mm utora na ovom uređaju. Po pitanju jasnoće i glasnoće razgovora nismo imali nikakvih problema, te nas je sugovornik dobro čuo kao i mi njega.

Zaključak

TCL je za samostalni izlazak na tržište mobitela ponudio 3 uređaja a za prvu perjanicu P10 Pro se dosta ugledao na druge proizvođače. Kao jedan od vodećih proizvođača TV uređaja, pobrinuli su se da na ovaj uređaj ugrade vrlo dobar AMOLED ekran, koji je uz to i zakrivljen što je pravo osvježenje na tržištu srednje klase. Kamere su u rangu konkurencije ove klase, kako po dnevnim tako i po noćnim uvjetima. Ugrađeni procesor također ne odskače od konkurencije kao ni kompletne performanse. Ono što nam je ostavilo pozitivan dojam je baterija. Na vrlo širokom tržištu srednje klase, TCL je sa modelom 10 Pro uspio napraviti mobitel koji se može nositi i sa nešto „poznatijom“ konkurencijom od Samsunga i Sonya, a pažnju na sebe privlači zanimljivim dizajnom i ekranom. A osim kvalitetnog ekrana, tu je staklena poleđina i aluminijski okvir što je rijetkost u ovom cjenovnom rangu, a sve to nam daj naznaku da bi TCL mogao ciljati i na viši rangu uređaja. A kako bi tamo dospio potrebne su mu ipak nešto malo bolje kamere.

string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1