TESTOVI

Xiaomi Mi Note 10 Pro

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Rasvjeta 

Dok selfie kamera ima cijeli zaslon za rasvjetu, straga imamo četiri LED-ice, podijeljene u dvije skupine.  

U meniju prije snimanja moći ćete birati koja skupina će se koristiti. Gornje dvije imaju mutno staklo preko sebe te kao rezultat proizvode mekše osvjetljenje bez jako oštrih rubova sjena. 

Donje dvije imaju čisto staklo za jasniji flash efekt na kakav smo se navikli u većini mobitela. Naravno, ovisi o efektu kojega želite postići, no u većini slučajeva smatramo da zamućeni flash ima malo prirodnije rezultate, ili bar one ugodnije oku. 

 

Operacijski sustav 

Ovdje se možda najviše vidi kako Xiaomi uspjeva toliko spustiti cijenu uređaja jer i dalje koriste Android 9 za nove mobitele iako je verzija 10 već vani, a naveliko se priča i o jedanaestici. 

Dolazi sa MIUI 11 skinom koji donosi vlastiti izgled ikona, kako glavnih aplikacija tako i u meniju te će vam trebati malo da ih sve pohvatate. 

Mi Note 10 Pro
Mi Note 10 Pro

Brzinom je zadovoljavajuće dobar, no neke animacije ipak traju predugo za power usere. Dolazi i sa solidnim brojem “Mi” aplikacija poput kalkulatora ili “Docs-a” kojima je moguće samo deinstalirati ažuriranja. 

Korištenje mobitela inače je brzo te hardver dobro podržava sve geste. Jedini minus je korištenje klasičnog motora za proizvodnju vibriranja koje nikako ne paše za tipkanje pošto motoru treba da se zavrti pa uvijek nekako kasni za vašim tipkanjem. 

Napominjemo i otključavanje pomoću otiska putem optičkog čitača ispod samog zaslona i dalje traje dulje od standardnog, no barem će sada biti dovoljno jednom registrirati prst.  

IR daljinski upravljač
IR daljinski upravljač

Naravno, trebati će se naviknuti optimalno nasloniti prst jer instinktivno često pritisnemo vrh prsta, dok za idealno i brzo otključavanje treba nasloniti praktički cijeli palac ravno na zaslon sa centrom jagodice na označenom području za brzo i precizno očitavanje. 

Savjetujemo ipak otključavanje selfie kamerom za optimalnu brzinu. 

 

Hardver i performanse 

Mi Note 10 Pro spada u viši mid-range segment te sukladno tome ima i takav procesor. 

Riječ je o Qualcommovom Snapdragon 730G procesoru koji je specijalno dizajniran za mid-range gaming mobitele te mu je nad standardnim 730 modelom malo ubrzana grafička komponenta. 

Ostatak specifikacija je jednak te dolazi sa dvije Kryo 470 Gold jezgre sa brzinom do 2,2 GHz za visoke performanse i responzivnost.  

IR senzor na vehu mobitela
IR senzor na vehu mobitela

Osim nljih ima i šest Kryo 470 Silver jezgri sa brzinom do 1,8 GHz koje imaju slabije performanse, no štede bateriju i bave se pozadinskim zadacima. 

Zajedno su u već poznatoj ARM big.LITTLE arhitekturi te će moći nuditi odlične performanse još nekoliko godina, pogotovo zahvaljujući memoriji koja dolazi uz procesor. 

Grafički sustav je Qualcomov vlastiti Adreno 618 koji je malo ubrzan za bolje gaming performanse, no naravno benefite će vidjeti i sve druge aplikacije kao i OS. 

Debljina kamera straga
Debljina kamera straga

Mi na testu imamo verziju sa 8 GB radne memorije te 256 GB interne memorije. Već smo spomenuli kako memorija nije na razini flagship ponude, te to potvrđuje i UFS 2.0 standard. No, prosječan korisnik, osim nedostatka 4K@60 fps snimanja razliku neće primijetiti. 

Tu je i iznenađujuće velika baterija sa 5260 mAhSrećpom mobitel podržava i brzo punjenje do 30W, no i dalje će mu trebati preko sat vremena da napuni bateriju.  

Zato bi baterija prosječnom korisniku mogla lagano potrajati i do dva dana jer ipak se koristi malo štedljiviji procesor od flagshipa. 

 

Zaključak 

Ovaj mobitel praktički je dizajniran oko novog Samsungovog 108 megapikselnog senzora od procesora koji taman podržava takve senzore do dizajna pozadine mobitela.  

Naravno, dodani su i ostali senzori iako ih većinu samo glavni lagano zamijeni što i radi u uvjetima nižeg osvjetljenja. 

Zaključak
Zaključak

Odličan ekran, velika baterija i solidna memorija osigurati će višegodišnje uživanje u ovom mobitelu. 

Sa druge strane, treba imati na umu da će softverskih problema svakako biti tu i tamo te da podrška sa ažuriranjima nije tako česta kao kod Samsung ponude, tako da sumnjamo kako će dobiti i Android 11 update na primjer. 

1 | 2 | 3 | 4
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

TEST: Samsung Galaxy Z Fold6

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1