TESTOVI

TEST: Samsung Galaxy A55

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

5/5 - (4 votes)

Dolazak novog proljeća donosi nam i novu liniju Samsungove mid-range ponude koja se sastoji od dva modela u “A” seriji.

Uglavnom se prati dizajn od flagship modela, što je slučaj i u ovoj verziji, a to znači da se fizički neće primijetiti puno promjena, barem na prvi pogled. Glavna prednost ovih modela je pristup Samsungovom okruženju koje je već dobro poznato mnogim korisnicima, a olakšava i povezivanje s drugim njihovim gadgetima.

Tu je i politika ažuriranja koja za ovogodišnje modele nudi četiri godine velikih ažuriranja i još dodatnu godinu sigurnosnih ažuriranja. Atraktivne boje i mnoštvo mogućnosti svakako će zapeti za oko i mlađoj publici.

 

Dizajn

Samsung usavršava postojeći dizajn već par godina, a sada ga smatramo kompletnim s obzirom da nisu radili neke velike promjene. Galaxy A55 zato donosi nove atraktivne boje kao i značajno veću otpornost na svakodnevno korištenje.

Točnije, sprijeda sada imamo moderniju zaštitu u obliku Gorilla Glass Victus+ standarda, a straga također imamo Gorilla Glass staklo. Glavna prednost je u tome što ova stakla mogu izdržati nekoliko umjerenih padova, a poprilično su otporna na grebanje.

Kao i uvijek, savjetujemo korištenje barem neke vrste maskica i zaštite za staklo sprijeda jer će se s vremenom ipak pojaviti ogrebotine koje ćete početi primjećivati, a svi volimo da nam uređaji ostanu neoštećeni što dulje. Novost je i aluminijski okvir koji je do sada u ovoj liniji bio plastičan.

Razlika se odmah primjećuje pod rukom, a može se i vidjeti grublji brušeni efekt koji će se čuti i ako preko njega pređete noktom.

Sve je na kraju preliveno jednom od četiri boje u kojima je dostupan i kod nas, a mi smo imali priliku isprobati “sjajnu ljubičastu” koja bez direktnog svijetla ima uniforman izgled, no pod specifičnim kutom će razbiti izvor svijetla na suptilne dugine boje.

Samsung se u potpunosti predao ravnim površinama, te kao i kod prošle generacije imamo potpuno ravan zaslon koji se na rubovima prebacuje također na većinom ravan obrub. Samsung je imao milosti i dizajnirao skošene rubove okvira kako bi mobitel bio ugodan za držanje u ruci.

Jedini detalj koji otkriva početan dizajn prije ravnanja brušenjem je “otok” oko gumba s desne strane mobitela.

Ovaj dio je lagano povišen, a sadrži gumb za zaključavanje i širi gumb kojim se kontrolira glasnoća mobitela. Ono što i dalje ostaje primjetno te odvaja A seriju od premium S serije svakako su deblji crni obrubi oko zaslona, no to neće utjecati na svakodnevno korištenje mobitela.

Straga imamo i dalje dizajn s tri odvojene kamere koje se dosta uzdižu od okvira, a štiti ih metalan obrub. Utor za SIM karticu kao i sekundarni mikrofon nalazimo na vrhu, dok su na dnu standardno USB-C utor, širi otvor za zvučnik te naravno mikrofoni. Mali urezi preko okvira su plastični komadići koji poboljšavaju prodor raznih bežičnih signala potrebnih za rad mobitela.

Napomenimo svakako i da mobitel ima IP67 certifikat pa mu neće smetati niti ako vam upadne u umivaonik, no savjetujemo da ga ipak brzo obrišete i osušite , pogotovo ako se radi o slanoj vodi koja nije preporučena jer može nagristi boju i završnu obradu mobitela, narušavajući izgled. U tom slučaju, prvo ga isperite slatkom vodom.

 

Zaslon

Mobitel je ove godine zapravo primjetno narastao na 6,6” dijagonalu što je nama uvijek plus, no imajte to na umu ako imate manje ruke iako korištenje mobitela ne bi trebao biti problem nakon par dana navikavanja. Ipak ne znamo nikoga tko je namjerno prešao na manji model.

Ovaj zaslon zadržava Super AMOLED panel sa 120 Hz brzinom osvježavanja koji se dinamično prilagođava radu korisnika i potrebama prikaza za optimizaciju baterije.

Svjetlina doseže 1.000 nitsa svjetline pa ćete ga moći koristiti i na suncu, samo imajte na umu da će maksimalna svjetlina biti dostupna tek kada uključite automatsku prilagodbu te sve prepustite uređaju, barem dok ste na suncu.

Rezolucija zaslona je FullHD+, odnosno 1080 x 2340 piksela, što vam nudi solidnu oštrinu prikaza svog sadržaja bez obzira koliko detaljni bili. Zajedno s činjenicom da se radi o modernom AMOLED zaslonu, dobivate vrhunski prikaz svog sadržaja, od gledanja filmova i serija, preko gaminga do bogatih boja unutar sustava po kojima je Samsung i poznat.

Ako se s jednim dijelom Samsungovih mobitela ne može žaliti, onda je to zaslon koji nudi odlične performanse s kojima će svatko biti zadovoljan, pogotovo na modernom sustavu. Ispod zaslona je Samsungov senzor za otiske prsta, a za razliku od nekih kineskih brendova koji senzor stavljaju vrlo nisko, Samsung je svoj stavio na optimalnu lokaciju.

