TESTOVI

Vrh mobilne ponude

Apple iPhone 11 Pro

Novi modeli donose brojne nadogradnje
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

4.6/5 - (25 votes)

Kamere

Pogledajmo pobliže najveću atrakciju novog iPhonea. Nalazi se sa stražnje strane i u slučaju Pro verzije, riječ je o tri kamere. IPhone već neko vrijeme stoji na glasu kao alat profesionalaca, no i u vrijeme izlaska novog modela često su postojali konkurenti sa nešto boljim rezultatima u sektoru fotografije.

Na prvu se već vidi kako je Apple upravo za iPhone 11 Pro, kao i cijelu novu seriju, posvetio puno pažnje kamerama. Kamere su dapače najupečatljivija promjena kod novih modela.

 

iPhone 11 Pro kamere
iPhone 11 Pro kamere

IPhone 11 Pro dolazi sa tri senzora što je prvi puta za iPhone liniju. Do sada su se kamere od iPhonea sastojale od jedne standardne širokokutne te jedne sa 2 x zoomom. Što je davalo fleksibionost fotografima.

No, konkurencija je išla korak dalje, a s obzirom na brojne prednosti sustava, Apple se ove godine odlučio za tri kamere. Tako novi iPhone 11 Pro ima klasičnu širokokutnu, 2x zoom te na posljetku ultraširoku kameru za još veću fleksibilnost korisnika.

 

Širokokutna kamera

Prva kamera na vrhu je standardna širokokutna. Ima žarišnu duljinu od 26 mm te otvor blende f/1,8. Može fokusirati na kompletnom vidnom polju, a cijela komponeta također ima naprednu optičku, to jest mehaničku stabilizaciju. Služi kako bi se prilikom slikanja i snimanja smanjilo trzanje pri ljudskom kretanju.

 

Širokokutna kamera
Širokokutna kamera

Prema tvrdnjama Applea, riječ je o posve novom senzoru koji i dalje ima rezoluciju od 12 megapiksela, što se čini kao standard kod većine flagship uređaja. Senzor je veličine 1/2.55 inča, sa pikselima od 1.4µm, što im daje bolje uvjete kod slabijeg osvjetljenja.

Uz to, novi senzor može očitati do 30% više svjetla u usporedbi sa prošlom generacijom, prema tvrdnjama Applea. TO pogotovo dolazi do izražaja kod snimanja videa, gdje je vrijeme za ekspoziciju svakog framea limitirano.

Spomenimo i kako je noćno snimanje jedan od specijaliteta ovog senzora. Dok naravno ostali također mogu snimati u noćnom načinu, glavni senzor daje najbolje rezultate. Apple sakuplja svijetlost scene do 3 sekunde što se događa automatski, no podesivo je i od strane korisnika.

 

Naknadno uređivanje
Slika se može jednostavno ispraviti od izobličenja koje uzrokuje ultraširoka leća

Noćne slike napravljene na ovaj način izgledaju impresivno, no konkurentima često ispadaju nerealno svijetlo. Apple tvrdi kako je sa ovim načinom htio i dalje zadržati dojam kako se ipak radi o noćnim fotografijama, smirujući efekt nerealne svjetline.

Moramo reći da nas je upravo ovaj mod rada najviše impresionirao. Dok naravno drugi također rade na sličan način, detalji koje Apple uspijeva zadržati, zajedno sa tolerancijom na micanje pri snimanju, daju ovom načinu snimanja bolje rezultate pri manjem trudu za vrijeme snimanja.

 

Ultra-širokokutna kamera

Druga kamera, pomaknuta lagano u desno, je ultraširoka kamera. Sa žarišnom točkom od svega 13 mm, smanjuje zum za 0,5. Drugim riječima, dobiti ćete četiri puta više prostora za slikanje. Ovaj senzor također ima 12 megapiksela, te otvor blende od f/2,4.

 

Ultra - širokokutna kamera
Ultra – širokokutna kamera

Ultraširoke kamere imaju izražen efekt “rastezanja” sadržaja na svojim rubovima, od čega ne bježi niti ova kamera. No, neki će taj efekt iskoristiti sebi u korist, dok će se drugi trebati malo poigrati u programima za editiranje fotografija da izravnaju sliku.

Ova kamera nema mogućnost optičke stabilizacije slike, kao niti fokusiranja, već su te opcije fiksirane. Dok opcije poput noćnog slikanja funkcioniraju, rezultati su nešto slabiji od glavnog senzora s obzirom na veličinu pojedinog piksela ove kamere i leće koju koristi.

No, sa druge strane, vrlo pozitivan efekt ultraširoki kut ima na snimanje videa. Naime, pri 4K snimanju, koristi se samo srednjih 8 megapiksela na senzoru, što znači da će u svakom slučaju gdje je senzor veći od 8 megapiksela, video biti “izrezan” u sredinu. Kod standardne kamere to uvelike smanjuje ukupnu scenu koju možete uhvatiti, no ultraširoka leća povećava ukupnu scenu koju hvata senzor kamere. Rezultat je nešto zrnatija snimka u slabijim uvjetima, no vrijedna toga s obzirom na veću paletu mogućnosti.

