TESTOVI

Vrh mobilne ponude

Apple iPhone 11 Pro

Novi modeli donose brojne nadogradnje
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

4.6/5 - (25 votes)

Zaslon

Zaslon je jedan od posebnih dijelova, kako iPhonea, tako i drugih proizvoda na koje Apple obraća posebnu pažnju. Appleov iPhone 11 Pro dizajniran je da performanse zaslona digne na novu razinu. Apple se trudi kako bi boje koje su zapisane u memoriji predstavljaju boje koje možete naći u stvarnosti.

Taj cilj možda zvuči čudno na prvu, no teško ćete naći dva zaslona koja boje prikazuju jednako. Pitanje je dakle, koji je točan?

 

Zaslon
Zaslon

Ovaj problem ima veliki značaj u profesionalnom svijetu, a pogotovo kod kreatora digitalnog, ali i printanog sadržaja gdje morate paziti na takve detalje ako želite točno prenijeti poruku. Zamislite na na web shopu ugledate predivnu crvenu majicu, no ispadne da se radi o narančastoj.

Prodavači su takvih slučajeva svjesni te se često vidi upozorenje kako su slike samo za ilustrativne svrhe. Dobar dio proizvođača mobitela dodatno “obogati” boje na zaslonu. Tako se dobiva dojam još atraktivnijih boja, no brzo postaju nerealne gdje slika primjerice šume dobiva neonsko zelenu boju.

 

Slikanje pod slabim svijetlom, 3 sec ekspozicija
Slabo svijetlo, 3 sek ekspozicija

OLED vrhunskih performansi

iPhone 11 Pro verzija dolazi sa OLED zaslonom većinom iz Samsungove tvornice. Počevši od ove godine, dobar dio ovog modela proizvodi i LG. Kako znamo, OLED zasloni često imaju zasićenije boje od stvarnih, no Apple sve zaslone tvornički kalibrira kako bi bili što bliži stvarnim bojama.

Apple zaslon naziva Super Retina XDR OLED. Super Retina naziv proizlazi iz više rezolucije od 2436 x 1125 piksela te gustoćom od 458 piksela po inču. To je svakako dovoljno za svakog korisnika te pikseli nisu primjetni ni ako se sasvim približite zaslonu.

 

Ultraširoka slika
Ultraširoka Slika

Zaslon je omjera 19,5:9 što ga čini širim od moderne konkurentske ponude primjerice Samsunga, no označava tradicionalniji omjer zaslona. Kako smo spomenuli, zaslon je sa prednje strane jednakih rubova u svim smjerovima, te se samo na vrhu nalazi “zub” u kojem su smješteni brojni senzori, kamera te naravno zvučnik.

Napomenimo da OLED zaslon ne presijava boje pod oštrijim kutovima, a najznačajnija novost je manja potrošnja energije pri radu. Povećana je ujedno i maksimalna svjetlina u rangu od oko 30% u usporedbi sa prošlogodišnjim modelima.

 

Nedostaje samo 90 Hz osvježavanje

Novi iPhone 11 Pro tako ima maksimalnu svjetlinu od 800 nitsa, što je značajno više od prošlogodišnjih 600 nitsa. Neke analize na internetu pokazuju i višu maksimalnu svjetlinu zaslona koja prelazi i 900 nitsa, što ovaj zaslon čini idealnim i za rad na suncu. Osim toga, radi se i o prvom HDR zaslonu na Appleovom mobitelu.

Kako znamo, za HDR je potrebna i značajna svjetlina, te Apple garantira maksimalnu svjetlinu na manjem dijelu zaslona od čak 1.200 nitsa, što zadovoljava i HDR10 standard.

 

Portrait mode
Portrait mode

Bitno je naglasiti kako Apple zadržava brzinu osvježavanja na 60 Hz, dok se responzivnost tipkanja na mobitelu drži na 120 Hz. To je tehnika sa kojom smo se upoznali na prošlogodišnjem modelu i daje dojam veće responzivnosti. Neki se žale da je zaslon trebao doći sa barem 90Hz osvježavanjem, no izgleda da ćemo tu opciju morati pričekati barem godinu dana.

Napomenimo da iPhone 11 Pro, kojeg smo i testirali, ima dijagonalu zaslona od 5,8 inča. Veći iPhone 11 Pro Max ima i veći zaslon od 6,5 inča, dok je jeftiniji iPhone 11 između njih za dijagonalom zaslona od 6,1 inčom.

 

Povezanost i senzori

U svijetu WiFi-ja Intel je digao uzbuđenje sa implementacijom WiFi 6 standarda direktno u svoje nadolazeće 10nm procesore. Tako je i krenula jače priča oko toga što uopće WiFi 6 donosi, a odgovor je naravno manja latencija, bolja pokrivenost te brži prijenos.

Dok će vam za rad ovog standarda trebati i kompatibilan ruter, možete biti sigurni kako je i novi iPhone 11 Pro spreman za budućnost. Osin WiFi-ja, tu je naravno i već standardan Bluetooth 5.0, NFC, a poboljšan je i AirDrop. Sada vaš iPhone može orijentirati u prostoru te primjerice poslati podatke upravo onom uređaju u kojega je uperen.

 

Opcije
Opcije

Osim toga, prednji senzori uz selfie kameru koji se nalaze u notchu su također poboljšani. Najbitniji je FaceID senzor prepoznavanja lica koji je, unatoč visokoj sigurnosti, do sada bio sporiji i nepristupačniji od drugih metoda. Novi senzor značajno je brži, radi na većim udaljenostima te ima veći kut prepoznavanja lica.

Uz selfie kameru, tu se našao i senzor dubine, takozvani ToF senzor (Time of Flight). On dobiva 3D dubinsku mapu na temelju računanja vremena koliko svijetlu treba da se vrati senzoru.

Iako je 5G vruća tema ove godine, Apple se odlučio za preskakanje implementacije 5G čipa u ovoj iteraciji iPhonea. Možda je to i najbolje, pošto bi sigurno doprinio većoj debljini uređaja, kao i većoj potrošnji baterije. A ako smo realni, dok 5G zaživi kod nas, a kamoli da dostigne brzine o kakvima se samo šapće, već će biti i 14. IPhone.

 

4.6/5 - (25 votes)
1 | 2 | 3 | 4
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Samsung Galaxy Z Flip4

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1