TESTOVI

Xiaomi Mi Note 10 Pro

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Kamere na Mi Note 10 Pro 

Najbitnija funkcija ovog modela svakako je napredan sustav kamera. Ne samo da ima čak pet funkcionalnih kamera sa stražnje strane koje sve obavljaju vrlo različite funkcije, već je jedna od njih opremljena Samsungovim najnovijim 108 megapikselnim senzorom koji je spreman pružiti uistinu odlične fotke. 

Mi Note 10 Pro
Mi Note 10 Pro

Prije toga moramo istaknuti kako tri “glavne” kamere stoje u značajno podebljanom okviru straga te čak i s maskom možete osjetiti oštar rub.  

 

5x zoom 

Prva kamera koja se i fizički nalazi na vrhu skupine je kamera koja omogućuje 5x zoom. To postiže sa optičkim zoomom te dodatnim digitalnim croppanjem 8 megapikselnog senzora kako bi se dobila 5x zoom 5 megapikselna slika. Odlučili su se zatim tu sliku softverski povećati natrag na 8 megapiksela za konačan rezultat. 

Tako se ovaj senzor koristi za slikanje od 3,7x zooma sve do 10x zooma za dobivanje optimalnih rezultata u dobrom osvjetljenju. 

5x zoom kamera
5x zoom kamera

Kamera je solidno stabilizirana no kao i uvijek trebati će vam puno svijetla ili mirne ruke. Moguće je slikati i u 10x zoom modu, no to znači dodatno croppanje, slikanje više slika uzastupno za bolji rezultat pa savjetujemo miran subjekt i puno svijetla. 

Kako se optička stabilizacija trudi smiriti sliku, primijetiti ćete “poskakivanje” slike radi fizičkog limita stabilizacije pa svakako savjetujemo da okinete nekoliko slika kako se ne bi dogodilo da se taman pomaknuo senzor a slika ispala mutna. 

Primijetili smo i da kada jednom dođete u uvjete svjetla koji nisu idealni, primjerice u kući, snimanje u 5x zoom modu prebacuje se na glavnu 108 megapikselnu kameru te se jednostavno reže sredina da dobijete dojam 5x zooma. 

 

2x zoom 

Ova kamera nalazi se u sredini istaknutog dijela odmah ispod 5x zoom kamere. Koristi se za zumiranje od 2x sve do 3,7x te ima 12 megapikselni senzor. Slika se stabilizira elektronički, to jest nema optičku stabilizaciju. 

2x zoom kamera
2x zoom kamera

Ima brzi autofokus te je njome lako upravljati, a hvata i solidnu količinu svijetla za slikanje sa preciznim i oštrim rezultatima. Izgleda kako je cijena boljeg 2x zoom sustava ipak bila optička stabilizacija, no vjerujemo kako i elektronički sustav može ponuditi zadovoljavajuće rezultate. 

Zoom kamere će imati i bolji prirodni bokeh efekt te svakako savjetujemo da se njime poigrate. 

Bitno je voditi računa o tome da će u slučajevima gdje ima malo svijetla i 2x zoom funkcija biti automatski prebačena na glavni 108 megapikselni senzor te će slika jednostavno biti croppana kako bi se dobio dojam 2x zoom-a. 

 

Glavna 108 MP kamera 

Prije nego se primimo glavne kamere koja je treća odozgora u nizu, primijetiti ćete razmak izmešu 2x zoom i glavne kamere sa dva jedva vidljiva proreza u boji stakla. Ovdje se nalaze senzori za laserski autofokus. 

Glavna kamera 108 MP
Glavna kamera 108 MP

No, prijeđimo na samu glavnu kameru. Senzor je Samsungov ISOCELL Bright HMX sa nevjerojatnih 108 megapiksela, razvijen u suradnji sa Xiaomijem što je i razlog implementacije prvog primjerka upravo na ovaj Xiaomijev mobitel. 

Senzor je tako skočio sa nedavnih 64 MP standarda na 108 u samo jednoj godini te zadržao veličinu pojedinog piksela na 0,8 μm što znači da je senzor fizički velik s obzirom na ostale dimenzije hardvera u mobitelu.  

108 MP crop
108 MP crop

Naravno, dobro je poznato da veličina senzora direktno utječe na performanse u zahtjevnijim svjetlosnim uvjetima. Ovako maleni pikseli jako bi se mučili u zatvorenom prostoru da prikažu jasnu sliku bez šuma. 

Samsung je za ovaj ogroman senzor razvio i novu Nanocell tehnologiju koja se nadovezuje na prijašnje TetraCell tehnologije. Zadatak Nanocell tehnologije je prepoznati lošije svjetlosne uvjete te automatski promijeniti rad senzora tako da se sitni senzori povežu u 3 x 3 skupine te imitiraju manji broj puno većih piksela. 

