TESTOVI

Veliki test Samsung Galaxy Z Fold2 5G flagshipa

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Proširite svoj pogled 

Tako smo došli i do završne riječi Samsunga za godinu. Lansiranje   zaključeno je sa najnovijim Z Fold2 modelom, svojevrsnim pokazateljem “gledajte što možemo” stila, kojega će si netko možda i moći priuštiti. 

Ovo je druga iteracija nove, preimenovane, Fold linije mobitela koje krase preklopivi zasloni. I ovdje se dobro vidi da su u Samsungu puno toga naučili sa prvom verzijom koja u usporedbi sa novim Fold2 izgleda kao beta test pravog proizvoda.  

I dok je virtualno svaka sitnica poboljšana, one koje nije dojmila ideja prve verzije, vjerojatno neće biti razuvjereni niti sa drugom.  

Galaxy Z Fold2
Galaxy Z Fold2

Ipak se radi o mobitelu za koji je potrebno dati 2000 eura. No, ipak se radi o brzoj evoluciji novih tehnologija koje svakako zapinju za oko, kako onima koji aktivno prate razvoj, tako i prolaznicima. 

Glavna ideja Fold2 mobitela je korisniku pružiti što veću radnu površinu, a da ga i dalje može lagano pospremiti u džep ili torbicu. Generalna iskoristivost dodatno se poboljšala novim featurima i dizajnerskim unaprijeđenjima, no i dalje je mobitel… značajna prisutnost u ruci kao i džepu. 

Fold2 predstavlja vrhunac tehnologije, no neke stvari ipak su nešto slabije od S linije, s obzirom na kompleksnost novog dizajna. Pričamo primarno o kamerama, no našla se tu još pokoja sitnica. 

Pogledajmo tako što na donosi “Premium” linija u 2020. godini 

 

Dizajn 

Kako već svi znamo, glavni feature ovog mobitela je njegova mogućnost preklapanja. Samim time razlikuje se od svakodnevnog mobitela jer su se ipak neke stvari morale prilagoditi toj činjenici. 

Galaxy Z Fold2
Galaxy Z Fold2

Krenimo tako od rubova mobitela koji ostaju jednaki u svakom pogledu. Gornja strana ima sekundarni mikrofon za negaciju buke kod snimanja na jednoj polovici, te jedan zvučnik na drugoj

Donja strana je slična, te se sastoji od zvučnika na jednoj stranici, te USB C utora i glavnog mikrofona na drugoj. Zvučnici naravno reproduciraju sadržaj u Stereo modu.  

Nešto deblji rubovi od standarda
Nešto deblji rubovi od standarda

Desni rub mobitela sadrži gumbe za kontrolu glasnoće, kao i zaključavanje. Gumb za zaključavanje malo je drugačijeg oblika jer ujedno služi i za prepoznavanje otiska prsta pa je plosnat i široknaravno također ima standardan klik za otključavanje. 

Vanjski rubovi
Vanjski rubovi

Sami rubovi mobitela su naravno metalni, no za razliku od S i Note verzija koje stanjuju metalni obrub, ovdje zauzima kompletan rub mobitela, te je dosta plosnatiji od uobičajenog dizajna.

Jedino se rub pored stražnjih kamera stanjuje, vjerojatno kako bi se pratila moderna linija drugih modela. 

 

Preklopljen dizajn 

Krenimo tako sa mobitelom dok je preklopljen. U ovom načinu rada, pričamo o debljini dva mobitela iz očitih razloga. Mobitel je bucmast sa 17 mm debljine, te je najširi kod šarke, a postaje nešto tanji na suprotnom rubu.  

Razlog zadebljanja nije sama šarka, već preklopivi zaslon. Naime, funkcionira poput papira, te kada bi se oštro savinuo, prestao bi raditi kako se papir više ne može riješiti pregiba. No, ako je pregib blag, lagano ga se vrati u ravnu poziciju. 