Za dobivanje preciznijeg očitanja, možete isti prst skenirati par puta, što je nama sada već i navika.

 

 

Kamere

Kada pričamo o kamerama Galaxy A55 ovdje sa strane senzora nije uvodio neke promjene. I dalje imate tri odvojene kamere koje mobitelu daju prepoznatljiv minimalistički dizajn.

Kamere su se pokazale solidnima u većini situacija, no kao i uvijek, u mid-range kategoriji koriste se nešto manje fizičke dijagonale senzora što se očituje na slabijim performansama u večernjim i noćnim scenama.

Točnije, subjekti, kao i fotograf, morati će biti mirni ako žele oštre rezultate slikanja.

 

Glavna širokokutna kamera

Glavna kamera ima rezoluciju od 50 megapiksela na senzoru dijagonale 1/1.56” što ga stavlja u višu srednju kategoriju po potencijalnim performansama. Dobar dio rezultata ovisi i o obradi softverom, što smatramo da Samsung radi vrlo solidno te će slike izaći bogate bojama, spremne za dijeljenje.

Imate dosta opcija za prilagodbu slikanja i snimanja unutar opcija, a pomoći će vam za dobivanje najboljih slika. Geste koje prepoznaje pomoći će vam i kod slikanja selfija glavnom kamerom, a prikazati će vam i horizont kako bi slike ispadale pravilne u svim slučajevima.

Svakako preporučamo korištenje “noćnog načina” slikanja kada su uvjeti slikanja mračniji, a jednom kada vidite ikonu mjeseca u kutu zaslona, morati ćete biti mirni za vrijeme slikanja.

Kada pričamo o videu, kamera je optički stabilizirana, a aktivna je i elektronska stabilizacija tako da moćete dobiti miran video u 4K rezoluciji i sa 30 fps-a. Spuštanjem na FullHD snimanje dobivate opciju sa 60 fps snimanjem. Mobitel može pratiti autofokus objekta koji mu označite kako bi uvijek bio oštar tako da ste spremni za sve avanture.

Dodatno, visoka rezolucija senzora omogućuje i 2x zoom za vrijeme snimanja i slikanja što vam daje puno više mogućnosti kadriranja.

 

Ultraširokokutna kamera

Ova kamera nudi puno širi pogled od 123° koji je odličan za slikanje zanimljivih kutova koje svakako savjetujemo da istražite i obogatite svoje vještine. Osim slikanja sa senzorom od 12 megapiksela, omogućuje i snimanje do 4K rezolucije sa 30 fps-a, kao i glavna kamera, pa možete prebacivati pogled između njih za vrijeme snimanja.

Ovaj senzor je kao i uvijek fizički manji od glavne kamere, pa će mu trebati više svijetla za dobre slike, no primjećujemo da su rubovi slika puno oštriji od modela s kojeg se vjerojatno prebacujete, što je velik plus za grupne fotke. Imajte na umu da ova kamera nema autofokus pa ćete morati sami proučiti do koje blizine od mobitela sadržaj ostaje zadovoljavajuće oštar.

 

Macro kamera

Treća kamera nudi zanimljivu perspektivu na svijet, a dizajnirana je da slika vrlo sitan sadržaj visoke oštrine, s odličnim prirodnim Bokeh efektom u pozadini. Najbolje ju je koristiti u prirodi, s puno svijetla, no s malo vježbanja možete dobiti odlične rezultate sa zanimljivim efektima.

Makro kameri pristupa se tako da odete u opciju “više” i odaberete Makro. Na žalost, ne nudi opciju snimanja, no sa 5 megapiksela, riječ je o oštrijoj kameri od većine konkurencije.

 

Performanse

Kada pričamo o snazi mobitela, Samsungova A serija nikada nije imala fokus na taj aspekt. Dapače, možemo reći da je sve uloženo na zaslon i ostatak multimedijskog doživljaja, a Samsungov čipset biti će vam adekvatan za svakodnevno prosječno korištenje.

Riječ je o novom Exynos 1480 čispetu tiskanom na 4 nm procesu koji vrlo efikasno obavlja svoje zadatke te nismo primijetili nikakva zastajkivanja u svakodnevnom radu. Dodatak od 8 GB radne memorije osigurati će da solidno radi više godina za sve potrebe prosječnog korisnika. Jedini koji će imati problem su gameri jer grafičke performanse mobitela omogućuju igranje većinom na solidno optimiziranim starijim naslovima.

Ako vam gaming na mobitelu nije u fokusu, onda nećete imati problema s performansama mobitela. Čak i više casual igre poput popularnog Brawlstars-a nemaju nikakve probleme s radom, a nude sate i sate zanimacije.

Osim čipseta, imamo 5G pristup mreži visoke brzine sa soldinim signalom i u kući, dok sve pokreće velika 5.000 mAh baterija s kojom, vjerujemo, možete izdržati dva dana bez problema, ovisno o načinu korištenja. Samsung je softverski uveo i napredne načine zaštite baterije koje svakako proučite i koje savjetujemo da aktivirate jer će kroz godine punjenja osjetno zaštititi bateriju.

 

Zaključak

Samsung je u mid-range kategoriju izbacio novi model koji smatramo osvježavanjem dosadašnje linije, iako osjetno veća dijagonala znači i veći ekran što nam je zapravo popriličan plus. Bolja zaštitna stala i aluminijska konstrukcija svakako su primjetne nadogradnje koje će kupci cijeniti, makar ih odmah obukli u zaštitne maskice.

5/5 - (4 votes)
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Motorola Edge 40

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1