Kao rezultat dobivate 24 megapikselnu sliku kojoj je žrtvovana detaljnost od 108 megapiksela kako bi se dobila daleko veća osjetljivost na svijetlo jer su pojedini pikseli sa 0,8 μm narasli na 2,4 μm i tako dobili odlične performanse i u sumraku. 

108 MP noćna
108 MP noćna

Naravno, Xiaomi i većina drugih standardno će okidati samo takve manje slike jer je dobro hvatanje svijetla daleko važnije za oštru sliku od samog broja megapiksela. Ostaje vam naravno način slikanja sa 108 megapiksela te možemo reći da su takve slike jednostavno nevjerojatne. 

Kada se okrenemo snimanju, ovdje dolazimo do maloga problema, a to je relativno spora implementirana memorija pohrane jer ipak se radi o mid-range uređaju. Tako imamo 4K @ 30 fps snimanje koje je moguće povećati alternativnim aplikacijama za snimanje, no pitanje je može li memorija podnijeti konstantno snimanje potrebnim brzinama. 

5x zoom noć
5x zoom noć

Zato dobivate FullHD@240 fps-a kao i HD@960 fps-a za čije se snimanje koristi radna memorija. 

Ova kamera, kako smo već spomenuli, također će preuzeti sve zoom funkcije od ostale dvije kamere u setu ako razina svijetla ne bude zadovoljavajuća za te senzore. Možemo reći da nismo primijetili promjene dok nismo počeli prekrivati senzore prstom, tehnika koja nas je naučila da provjeravamo rad “dubinskih” kamera kod jeftinijih mobitela. 

Kamera može snimati videe i iznad 4K rezolucije, no kako smo već spomenuli ipak se ovdje radi o mid-range ponudi koja nema memorijske sposobnosti za snimanje takvih podataka, a razlog je vjerojatno i zašto je upravo Xiaomi dobio pravo prvog mobitela u obliku Mi Note 10 Pro sa ovim senzorom pošto će tek premium Samsung S linija imati pristup 8K snimanju. 

 

UltraWide kamera 

UltraWide kamere na nekim mobitelima tek su dodatni “gimmick”, no Xiaomi je ipak stavio solidan 20 megapikselni senzor koji čak ima i autofokus što je vrlo rijetko kod ovakvih kamera.

Osim vrlo širokog vidljivog kuta, zahvaljujući autofokusu možete se približiti senzoru na manje od dva centimetra i dalje dobiti izoštrenu sliku. Xiaomi napominje kako je ova kamera prvotno namijenjena za makro funkcionalnost kod videa. 

UltraWide kamera
UltraWide kamera

Ova funkcija, zajedno sa širokim vidnim poljem čini ovu kameru idealnu za video snimanje. Naime, svaki senzor će biti “odrezan” za 4K snimanje te izgubiti dosta vidnog polja, dok ovaj širokokutni radi leće zadržava dosta vidnog polja. 

20 megapiksela također osigurava da ova slika koja je dosta šira od standardne zadrži detalje za razliku od onih manjih senzora koje stavlja konkurencija pa su rezultati puno mutniji. 

 

Macro kamera 

Na kraju, na dnu imamo sitnu kamericu od svega dva megapiksela. Specijalizirana je za slikanje vrlo sitnih objekata te detalja na malim udaljenostima do otprilike dva centimetra od mobitela.  

Macro kamera
Macro kamera

Naravno, nema puno rezolucije za zumiranje, no detalji su svejedno iznimno oštri što će onima koji vole fotografiju svakako otvoriti nove mogućnosti, a sve u jednom kompaktnom paketu. 

Pikseli su pojedinačno pristojne veličine te ima solidne performanse i u lošijim svjetlosnim uvjetima. Autofokus je nešto sporiji od glavnih kamera pa nećete moći uhvatiti subjekt u pokretu sa solidnom oštrinom, pogotovo radi plitke oštrine i snažnog bokeha. 

 

Selfie kamera 

Ne zaboravimo na selfie kameru koja se nalazi na vrhu zaslona sprijeda. Riječ je o solidnom 32 megapikselnom senzoru koji bi također mogao spojiti piksele za bolje večernje slike, no Xiaomi se odlučio na striktno 32 megapikselne slike te računa na dnevno svijetlo ili svijetlo koje dolazi sa zaslona.  

Mi Note 10 Pro
Mi Note 10 Pro

Na našem testu rezultati su se pokazali vrlo oštrima i po danu ili koristeći zaslon za osvjetljenje, dok će mračniji uvijeti proizvesti “muljavije” slike.  

Visok broj piksela zato pomaže te će slika kao cjelina i dalje odlično izgledati ako ju ne pokušate zumirati, a pošto društvene mreže ionako kompresiraju sve slike, smatramo kvalitetu zadovoljavajućom. 

 

1 | 2 | 3 | 4
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

TEST: Samsung Galaxy Z Fold6

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1