Ultraširoka kamera također je prvi puta na iPhoneu, te zamjenjuje zzoom leću na klasičnom iPhone 11 modelu. Smatramo kako će i korisnici biti zadovoljniji njenom implementacijom s obzirom na to koliko više cjelokupne scene stane u jednu sliku.

 

2 x zoom kamera

Treća kamera o kojoj pričamo je 2x zoom kamera. Prati standardnu u već nekoliko iPhone verzija, te se može iskoristiti za slikanje portreta, ali i približavanje udaljenih scena. Riječ je o također 12 megapikselnom senzoru. Žarišna duljina mu je 52 mm, a radi dizajna leća senzor je nešto manji sa dijagonalom od 1/3.4 inča, te pikselima od 1.0µm.

 

2x zoom kamera
2x zoom kamera

Manji pikseli za rezultat imaju i manju osjetljivost na svijetlo pa su i rezultati u slabije osvjetljenim scenama nešto lošiji. No, u usporedbi sa prošlogodišnjom verzijom, otvor blende povećan je sa f/2,4 na f/2,0 što označava poboljšanje u količini svjetla koje dopire do samog senzora.

Scene bi trebale biti svjetlije, a prirodan Bokeh efekt izraženiji. Ova kamera ima implementiran autofokus za čišće slike, a ugrađena je i optička stabilizacija kako bismo imali oštre slike i ako nismo posve mirni, a snimljeni video također će se manje tresti.

 

10x zoom
10x zoom

Apple ovaj senzor na Pro modelu koristi i za do 10x digitalan zoom čije rezultate možete vidjeti na slici. Dok naravno gubi na oštrini, i dalje daje zadovoljavajuće rezultate, no ne očekujte nemoguće.

 

Večernji 10x zoom
Večernji 10x zoom

 

Selfie kamera

Selfie kamera također je poboljšana. Novi senzor diže broj megapiksela na 12, sa dosadašnjih 7. To je odmah vidljivo kada uspoređujemo prošlogodišnji model te su rezultati puno oštrija slika, čak i u tamnijim scenama.

Imajte na umu kako je standardan selfie i dalje veličine 7 megapiksela. Povećanjem na 12 megapiksela, povećava se i kut gledanja kako bi u kadar stalo više osoba, no dobivate i poznato izobličavanje na rubovima slike.

Selfie kamera, kao i do sada dolazi zajedno sa ToF (Time of Flight) 3D kamerom čiji je zadatak dobiti dubinske podatke za bolje računanje umjetnih Boheh efekata.

Kamera također može snimati i 4K video pri 60 fps-a, ili FullHD video pri 120 fpsa. To je stvorilo i novi mod, koji je Apple, malo sramežljivo, nazvao “Slowfies” za usporeno slikanje… vlastitog lica.

Kamera ima odlične večernje performanse, a impresivno snažan zaslon služi i kao mekani bliv koji neće stvoriti ružne oštre sjene, već ugodno svijetlo na licu.

 

Kamere
Ultra – širokokutna kamera
Kamere
Širokokutna kamera
Kamere
2x zoom kamera

 

Softver za video

Sama integracija ovih kamera sa ostatkom sustava također je vrlo značajna, a odlučuje o tome koliko će se svidjeti krajnjim korisnicima. Kako je to već standard kod iPhonea, svaka fotografija ima opciju “Live” snimanja, to jest radi se o kratkom videu prije i poslije pritiska okidača.

 

Video editing
Video editing

Time fotografu nudi da, ukoliko nije zadovoljan slikom, izabere neki od susjednih frameova. Ova mogućnost idealna je za slikanje akcijskih fotografija te lagano može spasiti fotku.

Dugi pritisak gumba za slikanje brzo počinje snimati kako ne biste propustili kritičan trenutak, no novost je slajdanje gumba za slikanje. Naime, pomicanjem u lijevo, umjesto jedne slike dobiti ćete burst fotografija dok god držite prst u tom položaju. Pomicanjem u desno, počinje već spomenuto snimanje, a pomakom do kraja prebacuje u potpunosti u mod za snimanje.

 

Dvostruke kamere
Koriste se dvije kamere, široka prikazuje scenu izvan ruba glavne (zatamnjeni dio)

iPhone već u samom programu za pregled fotografija nudi vrlo robusne alate za prilagođavanje fotografija, ali i dalje ne daje mogućnost uređivanja, niti izvlačenja RAW fotografija. to su fotografije koje su dobivene direktno iz senzora, prije nego ih je iPhone softverski “izgladio”.

Novost je što od sada možete na sličan način uređivati i video sadržaj snimljen pute iPhonea. Tako vam omogućuje sve od rezanja, croppanja te prilagodbe boja u samoj aplikaciji bez korištenja specijalnih softvera.

Uređivanje je brzo, te se na obradu videa ne čeka dugo, na čemu svakako možemo zahvaliti novom procesoru.

 

Večernje fotke ultraširoko
Večernje fotke ultraširoko
Večernje fotke 2x zoom
Večernje fotke 2x zoom
Večernje fotke
Večernje fotke

 

4.6/5 - (25 votes)
1 | 2 | 3 | 4
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Samsung Galaxy Z Flip4

string(4) "test" array(0) { }

Najnovije mobilne tarife

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1