TESTOVI

Vrh mobilne ponude

Apple iPhone 11 Pro

Novi modeli donose brojne nadogradnje
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

4.6/5 - (25 votes)

Operacijski Sustav

Operacijski sustav iPhonea sa izlaskom novog iPhone 11 Pro modela, dobio je i novu inačicu. IOS 13 tako donosi poboljšanja “ispod haube”, no i neka vidljiva. Osim novih iPhonea, podržani su i svi unatrag do iPhonea 6S / SE.

Najznačajnija promjena je implementacija “Dark Mode” prikaza koji sve svijetle pozadine sustava pretvara u crne ili tamno sive. Osim što je lakši za oči, u slučaju da mobitel koristi OLED ekran, također smanjuje i potrošnju baterije.

 

Dark mode
Dark mode

U standardnim postavkama, mijenja se i pozadina, a moguće je i namjestiti- prebacivanje između dark i light načina rada, ovisno o dobu dana. Kako smo rekli, djeluje na sve menije samog sustava te većinu originalnih aplikacija, no aplikacije treće strane naravno ostaju nepromijenjene.

Kako smo već spomenuli, obogaćene su mogućnosti softvera za uređivanje fotografija, a upgrade je dobio i Face ID koji sada radi nešto brže i na starijim modelima. Dolazi i nova mogućnost, dugo poznata Android i GBoard korisnicima, a to je klizanje prsta umjesto tipkanja za slaganje riječi.

To su glavne značajke, no ima ih još desetak koje većinom prilagođavaju korištenje mobitela za lakši rad, poput novog Podsjetnika ili lakše kontrole WiFi veza.

 

Performanse

 

Zvuk

Zvučnici koje iPhone koristi impresivni su kao i kod prošlogodišnjeg modela. Dok glasnoća nije viša, osjeti se malo drugačija boja zvuka u usporedbi sa XS Max modelom. Mogli bismo ju opisati kao čišću i jasniju u usporedbi sa prošlogodišnjim rezultatom.

IPhone također za zvuk koristi Dolby Atmos tehnologiju koji je dizajniran za bolji 3D ugođaj zvuka ako je snimljeni zvuk kompatibilna, primjerice kod igara ili filmova. Dosta je truda predano davanju efekta surround sounda pri slušanju audio sadržaja.

IPhone ima jedan snažan zvučnik na dnu uređaja. No ako ga i prekrijete rukom primjerice za vrijeme gaminga, tu je i malo slabiji zvučnik na vrhu koji se koristi i za slušalicu. Njemu su duboki tonovi mana, no zato je zvuk kristalno čist.

 

Baterija

Baterija u novom iPhone 11 Pro modelu iznosi 3056 mAh, koliko je naznačio Apple, što na prvi pogled ne spada među većinu konkurentskih high end uređaja koji uredno dolaze sa većim baterijama.

 

Baterija
Baterija

Zahvaljući poboljšanom čipu kao i boljem OLED zaslonu te naravno softverskim optimizacijama, Apple tvrdi kako novi iPhone 11 Pro modeli mogu postići i do četiri sata dulji rad između punjenja.

Govori se naravno o idealnim uvjetima, no korisnici bi mogli dakako vidjeti poboljšanja u svakodnevnom korištenju. Prosječan korisnik će i dalje trebati dnevno puniti svoj uređaj. Vjerujemo da će dulje trajanje baterije zato smanjiti broj potpunih pražnjenja koja najviše oštećuju baterije.

 

Baterija
Baterija

Pro modeli sada po prvi puta dolaze i sa brzim punjačima snage 18 W koji bi trebali pola baterije napuniti u roku od pola sata, izjednačavajući se sa konkurencijom.

Punjenje se može izvršiti i bežično, a srećom dovoljan je bilo koji bežični punjač koji zadovoljava Qi standard.

 

Procesor

Procesor je također jedna od većih zanimljivosti novoga mobilnog uređaja. Riječ je o novom čipu, Appleovom A13 Bionic čipu, otisnutom na poboljšanom TSMC-ovom 7 nm+ proizvodnom procesu.

 

3D Gaming
3D Gaming

Dizajniran je na istom principu kao i prethodnik te se sastoji od dvije jače Lightning jezgre sa radnim taktom od 2.65 GHz. Tu su i četiri slabije jezgre zadužene za posadinske rezultate. To su Thunder jezgre sa radnim taktom od 1,8 GHz.

O grafičkom procesoru se nezna puno, osim da ima četiri jezgre te se njegov razvoj fokusira na AR i računalno učenje. Apple tvrdi da je nešto brži od prethodnika, no da troši i do 40% manje energije.

 

Performanse
Performanse

Tu je i Neural Engine, Appleov 8 – jezgreni čip koji se često koristi kako prilikom slikanja sa novim trostrukim kamerama, tako i pri otključavanju telefona. Naravno, mogu ga koristiti i druge aplikacije.

Primjer koji Apple daje je snimanje 4K @ 60 fps videa u HDR načinu. Mobitel snima zapravo 120 frameova, pola u standardnoj ekspoziciji, a pola u kratkoj ekspoziciji. Rezultate tog snimanja u realnom vremenu obrađuje više dijelova procesora, no istaknuti je Neural Engine čiji je zadatak optimizirati svaku sličicu kako bi se dobio HDR efekt na temelju snimljenih frameova.

Performanse
Performanse

 

Vodootpornost

Za kraj, smatramo da je bitno napomenuti još jednu malu sitnicu. Riječ je o tome da novi iPhone 11 Pro modeli dolaze sa IP68 certifikatom, kojim proizvođač garantira da uređaj neće prestati raditi ni kada se do pola sata nalazi u vodi do 1,5 m dubine.

No, Apple je otišao korak dalje te sa novim metodama i materijalima za spriječavanje ulaska vode u uređaj, sada garantira da iPhone može izdržati i dubine do 4 m. To znači da sa njime možete bez brige u vodu, iako se naravno mokar ekjran ponaša neočekivano.

Naravno imajte na umu da svakako morate izbjegavati slanu vodu koja može lagano nagristi materijale što je jednako opasno kao i promočeni uređaj.

Apple također ističe da je novi iPhone u potpunosti otporan na sva pića koja biste na njega mogli proliti. To znači da više užurbano dizanje i sušenje mobitela nakon male nezgode nisu potrebni.

 

Zaključak

Apple je novim modelom dizao mjesecima prašinu vjestima o novim kamerama. Samim izlaskom mobitela, mnogi su oduševlčjeni performansama novih kamera koje su daleko bolje od prijašnjih modela. Apple je na kraju krajeva radi kamera i dobio ohrabrenje da uređaju da Pro naziv, označavajući garantiranu kvalitetu i performanse.

Cijena uvijek ostaje kao jedna od bolnih točaka Appleovih uređaja. No, riječ je o premium brendu koji se niti ne namjerava natjecati sa konkurencijom po tom pitanju. Oni koji si ga priušte svakako će biti zadovoljni, kako proizvodom, tako i statusnim simbolom.

4.6/5 - (25 votes)
1 | 2 | 3 | 4
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Samsung Galaxy Z Flip4

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1