Galaxy Z Fold2
Galaxy Z Fold2

Visina mobitela iznosi 159,2 mm, dok mu je širina svega 68 mm, osjetno manje nego kod standardnog mobitela. Ova prednja strana u prvoj verziji Folda imala je maleni zaslon koji je bio neupotrebljiv radi svojih dimenzija, iako je u potpunosti podržavao sve funlcije.

Novi Fold2 ima sa prednje strane zaslon “od ruba do ruba”, iako rubovi nisu tanki kao kod druge njihove ponude. Novi zaslon, iako uzak sa omjerom od 25:9, u potpunosti je funkcionalan te se njime može mobitel normalno koristiti bez puno prilagođavanja.  

Pri vrhu zaslona je poznati urez u zaslonu za selfie kameru, koja je standardnih specifikacija u Samsungovoj ponudi mobitela 

Galaxy Z Fold2
Galaxy Z Fold2

Stražnja strana mobitela ima popularno brušeno staklo, a mobitel dolazi u Mistično brončanoj ili crnoj boji. Spoj metalnih rubova i brušenog stakla nam se dopada, a u gornjem lijevom kutu imamo velik detalj u obliku sustava sa tri kamere koji prati Note20 dizajn kamera straga, a s obzirom na dimenzije mobitela ne možemo reći da izbočina smeta korištenju. 

Dok je desna strana mobitela kada je preklopljen sačinjena od dva ruba, lijeva strana otkriva dodatnu komponentu, a to je metalna zaštita same šarke. Ovdje je mobitel i najdeblji, a Samsung je barem razbio monotoniju urezavši svoj logo na ovu stranu. 

 

Jednom kada ga otvorite 

Mobitel se pretvara u pravi tablet kada je otvoren, otkrivajući glavne prednosti svog dizajna. Sa dimenzijama od 159 x 128 x 6,9 mm, postaje vrlo tanak i lagan za držanje i korištenje. 

Unutarnja strana mobitela značajno je drugačija od klasičnih modela. Rubovi zaslona iznutra su plastični, sa malenim izbočinama kako bi zaštitili unutarnji zaslon prilikom preklapanja, tako da se nikada direktno ne dotaknu.  

Galaxy Z Fold2
Galaxy Z Fold2

U slučaju da pričepite nešto poput kamenčića, unutarnji zaslon bi se lagano mogao potrgati, a povišeni rubovi osiguravaju da se to neće dogoditi kod sitnije prašine. Također omogućuje i zaklapanje mobitela sa zadovoljavajućom snagom, tako da ne trebate biti niti previše pažljivi. 

Unutarnja strana nema previše detalja, sastoji se od dvije komponente: velikog savitljivog AMOLED zaslona, te rupice na desnom gornjem dijelu za selfie kameru, jednaku onoj sprijeda.  

Unutarnji zaslon ima dijagonalu od 7,6 inča te Samsung koristi svoj AMOLED ekran prekriven ultra-tankim staklom koje je moguće savijati dovoljno puta da izdrži radni vijek mobitela, odnosno barem pet godina ako zaslon otvarate stotinjak puta dnevno. 

Galaxy Z Fold2
Galaxy Z Fold2

Preko stakla se nalazi zaštitna naljepnica, drugačija od one u prvoj iteraciji mobitela. Naime, ovu je moguće skinuti bez da uništite mobitel, no Samsung je izričit u tome da mobitel odnesete do njihovog servisa kako bi vam oni skinuli zaštitu. Naravno, skidanje zaštite se ne savjetuje. 

A zaštita stakla isto će trebati navikavanje, jer se ne radi o klasičnoj foliji, već je zaštita značajno mekanija, gotovo gumenasta. Taj osjećaj je i pod prstima gdje je teže klizati zaslonom, a i dosta se lakše zapacka. 

Ipak, jedom kada ga upalite i počnete koristiti, sve sitne primjedbe padaju u vodu, a o detaljima ćemo naravno malo kasnije. 

1 | 2 | 3 | 4
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1